Kiedy z rozpędu obierzecie za dużo ziemniaków na niedzielny obiad, potem na początku tygodnia nie ma wyjścia – trzeba zużyć je w inny sposób.
Zwykle wybieracie więc zrobienie pierogów, klusków śląskich czy kopytek. Mamy dla was alternatywę.
Będzie to ciekawa opcja zwłaszcza dla zadeklarowanych fanów placków ziemniaczanych. Okazuje się, że z ugotowanych ziemniaków też można zrobić coś podobnego!
Jak można urozmaicić przepis na placki z gotowanych ziemniaków?
Wystarczy zagnieść szybkie ciasto z dodatkiem jajka i mąki pszennej. Opcjonalnie do ciasta można dodać także mąkę ziemniaczaną.
Zobacz także:
Na liście dodatków widnieje także podsmażona cebulka czy wzbogacające smak zioła – te jednak nie wszystkim muszą przypaść do gustu.
Niezależnie od tego, jaką wersję przepisu wybierzecie, koniecznie wysmażcie swoje placuszki na ładny, brązowy kolor. Nikt im się nie oprze!
Przepis na placki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg ziemniaków surowych lub ok. 60 dag ziemniaków ugotowanych
- 1-2 jajka
- Szczypta soli
- Ok. 25 dag mąki pszennej
- Opcjonalnie: mąka ziemniaczana
- Opcjonalnie: podsmażona cebulka
- Opcjonalnie: przyprawy i zioła, np. zioła prowansalskie
- Olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki w razie potrzeby przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na klasyczne puree.
- Do ziemniaków dodajcie większą część mąki, a resztę zostawcie do późniejszego podsypania na stolnicy.
- Wbijcie do ziemniaków jajko oraz sól i zagniećcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodawajcie odrobinę mąki – róbcie tak w przypadku, gdy ciasto będzie się wam za bardzo kleiło do rąk.
- Gotowe ciasto pokrójcie na plastry, które lekko spłaszczcie, tworząc ładnego kształtu, niezbyt grube placki podobne wymiarami do klasycznych placków ziemniaczanych.
- Na patelni rozgrzejcie nieco oleju lub smalcu.
- Kiedy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wykładajcie na patelnię placki i smażcie na ładny, brązowo-złoty kolor z obu stron.
- Odsączajcie nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
- Podawajcie placki np. ze śmietaną. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl