śliwki suszone
Flickr
Newsy

Każda kobieta po 50-tce powinna jeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia

Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50. roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie.

Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50. roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne śliwek

Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi.

Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację?

Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi:

  • Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza!
  • Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak.
  • Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne.
Zobacz także
Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki

Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki

Dlaczego warto jeść suszone śliwki po pięćdziesiątce

Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej kobiecie w okresie menopauzy. Badania wykazały, że regularne spożycie śliwek suszonych zwiększa masę kostną – i to w większym stopniu, niż produkty mleczne!

A pewnie dobrze wiecie, że osteoporoza jest jedną z chorób, z którymi zmagają się kobiety po menopauzie. W dodatku śliwki pomagają obniżyć cholesterol.

Jedzcie to a nie będziecie mieli ochoty na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to, a przejdzie wam ochota na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
Jak ograniczyć apetyt na słodycze? Znamy pewien świetny sposób. Wykorzystajcie ten popularny owoc, ale pamiętajcie, że musi on być suszony.

Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki. Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski. Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek. Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki: - Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker. Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze. Właściwości odżywcze suszonych śliwek Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki. 28-gramowa porcja...

Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie
Pixabay
Newsy
Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie
Problem z podwyższonym cholesterolem dotyka wielu osób, i to nie tylko po 40. roku życia. Właściwa dieta w tym przypadku to podstawa. Jednym z produktów, które powinniście do niej włączyć, jest pewien owoc. 

Wrogiem właściwego poziomu cholesterolu są pokarmy zawierające tłuszcze nasycone. Tłuste wędliny i mięso, tłuste produkty mleczne, smażone potrawy, dania typu fast food, a także chipsy, ciasta i ciasteczka. To one wpędzają was w kłopoty. Na przeciwległym biegunie znajdują się produkty obniżające cholesterol.  Jakie produkty spożywcze obniżają cholesterol?  Produkty obniżające cholesterol są łatwo dostępne i można z nich skomponować atrakcyjną i smaczną dietę. Wśród głównych regulatorów cholesterolu są m.in.:  olej rzepakowy i oliwa z oliwek,  orzechy,  ryby gotowane i pieczone,  pełnoziarniste pieczywo,  kasze,  rośliny strączkowe,  owoce i warzywa, np. awokado i śliwki. Jakie są wartości prozdrowotne śliwek?  Czy wiedzieliście, że wyróżnia się ponad 2 tys. rodzajów śliwek, które uprawia się niemal na wszystkich kontynentach. Węgierki, renklody czy mirabelki – to te najbardziej znane i lubiane w Polsce. Jedzone na surowo lub w przetworach. Doskonałe są zwłaszcza powidła z dojrzałych węgierek bez dodatku cukru, jak również kwaskowy dżem mirabelkowy. Śliwki te są nie tylko smaczne ale również mają zbawienny wpływ na zdrowie. Świeże śliwki węgierki mają niski indeks glikemiczny. Kilka sztuk tych owoców może podnieść glikemię o około 40 mg/dL, więc są dozwolone w diecie diabetyków.  Sprzyjają też odchudzaniu, w 100 g mają zaledwie 46 kcal, a po ich zjedzeniu długo będziecie czuć się syci.    Śliwki przyspieszają przemianę materii i mają korzystny wpływ na cały układ pokarmowy, zmniejszają też ryzyko raka jelita grubego.  Wzmacniają kości i korzystnie wpływają...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

Chcecie schudnąć? Zacznijcie jeść te owoce. Zrzucanie kilogramów od razu będzie łatwiejsze
AdobeStock
Newsy
Chcecie schudnąć? Zacznijcie jeść te owoce. Zrzucanie kilogramów od razu będzie łatwiejsze
Nie możecie się zmieścić w spodnie po wakacjach? Sprawdziliśmy, które owoce mogą wam pomóc w walce z kilogramami.

  Kto choć raz się odchudzał ten wie, że jest to nierówna walka z własnymi słabościami. Zwłaszcza na początku bardzo trudno jest odmówić sobie pyszności, które wcześniej jadało się na co dzień - mowa tutaj szczególnie o słodyczach. Organizm pozbawiony dziennej i bardzo wysokiej dawki cukru głośno się o nią upomina, co może mocno utrudnić odchudzanie. Ale na szczęście istnieją alternatywy, które pozwalają nieco „oszukać” głód na słodycze i jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych witamin.  Czy owoce można jeść na diecie? Od dziecka tłumaczy się nam, że kto chce być zdrowy, ten powinien jeść owoce i warzywa. A jak powinno to wyglądać na diecie? W końcu owoce zawierają dużo cukru i sporo kalorii w porównaniu z większością warzyw. Można je jeść, czy nie? Odpowiedź brzmi - tak, ale z głową. Zwłaszcza dla osób uzależnionych od słodyczy owoce są doskonałym zamiennikiem słodkich przekąsek. Pomagają zaspokoić chęć zjedzenia czegoś zakazanego, a przy tym są znacznie zdrowsze. Nie można jednak przesadzać - pamiętajcie, że o ile owoce można, a wręcz powinno się jeść nie tylko na diecie, ale też na co dzień, należy spożywać je w rozsądnych ilościach. Dietetycy zalecają jeść około 2 porcji owoców dziennie, gdzie porcja to ilość, która mieści się w waszej dłoni. Może to być więc pół grejpfruta, dwie śliwki albo jabłko.  Najlepsze owoce na diecie  Jeżeli jesteście na diecie odchudzającej, dobrze jest wybierać takie owoce, które mają stosunkowo niski indeks glikemiczny i zapewnią uczucie sytości na długo. Należą do nich m.in. jabłka, maliny, truskawki czy melony. Ale istnieją też owoce, które ze względu na swoje właściwości mogą jeszcze bardziej wspomóc cały proces odchudzania: Grejpfrut - owoc ten zawiera pektyny, które odpowiadają za prawidłową przemianę...