Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z papierem do pieczenia. Niewiarygodne, że to działa
TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA/YouTube, AdobeStock
Newsy

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z papierem do pieczenia. Niewiarygodne, że to działa

Tomasz pokazuje, jak w łatwy sposób ujarzmić papier do pieczenia. Już nigdy nie będziecie mieli z nim problemu!

Dawniej w większości domów blachę przed pieczeniem trzeba było odpowiednio przygotować. Najczęściej smarowało się ją tłuszczem, a w przypadku ciast dodatkowo obsypywało bułką tartą. Dziś wiele osób nadal tak robi, jednak odkąd mamy większą świadomość na temat tego, co jemy, staramy się unikać niepotrzebnego dodatku tłuszczu w diecie. Dlatego bardzo popularne jest stosowanie papieru do pieczenia, który umożliwia przyrządzanie potraw w piekarniku beztłuszczowo. Jednak umieszczenie papieru na blasze często stanowi wyzwanie - zobaczcie, jaki patent na to wymyślił Tomasz Strzelczyk.

Trik Tomasza Strzelczyka na papier do pieczenia

Próbujecie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a on cały czas wam z niej ucieka? To spory problem szczególnie w przypadku pieczenia ciast, które mają lejącą konsystencję. Jak sobie z tym poradzić? Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube opublikował krótki film, na którym pokazał swój sposób na ten uciążliwy, kuchenny problem. 

Wystarczy zgnieść kawałek papieru do pieczenia w rękach, a następnie dokładnie zmoczyć go w wodzie. Później trzeba delikatnie wytrzepać papier tak, jak świeżo wyprane ubranie, i wyłożyć nim blaszkę. Będzie idealnie do niej przywierał! Ponadto, taki zmoczony papier będzie się idealnie nadawał do pieczenia ryb w tzw. papilocie. 

Zobacz także
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem

Krojenie chleba

Sprytny trik na pokrojenie chleba w identyczne, równe kromki. Od teraz nie zechcecie kupować krojonego

Jak ujarzmić papier do pieczenia?

Moczenie pogniecionego papieru do pieczenia to trik, który jest najcześciej wykorzystywany przez szefów kuchni. Ale w domowych warunkach możecie równie dobrze skorzystać z poniższych sposobów:

  • by papier się nie zwijał, połóżcie na jego dwóch końcach noże, które dociążą papier.

  • gdy pieczecie ciasto, połóżcie papier na blasze spodem do góry, a następnie na jego rogi nałóżcie małe porcje ciasta. Dzięki temu nie będzie się zwijał.

  • by wyłożyć tortownicę papierem, połóżcie go na spodzie, następnie zaciśnijcie obręcz tortownicy i nożyczkami wytnijcie papier, który wystaje na zewnątrz. Boki tortownicy posmarujcie masłem, wytnijcie z papieru do pieczenia pasek i przyklejcie do ścian formy. 

Źródło: TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA/YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny
Będziecie piekli ciasto w tortownicy, ale nie wiecie jak ją zabezpieczyć papierem do pieczenia? Wykorzystajcie tę metodę.

Pieczenie może stanowić wyzwanie – zwłaszcza dla początkujących! Przed włożeniem ciasta do formy, koniecznie trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć, by ciasto się do niej nie przykleiło i nie przypaliło. W tym celu najczęściej stosuje się papier do pieczenia, dzięki któremu blaszki o wiele mniej się brudzą, a pieczenie jest łatwiejsze. Co jednak zrobić w przypadku, gdy zamierzacie piec w tortownicy albo innej formie, której kształt nie pozwala na użycie papieru do pieczenia? Sprawdźcie! Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Używanie tortownicy nie jest szczególnie skomplikowane. Warto z niej skorzystać, ponieważ tylko przy użyciu tej formy powstają na przykład fantastycznie serniki na zimno ! Należy jedynie pamiętać o delikatnym odkrojeniu ciasta od okrągłej formy przed zdjęciem jej i gotowe! Konieczne jest jednak wyłożenie tortownicy papierem do pieczenia, co może dla niektórych stanowić pewną trudność. Przecież nie można tak po prostu włożyć papieru do środka! Wystarczy jednak, że wykorzystacie bardzo prosty sposób, by sobie z tym poradzić.  Potrzebny wam będzie: papier do pieczenia tortownica ołówek kawałek sznurka nożyczki Najpierw wyjmijcie spód tortownicy, połóżcie na papierze do pieczenia i ołówkiem odrysujcie kształt koła. Następnie wytnijcie go nożyczkami i połóżcie na posmarowany tłuszczem spód tortownicy. Później, za pomocą sznurka, zmierzcie obwód oraz wysokość tortownicy. Zaznaczcie na papierze wysokość formy oraz jej obwód i wytnijcie pasek papieru za pomocą nożyczek. Posmarujcie wnętrze tortownicy masłem i przyklejcie wycięty pasek papieru do pieczenia. I gotowe! Jeżeli wycięcie paska stanowi dla was problem wystarczy, że posmarowane tłuszczem boki tortownicy obsypiecie bułką tartą. Co zamiast papieru do pieczenia? Jeśli nie macie papieru do...

Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby
AdobeStock
Newsy
Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby
Zabrakło wam papieru do pieczenia? Możecie skorzystać z tych akcesoriów.

Obecnie większość osób do pieczenia używa specjalnego papieru. Dzięki niemu przyrządzanie wypieków jest znacznie łatwiejsze, a mycie blach i foremek mniej czasochłonne. Jednak czasami papieru może zabraknąć, a w przypadku niektórych form do pieczenia w ogóle się on nie sprawdza. Jak sobie poradzić w takich sytuacjach? Poznajcie proste sposoby na pieczenie bez papieru do pieczenia. Mata silikonowa do pieczenia zamiast papieru Jednym ze współczesnych wynalazków zdecydowanie ułatwiających pieczenie są specjalne maty silikonowe. W przeciwieństwie do papieru można ich używać wiele razy, a do tego o wiele lepiej utrzymują ciepło niż papier. Co prawda silikonowe maty są droższe od papieru do pieczenia, ale biorąc pod uwagę ich większą skuteczność i możliwość wielorazowego użytku, inwestycja szybko się zwraca. Niestety, maty nie są elastyczne i jeśli macie blaszki do pieczenia różnej wielkości, to musicie się zaopatrzyć w kilka mat. Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia Kolejnym sposobem na zastąpienie papieru do pieczenia jest użycie folii aluminiowej. Świetnie się sprawdza zarówno w przypadku ciast, jak i zapiekanek czy mięs. Niestety, żywność łatwo przywiera do folii, dlatego wcześniej trzeba ją posmarować np. olejem. Tłuszcz i bułka tarta, czyli sprawdzony sposób na pieczenie Możecie także wykorzystać metodę stosowaną od lat, znaną z czasów, gdy o papierze do pieczenia nikt jeszcze nie słyszał. Wystarczy bowiem wysmarować formę masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Ten sposób sprawdza się szczególnie w przypadku foremek o nieregularnym kształcie, np. do pieczenia babki albo do tortownicy . Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia? Istnieje jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie różnych, domowych materiałów do pieczenia....

Zabrudzony opiekacz? Róbcie tę 1 prostą rzecz, a obędzie się bez szorowania i zniszczonej powłoki
Adobe Stock
Newsy
Zabrudzony opiekacz? Róbcie tę 1 prostą rzecz, a obędzie się bez szorowania i zniszczonej powłoki
Szorowanie zabrudzonego serem opiekacza czy tostera spędza wam sen z powiek? Oto, jak sobie z tym poradzić.

Cieplutkie kanapki z opiekacza, z szynką i ciągnącym się serem i chrupiącą skórką to ulubione danie każdego studenta, ale nie tylko. Taka szybka i prosta przekąska na ciepło smakuje praktycznie każdemu. Kanapki z opiekacza są banalnie proste w przygotowaniu, szybkie i często ratują w sytuacji, gdy przychodzi ochota na zjedzenie czegoś na ciepło i nie ma się czasu na gotowanie obiadu. Jednak mycie opiekacza po takiej uczcie to prawdziwa katorga. Jak poradzić sobie z tym problemem? Wystarczy wykorzystać banalnie prosty trik. Trik na czyste wypiekanie kanapek w opiekaczu Zmorą każdego, kto choć raz czyścił opiekacz są ogromne ilości tłuszczu, chleba i przypalonego sera, które bardzo trudno usuwa się z urządzenia. Jest to tym trudniejsze, że większość opiekaczy jest powleczonych teflonową powłoką (żeby jedzenie nie przywierało…), w związku z czym nie można ich nadmiernie szorować, by tej powłoki nie zniszczyć. Jak więc myć takie urządzenie? Rozwiązaniem nie jest odpowiednia technika mycia, a pieczenia! Dzięki niej opiekacz nie będzie już nigdy wymagał szorowania. By to zrobić, wystarczy wyciąć odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia - tak, by pokrył on całą powierzchnię opiekacza. Na papier połóżcie kanapki, zamknijcie opiekacz i pieczcie tak, jak zwykle. Papier do pieczenia sprawi, że cały tłuszcz pozostanie na jego powierzchni, a opiekacz będzie czysty.  To świetny sposób, który przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy urządzenie jest bardzo często eksploatowane, na przykład w pracy albo mieszkaniu studenckim. Stosuje się go nawet w hotelach, gdzie przygotowuje się bardzo dużo żywności i nie ma czasu na ciągłe mycie opiekacza.  Jak bezpiecznie wyczyścić opiekacz? Opiekacz jest urządzeniem elektrycznym, dlatego należy je czyścić ostrożnie. Zanim w ogóle się do tego zabierzecie, odłączcie opiekacz...

Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne
Skończył się papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystajcie ten niezwykły patent
Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę? Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilę dowiecie się, czego użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach! Sposoby na brak papieru do pieczenia: Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba. Bułka tarta to jeszcze inne rozwiązanie stosowane dawniej. Wystarczy obficie posypać formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność, że nic nie przywrze i wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu. Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia. Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe. Czym jest papier do pieczenia? Ceniony z powodu wygody, jaką nam...