
W kategorii najbardziej lubianych przez Polaków mięs wciąż pewne miejsce na podium ma wieprzowina, drób oraz wołowina. Są łatwo dostępne i wiemy, jak je przyrządzić. A do tego ich cena (może poza wołowiną) jest raczej przystępna.
Trudno się więc dziwić, że sporo osób raczej niechętnie eksperymentuje w kuchni z gatunkami mięsa i woli raczej się trzymać sprawdzonych produktów. Warto się jednak przekonać - nawet nie wiecie, jak pyszne dania można zrobić z innego mięsa niż drobiowe i wieprzowe. Na przykład z baraniny, która wydaje się być trochę zapomniana.
Wartości odżywcze baraniny
Niechęć do baraniny w Polsce może wynikać ze złych skojarzeń z tym mięsem. Źle przyrządzone rzeczywiście może być dość twarde i wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Jednak w niektórych częściach świata wręcz zajadają się baraniną - wystarczy zatem wiedzieć, jak ją przygotować. To smaczne mięso, które może uchodzić za jedno z najzdrowszych wśród tych dostępnych w sklepach.
Niektórzy nie lubią także baraniny, ponieważ sądzą, że to tłuste i ciężkie mięso. Ale czy na pewno? 100 g baraniny zawiera ok. 234 kcal, czyli mniej więcej tyle samo, co wieprzowina. Podobnie jest z tłuszczem - w 100 g baraniny znajduje się ok. 18 g tłuszczu, a w takiej samej ilości wieprzowiny tylko trochę mniej, bo 14 g.
Nie zapominajmy jednak o witaminach i innych składnikach odżywczych, jakie znajdują się w baraninie. To mięso bogate w witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za układ odpornościowy, układ nerwowy, a także nasze mięśnie i oczy. Baranina zawiera także:
-
żelazo
-
magnez
-
fosfor
-
potas
-
cynk
-
siarkę
Baranina a inne mięsa
Wspomnieliśmy już, że pod kątem kaloryczności i zawartości tłuszczu, baranina i wieprzowina wypadają bardzo podobnie. Jeżeli zaś chodzi o ilość żelaza w mięsie, znacznie lepszym wyborem będzie baranina. Znajduje się w niej też więcej cynku i fosforu.
Inaczej wygląda porównanie tego mięsa z drobiem, ponieważ baranina jest bardziej kaloryczna. Ale należy pamiętać, że niestety mięso z indyka lub kurczaka, jakie kupujemy w sklepach, w większości pochodzi z masowej hodowli, co wpływa negatywnie na jego jakość. Baranina z kolei jest trudniej dostępna i przez to droższa, ale za to ma z reguły znacznie wyższą jakość.
Co można zrobić z baraniny?
Na południu Europy oraz w krajach muzułmańskich baranina jest bardzo popularnym mięsem. Warto więc szukać inspiracji wśród przepisów pochodzących właśnie z kuchni tych regionów. Sporo inspiracji znajdziecie także na Gotujmy.pl - zobaczcie, co nasi użytkownicy robią z baraniny: