Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
AdobeStock
Newsy

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego

Słodki syrop można wykorzystać na wiele smacznych sposobów - wypróbujcie jeden z nich!

Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru!

Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń

Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • szklanka soku z brzoskwiń z puszki

  • pół szklanki wody

  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie. 

  2. Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik.

  3. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie. 

  4. Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe!

Zobacz także
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały

sernik przepis

Śnieżnobiały sernik z brzoskwiniami. Jest tak kremowy, że pokochacie go od pierwszego kęsa

Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki

Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków.

Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka plasterków limonki albo cytryny, kostki lodu i gotowe! Taki orzeźwiający napój przyniesie ulgę w gorące dni i doda sił - w końcu gdy w upale przechodzi apetyt na jakiekolwiek jedzenie, mała dawka cukru dobrze wam zrobi. Polecamy również wykorzystać taki sok do polania nim lodów, owocowych deserów czy naleśników. 

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia
AdobeStock
Newsy
Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia
Co powiecie na lemoniadę z kiszonych cytryn? W smaku ani trochę nie przypomina wody z ogórków - przekonajcie się sami!

Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować.  Lemoniada po wietnamsku Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu. Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach. Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali: Składniki: Na kiszone cytryny: 6 cytryn 1 łyżka soli woda duży słój  Na lemoniadę: 1 kiszona cytryna 1 łyżeczka cukru kostki lodu świeże liście mięty woda gazowana Przygotowanie: Kiszone cytryny: Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki....

Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
EatingWell/YouTube
Newsy
Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
Macie ochotę na orzeźwiający, letni deser? Wypróbujcie przepis na lemoniadę inaczej z mlekiem skondensowanym!

Latem nie ma nic lepszego, niż orzeźwiająca, lekko kwaśna lemoniada. Ale czy wiecie, że można z niej stworzyć coś jeszcze bardziej smakowitego? Wystarczy dodać do lemoniady 1 składnik, by przemienić ją w przepyszną letnią przekąskę.  Przepis na bitą lemoniadę Podstawą takiej lemoniady jest bita smietana - stąd nazwa tego napoju. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół szklanki soku z cytryny 100 ml zimnego mleka skondensowanego około 250 ml śmietanki 30% cukier kostki lodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie śmietankę i za pomocą miksera ubijcie ją na sztywno.  W osobnej misce wymieszajcie sok z cytryny, mleko skondensowane oraz preferowaną przez was ilość cukru.  Na koniec dodajcie kostki lodu, ubitą śmietanę i wszystko zblendujcie blenderem. Jeżeli wasz blender nie posiada funkcji kruszenia kostek lodu, dodajcie je na sam koniec, w całości.  I gotowe! Tak przygotowana bita lemoniada będzie świetnym deserem na każdym letnim przyjęciu.  Błędy przy przygotowywaniu lemoniady Jeśli macie ochotę na bardziej tradycyjną lemoniadę warto dowiedzieć się, jakich błędów przy jej przygotowaniu należy unikać.  niewłaściwe proporcje - klasyczna lemoniada będzie smaczna tylko wtedy, gdy zastosujecie odpowiednie proporcje. Nie można przesadzić z ilością cukru, ale też nie można pożałować właściwie dużej ilości soku z cytryny do wymieszania z wodą. wyczyszczenie cytryn - jeśli dodajecie do lemoniady plastry cytryny dopilnujcie tego, by owoce zostały wcześniej odpowiednio wyczyszczone. Lepiej nie dodawać całych plastrów, a pokrojony w kostkę miąższ z cytryny. Dlaczego? Białe kawałki znajdujące się pod skórką cytryny mogą...

Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Doskonała do ciasta
AdobeStock
Newsy
Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Będzie doskonała do ciasta
Słodka, smaczna i zdrowa - bo domowa! Frużelina świetnie smakuje w połączeniu z ciastem czy lodami. Sprawdźcie, jak zrobić ją samodzielnie.

Gdy przychodzi sezon na świeże truskawki, aż się prosi przygotować z nich coś pysznego. To może być tarta z truskawkami, dżem albo po prostu truskawki ze śmietaną. Ciekawym pomysłem jest frużelina truskawkowa, która stanowi fantastyczny dodatek do deserów, placków, racuchów i do ciast. Warto ją zrobić zwłaszcza wtedy, gdy przeholowaliście z kupnem świeżych truskawek, których nie dacie rady zjeść od razu na surowo...  Do czego można wykorzystać frużelinę? Owoce w żelu, czyli frużelina, to świetny dodatek do różnych deserów, ciast i innych rzeczy podawanych na słodko. Często stanowi ona składnik tortów, gdzie dodaje się ją jako jedną z warstw. Frużelina dobrze komponuje się także z lodami, można ją dawać do naleśników i gofrów oraz jako dodatek do ciasta - na przykład zamiast dżemu. To pyszna i słodka przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, dlatego teraz, gdy jest sezon na świeże owoce, warto przyrządzić domową frużelinę. Wyjdzie znacznie zdrowsza i smaczniejsza od tej, którą można kupić w sklepie. Zobaczcie, jak ją przygotować. Przepis na domową frużelinę truskawkową Do przygotowania frużeliny domowej roboty potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 200 g truskawek 2 łyżki wody 1 łyżka cukru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Do naczynia wsypcie łyżeczkę żelatyny, wlejcie 1 łyżkę zimnej wody i wymieszajcie. Odstawcie na 5-10 minut, aż żelatyna napęcznieje.  Umyjcie truskawki, obierzcie z szypułek i pokrójcie w kostkę. Włóżcie do rondelka, wsypcie łyżkę cukru (lub nieco więcej jeśli chcecie, by frużelina była słodsza) i delikatnie wymieszajcie. Truskawki podgrzewajcie na małym ogniu do momentu, aż zaczną puszczać sok i będą...

Macie problem z wyjęciem pestki z brzoskwini? Ten trik sprawi, że zrobicie to w sekundę
Wikimedia Commons
Newsy
Macie problem z wyjęciem pestki z brzoskwini? Ten trik sprawi, że zrobicie to w sekundę
Późne lato to czas śliwek. Z większości tych owoców usuwa się pestki bez większych problemów. Z innymi trzeba się mocno namęczyć. Chodzi tu głównie o smakowite brzoskwinie i nektarynki. 

Któż ich nie uwielbia? Słodkie i soczyste, doskonałe na surowo, a także w postaci dżemów i jako dodatek do ciast. Problem zaczyna się wówczas, gdy trzeba wyjąć z nich pestkę. Pół biedy, gdy chce się po prostu zjeść brzoskwinię gorzej, gdy trzeba przygotować ich większą ilość na dżem.  Co zatem zrobić, by nie męczyć się z dużymi pestkami tych owoców? Mamy dla was prosty trik, który pozwoli szybko się ich pozbyć.  Różne sposoby radzenia sobie z pestkami brzoskwiń  Jeżeli po prostu chcecie zjeść brzoskwinię czy nektarynkę, możecie obgryźć z miąższu pestkę. Nie jest to rozwiązanie idealne, gdyż są to soczyste owoce i przy takiej operacji z pewnością poczujecie sok ściekający po palcach.  Prawdziwy problem pojawia się, gdy postanowicie brzoskwinię pokroić i na siłę wyjąć środek. Jeżeli robicie to nieumiejętnie, zawsze zakończy się katastrofą. Przy takim działaniu, owoc zazwyczaj zostaje zmiażdżony.  Jak usunąć pestkę z brzoskwini bez rozlewu soku i niszczenia owocu?  Okazuje się, że jest banalnie prosty patent, by sobie z tym poradzić. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób pokroicie brzoskwinię. Zazwyczaj nieudane próby wyciągnięcia pestki polegają na przecięciu owocu wzdłuż rowka - tej linii, która biegnie od łodygi do czubka. Nie tędy jednak droga po pestkę.  Teraz spróbujcie to zrobić inaczej. Wystarczy dojrzałą brzoskwinię lub nektarynkę przeciąć ostrym nożem w poprzek, prostopadle do naturalnej linii. Połówkę, w której zostanie pestka musicie przeciąć jeszcze na pół i wówczas lekkim ruchem wyciągnąć pestkę.   Trik pochodzi z Instagrama z profilu "It's Holly". Koniecznie wypróbujcie go  w domu.          Wyświetl ten post na...