Dynia to świetne warzywo, które można wykorzystać na różne sposoby i do tego można zrobić to w stu procentach. Zarówno miąższ, jak i pestki znajdą zastosowanie w kuchni, skóra natomiast może posłużyć do przygotowania lampionu w halloweenowym klimacie. Jeżeli macie ją na działce, możecie już zacząć sprawdzać, czy jest gotowa do zabrania do domu.
Co można przygotować z dyni?
Dynia w occie to absolutny klasyk. Wszyscy chyba pamiętają rodzinne imprezy, gdy na stole obok marynowanych grzybków i śliwek w occie pojawiała się ona - pomarańczowa królowa. Nie jest to jednak jedyny sposób jej wykorzystania.
To warzywo doskonale jest w różnych postaciach. Można je piec i podawać z fetą, można je gotować i w ten sposób robić zupę krem. Co więcej, jest ona składnikiem ciast, placuszków, jak również konfitur. Wyobraźnia i pomysłowość gospodyń nie ma sobie równych jeżeli chodzi o przetwarzanie dyni.
Zobacz także:
Jak rozpoznać, że dynia jest dojrzała?
Dojrzała dynia to smaczne i zdrowe warzywo. Jak jednak sprawdzić, że konkretny egzemplarz jest już dojrzały i w pełni wartościowy?
Wskazówką dla was niech będzie wygląd łodygi. Jeżeli jest sztywna i wysuszona to znaczy, że dynia jest gotowa do przetwarzania. Możecie również postukać w warzywo ręką. Głuchy odgłos to dobry znak. Taka dynia aż prosi, żeby zabrać ją ze sobą do domu ze sklepu czy z działki.
Jak obrać i pokroić dynię?
Wiadomo, że obieranie i krojenie tego warzywa to nie przelewki. Trzeba się trochę namęczyć, by oddzielić miąższ od reszty. Uzbrójcie się zatem w ostry nóż i do dzieła.
-
Ostrym nożem odetnijcie końcówki warzywa.
-
Przekrójcie dynię na pół (od jednej końcówki do drugiej).
-
Za pomocą dużej łyżki wydrążcie pestki. Rozłóżcie je do wysuszenia.
-
Usuńcie skórę przy pomocy małego noża lub obieraczki do warzyw i pokrójcie dynię na kawałki.
-
Możecie również upiec ją w piekarniku, a gdy przestygnie z łatwością oddzielicie skórę. Ta opcja jest dobra, jeżeli chcecie przygotować z niej np. zupę.
Źródło: haps.pl, przepisy.pl