Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
AdobeStock
Newsy

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego

Słodki syrop można wykorzystać na wiele smacznych sposobów - wypróbujcie jeden z nich!

Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru!

Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń

Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • szklanka soku z brzoskwiń z puszki

  • pół szklanki wody

  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie. 

  2. Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik.

  3. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie. 

  4. Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe!

Zobacz także
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały

sernik przepis

Śnieżnobiały sernik z brzoskwiniami. Jest tak kremowy, że pokochacie go od pierwszego kęsa

Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki

Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków.

Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka plasterków limonki albo cytryny, kostki lodu i gotowe! Taki orzeźwiający napój przyniesie ulgę w gorące dni i doda sił - w końcu gdy w upale przechodzi apetyt na jakiekolwiek jedzenie, mała dawka cukru dobrze wam zrobi. Polecamy również wykorzystać taki sok do polania nim lodów, owocowych deserów czy naleśników. 

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

galaretka z owocami przepis
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Chcecie, żeby galaretka dobrze zastygła? Nigdy nie wrzucajcie do niej tych owoców
Trzymaliście galaretkę w lodówce całą noc, a mimo to macie wrażenie, że nie stężała do końca? To wina owoców. Bowiem przed umieszczeniem w deserze niektóre z nich powinny zostać obgotowane.

Galaretka z owocami i bitą śmietaną to deser uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Jej sekret stanowią właściwie przygotowane dodatki. Bowiem, aby galaretka szybko stężała, najlepiej używać owoców w formie mrożonej. Zapewniamy, że te będą smakować i wyglądać wybornie. Okazuje się również, że proces tężenia galaretek, może się wydłużyć przez dodatek świeżych owoców. Największą przeszkodę stanowią kiwi i ananas. Jeśli chcecie ich użyć w swoim deserze, powinniście je najpierw obgotować we wrzątku, inaczej galaretka do której zostaną włożone nie zastygnie. Znając te zasady możecie śmiało przygotować kolorowy deser z naszego przepisu! Przepis na galaretkę z owocami Będziecie potrzebować 1 galaretki truskawkowej, pomarańczowej i cytrynowej Mrożonych truskawek, ananasa i brzoskwiń (mogą być też z puszki) Przygotowanie Przygotujcie trzy średniej wielkości, odporne na wysoką temperaturę naczynia (mogą być miski). Do każdego z nich wsypcie po jednym proszku na galaretkę. W czajniku zagotujcie ok. 1200 ml wody. Do każdej galaretki dolejcie ok. 380 ml wrzątku. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Najlepiej będzie, kiedy zatrudnicie do tego jakichś pomocników. Jeśli używacie mrożonych owoców wystarczy, że wyjmiecie je z opakowań w takiej ilości, jaka wam odpowiada najbardziej. Jeśli jednak używacie świeżych owoców lub tych z puszki, powinniście je oczyścić, pokroić i obgotować. Na dno pucharków wlejcie galaretkę truskawkową (do 1/3 wysokości) i umieśćcie w niej pokrojone truskawki. Tak przygotowaną wstawcie do lodówki i poczekajcie aż całkowicie stężeje. Na stężoną galaretkę truskawkową wylejcie galaretkę pomarańczową (powinna sięgać do 2/3 wysokości) i dodajcie pokrojone brzoskwinie....

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
Sorbety to lekkie desery lodowe, które lubią szczególnie ci, którym nie odpowiadają ciężkie lody śmietankowe. Sprawdźcie, jak można łatwo zrobić sorbet truskawkowy w domu.

W upalne dni nie ma nic lepszego, niż lekki i owocowy sorbet. Sorbety to także doskonała alternatywa dla tradycyjnych lodów, których bazą jest śmietanka. Jeżeli więc właśnie się odchudzacie, to sorbet truskawkowy będzie dla was idealnym wyborem! Zawiera tylko trochę cukru, a do tego jest pyszny i orzeźwiający. Jak zrobić sorbet truskawkowy? Przygotowanie sorbetu jest banalnie proste i potrzeba do tego tylko paru składników. Niezbędnym krokiem w trakcie przyrządzania sorbetu jest zrobienie płynnego syropu z cukru, który stanowi bazę tego deseru. Cukier należy podgrzać w garnku z odrobiną wody i soku z cytryny i całkowicie wystudzić przed dodaniem truskawek. Przepis na sorbet truskawkowy Do przygotowania domowego sorbetu truskawkowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma świeżych truskawek Pół szklanki cukru Sok z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i wlejcie do niewielkiego garnka. Dodajcie dwie łyżki wody, pół szklanki cukru. Całość podgrzewajcie przez kilka minut co jakiś czas mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok do ostudzenia. Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek ( o tym, jak szybko pozbyć się szypułek przeczytacie w tym artykule ). Włóżcie je do garnka i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę. Możecie to zrobić zarówno blenderem ręcznym, jak i kielichowym. Do gotowej masy z truskawek wlejcie ostudzony syrop z cukru. Wymieszajcie i przełóżcie do pojemnika, w którym będziecie mrozić lody. Odstawcie do zamrażarki. Gdy miną 2 godziny, wyjmijcie pudełko z zamrażarki i zblendujcie zawartość. Odstawcie do zamrażarki. Powtórzcie ten krok jeszcze 2 razy, blendując lody co godzinę. To sprawi, że będą...

Pomysły na wykorzystanie przejrzałych brzoskwiń
Pixabay
Triki kulinarne
Nigdy nie wyrzucaj PRZEJRZAŁYCH brzoskwiń! Oto garść fantastycznych i szybkich przepisów do wykorzystania!
Sytuacje, w których okazuje się, że kupiliśmy za dużo owoców nie należą do rzadkości. Wiele z nich szybko przejrzewa. To jednak nie powód, by je wyrzucać!

Pomysłów na kreatywne wykorzystanie przejrzałych owoców jest wiele. Aby je zrealizować wcale nie musisz być mistrzem w kuchni, nie potrzebujesz też żadnych skomplikowanych przyborów. Wystarczą dobre chęci i odrobina wolnego czasu, by móc cieszyć się smakiem słodziutkich brzoskwiń nawet przez całą zimę! Mrożone pyszności Nie od dziś wiadomo, że niezawodnym sposobem na przechowywanie różnego rodzaju żywności jest jej mrożenie. Sprawdzi się ono również w przypadku przejrzałych brzoskwiń, które w każdej chwili będzie można wykorzystać, na przykład do zrobienia pysznego koktajlu lub lodów na patyku. Aby przygotować smakowite lody wystarczy wyjąć brzoskwinie z zamrażalnika (odczekaj chwilę aż lód puści) i polać je śmietaną 30 proc. Całość zblendować na gładką masę, przełożyć do dowolnego pojemnika i ponownie zamrozić.  Domowe przetwory Z przejrzałych brzoskwiń możesz także przygotować pyszny domowy dżem . Wystarczy, że zasypiesz obrane owoce cukrem (nie za dużo, przejrzałe brzoskwinie są już i tak wystarczająco słodkie) i odstawisz na ok. 30 minut. Następnie wrzuć je do garnka i zacznij gotować, od czasu do czasu mieszając, tak aby się nie przypaliły. Z czasem masa zacznie gęstnieć, wtedy gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowy dżem przelej do słoików! Pyszne wypieki Chlebek bananowy to już żadna nowość, ale czy kiedykolwiek sprawdzałeś jak smakuje chlebek brzoskwiniowy? Nie? To czas najwyższy! Wystarczy, że wmieszasz wcześniej zblendowane przejrzałe owoce do ciasta na chleb i gotowe! Domowe słodycze Było mrożenie, gotowanie i pieczenie, więc przyszedł czas na… suszenie w piekarniku! Przejrzałe brzoskwinie zblenduj. Tak przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj (powinna powstać dosyć...

Ser ciasto
Adobe Stock
Newsy
Ekspresowe ciasto „żółty ser” z 4 składników to kulinarny hit internetu. Wasi goście padną z wrażenia
Ciasto do złudzenia przypominające żółty ser. Co powiecie na taki niestandardowy pomysł? Tylko pamiętajcie o charakterystycznych dziurach!

Ten przepis to nasza propozycja na specjalne okazje. Nieczęsto zdarza się jeść tego typu rarytasy. Sernik wyglądający niczym ser szwajcarski zrobi na wszystkich degustujących piorunujące wrażenie. Zastanawiacie się zapewne, jak uzyskać charakterystyczną, ostro żółtą barwę tego nietypowego sernika. Odpowiedź jest następująca: mango i galaretka. Wybierzcie galaretkę o żółtym odcieniu, np. pomarańczową lub cytrynową. Jednak powodzenie ciasta „żółty ser” będzie zależało od użytego mango. Będziecie potrzebowali puszki pulpy mango. Taki produkt dostaniecie w dobrych marketach. Jeszcze inną opcją jest zmielenie mango w blenderze lub w mikserze. Do tego celu należy nabyć mrożone mango. Przepis na ciasto „żółty ser” Składniki: 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (ok. 80-90 dag) Puszka  pulpy z mango (ok. 40 dag) 4 opakowania żółtobarwnej galaretki 1 szklanka soku lub nektaru z mango Opcjonalnie szklanka soku z mango Tortownica 24 cm Przygotowanie: Rozpuśćcie galaretki w szklance wrzątku. Dodajcie do galaretek sok z mango lub inny sok owocowy, ewentualnie rozpuście galaretki w nieco większej ilości wody. Odstawcie galaretki do stężenia. Jogurt ubijcie z pulpą z mango na gładką masę i odstawcie ją następnie do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszajcie ją z masą jogurtową w delikatny sposób. Gotową masę wylejcie do tortownicy i zostawcie do zastygnięcia i włóżcie do lodówki na noc. Następnego dnia sztywny sernik obkrójcie dookoła i wyciągnijcie go z tortownicy. Dziury a’la szwajcarski ser najwygodniej zrobicie na gotowych, pojedynczych kawałkach ciasta.