Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Nie farsz czyni tę potrawę wyjątkową, ale inna rzecz, na którą nawet byście nie wpadli. Próbowaliście kiedyś zrobić tak gołąbki?

Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty.

Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty

Do przygotowania gołąbków z przepisu Tomasza Strzelczyka będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g)

  • 40 dag pieczarek

  • 3 jajka

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Zaskakujący smak

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Kucharz podaje ją z remuladą

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista.

  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.

  3. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. 

  4. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki.

  5. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut.

  6. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz. 

  7. Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą.

  8. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście. Najmniejsze z nich posiekajcie i dodajcie do farszu.

  9. Nałóżcie farsz na każdy z liści. Zawińcie w gołąbki. 

  10. Gdy gołąbki będą już zawinięte, wymieszajcie w jednej miseczce jajka, a do drugiej wsypcie bułkę tartą. 

  11. Każdy gołąbek obtoczcie w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażcie je na patelni, na oleju do ozłocenia. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Pełnia wiosny to początek sezonu na młodą kapustę. Przygotujcie więc z niej gołąbki. Polecamy alternatywne wersje tego dania – np. z kurczakiem i pieczarkami.

Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy! Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami Składniki: 1 młoda kapusta 3 cebule 60 dag mięsa z udek kurczaka 50 dag pieczarek 25 dag ryżu 2 łyżki mąki pszennej Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka Sól do smaku Pieprz do smaku Czosnek granulowany do smaku Przygotowanie: Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki. Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju. Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Mięso obsmażcie na patelni. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Wymieszajcie ostudzony ryż z połową  usmażonych pieczarek. Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz. Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa. Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą. Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty....

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...