Kiedy z rozpędu obierzecie za dużo ziemniaków na niedzielny obiad, potem na początku tygodnia nie ma wyjścia – trzeba zużyć je w inny sposób.

Zwykle wybieracie więc zrobienie pierogów, klusków śląskich czy kopytek. Mamy dla was alternatywę.

Będzie to ciekawa opcja zwłaszcza dla zadeklarowanych fanów placków ziemniaczanych. Okazuje się, że z ugotowanych ziemniaków też można zrobić coś podobnego!

Jak można urozmaicić przepis na placki z gotowanych ziemniaków?

Wystarczy zagnieść szybkie ciasto z dodatkiem jajka i mąki pszennej. Opcjonalnie do ciasta można dodać także mąkę ziemniaczaną.

Zobacz także:

Na liście dodatków widnieje także podsmażona cebulka czy wzbogacające smak zioła – te jednak nie wszystkim muszą przypaść do gustu.

Niezależnie od tego, jaką wersję przepisu wybierzecie, koniecznie wysmażcie swoje placuszki na ładny, brązowy kolor. Nikt im się nie oprze!

Przepis na placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków surowych lub ok. 60 dag ziemniaków ugotowanych
  • 1-2 jajka
  • Szczypta soli
  • Ok. 25 dag mąki pszennej
  • Opcjonalnie: mąka ziemniaczana
  • Opcjonalnie: podsmażona cebulka
  • Opcjonalnie: przyprawy i zioła, np. zioła prowansalskie
  • Olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki w razie potrzeby przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na klasyczne puree.
  2. Do ziemniaków dodajcie większą część mąki, a resztę zostawcie do późniejszego podsypania na stolnicy.
  3. Wbijcie do ziemniaków jajko oraz sól i zagniećcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodawajcie odrobinę mąki – róbcie tak w przypadku, gdy ciasto będzie się wam za bardzo kleiło do rąk.
  4. Gotowe ciasto pokrójcie na plastry, które lekko spłaszczcie, tworząc ładnego kształtu, niezbyt grube placki podobne wymiarami do klasycznych placków ziemniaczanych.
  5. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju lub smalcu.
  6. Kiedy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wykładajcie na patelnię placki i smażcie na ładny, brązowo-złoty kolor z obu stron.
  7. Odsączajcie nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
  8. Podawajcie placki np. ze śmietaną. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl