Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy

Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej

Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów. Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków.

Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych.

Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wigilijną zupę grzybową

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypta majeranku

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku.
  • Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą.
  • Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Grzyby moczymy w gorącej wodzie.
  • Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski).
  • Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy.
  • Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek.
  • Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami.

Źródło: gotujmy.pl

Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!   

Barszcz czerwony z uszkami czy wigilijna grzybowa? Wszyscy jemy barszcz, to gdzie jest ta grzybowa?
Adobe Stock
Newsy
Barszcz czerwony czy zupa grzybowa? Tę drugą zupę wybierają mieszkańcy 2 regionów Polski
W każdej rodzinie podaje się zwykle jedną wigilijną zupę. Najpopularniejsze wybory to barszcz czerwony z uszkami i wigilijna grzybowa. Którą z nich jada się w waszej rodzinie?

Barszcz z uszkami i grzybowa to jednak niejedyne wybory wigilijne Polaków. W Wielkopolsce podaje się zupę brzadową z suszonych jabłek i śliwek z kluseczkami, a na Śląsku siemieniotkę, czyli polewkę z ziaren konopi. Jedno jest pewne: jeśli w jakiejś rodzinie zaczęto na wigilię gotować jakąś zupę, to zostaje ona jako tradycyjne danie na dłużej. U was też tak jest? Gdzie jadają barszcz a gdzie grzybową? Te dwie zupy, które otwierają wigilijną kolację uważane są za najczęściej jedzone w naszym kraju. Ponieważ dwóch zup na jeden posiłek nikt raczej nie podaje, rodziny decydują czy gotować jedną, czy drugą. Ale jesteście w błędzie jeśli myślicie, że połowa rodzin wybiera barszcz, a połowa grzybową. Większość zapytanych odpowiada, że należy do rodziny preferującej barszcz. Gdzie więc są te rejony, w których jada się grzybową? Sprawdziliśmy. Anna Włodarczyk w felietonie opublikowanych na portalu Trójmiasto.pl tak wspominała swoje wigilijne rozczarowanie, czyli moment, gdy z rodziny uwielbiającej wigilię z zupą grzybową trafiła pod strzechę miłośników barszczu: - Moje pierwsze święta poza domem rodzinnym na Mazowszu. Spędzam je w Gdańsku: zasiadamy do stołu i już na samym początku dopada mnie pierwsze... rozczarowanie kulinarne. Zamiast ukochanej zupy grzybowej, na którą czekam cały rok, na stół wjeżdża barszcz. Wydawać by się mogło, że z Mazowsza na Pomorze nie jest daleko, ale okazuje się, że nasze menu wigilijne trochę się różni. W dużej części regionów najchętniej wybieraną wigilijną zupą jest barszcz. Tak jest na przykład na Pomorzu. Z kolei Mazowsze i Kurpie to krainy zupy grzybowej, przygotowywanej z grzybów zebranych jesienią w lokalnych lasach. Z grzybowego Mazowsza należy jednak wykluczyć Warszawę i większe miasta. Tu wybory są...

zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy
Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę
Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat! Zupa grzybowa na święta Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju! Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta. Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników: 1,5 l jarskiego rosołu 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Sól Łazanki Przygotowanie Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie...

Zupa grzybowa z przepisu Żyły
ONS.pl
Newsy
Zostały wam suszone grzyby? Sprawdźcie przepis na zupę grzybową Justyny Żyły. Tajemną recepturę przekazała jej babcia
Justyna Żyła podzieliła się tradycyjną recepturą na pyszną wiślańską grzybową! Poznajcie jej przepis.

Justyna Żyła dała się poznać jako żona sławnego skoczka narciarskiego - Piotra Żyły. Po głośnym rozstaniu, zaczęła spełniać się jako infulencerka i celebrytka, chętnie i często udzielając wywiadów mediom. Wielką pasją Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się ona przepisami na swoim kanale na YouTube, który nazwała: UwaŻyła. Opublikowała tam między innymi ten przepis na tradycyjną zupę grzybową, który dostała od babci. Zupa grzybowa Justyny Żyły Justyna mówi, że jej rodzice są wielkimi pasjonatami zbierania grzybów. Ma ona więc do nich nieograniczony dostęp. Dostaje je w obrobionej formie, a jej zadaniem jest jedynie przygotowywanie dań. Przepis na zupę grzybową od Justyny Żyły, jest bardzo prosty i tradycyjny. W Wiśle, z której pochodzi celebrytka, nazywa się tę zupę gwarą „grzybulą”. Justyna dostała przepis od swojej babci, jednak wzbogaciła go o dodatek natki pietruszki, której tradycyjnie nie ma w wiślańskiej recepturze. Składniki na zupę grzybową Justyny Żyły: 500 g namoczonych grzybów 1,5 litra wody + woda do moczenia grzybów Małe opakowanie śmietany 12% Małe opakowanie śmietany 30% 200 g gotowanych ziemniaków Świeża natka pietruszki Sól Pieprz biały Przygotowanie zupy grzybowej: Suszone grzyby zamoczcie na noc w wodzie. Woda powinna przykrywać grzyby. Grzyby odsączcie, ale pozostałej wody nie wylewajcie. Grzyby pokrójcie na mniejsze części. Przygotujcie duży garnek z 1,5 litra wody. Zagotujcie wodę. Do wody dodajcie grzyby i zagotujcie je. Dodajcie wywar z moczenia grzybów. Wymieszajcie ze sobą śmietanę 12% i śmietanę 30%. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę grzybową, możecie wykorzystać tylko śmietanę 12% tłuszczu. Zahartujcie mieszankę śmietany kilkoma...