Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów.

Właściwości kalafiora

Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.:

  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C
  • Kwas foliowy
  • Żelazo
  • Cynk
  • Kwasy omega 3

Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę.

Liście kalafiora

Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich.

Zobacz także:

Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora

Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie:

  • Liście z kalafiora
  • 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową
  • 15 g masła
  • Świeży koperek
  • Łyżeczkę cukru
  • Łyżkę soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie

  1. Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę.
  2. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny.
  3. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut.
  4. I gotowe! Tak przygotowane liście można zjeść jako dodatek do obiadu.