Nie uwierzycie, co się stanie, jak posolicie arbuza. Spróbujcie, a nie pożałujecie
Flickr
Newsy

Nie uwierzycie, co się stanie, jak posolicie arbuza. Spróbujcie, a nie pożałujecie 

Słodki i słony to połączenie, które może wielu nawet zszokować. Takich nietypowych, ale smacznych połączeń jest dużo więcej więcej. Jednak, czy w wypadku solonego arbuza rzeczywiście chodzi o mieszanie smaków?

Arbuz to jeden z ulubionych, letnich owoców wielu Polaków. Wspaniale orzeźwia, nawadnia i jest przyjemnie słodki. Coraz częściej jednak słychać o nietypowych dodatkach do niego, jak chociażby musztardzie czy soli. I o ile nie każdemu może odpowiadać tak nietypowe zestawienie, to warto choć raz spróbować. 

Jak smakuje arbuz z solą?

Jak działa sól na arbuzy? Ku zaskoczeniu wielu osób okazuje się, że nie psuje ich smaku, wręcz przeciwnie. Podkreśla słodycz, wydobywa ją i po prostu podkręca. Arbuzy, zwłaszcza te, które są trochę niedojrzałe, po prostu nie tak smaczne jak być powinny lub te, które mają słabą nutę goryczy i cierpkości bardzo skorzystają na posoleniu.  

Dotyczy to nie tylko arbuza, ale też innych owoców, np. grejpfrutów czy jabłek. Sól naturalnie ukrywa gorzkie nuty, dzięki czemu słodycz staje się bardziej wyrazista. Można wyraźnie poczuć to jedząc choćby gorzką czekoladę z płatkami morskiej soli. Co więcej, sól sprawia, że owoc robi się bardziej soczysty.  

Zobacz także
Niektórzy jedzą arbuza z musztardą

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?

Jak rozpoznać smacznego arbuza? Ta metoda nigdy nie zawodzi

Jak posolić arbuza? 

Potrzebujecie tylko niewielkiej ilości soli, którą oprószycie każdy z kawałków arbuza.  Możecie użyć do tego dowolnej soli. Jej rodzaj ma tu drugorzędne znaczenie, o wiele ważniejsza jest jej wielkość. Smak owoców bardziej podkreśla sól w dużych płatkach lub grubo mielona. Sól drobnoziarnista spełnia swoją rolę, ale nie tak dobrze jak ta grubsza.  

Solenie arbuza poprawia również jego teksturę. Odrobina soli doprowadza cały płyn na powierzchnię bogatego w wodę owocu. Dzięki temu arbuz lepiej smakuje, ale także znacznie lepiej nawadnia organizm. W rezultacie każdy kęs gwarantuje nie tylko słodycz, ale i soczystość.  

Posólcie zatem plasterki arbuza, delikatnie - używając symbolicznej ilości soli, odczekajcie kilka minut i smakujcie! Naprawdę warto. 

Źródło: beszamel.pl, allrecipes.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
AdobeStock
Newsy
Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
Odważycie się spróbować tego przysmaku? Zimą taki arbuz ze słoika będzie wspaniałym wspomnieniem słonecznego lata.

Arbuz to owoc, który jednoznacznie kojarzy się z latem i wakacjami. Składa się on aż w 93% z wody, dlatego schłodzony przynosi wielką ulgę w upały i wspaniale nawadnia organizm. Ponadto, arbuzy są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Znajdziecie w nich witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, magnez i sód. Zawierają również dużo błonnika, niezbędnego dla prawidłowego trawienia i przemiany materii oraz likopen (podobnie, jak pomidory), który zwalcza wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się. Niestety, sezon na arbuzy jest dość krótki i możemy się nimi cieszyć tylko latem. Na szczęście Włosi znaleźli na to sposób i wymyślili sposób na przechowywanie arbuzów w słoikach. Poznajcie przepis na tę ciekawą przekąskę! Przepis na arbuza ze słoika Do przygotowania tej smakowitej i nieco niecodziennej przekąski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Podane proporcje dotyczą ilości na jeden słoik: 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka kwasku cytrynowego Oraz: 1 arbuz (o wadze 4-5 kg) 1 łyżka nasion kopru 1 łyżka sody oczyszczonej kolorowy pieprz  wrzątek Przygotowanie: Wymieszajcie łyżkę sody oczyszczonej z odrobiną wody i z pomocą szczoteczki do zębów wyszorujcie arbuza ze skórką. Na koniec dokładnie spłuczcie go wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie arbuza (razem ze skórką) na nieduże plastry- tak, by zmieściły się do dużych słoików o pojemności 3 litrów. Ułóżcie kawałki arbuza w słoikach. Wlejcie do słoików gorącą wodę, przykryjcie zakrętkami i odstawcie na kwadrans. Gdy minie już 15 minut, odcedźcie zawartość słoików. Do środka wsypcie pieprz, koper,...

Cierpisz na tę przypadłość? Lepiej nie jedz arbuza
Pixabay
Newsy
Cierpicie na tę przypadłość? Lepiej nie jedzcie arbuza
Soczysty, czerwony arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Nie wszyscy jednak mogą go jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia tego owocu?

Czy jest owoc, który bardziej kojarzy nam się z latem niż arbuz ? Słodki i niewiarygodnie soczysty – aż w 92% składa się z wody – doskonale gasi pragnienie i rozpieszcza podniebienie w gorące letnie dni. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto nie powinien jeść arbuza? Arbuz wygląda niezwykle apetycznie i kusząco, ale są tacy, którzy powinni się go wystrzegać. Chodzi o diabetyków. Arbuz, mimo iż jest niskokaloryczny , ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że jest on niewskazany dla diabetyków. Arbuza nie powinny też spożywać osoby, które są na niego uczulone. U niektórych osób po zjedzeniu arbuza, mogą wystąpić objawy reakcji alergicznej, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu. Jeśli tak się stanie, należy bezzwłocznie zasięgnąć pomocy medycznej, ponieważ czasami może to prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrażającym życiu. Dlaczego warto jeść arbuza? Jeżeli nie jesteście cukrzykami i nie macie alergii na arbuza, możecie spokojnie go jeść - nawet jego skórkę oraz pestki . Arbuz nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ten wspaniały, soczysty owoc zawiera znaczne ilości witamin A, B6 i C, dużo likopenu, przeciwutleniaczy i aminokwasów, a nawet niewielką ilość magnezu i potasu. Dodatkowo jest beztłuszczowy, ma bardzo niską zawartość sodu i ma tylko 40 kalorii na filiżankę. Jedzcie go, póki jest, ale nie przesadzajcie z ilością. Czym grozi jedzenie zbyt dużych ilości arbuza? Spożywanie zbyt dużej ilości arbuza może powodować między innymi: wzdęcia dyskomfort trawienny gazy biegunkę nudności wymioty Jedzcie arbuzy z umiarem, ponieważ spożywając ich zbyt dużą ilość, możecie także przybrać na wadze. Źródło:...

Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
AdobeStock
Newsy
Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
Macie ochotę na coś pysznego? W gorący, letni dzień zróbcie sobie lemoniadę arbuzową.

W ciepłe dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego, niż pełna witamin lemoniada. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie cytryn, jednak z powodzeniem można wykorzystać w tym celu także inne owoce. Świetnie sprawdzają się arbuzy, które zawierają dużo wody i błonnika, dzięki czemu idealnie nadają się na ciepłe, letnie dni zarówno jako przekąska, jak i składnik lemoniady. Sprawdźcie, jak łatwo można ją przygotować.  Przepis na lemoniadę arbuzową Do przygotowania lemoniady z arbuzem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół litra wody pół niewielkiego arbuza 3 cytryny ⅓ szklanki cukru świeże liście mięty Przygotowanie: Wydrążcie miąższ z arbuza i pozbądźcie się pestek. Dobrym pomysłem jest kupienie arbuza „premium”, który nie ma tak dużo czarnych pestek, jak zwykłe arbuzy. Pokrójcie arbuza w kostkę. Wyciśnijcie sok z cytryn. Wlejcie do pokrojonego arbuza i wsypcie około ⅓ szklanki cukru (możecie użyć więcej albo mniej, w zależności od upodobań). Wszystko razem zmiksujcie za pomocą blendera - dobrze jest użyć w tym celu blendera kielichowego, ale sprawdzi się też ten ręczny.  Wlejcie pół litra wody i wymieszajcie. Sprawdźcie, czy smak lemoniady wam odpowiada i ewentualnie dosypcie cukru lub wlejcie więcej wody. Rozlejcie lemoniadę do szklanek i udekorujcie świeżymi liśćmi mięty. Gotowe! Tak przygotowana lemoniada doskonale sprawdzi się w upalne dni. Zalety jedzenia arbuzów Arbuzy nie tylko efektownie wyglądają i smakują, ale stanowią jedne z najlepszych owoców, jakie można jeść latem. W 93% składają się z wody, dlatego warto je jeść właśnie teraz, w gorące dni, gdy tak ważne jest przyjmowanie dużych ilości płynów. Ponadto,...

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...