Dodajcie jabłko do rosołu. Domownicy będą kręcili nosami, ale zmienią zdanie podczas jedzenia
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie jabłko do rosołu. Domownicy będą kręcili nosami, ale zmienią zdanie podczas jedzenia

Wydawać by się mogło, że o rosole wiemy już wszystko. Mięso, włoszczyzna, makaron, kilka godzin gotowania. Mamy dla was jeden nietypowy składnik, który sprawi, że rosół zyska głębszy smak.

Można śmiało powiedzieć, że każda dobra gospodyni domowa na rosole zjadła już zęby. Panie domu mają swoje patenty i trzymają się ich, by przygotować ulubioną zupę swoich domowników. Zupa na bazie wywaru z mięsa i warzyw to nie tylko polski wynalazek. Podobnymi daniami z dodatkiem makaronu objadają się do syta także w dalekiej Azji.

I tak w Wietnamie niezwykle popularna jest zupa pho. Czym „wietnamski rosół” różni się od naszego? Azjaci dodają do niego mnóstwo kolendry i limonki lub cytryny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko?

Z kolei na Bliskim Wschodzie panują podobno jeszcze inne zwyczaje związane z gotowaniem mięsnych wywarów. Kto z nas by pomyślał, że na przykład w Iranie dodają do gotującego się wywaru jabłka? Otóż okazuje się, że tego typu dodatek może poprawić smak także i naszego rosołu.

Delikatna słodkość i kwasowość jabłka świetnie uzupełni atrybuty naszej obgotowywanej włoszczyzny, a więc marchewki, pietruszki i selera. Spróbujcie dodać jabłka do rosołu zwłaszcza, kiedy gotujecie rosół na tłustym mięsie. Takim jak na przykład gęś czy kaczka.

Smak dość kwaśnego jabłka świetnie będzie współgrał z mocniejszym i intensywniejszym w smaku mięsem drobiowym. W podobny sposób jabłko pomoże w pewien sposób zredukować nadmiar tłuszczu naszego bulionu. Jeśli z kolei użyjecie słodkiego jabłka, jego słodycz może odrobinę zniwelować zbyt intensywny posmak bulionu wołowego czy tego ugotowanego na kaczce.

Zobacz także
Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Niesamowite, co to daje

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Wzmocni smak i nada mu walorów zdrowotnych

Rosół

Kiedy dodać sól do rosołu? Najlepsze kucharki i najlepsi kucharze robią to źle

Co jeszcze warto dodać do rosołu, by wzmocnić jego smak?

Tak czy owak, jabłko to jedynie dodatek do prawdziwego rosołu. Nie obędzie się on bez mięsa dobrej jakości, włoszczyzny i makaronu.

A najlepszy makaron to oczywiście ten własnej roboty. Oprócz tego garść ziół – np. najbardziej lubianej pietruszki i lubczyku.

Zapomnijcie o kostkach rosołowych – najlepszy rosół to smak natury, a nie chemii i innych polepszaczy smaku wyprodukowanych w laboratorium!

rosół
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego do rosołu warto dodać pomidora? Smaku tak przygotowanej zupy nigdy nie zapomnicie
Aromatyczny rosół to doskonały pomysł na chłodniejsze dni. Niewiele osób wie, że idealnym dodatkiem do wywaru jest pomidor. Dzięki niemu zupa będzie jeszcze lepsza. Jeśli nie znacie tego patentu, koniecznie się z nim zapoznajcie!

Rosół to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Rosołem zajadali się nawet... neandertalczycy !  Przyrządzony na bazie dobrego mięsa oraz sporej ilości warzyw jest niezwykle aromatyczny, a dodatkowo ma wiele innych właściwości pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu, dlatego rosół uważany jest często za wywar z naturalnymi antybiotykami . Aby był odpowiednio smaczny, należy pamiętać o kilku zasadach. Jedną z nich jest dodatek pomidora do gotującego się wywaru.  Tradycyjny rosół Wywar warzywno-drobiowy to jedno z klasycznych polskich dań. Jest serwowany na co dzień, jak i od święta. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi często gości podczas różnego rodzaju imprez. Głównie stanowi samodzielną potrawę podawaną z dodatkiem ugotowanemu makaronu oraz warzyw z bulionu, jednak niekiedy może być również bazą czy dodatkiem do innych potraw. Może być podstawą wielu zup jak pomidorowa bądź zupy krem, a również dodatkowym składnikiem do risotto. Jest dość uniwersalną potrawą, która znajduje różne zastosowania w kuchni.  Przygotowanie wywaru Rosół to potrawa, która potrzebuje czasu. Nie wymaga większych zdolności kulinarnych, aczkolwiek proces gotowania im trwa dłużej, tym zupa jest lepsza. Do przyrządzenia rosołu należy zaopatrzyć się przede wszystkim w dobrej jakości drób. Najlepszy jest ten wiejski, gdyż jest pewność, iż w mięsie nie ma zbędnych antybiotyków czy dodatków. Dla urozmaicenia smaku, do gotującego się bulionu można również dodać kawałek wołowiny. Ten dodatek wzmacnia cały aromat. Wielu szefów kuchni zdradza swoje sekretne triki na jeszcze lepszy rosół. Często opierają się one na szczególnych dodatkach albo nietypowych sposobach gotowania...

Dodajecie to warzywo do rosołu? Dla jednych to podstawa, a inni o tym nawet nie słyszeli
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie to warzywo do rosołu? Dla jednych to podstawa, a inni o tym nawet nie słyszeli
Przepis na rosół dzieli Polaków. Sprawdźcie, czy należycie do grupy dodającej ten składnik, czy do tej go pomijającej.

Rosół po części łączy Polaków – prawie każdy go lubi i ma jakieś zdanie na temat właściwego sposobu jego podawania lub gotowania. W równym stopniu rosół potrafi jednak podzielić! Okazuje się, że receptura na tę klasyczną zupę nie jest taka oczywista. Dodatki do tego aromatycznego bulionu potrafią być naprawdę różne. Sprawdźcie, co inni dodają do rosołu i czy też go tak przygotowujecie. Jakie mięso wybrać na smaczny rosół? Klasyczny rosół to wywar mięsno-warzywny z przyprawami. Ta klasyczna zupa nie jest niczym zagęszczana. Idealny rosół jest pachnący, klarowny i lekko żółty. Serwowany ciepły, najczęściej z makaronem jajecznym. Składniki dodawane do rosołu kształtują jego smak i aromat. Rosół najczęściej jest gotowany na drobiu, ale można go przygotowywać z różnych rodzajów mięs lub mieszanek mięsnych. Oto mięso najczęściej używane do rosołu: Drób: kura, kurczak lub kapłon Wołowina: kawałek mięsa z kością Dzikie ptactwo: teraz rzadziej, ale dawniej często przygotowywano rosół nawet na gołębiach Mięso w rosole warunkuje rodzaj tłuszczu i bazę smakową. Im bardziej tłuste mięso, tym bardziej gęsty, cięższy rosół o większych oczkach. Jakie warzywa dodawać do rosołu? Klasyczny rosół przygotowuje się z dodatkiem włoszczyzny. W klasycznej mieszance warzyw na rosół znajdują się: Seler Marchew Pietruszka Por Żadnego z tych czterech warzyw nie możecie pominąć, jeśli chcecie przygotować prawdziwy polski rosół. Jest jeszcze jedno warzywo, które dzieli Polaków. Jedna grupa chciałaby je dodać do wymienionej wyżej czwórki, bo twierdzi, że rosół nie może się udać bez jego dodatku. Czy dodawać kapustę do rosołu? Chodzi o włoską kapustę. Jedni dodają do rosołu tylko jeden liść dla wzmocnienia smaku i nadania charakterystycznego zapachu, niektórzy...

Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy
Flickr
Newsy
Rosół wyszedł bez smaku? Szybko przyprawicie go tym 1 produktem. O niebo lepszy niż Maggi
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy. Wszystko to osiąga się za sprawą smaku umami, który nazywany jest smakiem...

Tak babcia Janina gotowała rosół bez kostki i bez wzmacniaczy smaku. Miała za to 1 słodką tajemnicę
Adobe Stock
Newsy
Tak babcia Janina gotowała rosół bez kostki i bez wzmacniaczy smaku. Miała za to 1 słodką tajemnicę
Aby wasz rosół nabrał niezwykłego, intensywnego smaku, nie musicie go ulepszać sklepową kostką rosołową. Wystarczy, że zastosujecie te babcine triki, a efekt będzie powalający.

Kostka rosołowa z pewnością nie raz uratowała smak waszej zupy - dzięki niej wywar nabrał odpowiedniego koloru i zapachu, a wy nie musieliście się głowić, czego jeszcze w nim brakuje. Sami jednak przyznacie, że dodawanie tego produktu do zupy nie należy do najzdrowszych rozwiązań. Nasze rady sprawią, że już nigdy nie sięgniecie po ten chemiczny dodatek. Babcine triki na przepyszny rosół bez kostki Rosół to klasyk. Każdy Polak bardzo dobrze zna jego smak. Dlatego też, jeśli podczas jego przyrządzania coś pójdzie nie tak, większość z was od razu to zauważy, a przede wszystkim poczuje. Jednak, zaufajcie nam, przyrządzenie idealnego bulionu nie należy do skomplikowanych. Wystarczy poświęcić mu trochę czasu. Bowiem nie zawsze droga na skróty jest tą odpowiednią. Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się przede wszystkim dobrej jakości mięso, a także warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach. Istotny okazuje się także czas gotowania zupy. Jakie mięso wybrać do rosołu? Wysokiej jakości mięso to klucz do udanego, esencjonalnego rosołu. Prawdopodobnie nie znajdziecie go w supermarkecie. Polecamy więc odwiedziny u zaufanego gospodarza czy rzeźnika. Wielu uważa, że najlepszy bulion wyjdzie wam z połączenia kaczki i kurczaka. Pamiętajcie by w garnku znalazła się tusza, szyjka, uda i skrzydełka. Kluczem będzie dość tłusty kawałek drobiu, nienafaszerowany antybiotykami i tanimi karmami - takie okazy znaleźć można przede wszystkim w wiejskich, tradycyjnych gospodarstwach rolnych. Jakie warzywa wybrać do rosołu? Do gotowania rosołu zapewne najczęściej używacie warzyw  pokrojonych w drobną kostkę, to błąd. Lepiej będzie kiedy ugotujecie je w większych kawałkach. Dzięki niepodzielonej na części marchewce, pietruszce, porowi, cebuli oraz selerowi zupa...