jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Gotujmy.pl
Newsy

Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z obiadu? Przyrządźcie z nich przepyszne placki ziemniaczane w 10 minut

To szybki i prosty przepis w sam raz na początek tygodnia. Czyli czas, w którym w lodówce zalegają jeszcze ziemniaki z niedzielnego obiadu. Przed wami placki z gotowanych ziemniaków!

Kiedy z rozpędu obierzecie za dużo ziemniaków na niedzielny obiad, potem na początku tygodnia nie ma wyjścia – trzeba zużyć je w inny sposób.

Zwykle wybieracie więc zrobienie pierogów, klusków śląskich czy kopytek. Mamy dla was alternatywę.

Będzie to ciekawa opcja zwłaszcza dla zadeklarowanych fanów placków ziemniaczanych. Okazuje się, że z ugotowanych ziemniaków też można zrobić coś podobnego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak można urozmaicić przepis na placki z gotowanych ziemniaków?

Wystarczy zagnieść szybkie ciasto z dodatkiem jajka i mąki pszennej. Opcjonalnie do ciasta można dodać także mąkę ziemniaczaną.

Na liście dodatków widnieje także podsmażona cebulka czy wzbogacające smak zioła – te jednak nie wszystkim muszą przypaść do gustu.

Niezależnie od tego, jaką wersję przepisu wybierzecie, koniecznie wysmażcie swoje placuszki na ładny, brązowy kolor. Nikt im się nie oprze!

Przepis na placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków surowych lub ok. 60 dag ziemniaków ugotowanych
  • 1-2 jajka
  • Szczypta soli
  • Ok. 25 dag mąki pszennej
  • Opcjonalnie: mąka ziemniaczana
  • Opcjonalnie: podsmażona cebulka
  • Opcjonalnie: przyprawy i zioła, np. zioła prowansalskie
  • Olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki w razie potrzeby przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na klasyczne puree.
  2. Do ziemniaków dodajcie większą część mąki, a resztę zostawcie do późniejszego podsypania na stolnicy.
  3. Wbijcie do ziemniaków jajko oraz sól i zagniećcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodawajcie odrobinę mąki – róbcie tak w przypadku, gdy ciasto będzie się wam za bardzo kleiło do rąk.
  4. Gotowe ciasto pokrójcie na plastry, które lekko spłaszczcie, tworząc ładnego kształtu, niezbyt grube placki podobne wymiarami do klasycznych placków ziemniaczanych.
  5. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju lub smalcu.
  6. Kiedy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wykładajcie na patelnię placki i smażcie na ładny, brązowo-złoty kolor z obu stron.
  7. Odsączajcie nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
  8. Podawajcie placki np. ze śmietaną. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

placki ziemniaczane rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie przypalały? Dodajcie to do masy a będą zawsze idealnie złote i chrupiące
Placki przypalają się na patelni? Można łatwo temu zaradzić! Poznajcie ten prosty sposób.

Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć? Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają? Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej , dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni. Przepis na placki ziemniaczane z cukinią Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków Pół kilograma cukinii 2 jajka rozmiar M 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie...

placki ziemniaczane
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Placki z gotowanych ziemniaków biją na głowę te z surowych. Dodajcie do nich ten składnik, a szybko znikną z talerzy
Kotlety z gotowanych ziemniaków to doskonała alternatywa placków ziemniaczanych. Są delikatne i wilgotne w środku, a z wierzchu chrupiące. Podane z sosem bądź kleksem z kwaśnej śmietany to idealny pomysł na obiad. Dzięki jednemu dodatkowi będą jeszcze pyszniejsze. Sprawdźcie sami!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Zna i próbował je każdy. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez gości z zagranicy. Wariacja na temat tego dania, a mianowicie przyrządzenie placków z gotowanych ziemniaków to zdecydowanie coś lepszego. Takie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad, a dodanie jednego składnika sprawi, że w mgnieniu oka zniknął z talerzy. Placki z gotowanych ziemniaków Ta wersja placków jest może nieco bardziej pracochłonna, gdyż wcześniej należy ugotować ziemniaki. Choć również można wykorzystać te z poprzedniego obiadu. To doskonała propozycja potrawy dla osób będących na diecie wegetariańskiej bądź też na piątkowy, postny obiad. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników. Są tak uniwersalne w smaku, iż można podać je same lub z dodatkami. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się kwaśna śmietana bądź sos pieczarkowy. Sekretny dodatek Kotlety ziemniaczane są same w sobie pyszne. Jednak dodanie jednego składnika zdecydowanie poprawi ich smak, a jest to żółty ser. Ten dodatek nie tylko nada wyjątkowego aromatu, ale i dodatkowo scali przygotowywane kotlety. Po usmażeniu będzie roztopiony oraz będzie się delikatnie ciągnąć, co doda przyjemnego posmaku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru 150 g sera żółtego 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej + do panierki 2 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę, pozostawcie je do ostudzenia. Chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Do ziemniaków dodajcie świeżo posiekany koperek, jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, starty żółty ser oraz śmietanę....