Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty.

Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g)

  • 40 dag pieczarek

  • 3 jajka

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista.

  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.

  3. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. 

  4. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki.

  5. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut.

  6. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz. 

  7. Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą.

  8. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście. Najmniejsze z nich posiekajcie i dodajcie do farszu.

  9. Nałóżcie farsz na każdy z liści. Zawińcie w gołąbki. 

  10. Gdy gołąbki będą już zawinięte, wymieszajcie w jednej miseczce jajka, a do drugiej wsypcie bułkę tartą. 

  11. Każdy gołąbek obtoczcie w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażcie je na patelni, na oleju do ozłocenia. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube