Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów. Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków.

Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych.

Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną.

Przepis na wigilijną zupę grzybową

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypta majeranku

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku.
  • Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą.
  • Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Grzyby moczymy w gorącej wodzie.
  • Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski).
  • Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy.
  • Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek.
  • Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: