Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru!

Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń

Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • szklanka soku z brzoskwiń z puszki

  • pół szklanki wody

  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie. 

  2. Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik.

  3. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie. 

  4. Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe!

Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki

Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków.

Zobacz także:

Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka plasterków limonki albo cytryny, kostki lodu i gotowe! Taki orzeźwiający napój przyniesie ulgę w gorące dni i doda sił - w końcu gdy w upale przechodzi apetyt na jakiekolwiek jedzenie, mała dawka cukru dobrze wam zrobi. Polecamy również wykorzystać taki sok do polania nim lodów, owocowych deserów czy naleśników. 

Źródło: gazeta.pl