Dawniej w większości domów blachę przed pieczeniem trzeba było odpowiednio przygotować. Najczęściej smarowało się ją tłuszczem, a w przypadku ciast dodatkowo obsypywało bułką tartą. Dziś wiele osób nadal tak robi, jednak odkąd mamy większą świadomość na temat tego, co jemy, staramy się unikać niepotrzebnego dodatku tłuszczu w diecie. Dlatego bardzo popularne jest stosowanie papieru do pieczenia, który umożliwia przyrządzanie potraw w piekarniku beztłuszczowo. Jednak umieszczenie papieru na blasze często stanowi wyzwanie - zobaczcie, jaki patent na to wymyślił Tomasz Strzelczyk.

Trik Tomasza Strzelczyka na papier do pieczenia

Próbujecie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a on cały czas wam z niej ucieka? To spory problem szczególnie w przypadku pieczenia ciast, które mają lejącą konsystencję. Jak sobie z tym poradzić? Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube opublikował krótki film, na którym pokazał swój sposób na ten uciążliwy, kuchenny problem. 

Wystarczy zgnieść kawałek papieru do pieczenia w rękach, a następnie dokładnie zmoczyć go w wodzie. Później trzeba delikatnie wytrzepać papier tak, jak świeżo wyprane ubranie, i wyłożyć nim blaszkę. Będzie idealnie do niej przywierał! Ponadto, taki zmoczony papier będzie się idealnie nadawał do pieczenia ryb w tzw. papilocie. 

Zobacz także:

Jak ujarzmić papier do pieczenia?

Moczenie pogniecionego papieru do pieczenia to trik, który jest najcześciej wykorzystywany przez szefów kuchni. Ale w domowych warunkach możecie równie dobrze skorzystać z poniższych sposobów:

  • by papier się nie zwijał, połóżcie na jego dwóch końcach noże, które dociążą papier.

  • gdy pieczecie ciasto, połóżcie papier na blasze spodem do góry, a następnie na jego rogi nałóżcie małe porcje ciasta. Dzięki temu nie będzie się zwijał.

  • by wyłożyć tortownicę papierem, połóżcie go na spodzie, następnie zaciśnijcie obręcz tortownicy i nożyczkami wytnijcie papier, który wystaje na zewnątrz. Boki tortownicy posmarujcie masłem, wytnijcie z papieru do pieczenia pasek i przyklejcie do ścian formy. 

Źródło: TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA/YouTube