Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków.

Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin

Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc.

Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka

Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche.

Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu. 

Zobacz także:

W ziemniakach najcenniejszy jest potas

Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie!

Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków

Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych ziemniaków możesz zrobić np. ciasteczka. Oto prosty przepis na szybkie i pyszne ciasteczka z tego popularnego warzywa. 

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków

  • 1,5 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 dużej wielkości jajka

  • 0,5 szklanki cukru

  • kilka kropel dowolnego aromatu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.

  2. Dodajcie do nich mąkę przesianą razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

  3. Następnie wbijcie jajka, aromat i zagniećcie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.

  4. Jeżeli ciasto będzie gotowe do formowania, wycinajcie z niego dowolnego kształtu ciasteczka.

  5. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Połóżcie na nim ciasteczka i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie przez ok. 15 minut.

  6. Upieczone przysmaki możecie posypać cukrem pudrem lub przełożyć ulubionym dżemem.

Smacznego!