Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Nie farsz czyni tę potrawę wyjątkową, ale inna rzecz, na którą nawet byście nie wpadli. Próbowaliście kiedyś zrobić tak gołąbki?

Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty.

Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty

Do przygotowania gołąbków z przepisu Tomasza Strzelczyka będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g)

  • 40 dag pieczarek

  • 3 jajka

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Zaskakujący smak

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Kucharz podaje ją z remuladą

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista.

  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.

  3. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. 

  4. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki.

  5. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut.

  6. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz. 

  7. Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą.

  8. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście. Najmniejsze z nich posiekajcie i dodajcie do farszu.

  9. Nałóżcie farsz na każdy z liści. Zawińcie w gołąbki. 

  10. Gdy gołąbki będą już zawinięte, wymieszajcie w jednej miseczce jajka, a do drugiej wsypcie bułkę tartą. 

  11. Każdy gołąbek obtoczcie w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażcie je na patelni, na oleju do ozłocenia. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście
Tomasz Srzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli
Staropolskie gołąbki to danie, które ma szansę być gwiazdą na każdym stole. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a smak pieczarek, kapusty, ziemniaków i cebuli sprawi, że długo go nie zapomnicie. Tym właśnie przepisem uraczył ostatnio swoich obserwatorów Tomasz Strzelczyk.  

„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa.  Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek: Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych).  Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków.  Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale.  Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty.  Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.   Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka  Składniki:   1 mała kapusta   150 g pieczarek (farsz)   1,5 kg obranych ziemniaków     3 cebule   350 g pieczarek (sos)  150 ml bulionu   500 ml śmietanki  ½ gałki muszkatołowej   świeżo roztarty pieprz i sól do smaku  świeży tymianek   3 ząbki czosnku  Sposób przygotowania:  Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną.  Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście.  Pokrójcie 1...

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube/Facebook, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tym razem Tomasz Strzelczyk wraz ze swoją babcią Marysią pokazuje, jak zrobić pyszne gołąbki z jej autorskiego przepisu. Pyszne, że palce lizać!

Wielu z nas ciepło wspomina swoje babcie i spędzony z nimi czas. To one nauczyły nas najlepszych przepisów na ulubione potrawy i trików, których próżno szukać w książkach kucharskich. Tomek Strzelczyk cały czas korzysta z ogromu wiedzy swojej babci na temat gotowania i razem z nią pichci różne pyszności, a cały proces relacjonuje na swoim kanale na YouTube. Ostatnio pokazał, jak razem ze swoją babcią Marysią przyrządza postne gołąbki z jej własnego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić te pyszności. Czym różnią się od zwykłego przepisu? Będą idealne na piątek z racji tego, że nie ma w nich nawet grama mięsa. Tradycyjny staropolski farsz babci Marysi składa się z ziemniaków i kaszy jęczmiennej z nośnikiem smaku w postaci grzybów. W połączeniu z liśćmi kapusty i omastą w postaci podsmażonej cebulki daje to niezwykły efekt smakowy.  Przepis na gołąbki babci Marysi Do przygotowania postnych gołąbków z przepisu babci Marysi będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma surowych ziemniaków pół kilograma grubej kaszy jęczmiennej pół litra bulionu warzywnego 1 kapusta oraz woda z parzenia liści Garść grzybów suszonych  2 cebule 2 jajka masło sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie wodę do garnka, posólcie i wlejcie nieco oleju. Jak radzi babcia Marysia, dzięki temu liście będą o wiele łatwiej odchodziły od kapusty.  Usuńcie z kapusty głąb i spodem do dołu połóżcie ją w garnku wypełnionym wodą. Po zagotowaniu, gotujcie przez 10 minut pod przykryciem. Następnie obróćcie kapustę spodem do góry i za pomocą widelca zdejmujcie liście. Zobaczycie, że same będą odchodzić! Gdy już zdejmiecie z kapusty liście potrzebne na...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...