liście kalafiora
AdobeStock
Newsy

Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące

Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kalafiora

Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.:

  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C
  • Kwas foliowy
  • Żelazo
  • Cynk
  • Kwasy omega 3

Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę.

Liście kalafiora

Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich.

Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora

Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie:

  • Liście z kalafiora
  • 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową
  • 15 g masła
  • Świeży koperek
  • Łyżeczkę cukru
  • Łyżkę soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie

  1. Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę.
  2. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny.
  3. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut.
  4. I gotowe! Tak przygotowane liście można zjeść jako dodatek do obiadu.
Liście kalafiora
Pixabay
Newsy
Obrywacie liście kalafiora? To fatalny błąd. Więcej tak nie róbcie
Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się obierać kalafiora.

Kalafior to typowo polskie warzywo, które można dostać w sklepach praktycznie przez cały rok. Świetnie nadaje się do robienia różnego rodzaju zup i jako dodatek do obiadu. Na pewno kochacie też kalafiora gotowanego i podawanego z bułką tartą i masłem. Dowiedzcie się, jak powinno się go przygotowywać do jedzenia. Już nigdy nie oderwiecie z niego liści! Przechowywanie kalafiora Temperatura przechowywania kalafiora By kalafior zachował świeżość przez długi czas, dobrze przechowywać go w temperaturze bliskiej zera stopni. Możecie wsadzić go więc do lodówki albo przechowywać większą ilość kalafiorów w piwnicy. Najlepszym miejscem na przetrzymywanie kalafiora w lodówce jest dolna półka.  Nie trzymajcie kalafiora w folii Ważne jest, żeby kalafior był w suchym, ale przewiewnym miejscu. Powinien mieć dostęp do świeżego powietrza. Nie trzymajcie go więc w folii, bo odcina ona dostęp powietrza! Nie odrywajcie liści od kalafiora Żeby kalafior był świeży przez dłuższy czas, nie odrywajcie od niego liści! Jeśli je zostawicie, kalafior zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie. Jeśli wyłamiecie liście, wytrzyma on niestety tylko kilka dni. Pamiętajcie, żeby zawsze zachowywać liście kalafiora i odłamać je dopiero przed gotowaniem lub jedzeniem. Obróbka kalafiora przed jedzeniem Kalafiora można jadać na surowo, upieczonego lub ugotowanego. Niezależnie od tego, jak zdecydujecie się go podać, kalafiora trzeba przed zjedzeniem odpowiednio obrobić. Na pewno musicie go umyć. Liście kalafiora są jadalne, jeśli chcecie, możecie dodać je więc do zupy albo przerobić na pesto.  Ciekawe dania z kalafiora Kalafior jest bardzo niskokaloryczny. Zyskał więc szczególne uznanie dietetyków i osób odchudzających się. Z kalafiora można zrobić wiele naprawdę ciekawych, odchudzonych...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.

Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań. Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli. Czym kalarepa różni się od innych warzyw? Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej . Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także: Kalafior Brukselka Brokuł Jarmuż Kapusta włoska Kapusta czerwona Dlaczego warto jeść kalarepę? Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem. Oto zalety kalarepy: Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C) W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego Jest niskokaloryczna Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo Czytaj także: Piła przez miesiąc sok z jarmużu....

sposób na białego kalafiora
Pixabay
Newsy
Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor
Kalafior przechowywany zbyt długo, mrożony, a nawet gotowany, może bardzo szybko ściemnieć. Mimo iż podczas zwykłego, rodzinnego obiadu kolor warzywa nie ma tak wielkiego znaczenia, podany gościom powinien być „śnieżnobiały”. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione ponad 2 tysiące lat temu. Na przestrzeni lat udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior ma jedną wadę... Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem. Bowiem można go jeść zarówno na surowo – w dipie, sosie lub sałatce, jak również w postaci gotowanej – w zupach, zapiekankach oraz tartach. Niektórzy uwielbiają go w wersji z przyrządzoną na maśle bułką tartą. Niestety, niekwestionowaną wadą kalafiora jest to, że jego różyczki szybko ciemnieją – z białych stają się żółte. W tym przypadku mrożenie nic nie da. Po takiej obróbce termicznej warzywo przybierze niesamowicie nieapetyczny wygląd. Najlepiej więc przechowywać je w dolnych szufladach lodówki, łodygą do góry. Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Gotowanie kalafiora jest proste, ale ryzykowne. Okazuje się, że przyrządzając warzywo można popełnić wiele błędów. Większość z nich jest związana z zachowaniem cennych wartości odżywczych lub ciemnieniem różyczek.  Tak naprawdę nawet, jeśli kupiliście świeżego kalafiora, po obróbce termicznej może on ściemnieć. Na ten proces ma wpływ między innymi naczynie, w którym gotujecie warzywo – aluminiowy garnek sprawi, że zżółknie, z kolei...