Połowa listopada, a w lasach wciąż są grzyby. Szukajcie ich w tych miejscach, a się nie zawiedziecie
Adobe Stock
Newsy

Połowa listopada, a w lasach wciąż są grzyby. Szukajcie ich w tych miejscach, a się nie zawiedziecie

Czy w listopadzie można jeszcze znaleźć grzyby? Owszem - nawet borowiki i rydze. Sprawdźcie, gdzie teraz rosną grzyby.

W listopadzie przyroda zazwyczaj bezlitośnie przypomina nam o zbliżającej się zimie. Na zewnątrz jest coraz chłodniej, zdarzają się już przymrozki, a życie w lasach zaczyna zamierać. Mimo to, najbardziej doświadczeni grzybiarze są w stanie znaleźć cenne okazy nawet w połowie listopada. Zobaczcie, na jakie grzyby można się jeszcze natknąć w lesie i gdzie ich szukać. 

Gdzie rosną grzyby w listopadzie?

Ostatnie dni były naprawdę chłodne, a w niektórych regionach Polski można było nad ranem wyraźnie odczuć, że temperatury spadły poniżej zera. Tym bardziej zaskakują więc doniesienia między innymi z województwa łódzkiego, gdzie grzybiarze wciąż znajdują w tamtejszych lasach cenne znaleziska w postaci borowików.

Jak donosi łódzka „Gazeta Wyborcza”, niskie temperatury nie są wcale tak dużą przeszkodą - w nocy i nad ranem w części kraju unosi się gęsta mgła i zdarzają się opady deszczu. To idealne warunki dla grzybów, które, jak widać, wciąż gdzieniegdzie rosną. 

„Gazeta Wyborcza” podzieliła się z czytelnikami zdjęciami imponujących zbiorów łódzkich grzybiarzy. Ci informują, że na grzyby (a dokładniej borowiki szlachetne) natknęli się w lasach przy miejscowościach Grabów, Uniejów, Dobroń i Helenów w województwie łódzkim.  

Zobacz także
Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby będą trujące

Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby mogą być trujące

To najlepszy sposób na mrożenie grzybów, by cieszyć się ich smakiem cały rok

To najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Będziecie cieszyli się ich smakiem cały rok

Jakie grzyby rosną w listopadzie? 

Takie zbiory nie powinny nikogo dziwić - przy sprzyjających warunkach, grzyby można zbierać nawet na początku grudnia. Wśród późnych odmian występujących wciąż w lasach możecie znaleźć m.in:

  • kurki

  • gąski

  • podgrzybki

  • opieńki

  • kanie

  • borowiki ceglastopore

  • koźlaki

Część grzybiarzy znajduje nawet te gatunki grzybów, które w listopadzie są rzadko spotykane. Mowa tutaj o rydzach, maślakach, a także trudnych do znalezienia uszakach bzowych. Jeżeli w kolejnych dniach pogoda się utrzyma, wciąż macie szansę natknąć się na grzyby w lesie. Warto oczywiście wybrać się na zbiory jak najwcześniej, by wyprzedzić innych, „późnych” grzybiarzy. 

Źródło: lodz.wyborcza.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie
AdobeStock
Newsy
W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie
Koniec maja i początek czerwca oznacza rozpoczęcie sezonu na grzyby. Jeden z wczesnych gatunków szczególnie poleca się w kuchni.

Choć zbieranie grzybów większości kojarzy się z jesienią, można je znaleźć w lasach nawet w maju. Portal echodnia.eu donosi, że w województwie świętokrzyskim grzybiarze natrafili już w lasach na pierwsze grzyby. I nie chodzi wcale o muchomory! Przekonajcie się, jak wykorzystać w kuchni krasnoborowiki i inne grzyby. Pierwsze grzyby w tym sezonie Portal echodnia.eu przytacza słowa czytelniczki, która wybrała się do lasu na zbieranie szczawiu, a wróciła z zupełnie inną zdobyczą: – Pojechałam po szczaw, las zechciał jednak dać mi coś więcej. Łzami radości powitałam dziś pierwsze krasnoborowiki ceglastopore – powiedziała Beata Życińska-Wojtan. Jak wyjaśnia leśnik oraz przyrodnik Paweł Kosin, znalezienie tych grzybów nie powinno dziwić. Pod koniec maja w lasach już pojawiają się pierwsze okazy, a najwięcej znaleźć można właśnie krasnoborowików ceglastoporych. Leśnik tłumaczy, że to nowa nazwa grzyba, który wcześniej był nazywany borowikiem ceglastoporym. Wykorzystanie krasnoborowików w kuchni Dawniej krasnoborowiki znajdowały się pod ochroną i ich zbieranie było zabronione. Dziś jednak jest to już dozwolone, a leśnik Paweł Kosin podpowiada, gdzie można znaleźć krasnoborowiki: – Najczęściej rosną w buczynach i jedlinach, właśnie w takich drzewostanach warto ich szukać. Grzyby te nie najlepiej znoszą suszenie, ponieważ to sprawia, że szybko ciemnieją. Dlatego lepiej jest je wykorzystać od razu po zebraniu i zrobić z nich pyszny sos, np. do mięsa albo makaronu. Kolejną zaletą krasnoborowików jest to, że rzadko zdarzają się okazy robaczywe.  Jakie grzyby rosną w czerwcu? Pierwsze grzyby jadalne już można znaleźć w lasach. Sprawdźcie, które z popularnych gatunków zaczynają rosnąć pod koniec maja i w czerwcu: kanie kurki maślaki...

Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie pojechać na grzybobranie w tym roku?
Flickr
Newsy
Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie można pojechać na grzybobranie w tym roku?
W tym roku pogoda dość długo niweczyła plany grzybiarzy. Miłośnicy kurek zadowalali się jedynie szczątkowymi zbiorami, a amatorzy prawdziwków, póki co obchodzili się smakiem. Jest jednak światełko w tunelu. Pierwsze grzyby się pojawiły. 

Gdy nadchodzi sierpień, grzybiarze ruszają do lasów, z utęsknieniem wypatrując dorodnych okazów. W tym roku jednak było wyjątkowo sucho, a to nie sprzyja grzybobraniu. Ostatnio w końcu w części kraju intensywnie padało, co uruchomiło wysyp pierwszych grzybów.  W województwie lubelskim i śląskim rozpoczęło się grzybobranie  Jak donoszą grzybiarze z województw lubelskiego i śląskiego na portalu grzyby.pl pierwsze sztuki zaczęły się pojawiać w tamtejszych lasach. Kurki, podgrzybki i borowiki to gatunki, które najczęściej są wymieniane przez miejscowych zbieraczy.   Jeżeli wybierzecie się tutaj na spacer do lasu, to zapewne spakujecie do koszyka również maślaki oraz koźlaki. Pojawiają się także informacje od doświadczonych grzybiarzy, że można spotkać pierwsze kanie.  Również Dziennik Zachodni potwierdza doniesienia o rozpoczęciu sezonu grzybowego w okolicach Śląska, dodając do wymienionych już wcześniej gatunków również rydze.  Województwo małopolskie i wypełnione kosze z grzybami  W województwie małopolskim również rozpoczął się sezon. W lasach pojawiły się borowiki szlachetne i koźlaki. Są też podgrzybki i nieco kurek. Pojawiają się rydze.   Wielu zbieraczy grzybów z tego regionu informuje o satysfakcjonujących zbiorach. W koszykach można podobno przynieść do domu od kilkudziesięciu do nawet kilkuset sztuk.  Województwo mazowieckie i łódzkie, czyli borowiki i kurki  Na portalu grzyby.pl, grzybiarze z województwa mazowieckiego pokazują zdjęcia pierwszych zbiorów. Okazuje się, że na Mazowszu, pomimo suszy, można zebrać borowiki. Są to już wyrośnięte okazy, więc potrzeba deszczu by pojawiły się nowe sztuki.  Województwo łódzkie informuje z kolei o dużej ilości kurek i pojedynczych sztukach innych gatunków, które wyrosły...

"Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka
AdobeStock
Newsy
„Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka
Widzieliście kiedyś takie grzyby? W Polsce można znaleźć je w wielu miejscach, choć nie każdy odważy się je zebrać.

Przyzwyczajeni do znanych i smacznych odmian grzybów jak borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki, raczej rzadko zastanawiamy się nad tym, czy istnieje więcej jadalnych, choć rzadko spotykanych gatunków grzybów. A tych w polskich lasach nie brakuje! Wbrew pozorom rośnie u nas całkiem sporo grzybów jadalnych, które nie cieszą się dużym zainteresowaniem wśród grzybiarzy. Jednym z nich jest lakówka ametystowa.  Jak wygląda lakówka ametystowa? Na pierwszy rzut oka przypomina niesławne „grzybki halucynki”, które również w Polsce rosną (jednak o ich miejscach występowania nie będziemy wspominać...). Może się też kojarzyć z dziwnymi grzybami znanymi z filmów fantasy. Na szczęście lakówki ametystowe ani nie wywołują halucynacji po spożyciu, ani nie są wynikiem skażenia radioaktywnego okolicy.  Uwagę zdecydowanie zwraca ich wygląd - cienka, długa nóżka i niewielki kapelusz, a do tego siny kolor pozwalają przypuszczać, że lepiej trzymać się od tego grzyba z daleka. To jadalne i pospolite w naszych lasach grzyby. Rosną zarówno w lasach, jak i miejskich parkach i przydomowych ogródkach, a nawet na starych cmentarzach i kurhanach.  Jak przyrządzić lakówkę ametystową? Lakówka ametystowa nie cieszy się szczególnym wzięciem nawet wśród doświadczonych grzybiarzy z prostego powodu - ciekawy wygląd jest jej jedynym atutem, ponieważ ten grzyb jest praktycznie pozbawiony smaku i zapachu. Rozczarują się więc ci, którzy liczyli na wyjątkowe doznania smakowe, ale nie załamujcie się! Ponieważ lakówka ametystowa jest jadalna, możecie dorzucić ją na przykład do słoika z marynowanymi grzybami, by nieco urozmaicić wygląd tego przysmaku na talerzu. Gwarantujemy, że oczy waszych gości prawie wypadną z orbit na widok takiego dania. Uwaga na podobne gatunki Osoby mniej doświadczone w zbieraniu grzybów mogą...

Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
AdobeStock
Newsy
Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
Grzyby już rosną w lasach. Jeśli wybieracie się na grzybobranie, lepiej sprawdźcie, czy stary trik na sprawdzenie grzybów jest bezpieczny.

Sezon na grzybobranie już się zaczął. Wczesnym rankiem grzybiarze z dużymi koszami udają się do lasu w nadziei na duże zbiory. W przypadku tego hobby bardzo ważne jest doświadczenie i wiedza na temat grzybów, ponieważ pomyłka może skończyć się tragicznie.  Niektórzy dla pewności stosują ciekawy trik na sprawdzenie, czy dany grzyb nadaje się do zjedzenia. Ale czy ta metoda na pewno jest skuteczna i powinno się ją stosować? Sprawdźcie.  Czy cebula czernieje na trujących grzybach? Przed udaniem się na grzybobranie koniecznie należy dokładnie przestudiować atlas grzybów by nauczyć się, które gatunki są jadalne, a które trujące. Niektóre z nich są jednak bardzo podobne do siebie i wtedy pojawia się problem - jak je rozróżnić? Część grzybiarzy (zwłaszcza tych, którym brakuje doświadczenia), stosuje stary sposób z cebulą. Polega on na tym, że przekrojoną cebulę kładzie się na zerwanym grzybie. Jeśli warzywo zaczyna czernieć oznacza to rzekomo, że grzyb nie jest jadalny. Ale czy to prawda? Okazuje się, że nie. Cebula czernieje pod wpływem związków siarki zawartych w grzybach. Pierwiastek ten można znaleźć zarówno w grzybach jadalnych, jak i niejadalnych. Wniosek jest taki, że lepiej zdać się na własną wiedzę na temat grzybów. A jeżeli nie jesteście pewni co do niektórych gatunków, dla własnego bezpieczeństwa zostawcie je w lesie.  Zasady bezpiecznego zbierania grzybów By mieć pewność co do tego, że zebrane przez was grzyby są jadalne, zastosujcie się do poniższych zasad: weźcie ze sobą atlas grzybów zbierajcie grzyby o gąbczastym spodzie, jak prawdziwki, podgrzybki i maślaki zwracajcie uwagę na spód grzybów - te o spodzie blaszkowym w większości są trujące, poza kurkami, gąskami i kanią. jeśli nie macie pewności co do danego grzyba - nie zrywajcie go ...