maggi przyprawa
AdobeStock
Newsy

Nie wyobrażacie sobie rosołu bez kropli Maggi? Teraz ma zmieniony skład. Nie ma w niej składnika, który odpowiadał za jej wyjątkowy smak

Popularna przyprawa do zup i dań zmieniła skład i niestety – to, co ją zastąpiło, nie jest ani trochę zdrowe.

Czytając wypowiedzi na różnych forach dyskusyjnych poświęconych gotowaniu, można odnieść wrażenie, że Polacy bardzo cenią sobie naturalne i zdrowe gotowanie. Wspomnienie o jakichkolwiek sztucznych dodatkach do jedzenia spotyka się zwykle ze sporą krytyką. Jednak jeśli się przyjrzeć temu, jakie przyprawy i produkty sprzedają się najlepiej, to łatwo można zauważyć, że kostki rosołowe, mieszanki przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu oraz sławny sos Maggi cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Niestety, nie mamy dobrych wieści dla tych, którzy chętnie używają wspomnianych przypraw. Maggi zmieniło swój skład i zabrakło w niej składnika, który odpowiadał za charakterystyczny smak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest Maggi?

Ten popularny dodatek do zup i sosów został wynaleziony dosyć dawno. Jego pomysłodawcą był Szwajcar Julius Maggi (od jego nazwiska wzięła się zresztą nazwa marki tych produktów). Już w 1886 wprowadził on do obrotu „Maggi-Würze”, czyli przyprawę Maggi, którą znamy do dziś. Ponadto wypuścił on wtedy na rynek także pierwsze zupki w proszku.

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? 1 szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz

Maggi wyglądem i smakiem bardzo przypomina sos sojowy, stosowany szeroko w daniach kuchni azjatyckiej. Jednak skład przyprawy Maggi nie jest szczególnie zachwycający. Zwolennicy zdrowego i naturalnego gotowania będą niemile zaskoczeni! W skład Maggi wchodzą bowiem następujące substancje:

  • Woda
  • Sól
  • Glutaminian monosodowy (sztuczny wzmacniacz smaku)
  • 5'-rybonukleotydy disodowe
  • Wyciąg z lubczyku
  • Glukoza
  • Ocet
  • Ekstrakt drożdży
  • Aromat

Nie wygląda to zachęcająco, prawda?

Brak ważnego składnika

Sos Maggi od samego początku nie miał szczególnie dobrego składu, ale można tam było znaleźć odrobinę naturalnych składników, takich jak wyciąg z lubczyku. Niestety, jakiś czas temu dokonano zmian i lubczyk zniknął z przyprawy Maggi! By zastąpić mocny smak i aromat lubczyku, dodano po prostu więcej sztucznych składników, które nie działają ani trochę pozytywnie na wasze zdrowie. Obecnie Maggi swój intensywny smak i właściwości wzmacniające aromat i smak przyprawianych dań zawdzięcza dwóm składnikom – glutaminianowi sodu oraz rybonukleotydowi disodowemu. Obie te substancje wymieniane są w składzie podanym na opakowaniu pod nazwami E621 oraz E635.

Co zamiast Maggi?

Powyższe informacje pewnie skutecznie zniechęciły was do stosowania tej przyprawy. Jak można ją zastąpić? Najlepiej po prostu zamiast dodawać kilka kropel Maggi do rosołu wrzućcie do niego świeży lubczyk! Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze świetnie wpływa na działanie układu moczowego i pracę żołądka.

Dodajecie maggie do zup? Lepiej tego nie rócbie, dietetycy radzą czym zastąpić niezdrową przyprawę
własne
Newsy
Dodajecie maggi do zup? Lepiej tego nie róbcie. Oto, czym lepiej zastąpić niezdrową przyprawę
Nawet jeśli nie dodajecie codziennie tej przyprawy do zup, sosów czy mięs, to z pewnością dobrze znacie jej smak. Wyjaśniamy jakiego świeżego zioła lepiej użyć zamiast niej.

Popularną przyprawę typu maggi w XIX wieku wprowadził na rynek szwajcarski przedsiębiorca, twórca pierwszych zup w proszku i samej słynnej przyprawy, Julius Maggi. Już w 1895 r. stworzył nowatorski rosół w kostkach pakowany w papierki. I choć jego kostki rosołowe nie były pierwsze w sprzedaży,  bo wyprzedziły je kostki Liebiga, to jego produkt nie zawierał mięsa, tylko tłuszcz roślinny, suszone warzywa i przyprawy i dzięki temu był najtańszy na rynku. Twórca zainwestował w intensywną kampanię reklamową i produkty Maggi stały się tak popularne, że mają swoich miłośników do dziś. Przez lata zmienił się jednak jej skład. Co dziś znajdziecie w ciemnej kanciastej butelce? Co zawiera w sobie przyprawa maggi? Dawniej głównym składnikiem oryginalnej przyprawy był lubczyk ogrodowy. Niestety, na przestrzeni lat, przyprawa zaczęła być wzbogacane w chemiczne dodatki, które poprawiają smak lub konserwują i wydłużają termin przydatności. Dziś znajdziecie w niej niewielkie ilości lubczyku, a do tego sól, ocet, wodę oraz E621, czyli glutaminian sodu oraz E635, czyli rybonukleotyd disodowy. Dodatki oznaczone symbolem „E” nie jest trujące same w sobie. Jednak często stosowane zaczynają działać szkodliwie na organizm. Oto, jakie są następstwa nadużywania tych substancji: Glutaminian sodu kumuluje się w organizmie. Może powodować nadpobudliwość, nadmierną potliwość, uderzenia serca, nadpobudliwość i problemy ze wzrokiem. Źle wpływa na gospodarkę hormonalną, sprzyja nadwadze i otyłości Rybonukleotyd disodowy powoduje zmiany skórne, problemy z nerkami czy zaostrzenie objawów związanych z astmą. Jego nadużywanie także wywołuje nadpobudliwość i zmiany nastroju Osobnym problemem jest to, że w maggi znajduje się duża ilość soli, która może prowadzić do rozwoju...

Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak
Czy da się gotować bez Maggi? To nie tylko możliwe, ale i bardzo wskazane, jeśli dbacie o swoje zdrowie. A Maggi można zastąpić innym, smacznym sosem.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie gotowania rosołu bez słynnego sosu Maggi. Ale czy na pewno Maggi jest zdrowe? Co zamiast Maggi? Poznajcie szczegóły na temat znanej przyprawy oraz jej zdrowszy zamiennik. Historia słynnego sosu Maggi Niewielu pewnie wie, że sos Maggi funkcjonuje na rynku od bardzo dawna. Został wymyślony przez Szwajcara - Juliusa Maggi w 1886 roku. Przyprawa opierała się głównie na lubczyku i właśnie jemu zawdzięczała wyjątkowy aromat oraz smak. To dlatego sos Maggi jest tak chętnie stosowany w kuchni, ponieważ podkreśla smak potraw i nadaje im charakteru. Co znajduje się w Maggi? Niestety, z czasem receptura na sos się zmieniała z różnych powodów. Jedną z głównych przyczyn zmiany składu produktu są oczywiście pieniądze. Z czasem zaczęto zastępować naturalne składniki sztucznymi, ponieważ są znacznie tańsze w produkcji. Dziś to nie lubczyk jest głównym składnikiem Maggi, a sztuczne substancje, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co znajduje się w Maggi: Woda Sól Glutaminian sodu Ocet Wzmacniacze smaku Ekstrakt drożdży Sztuczne barwniki Emulgatory To, że Maggi tak wzmacnia smak potraw, to oczywiście zasługa glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy. Czy warto dodawać do jedzenia sos, który składa się głównie ze szkodliwych dla zdrowia substancji? Czy powinno się używać Maggi? To, czy używać Maggi, czy nie, jest indywidualną decyzją każdego z was. Warto pamiętać o tym, że w istocie Maggi jest płynem pełnym soli i wzmacniaczy smaku i nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych. W dodatku w Maggi znajduje się między innymi E635, czyli rybonukleotyd disodowy. To substancja, która może działać drażniąco na drogi oddechowy, działać pobudzająco, a także powodować uczulenie w postaci wysypki...

Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy
Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd
Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania. Przyprawy, które nadają się do flaków Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej. To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha! Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem. Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki. Taki...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Rosół to zupa polecana na wszelkie choroby. Jednak dodanie jednego zioła może sprawić, że stanie się niezwykle niebezpieczna!

Najlepszy rosół to taki gotowany na dużej ilości mięsa, kości, warzyw i… ziół. To zioła nadają zupie niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Z chęcią sięgamy po różne przyprawy, które mają nadać rosołowi wyjątkowy smak i zapach. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne! Sprawdź, czy ty też ich używasz! Uwaga na zioła! Różne ziółka polecane są nie tylko jako przyprawy, ale również jako lekarstwa dla podreperowania zdrowia. Pijemy rumianek na problemy z żołądkiem, koper na zaparcia, a szałwią płuczemy bolące gardło i jamę ustną po zabiegach dentystycznych. Ale nie wszystkie zioła są dla nas bezpieczne! Podobnie jak lekarstwa, podane w nieodpowiednich kombinacjach lub proporcjach, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Jednym z ziół, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności, jest lubczyk . Dlaczego? Kto nie powinien jeść lubczyku? Lubczyk nadaje rosołowi wyjątkowy aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Ale czy wiesz, że ta roślina może być niebezpieczna dla zdrowia? Na lubczyk muszą bardzo uważać: Alergicy – roślina ta jest fotouczulająca. Oznacza to, że alergik, który zje potrawę z dodatkiem lubczyku, może dostać silnych oparzeń po ekspozycji na promienie słoneczne. Może też powodować powstawanie przebarwień od słońca. Kobiety w ciąży – panie spodziewające się dziecka absolutnie nie mogą spożywać lubczyku. To zioło ma działanie poronne i jest zabronione dla kobiet w ciąży i karmiących piersią! Kobiety w trakcie mensturacji - zwiększa krwawienie. Uwaga na popularną przyprawę „Maggi” . Jeszcze do niedawna zawierała lubczyk i również nie mogła być stosowana przez przyszłe mamy. Niedawno zmieniono...