Wszyscy uwielbiamy pączki! Jednak kto dba o swoją figurę, ten je te przysmaki tylko od święta. Choć są przepyszne, pączki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak jest sposób na „odchudzenie” ich – sprawdźcie jaki!

Pączki zawdzięczają wysoką kaloryczność sposobowi przyrządzania – ciasto smaży się w głębokim tłuszczu. Właśnie dlatego pączki są takie smaczne, ponieważ tłuszcz niesie smak! Jednak jeżeli jesteście łasuchami i nie umiecie sobie ich odmówić, to nic straconego. Mamy dla was przepis na obłędne pączki z piekarnika i bez tłuszczu!

Pączki z piekarnika – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko i wymieszaj z drożdżami. Nie gotuj!
  2. Do miseczki wbij jajka, wsyp mąkę, cukier i dodaj masło. Wymieszaj.
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj do nich mleko z drożdżami. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkuj je na blacie i za pomocą foremki lub zwykłej szklanki albo kubka wycinaj okrągłe pączki.
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  6. Do rozgrzanego piekarnika wstaw blachę z uformowanymi pączkami i piecz przez 25 minut.
  7. Gdy pączki się upieką, poczekaj aż nieco ostygną i posyp cukrem pudrem. Gotowe!