Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy

Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej

Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów. Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków.

Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych.

Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na wigilijną zupę grzybową

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypta majeranku

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku.
  • Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą.
  • Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Grzyby moczymy w gorącej wodzie.
  • Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski).
  • Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy.
  • Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek.
  • Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne. Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne. Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu. Świąteczny piernik z polewą czekoladową Składniki na ciasto 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450 250 g margaryny 5 jajek 150 ml miodu 220 g szklanka cukru 200 g powideł, najlepiej śliwkowych 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 300 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao gałka muszkatowa 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonych goździków Składniki na polewę 2 gorzkie czekolady 3 łyżki mleka Posypka Przygotowanie W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki....

Przeczytaj
Karp wigilijny
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Karp na Wigilię to klasyk. Ale dlaczego tak naprawdę podaje się go na święta?
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czemu akurat karp gości na świątecznym stole? Wyjaśniamy skąd wzięła się ta pyszna, rybna tradycja.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Karp jakiego wszyscy znamy to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. W dużej mierze hoduje się go jako rybę konsumpcyjną. Większość z nas nie wyobraża sobie bez karpia corocznej Wigilii. Popularność zyskał w PRL-u Ta świąteczna ryba uchodzi za prawdziwy przysmak. Niezależnie od sposobu podania: smażenie, pieczenie, galareta, Polacy się nim zajadają. Kilka dekad temu był jeszcze większym rarytasem, na który mało kto mógł sobie pozwolić. Przed czasami PRL-u zajadano się rybami takimi jak leszcze, sandacze i liny. Kiedy sklepy zaczęły świecić pustkami, pojawił się oryginalny i ekonomiczny pomysł na hodowanie karpi w stawach. Ryba okazała się genialnym ratunkiem w dobie nieurodzaju.  Także II Wojna Światowa doprowadziła do znaczących strat w naszej flocie rybackiej. W związku z tym trzeba było coś na to zaradzić. Skuteczne rozwiązanie było tylko jedno. Szybko okazały się nim stawy rybne, które znane były w Polsce już w XII wieku. Kultowa potrwa  Współcześnie znamy karpia z wigilijnego stołu, w towarzystwie barszczu z uszkami i pierogów z kapustą i grzybami. Grudzień to też idealny czas żeby odświeżyć sobie kilka przepisów na tę słodkowodną rybę. Możliwości kulinarne względem karpia są właściwie nieskończone!  Każdy kto lubi smażonego karpia, powinien wiedzieć dlaczego zyskał status kultowej potrawy. Czas zachwytu karpiem przypada na PRL. Właśnie wtedy ministrem przemysłu i handlu został Hilary Minc. Polityk postanowił o masowej produkcji stawów rybnych. Sprawiło to, że w latach 60. rybołówstwo zaczęło się prężnie rozwijać. Karp stał się wówczas powszechną rybą, którą Polacy zaczęli zajadać podczas jednego szczególnego dnia - Wigilii. Właśnie wtedy zdecydowaliśmy, że karp będzie gościł na naszym stole na dłużej....

Przeczytaj
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy Smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne solo, jak i do barszczyku na Wigilię
Smakują wyśmienicie – ciasto jest bardzo delikatne, a wnętrze… palce lizać!
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu. Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki. Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 250 g pszennej mąki 100 g masła 2 jajka Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 2 szczypty soli Składniki na farsz 300 g kiszonej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 cebula 2 szczypty majeranku Szczypta kurkumy Sól i pieprz Przygotowanie Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz. Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka. Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki. Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć. Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na...

Przeczytaj