Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze
Flickr
Newsy

Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze

Wrzesień oznacza rozpoczęcie sezonu dyniowego. Pierwsze pomarańczowe warzywa ze straganów i waszych działek trafiają wprost do słoików z octem lub pysznych i pożywnych zup. Zanim je jednak kupicie lub zbierzecie - upewnijcie się, że są dojrzałe. 

Dynia to świetne warzywo, które można wykorzystać na różne sposoby i do tego można zrobić to w stu procentach. Zarówno miąższ, jak i pestki znajdą zastosowanie w kuchni, skóra natomiast może posłużyć do przygotowania lampionu w halloweenowym klimacie. Jeżeli macie ją na działce, możecie już zacząć sprawdzać, czy jest gotowa do zabrania do domu. 

Co można przygotować z dyni? 

Dynia w occie to absolutny klasyk. Wszyscy chyba pamiętają rodzinne imprezy, gdy na stole obok marynowanych grzybków i śliwek w occie pojawiała się ona - pomarańczowa królowa. Nie jest to jednak jedyny sposób jej wykorzystania.  

To warzywo doskonale jest w różnych postaciach. Można je piec i podawać z fetą, można je gotować i w ten sposób robić zupę krem. Co więcej, jest ona składnikiem ciast, placuszków, jak również konfitur. Wyobraźnia i pomysłowość gospodyń nie ma sobie równych jeżeli chodzi o przetwarzanie dyni. 

Zobacz także
Kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Na słodką, ciepłą kolację

Przepis na kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Idealne na słodką, ciepłą kolację

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników

Jak rozpoznać, że dynia jest dojrzała? 

Dojrzała dynia to smaczne i zdrowe warzywo. Jak jednak sprawdzić, że konkretny egzemplarz jest już dojrzały i w pełni wartościowy? 

Wskazówką dla was niech będzie wygląd łodygi. Jeżeli jest sztywna i wysuszona to znaczy, że dynia jest gotowa do przetwarzania. Możecie również postukać w warzywo ręką. Głuchy odgłos to dobry znak. Taka dynia aż prosi, żeby zabrać ją ze sobą do domu ze sklepu czy z działki. 

Jak obrać i pokroić dynię? 

Wiadomo, że obieranie i krojenie tego warzywa to nie przelewki. Trzeba się trochę namęczyć, by oddzielić miąższ od reszty. Uzbrójcie się zatem w ostry nóż i do dzieła. 

  1. Ostrym nożem odetnijcie końcówki warzywa. 

  1. Przekrójcie dynię na pół (od jednej końcówki do drugiej). 

  1. Za pomocą dużej łyżki wydrążcie pestki. Rozłóżcie je do wysuszenia. 

  1. Usuńcie skórę przy pomocy małego noża lub obieraczki do warzyw i pokrójcie dynię na kawałki. 

  1. Możecie również upiec ją w piekarniku, a gdy przestygnie z łatwością oddzielicie skórę. Ta opcja jest dobra, jeżeli chcecie przygotować z niej np. zupę. 

Źródło: haps.pl, przepisy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
Szukacie ciekawego przepisu na zupę z dyni? Magda Gessler ma dla was coś specjalnego.

Jesień to czas, gdy w naszych domach pojawiają się potrawy z dyni . Ten sezonowy przysmak można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest sycąca i aromatyczna zupa z dyni. Jak ją przygotowuje Magda Gessler ? Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler Magda Gessler to bez wątpienia autorytet, jeżeli chodzi o tematy kulinarne. Słynna restauratorka, autorka książek o gotowaniu i jurorka kulinarnych show, zna się na tym fachu, jak mało kto. Właśnie trwa sezon na dynie. To smaczne i zdrowe warzywo zawiera sporą ilość beta-karotenu a także witaminy C, witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dynia jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma zaledwie około 30 kcal w 100 g miąższu. Ponadto, dynie zawierają karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, gardła, trzustki i piersi. Dynia jest również dobrym źródłem potasu, błonnika i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować mocną i zdrową skórę. Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać walory zdrowotne dyni i cieszyć się jej wspaniałym smakiem, przygotujcie z niej zupę z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka zawsze gotuje ją na bulionie drobiowym i dodaje do niej bardzo nietypowy składnik a mianowicie ser gruyer lub radamer. Przepis na zupę dyniową od Magdy Gessler Składniki: 1 duża dynia bagietka pół litra śmietany kremówki pół kilo sera gruyer lub radamer litr bulionu z kurczaka sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa Przygotowanie: Dynię myjemy i oczyszczamy z pestek i włókien. Miąższ wydrążamy i koimy dynię w kwadraty. Bagietkę...

Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej
Dynia jest jednym z tych warzyw, których nie kupujemy za często, bo są trudne do przygotowania. Przepisów na nią jest wiele, ale najpierw trzeba się do niej „dobrać”. Oto, jak to zrobić.

Dań z dynią możemy przyrządzić naprawdę bardzo wiele i zupa krem tylko otwiera całą, długą listę. Warzywo świetnie wychodzi w postaci gulaszu, czy egzotycznego curry, można z niego zrobić świetny sos do makaronu, a także placuszki , które lubią nawet dzieci. Polecamy też kotleciki dyniowe czy mączne kluseczki z dodatkiem tego warzywa. Zastosowanie dyni nie omija także słodkich i wytrawnych wypieków. Chleb czy ciasto z dyni, nie mają sobie równych, a ciasteczka dyniowe z cynamonem mogą być hitem tej jesieni. Zdradzamy prosty sposób na wykorzystanie całego miąższu. Jak łatwo i cienko obrać dynie? Większość odmian dyni ma twardą i grubą skórę, a pod nią, niewielką warstwę miąższu. Żeby wykorzystać maksymalną ilość wartościowego miąższu, trzeba jak najcieniej odkroić skórkę, a jak to zrobić, gdy ta jest bardzo twarda? Na to pytanie potrafią odpowiedzieć kucharze, od których znamy ten prosty trik na łatwe obranie dyni tuz przy skórce. Oto prosty trik na obranie dyni: 1. Rozgrzewamy piekarnik od temperatury 180 st. Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Kroimy dynię ostrym, dużym nożem na półplastry, o grubości 4-5 cm. Wyciągamy ręką lub wykrawamy nożem nasiona. 3. Pokrojone kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy pół godziny. 4. Przestudzamy dynię i już bez trudności obieramy ją, odkrawając cienką warstwę skóry od miąższu. Dzięki takiemu przygotowaniu, obierzemy ją bez niepotrzebnej straty miąższu. Dodatkowo, podpieczona dynia zyska na aromacie. Jej smak jeszcze się poprawi, bo podczas pieczenia karmelizują się cukry zawarte w warzywie. Podpieczoną i obraną dynię możecie wykorzystać do pokrojenia na kawałki i przygotowania z niej gulaszu. Jeśli natomiast będziecie...

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije
Pixabay
Newsy
Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije
Dzięki grubej skórce, odpowiednio przechowywana dynia może przetrwać nawet kilka miesięcy. Istnieje jednak kilka wskazówek, których warto przestrzegać, aby zapewnić jej właściwe przechowywanie.

Jesień to sezon na dynie. Owoce dyni można zbierać od końca sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Jeśli kupujecie dynie zwróćcie uwagę, by były one dobrej jakości – bez przebarwień, pęknięć i pleśni. Dobra, zdrowa dynia powinna być twarda i powinna mieć jednolity kolor a jej miąższ powinien być zwarty i jędrny. O czym należy pamiętać podczas przechowywania dyni? Oto kilka wskazówek! Jak przechowywać dynie w garażu lub piwnicy? Dynie powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, takim jak garaż czy piwnica. Przechowujcie dynie do góry nogami (aby łodyga znajdowała się na dole). Nie kładźcie ich bezpośrednio na podłodze – użyjcie kawałka kartonu jako podkładki pod dynie. Możecie też ustawić dynie na drewnianych skrzyniach, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza pomiędzy owocami. Warto ustawiać je tak, by się ze sobą nie stykały. Przechowywane w ten sposób dynie mogą przetrwać nawet pół roku. Jeśli zauważycie, że dynie gniją, wyrzućcie je. Jak przechowywać dynie w domu? Jeśli chcecie przechowywać dynię w domu lub mieszkaniu, może ona wytrzymać w nim nawet kilka tygodni. Umieśćcie ją na parapecie, ale z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. Jak przechowywać dynie na balkonie? Możecie też przechowywać dynie w wiklinowym koszyku na balkonie, gdzie będą one stanowiły oryginalną ozdobę. Trzymajcie je na balkonie aż do pierwszych przymrozków, starając się co jakiś czas wykorzystywać swoje zbiory w kuchni. Jak przechowywać pokrojoną dynię? Pokrojoną dynię najlepiej ciasno owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostawianie w dyni nasion lub wybieranie ich nie ma żadnego wpływu na to, jak długo dynia będzie zdatna do spożycia. Na pokrojonej dyni może stopniowo rozwijać się...

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...