Wszyscy uwielbiamy pączki! Jednak kto dba o swoją figurę, ten je te przysmaki tylko od święta. Choć są przepyszne, pączki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak jest sposób na „odchudzenie” ich – sprawdźcie jaki!
Pączki zawdzięczają wysoką kaloryczność sposobowi przyrządzania – ciasto smaży się w głębokim tłuszczu. Właśnie dlatego pączki są takie smaczne, ponieważ tłuszcz niesie smak! Jednak jeżeli jesteście łasuchami i nie umiecie sobie ich odmówić, to nic straconego. Mamy dla was przepis na obłędne pączki z piekarnika i bez tłuszczu!
Pączki z piekarnika – przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajo
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- cukier puder
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko i wymieszaj z drożdżami. Nie gotuj!
- Do miseczki wbij jajka, wsyp mąkę, cukier i dodaj masło. Wymieszaj.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj do nich mleko z drożdżami. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkuj je na blacie i za pomocą foremki lub zwykłej szklanki albo kubka wycinaj okrągłe pączki.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Do rozgrzanego piekarnika wstaw blachę z uformowanymi pączkami i piecz przez 25 minut.
- Gdy pączki się upieką, poczekaj aż nieco ostygną i posyp cukrem pudrem. Gotowe!