Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy

Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka

Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin

Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc.

Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka

Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche.

Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu. 

W ziemniakach najcenniejszy jest potas

Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie!

Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków

Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych ziemniaków możesz zrobić np. ciasteczka. Oto prosty przepis na szybkie i pyszne ciasteczka z tego popularnego warzywa. 

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków

  • 1,5 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 dużej wielkości jajka

  • 0,5 szklanki cukru

  • kilka kropel dowolnego aromatu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.

  2. Dodajcie do nich mąkę przesianą razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

  3. Następnie wbijcie jajka, aromat i zagniećcie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.

  4. Jeżeli ciasto będzie gotowe do formowania, wycinajcie z niego dowolnego kształtu ciasteczka.

  5. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Połóżcie na nim ciasteczka i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie przez ok. 15 minut.

  6. Upieczone przysmaki możecie posypać cukrem pudrem lub przełożyć ulubionym dżemem.

Smacznego!

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
Nie macie pomysłu na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu? Ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ugotowaliście za dużo ziemniaków na obiad dla całej rodziny? Nie wyrzucajcie niezjedzonych resztek. Możecie zrobić z nich naprawdę pyszne danie, a właściwie wartościowy i oryginalny deser. Jak wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu? Kluski śląskie, pyzy, kopytka, kotlety ziemniaczane lub placki. Pomysłów na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu jest naprawdę mnóstwo. Ale czy słyszeliście kiedyś o słodkich pączkach, które powstają z resztek ziemniaków? Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis.  Przepis na pączki z ziemniaków Składniki: 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste) 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą) 80 g roztopionego masła 50 ml mleka siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej) ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie) laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny) łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec) cukier puder do oprószenia dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa) Sposób przygotowania: Mąkę przesiejcie i odstawcie. Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych. Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru. Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a...

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Dodajcie do wody odrobinę tego… napoju
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Dodajcie do wody odrobinę tego… napoju
Wasze ziemniaki ciemnieją podczas gotowania? Wiemy, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić.

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały w trakcie gotowania? Wystarczy, że dodacie do wody ten produkt. Na pewno macie go w kuchni. Dlaczego ziemniaki ciemnieją? Jak tylko obierzecie ziemniaki ze skórki i pokroicie je na kawałki, rozpocznie się proces utleniania i wasze ziemniaki zaczną powoli brązowieć. Utlenianie to reakcja chemiczna między skrobią i cukrami w ziemniaku a powietrzem, która nie wpływa na jadalność ziemniaka, ale za to zmienia jego kolor na szary lub brązowy. Dlatego, jak tylko obierzecie i pokroicie ziemniaki na kawałki, od razu wstawcie je do gotowania. Jednak nawet podczas gotowania ziemniaki mogą czasem zbrązowieć. Czy da się jakoś temu zaradzić? Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Chcecie, żeby wasze ziemniaki zawsze wyglądały świeżo i apetycznie? Podczas gotowania dodajcie do nich któryś z tych składników. Mleko. Wystarczy, że w czasie gotowania dodacie do wody odrobinę mleka. Dzięki temu ziemniaki zachowają dłużej swój jasny kolor i będą wyglądały bardziej apetycznie. Zakwaście ziemniaki. Spróbujcie dodać do gotujących się ziemniaków sok z cytryny lub ocet. Sok z cytryny lub ocet nie sprawią, że ziemniaki będą smakować jak cytryna czy ocet, ale kwaśny płyn zmieni pH ziemniaków, aby zatrzymać ich utlenianie. Dodajcie do wody sól. Gotujcie ziemniaki w osolonej wodzie, ponieważ połączenie wody i soli zapobiega utlenianiu. Pozostałe wskazówki dotyczące ziemniaków Nie chcecie, żeby wasze ziemniaki szarzały? Skorzystajcie z tych kilku wskazówek. Podczas pieczenia ziemniaków, zawsze używajcie szklanego naczynia. Metale łatwo wchodzą w reakcję z ziemniakami i dlatego trzymanie obranych ziemniaków w metalowych naczyniach to zły pomysł. Najlepszym pojemnikiem na ziemniaki...

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...

ciasto zebra
Gotujmy.pl
Przepisy
Idealnie smaczne i puszyste ciasto zebra! Powstaje w mniej niż godzinę i smakuje obłędnie!
Jeżeli chcesz oczarować swoich gości na święta i nie spędzać przy tym mnóstwo czasu w kuchni, to wypróbuj ten przepis na bajeczne ciasto w paski!

Idą święta! To czas prezentów, spotkań z rodziną i ogromnych ilości pysznego jedzenia. W tym czasie chyba wszyscy marudzą, że po świętach nie wejdą w żadne spodnie! Poza wigilijnymi potrawami przygotowujemy też przeróżne ciasta i łakocie – najczęściej są to serniki, makowce i ciasteczka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na ciekawe ciasto, którym zadziwicie wszystkich gości! Wyjątkowe ciasto Ciasto zebra to klasyczna, wilgotna babka. Co czyni ją wyjątkową? To oczywiście charakterystyczne paski, stąd jej nazwa. Wygląda naprawdę efektownie i z pewnością spodoba się szczególnie dzieciom! Babka w paski to świetny numer popisowy podczas spotkania rodzinnego lub ze znajomymi – jest przepyszna i wygląda niezwykle wyjątkowo, a do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje! Przepis na ciasto zebra Aby upiec to wyjątkowe ciasto, przygotuj: 5 jajek 35 dag cukru 70 dag mąki 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej Pół szklanki kakao Łyżkę proszku do pieczenia Przygotowanie Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij jajka na sztywno z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do miski z jajkami i cukrem powoli wsypuj mąkę, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie dolewaj na przemian olej i wodę nie przestając miksować. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej miski dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wylewać ciasto na przemian z obu misek tak, by zaczął tworzyć się wzór w paski. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest upieczone. I gotowe! Ciasto zebra smakuje najlepiej posypane z wierzchu cukrem pudrem.