maggi przyprawa
AdobeStock
Newsy

Nie wyobrażacie sobie rosołu bez kropli Maggi? Teraz ma zmieniony skład. Nie ma w niej składnika, który odpowiadał za jej wyjątkowy smak

Popularna przyprawa do zup i dań zmieniła skład i niestety – to, co ją zastąpiło, nie jest ani trochę zdrowe.

Czytając wypowiedzi na różnych forach dyskusyjnych poświęconych gotowaniu, można odnieść wrażenie, że Polacy bardzo cenią sobie naturalne i zdrowe gotowanie. Wspomnienie o jakichkolwiek sztucznych dodatkach do jedzenia spotyka się zwykle ze sporą krytyką. Jednak jeśli się przyjrzeć temu, jakie przyprawy i produkty sprzedają się najlepiej, to łatwo można zauważyć, że kostki rosołowe, mieszanki przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu oraz sławny sos Maggi cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Niestety, nie mamy dobrych wieści dla tych, którzy chętnie używają wspomnianych przypraw. Maggi zmieniło swój skład i zabrakło w niej składnika, który odpowiadał za charakterystyczny smak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest Maggi?

Ten popularny dodatek do zup i sosów został wynaleziony dosyć dawno. Jego pomysłodawcą był Szwajcar Julius Maggi (od jego nazwiska wzięła się zresztą nazwa marki tych produktów). Już w 1886 wprowadził on do obrotu „Maggi-Würze”, czyli przyprawę Maggi, którą znamy do dziś. Ponadto wypuścił on wtedy na rynek także pierwsze zupki w proszku.

Maggi wyglądem i smakiem bardzo przypomina sos sojowy, stosowany szeroko w daniach kuchni azjatyckiej. Jednak skład przyprawy Maggi nie jest szczególnie zachwycający. Zwolennicy zdrowego i naturalnego gotowania będą niemile zaskoczeni! W skład Maggi wchodzą bowiem następujące substancje:

  • Woda
  • Sól
  • Glutaminian monosodowy (sztuczny wzmacniacz smaku)
  • 5'-rybonukleotydy disodowe
  • Wyciąg z lubczyku
  • Glukoza
  • Ocet
  • Ekstrakt drożdży
  • Aromat

Nie wygląda to zachęcająco, prawda?

Brak ważnego składnika

Sos Maggi od samego początku nie miał szczególnie dobrego składu, ale można tam było znaleźć odrobinę naturalnych składników, takich jak wyciąg z lubczyku. Niestety, jakiś czas temu dokonano zmian i lubczyk zniknął z przyprawy Maggi! By zastąpić mocny smak i aromat lubczyku, dodano po prostu więcej sztucznych składników, które nie działają ani trochę pozytywnie na wasze zdrowie. Obecnie Maggi swój intensywny smak i właściwości wzmacniające aromat i smak przyprawianych dań zawdzięcza dwóm składnikom – glutaminianowi sodu oraz rybonukleotydowi disodowemu. Obie te substancje wymieniane są w składzie podanym na opakowaniu pod nazwami E621 oraz E635.

Co zamiast Maggi?

Powyższe informacje pewnie skutecznie zniechęciły was do stosowania tej przyprawy. Jak można ją zastąpić? Najlepiej po prostu zamiast dodawać kilka kropel Maggi do rosołu wrzućcie do niego świeży lubczyk! Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze świetnie wpływa na działanie układu moczowego i pracę żołądka.

Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy
Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd
Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania. Przyprawy, które nadają się do flaków Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej. To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha! Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem. Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki. Taki...

Kostki rosołowe
Pexels/Karolina Grabowska
Newsy
Czy kostki rosołowe są zdrowe? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Na temat kostek rosołowych powstało wiele mitów. Jedne mówią o tym, że można je śmiało stosować. Inne, że wręcz przeciwnie. Gdzie leży prawda?

Kostki rosołowe to doskonała baza dla każdej zupy. Pojawia się jednak pytanie, czy jest to rozwiązanie, które służy naszemu zdrowiu. Zobaczcie, co udało nam się ustalić w tej sprawie. Zupa na bazie bulionu Każda dobra zupa potrzebuje solidnej podstawy. Najczęściej jest to bulion, który często zastępujemy popularnymi kostkami rosołowymi, aby zaoszczędzić czas. Czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? To pytanie pojawia się w naszych głowach systematycznie. Całkiem zresztą słusznie.  Jeśli nie chcemy iść na tzw. łatwiznę, gotujemy bulion z warzyw i mięsa. Kostki rosołowe mają tę smakową przewagę, że są bardzo dobrze doprawione przyprawami. Ciężko odtworzyć ich smak w sposób naturalny i domowy. Nie dziwi więc fakt, że sięgamy po nie nagminnie. Skład ma znaczenie Jako wyedukowani konsumenci potrafimy już sprawnie czytać etykiety. Wystarczy zerknąć na skład kostek, by dowiedzieć się, czy mamy się faktycznie czego obawiać. Co znajdziemy w ich wnętrzu? Zazwyczaj mają w sobie: sól, tłuszcze roślinne i zwierzęce, aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach. Do obfitej składnikowo zawartości dochodzą jeszcze glutaminian sodu, inozynian i guanylan disodowy. W kostkach nie zapomniano o walorach smakowych. Właśnie za nie odpowiadają głównie ekstrakty drożdżowe, cukier oraz w śladowych ilościach suszone warzywa. Niestety to jeszcze nie koniec. Każda kostka rosołowa ma w składzie skrobię ziemniaczaną, barwniki i kwas cytrynowy. Składniki najważniejsze, takie jak mięso i warzywa stanowią w kostkach symboliczne ilości. Za wspomniany wcześniej smak odpowiadają głównie wzmacniacze smaku. Gotowanie z kostkami przypomina zabawę w laboratorium. Zamiast rosołu wyczarujemy raczej chemiczny roztwór, który ani...

Kobieta na zakupach
Adobe Stock
Newsy
Tych 5 produktów spożywczych nigdy nie kupuj w supermarkecie lub dyskoncie
Sklepy wielkopowierzchniowe przyzwyczaiły nas do szerokiego asortymentu i względnie niskich cen. Nie wszystko, co znajdziemy na ich półkach, jest dobre dla naszego zdrowia.

Supermarkety potrafią kusić swoich klientów promocjami, sposobem ekspozycji towarów i korzystnymi dla kieszeni cenami. Często dajemy się nabrać, patrząc jedynie oczami. Niestety często zapominamy o jakości. Od kilka lat alarmuje się o czytaniu etykiet. Nie można bezmyślnie wkładać produktów do koszyka. Dopiero przeczytanie składu produktu może dać nam odpowiedź, czy dany serek jest wartościowy i warto go kupić. Na etykiecie znajdują się szczegółowe informacje dotyczące składu, kalorii i terminu przydatności do spożycia. Mimo ostrzeżeń nie większość osób nie patrzymy na skład. To ogromny błąd! Właśnie tam znajdziemy wszystkie przydane informacje. Jeśli nie macie tego w zwyczaju, przedstawiamy listę produktów, które nie powinny się znaleźć w waszym koszyku z zakupami . Z czego można bez żalu zrezygnować? Oto nasza lista. Jedzenie z minimalną zawartością owoców Na słodkie bułki nabieramy się dosyć często. Mamy na myśli te różnymi, sztucznymi nadzieniami. Na sklepowych półkach znajdziemy całą masę smaków, w tym truskawkowy, malinowy, a nawet egzotyczny i wieloowocowy. Niestety w przypadku takich produktów, prawdziwe owoce występują tylko w nazwie. Są po brzegi wypchane konserwantami, wypełniaczami i dodatkami smakowymi. Zawartość owoców w tych produktach wynosi nie więcej niż kilka procent. Mielone przyprawy Wszystko, co mielone łatwo wymieszać z tańszymi, mniej wartościowymi dodatkami . Pieprz może przez to być słaby i bez ostrości, a papryka mało intensywna w kolorze. Znacznie lepiej kupić przyprawy w całości i zmielić je samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy mieli gwarancję, że mamy 100% składnika. Bułki, chleb i wypieki Wyroby piekarskie z supermarketów na ogół są robione z chemicznie wybielanej...

Szklanka ryżu do szafy
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie szklankę ryżu do szafy - to, co się stanie, totalnie was zaskoczy
Wilgoć, nieprzyjemny zapach, stęchlizna w szafie – z tym wszystkim czasem trudno się uporać. Mamy na to sposób. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po jeden składnik.

Tego rodzaju problemy często spotykają nas, gdy dość rzadko zaglądamy do danej szafy. Płaszcze, kurtki i kożuchy szybko przechodzą wtedy nieprzyjemnym zapachem. Zwykle w takich sytuacjach nie mamy wyjścia. Żeby przywrócić ubraniom odpowiedni zapach, należy je wyprać. Znane powiedzenie mówi: trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Tak samo będzie w przypadku rzadko otwieranych szaf z ubraniami. Czym zastąpić drogie pochłaniacze wilgoci? Zamiast wydawać majątek na drogie zawieszki, odświeżacze powietrza i inne substancje chemiczne, lepiej zajrzeć do kuchni. Czy macie w swoich szafkach zapas ryżu? Jeżeli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na zawsze rozwiązać problem stęchlizny w szafach. Wystarczy wsypać ziarna do szklanki i wstawić do szafy. Co przyniesie nam taki zabieg? Suchy ryż doskonale będzie pochłaniał nadmiar pary wodnej z zamkniętego mebla. Dlaczego warto użyć ryżu jako pochłaniacza wilgoci? Nieugotowany ryż świetnie wchłania wilgoć i chroni przed pleśnią. By uzyskać podobny efekt jak w aromatyzowanych odświeżaczach powietrza, potrzebujemy jeszcze jednego składnika. Do naszego ryżu możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. eukaliptusowego lub miętowego – dzięki temu nasza odzież nie tylko nie będzie nieprzyjemnie pachniała, ale także będzie miała piękny zapach. Ryż to więc tani, ale i ekologiczny zamiennik dla drogich odświeżaczy powietrza, do których wyprodukowania potrzeba wielu sztucznych, często groźnych dla środowiska składników.