Gotujmy.pl
Newsy

Nie uwierzycie, do czego możecie użyć mleko w proszku. Trzeba przyznać, że to jest genialne

Mleko w proszku jest dość niedocenianym produktem w sprzedaży. Świetnie sprawdza się podczas przyrządzania ciast lub innych deserów. Nie wszyscy wiedzą, że ma również inne doskonałe zastosowanie.

Sernik, wafle tortowe z masą, desery to tylko część pysznych słodkości, jakie można przygotować z dodatkiem mleka w proszku. Wiele osób ostrożnie podchodzi do tego produktu, aczkolwiek jest on świetnym zamiennikiem nabiału i nadaje wypiekom dodatkowego aromatu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mleko w proszku

Mleko w proszku to nic innego jak produkt mleczny otrzymany przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego mleka krowiego wody. Dana technologia została opracowana już w 1855 roku.

Wprowadzona wysoka temperatura w urządzenia przeznaczonych do obróbki mleka pozwala na przeprowadzenie szybkiego procesu. Od tego czasu, nabiał jest konsekwentnie przetwarzany w celu uzyskania sproszkowanego składnika.

Zalety mleka w proszku 

Wykorzystywanie tego produktu w kuchni ma same zalety. Idealnie sprawdza się przy przyrządzaniu różnych słodkości, wypieków, a także jest składnikiem długo terminowym w porównaniu do zwykłego mleka.

Mleko w proszku może być przechowywane nawet do dwóch lat, zaś po otwarciu do dwóch miesięcy. Należy jednak pamiętać, aby zapewnić mu właściwe warunki jak chłodne miejsce bez dostępu promieni słonecznych.

Taki produkt idealnie zastępuje tradycyjne mleko, a dodatkowo nadaje wszelkim deserom smakowitego aromatu.

Wykorzystanie mleka w proszku w kuchni

Mleko w proszku ma wiele zastosowań w przygotowywaniu wielu potraw. Jednak nie wszyscy znają jego wszystkie zalety! Może być ono wykorzystane do ciast czy deserów. Wśród nich są takie jak sernik, blok waniliowy czy czekoladowy.

Ten ostatni był szczególnie znany w okresie PRL-u, gdy w sklepach spożywczych był znaczny deficyt wielu produktów, toteż wiele gospodyń domowych było zmuszonych do kreatywności i przygotowania deseru na bazie kilku składników.

Sernik z dodatkiem sproszkowanego nabiału jest niezwykle delikatny, puszysty, kremowy oraz z idealną nutą śmietankową. Wszelkie desery na bazie tego produktu są uwielbiane zarówno przez mniejszych, jak i większych smakoszy.

Pieczywo z mlekiem w proszku

Niewiele osób wie, że można również przygotować samodzielnie w domu różnego rodzaju pieczywo. Dodatek sproszkowanego nabiału nada wypiekowi lekko mlecznego smaku, który zdecydowanie podkręci cały aromat.

Najlepiej sprawdzą się wówczas bułki do hot-dogów, chleb pszenny, chleb na maślance czy mini mleczne bułeczki.

Przepis na chlebek z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml wody

Posypka:

  • 70 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną wymieszajcie razem z suchymi drożdżami w większej misce. Do nich dodajcie mleko w proszku, sól, cukier oraz wodę. Wszystko razem wymieszajcie.
  2. Masło roztopcie i delikatnie ostudźcie, później dodajcie je do reszty. Ponownie wyróbcie ciasto. Powinno być jednolite, gładkie oraz elastyczne. Uformujcie z niego kulę. 
  3. Następnie ciasto przełóżcie do miski wysypanej mąką, przykryjcie naczynie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na 1 ½ godziny.
  4. W międzyczasie przygotujcie posypkę.
  5. Ciasto ponownie zagniećcie i podzielcie je na 30 równych części. Uformujcie z nich kulki.
  6. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Przygotowane kulki z ciasta obtaczajcie w posypce i kolejno układajcie w formie. Gdy wszystkie składniki znajdą się w tortownicy, przykryjcie je ponownie ściereczką, odstawcie do podwojenia objętości na około 45 minut.
  8. Chlebek pieczcie w 200 stopniach przez 35 minut.
  9. Wypiek najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Smacznego!
     
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....

babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu. Drożdżowa babka zaparzana To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas. Przepis na drożdżową babkę zaparzaną Składniki: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 ½ szklanki mleka 80 g masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 jajka 150 g cukru aromatyzowanego wanilią 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiejcie do miski. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Masło roztopcie i ostudźcie. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie...

Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy
Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!
Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami.  Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym.  Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk! Składniki Ciasto: 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g drożdży 1/2 ciepłej wody 600 g mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko Masełko: 1 łyżeczka soli 2 ząbki świeżego czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej bazylii Przygotowanie Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania. Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek. Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów....