Arbuz to jeden z ulubionych, letnich owoców wielu Polaków. Wspaniale orzeźwia, nawadnia i jest przyjemnie słodki. Coraz częściej jednak słychać o nietypowych dodatkach do niego, jak chociażby musztardzie czy soli. I o ile nie każdemu może odpowiadać tak nietypowe zestawienie, to warto choć raz spróbować. 

Jak smakuje arbuz z solą?

Jak działa sól na arbuzy? Ku zaskoczeniu wielu osób okazuje się, że nie psuje ich smaku, wręcz przeciwnie. Podkreśla słodycz, wydobywa ją i po prostu podkręca. Arbuzy, zwłaszcza te, które są trochę niedojrzałe, po prostu nie tak smaczne jak być powinny lub te, które mają słabą nutę goryczy i cierpkości bardzo skorzystają na posoleniu.  

Dotyczy to nie tylko arbuza, ale też innych owoców, np. grejpfrutów czy jabłek. Sól naturalnie ukrywa gorzkie nuty, dzięki czemu słodycz staje się bardziej wyrazista. Można wyraźnie poczuć to jedząc choćby gorzką czekoladę z płatkami morskiej soli. Co więcej, sól sprawia, że owoc robi się bardziej soczysty.  

Zobacz także:

Jak posolić arbuza? 

Potrzebujecie tylko niewielkiej ilości soli, którą oprószycie każdy z kawałków arbuza.  Możecie użyć do tego dowolnej soli. Jej rodzaj ma tu drugorzędne znaczenie, o wiele ważniejsza jest jej wielkość. Smak owoców bardziej podkreśla sól w dużych płatkach lub grubo mielona. Sól drobnoziarnista spełnia swoją rolę, ale nie tak dobrze jak ta grubsza.  

Solenie arbuza poprawia również jego teksturę. Odrobina soli doprowadza cały płyn na powierzchnię bogatego w wodę owocu. Dzięki temu arbuz lepiej smakuje, ale także znacznie lepiej nawadnia organizm. W rezultacie każdy kęs gwarantuje nie tylko słodycz, ale i soczystość.  

Posólcie zatem plasterki arbuza, delikatnie - używając symbolicznej ilości soli, odczekajcie kilka minut i smakujcie! Naprawdę warto. 

Źródło: beszamel.pl, allrecipes.com