Sernik, wafle tortowe z masą, desery to tylko część pysznych słodkości, jakie można przygotować z dodatkiem mleka w proszku. Wiele osób ostrożnie podchodzi do tego produktu, aczkolwiek jest on świetnym zamiennikiem nabiału i nadaje wypiekom dodatkowego aromatu. 

Mleko w proszku

Mleko w proszku to nic innego jak produkt mleczny otrzymany przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego mleka krowiego wody. Dana technologia została opracowana już w 1855 roku.

Wprowadzona wysoka temperatura w urządzenia przeznaczonych do obróbki mleka pozwala na przeprowadzenie szybkiego procesu. Od tego czasu, nabiał jest konsekwentnie przetwarzany w celu uzyskania sproszkowanego składnika.

Zalety mleka w proszku 

Wykorzystywanie tego produktu w kuchni ma same zalety. Idealnie sprawdza się przy przyrządzaniu różnych słodkości, wypieków, a także jest składnikiem długo terminowym w porównaniu do zwykłego mleka.

Zobacz także:

Mleko w proszku może być przechowywane nawet do dwóch lat, zaś po otwarciu do dwóch miesięcy. Należy jednak pamiętać, aby zapewnić mu właściwe warunki jak chłodne miejsce bez dostępu promieni słonecznych.

Taki produkt idealnie zastępuje tradycyjne mleko, a dodatkowo nadaje wszelkim deserom smakowitego aromatu.

Wykorzystanie mleka w proszku w kuchni

Mleko w proszku ma wiele zastosowań w przygotowywaniu wielu potraw. Jednak nie wszyscy znają jego wszystkie zalety! Może być ono wykorzystane do ciast czy deserów. Wśród nich są takie jak sernik, blok waniliowy czy czekoladowy.

Ten ostatni był szczególnie znany w okresie PRL-u, gdy w sklepach spożywczych był znaczny deficyt wielu produktów, toteż wiele gospodyń domowych było zmuszonych do kreatywności i przygotowania deseru na bazie kilku składników.

Sernik z dodatkiem sproszkowanego nabiału jest niezwykle delikatny, puszysty, kremowy oraz z idealną nutą śmietankową. Wszelkie desery na bazie tego produktu są uwielbiane zarówno przez mniejszych, jak i większych smakoszy.

Pieczywo z mlekiem w proszku

Niewiele osób wie, że można również przygotować samodzielnie w domu różnego rodzaju pieczywo. Dodatek sproszkowanego nabiału nada wypiekowi lekko mlecznego smaku, który zdecydowanie podkręci cały aromat.

Najlepiej sprawdzą się wówczas bułki do hot-dogów, chleb pszenny, chleb na maślance czy mini mleczne bułeczki.

Przepis na chlebek z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml wody

Posypka:

  • 70 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną wymieszajcie razem z suchymi drożdżami w większej misce. Do nich dodajcie mleko w proszku, sól, cukier oraz wodę. Wszystko razem wymieszajcie.
  2. Masło roztopcie i delikatnie ostudźcie, później dodajcie je do reszty. Ponownie wyróbcie ciasto. Powinno być jednolite, gładkie oraz elastyczne. Uformujcie z niego kulę. 
  3. Następnie ciasto przełóżcie do miski wysypanej mąką, przykryjcie naczynie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na 1 ½ godziny.
  4. W międzyczasie przygotujcie posypkę.
  5. Ciasto ponownie zagniećcie i podzielcie je na 30 równych części. Uformujcie z nich kulki.
  6. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Przygotowane kulki z ciasta obtaczajcie w posypce i kolejno układajcie w formie. Gdy wszystkie składniki znajdą się w tortownicy, przykryjcie je ponownie ściereczką, odstawcie do podwojenia objętości na około 45 minut.
  8. Chlebek pieczcie w 200 stopniach przez 35 minut.
  9. Wypiek najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Smacznego!