Nie uwierzycie, co Magda Gessler wrzuca na sam koniec do rosołu, żeby nie był mętny. To naprawdę działa
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Nie uwierzycie, co Magda Gessler wrzuca na sam koniec do rosołu, żeby nie był mętny. To naprawdę działa

Wydawać by się mogło, że klasyczna i tradycyjna potrawa, jaką jest rosół niczym nie może więcej zaskoczyć. A jednak! Magda Gessler pod koniec gotowania dodaje sekretny składnik, aby przygotowywana zupa nie była mętna, a jej smak odpowiednio wyważony. Sprawdźcie!

Rosół to klasyka gatunku. Obowiązkowy punkt wielu imprez czy spotkań rodzinnych. Podawany najczęściej z makaronem bądź lanymi kluseczkami. Może także stanowić bazę do innych zup, takich jak pomidorowa czy flaczki. Każdy przynajmniej raz w życiu przygotował rosół i wie, że to nie jest zbyt skomplikowane danie.

Odpowiednia proporcja warzyw, mięsa, przypraw, a przede wszystkim czas! Czas to największy sprzymierzeniec tej potrawy. Im dłuższy czas gotowania, tym smaczniejsza zupa. Należy również pamiętać o kilku drobnych elementach, by przygotowywane danie, było wręcz idealne. W tej kwestii zawsze można liczyć na Magdę Gessler, która chętnie dzieli się różnymi poradami ze swoimi odbiorcami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik Magdy Gessler na zbyt mętny rosół

Restauratorka lubi zaskakiwać, a także dzielić się ze swoimi odbiorcami w mediach społecznościowych cennymi poradami czy wskazówkami. Tym razem podzieliła się sposobem na mętny rosół. To rozwiązanie zapewne zdziwi niejedną osobę, aczkolwiek zdecydowanie poprawia jakość zupy!

Sekretnym składnikiem, który poprawia smak i sprawia, że potrawa jest bardziej klarowna, jest pomidor! Tak tak, dobrze przeczytaliście. Pod sam koniec gotowania, restauratorka wrzuca do garnka naciętego pomidora. Pamiętajcie, że po dodaniu tego warzywa nie wolno już mieszać rosołu! 

Zobacz także

Jakie jest ulubione danie Magdy Gessler? Jest pikantne, jak diabli. Podpowiadamy, jak je zrobić!

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Jak Magda Gessler gotuje rosół?

Gessler nie żałuje warzyw i ziół podczas gotowania rosołu. Dodaje sporo zielonej pietruszki oraz lubczyku. Im więcej składników, tym zupa będzie bardziej aromatyczna i treściwa. Dobrze przygotowane danie to odpowiedni dobór włoszczyzny czy mięs. Restauratorka w tej kwestii jest mistrzynią, gdyż to jest jedna z jej ulubionych potraw. 

gessler
Gotujmy.pl/akrobatka2/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler pokazała jak gotuje rosół. Wielu internautów wytknęło jej błąd. Co o tym sądzicie?
Rosół to klasyka polskiej kuchni. Obowiązkowa pozycja podczas niedzielnego obiadu w zestawie z kotletem schabowym. Ostatnio Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na to danie, ale jedna rzecz wzburzyła odbiorców, którzy w następstwie skrytykowali restauratorkę.

Posiada same plusy. Rozgrzewa w chłodniejsze dni, pomaga zwalczyć przeziębienie, zawiera sporą ilość witamin i minerałów, ma właściwości przeciwzapalne oraz stymuluje układ trawienny. Mowa tu o rosole, czyli jednej z ulubionych zup Polaków. Przygotowana w odpowiedni sposób, ze sporą ilością warzyw oraz dobrej jakości mięsa, jest potrawą dość odżywczą. Jej przyrządzenie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku zasadach. Złote rady królowej polskiej sceny kulinarnej Ze względu na obecną sytuację w kraju, coraz więcej celebrytów komunikuje się ze swoimi fanami poprzez media społecznościowe. Jedną z takich osób jest Magda Gessler. Restauratorka na swoim profilu chętnie dzieli się z odbiorcami różnymi radami bądź wskazówkami odnośnie gotowania. Ostatnio podczas gotowania rosołu, podzieliła się z wielbicielami swoją recepturą na idealny wywar. Według Gessler potrawa powinna zawierać odpowiednią ilość włoszczyzny, dobrej jakości mięsa (najlepiej dwóch rodzajów, wołowiny i kurczaka). Nie należy oszczędzać na ziołach. To one budują cały aromat rosołu, dlatego powinno dodawać się sporą natkę pietruszki oraz lubczyku. Czy to błąd? Na filmiku instruktażowym, który restauratorka zamieściła w mediach społecznościowych, odbiorcy zauważyli rzecz, która ich zaniepokoiła. Jest nią gumka recepturka. Taką gumką były związane natki pietruszki oraz lubczyku. Celem takiego zabiegu miało być ułatwienie pracy, aby zioła nie pływały w całym rosole, a trzymały się razem i ich wyjęcie było łatwiejsze. Fani uznali to za błąd i skrytykowali Gessler. Uważają, że gotowanie tworzywa sztucznego w wysokiej temperaturze może nieodpowiednio wpłynąć na rosół. Pod zamieszczonym postem celebrytki, pojawiło się wiele nieprzychylnych opinii.  A wy co o tym...

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 60 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?
ONS.pl
Newsy
Rosół u Magdy Gessler kosztuje 50-75 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?
Podobno są powody takiej ceny. Sprawdźcie, jak uzasadnia ją Magda Gessler.

Wszyscy na pewno wiecie jak ugotować rosół. Wystarczy do tego włoszczyzna, dobre mięso, przyprawy i sól. Cały gar rosołu da się przygotować pewnie za mniej niż 10 zł. Magda Gessler wyceniła swój rosół w restauracji Słodki Słony Familia  na 50 zł i zaciekle broni tej ceny. Twierdzi, że jest wart każdej złotówki. Jeszcze drożej jest w innej jej restauracji - tam zupa pomidorowa i rosół kosztują nawet 75 zł! Drogi rosół u Magdy Gessler Kilka miesięcy temu informowaliśmy, że słoik z rosołem kosztuje u Magdy Gessler od 50 do 60 zł . Restauratorka uważa, że jest on wyjątkowy i zdecydowanie wart swojej ceny. Restauratorka zdradziła nawet, co dokładnie dodaje do swojego rosołu . W rozmowie z jedną z gazet skrytykowała robienie rosołu na kurczaku. Twierdzi ona, że najlepszy rosół to taki, który go nie zawiera. U innych w rosołach jest kostka rosołowa, skrzydełko, włoszczyzna. – rozpoczyna Magda Gessler. Zrozumiałe, że Magda Gessler krytykuje używanie kostki rosołowej, ale co jest złego w rosole gotowanym na kurczaku? Jaki jest idealny rosół według Magdy Gessler? Rosół według Magdy Gessler Magda Gessler zdradziła niemal cały przepis na swój drogocenny rosół. Ja daję: pół kapusty, osiem marchewek, siedem pietruszek, dwa duże selery, 10 opalonych cebul, cztery pory, ogony wołowe, kaczkę. Ale na pewno nie kurczaki. – ciągnie gwiazda telewizji podając niemal gotowy przepis na rosół. Ilość użytych przez Magdę Gessler warzyw robi wrażenie. Na pewno przygotowuje ona jednak ogromne porcje rosołu. Wszystkie te składniki nie kosztują razem 50 zł, a tyle życzy sobie Gessler za litr wywaru! Jak uzasadnia swoje działania Magda Gessler? Znana restauratorka nie widzi...

„Kuchenne rewolucje” w jednej z restauracji skończyły się klapą? „W ostatnią niedzielę mieliśmy 32 zł utargu”
ONS.pl
Newsy
Wpadka Magdy Gessler podczas „Kuchennych rewolucji”. Nie uwierzycie, co powiedziała
Magda Gessler nie od dziś słynie z niewyparzonego języka. Zobaczcie jej ostatnią wpadkę podczas nagrywania „Kuchennych rewolucji”.

Ekscentryczna Magda Gessler wciąż nie daje o sobie zapomnieć. Ostatnio znów zaszokowała cenami jak z kosmosu na swoje wielkanocne przetwory i świąteczne dania. Minęło ledwie kilka dni i gruchnęła wieść o tym, że 67-letnia gwiazda TVN-u planuje zacząć realizować się w świecie mody. Jak skończą się zamierzenia Magdy Gessler na polu projektowania ubrań, tego nie wiemy. Oprócz tego słynna restauratorka dalej odwiedza knajpy w ramach programu „Kuchenne rewolucje”. Czy Magda Gessler dalej nagrywa swoje programy mimo pandemii? Mimo pandemii Magda Gessler nie ustaje w prowadzeniu swojej kulinarnej rewolty. Autorski program gwiazdy działa na nieco innych zasadach. Gessler siłą rzeczy musi odpuścić zapraszanie do knajp gości. Oprócz tego zarówno ekipa telewizyjna, jak i załoga restauracji musi stosować się do podstawowych norm bezpieczeństwa i higieny obowiązujących wszystkich w dobie koronawirusa. Tak czy inaczej, program „Kuchenne rewolucje” trwa w najlepsze i wciąż ma swoją wierną widownię. Obecnie dostępny jest do oglądania na antenie TVN Style i w internecie, na platformie internetowej player.pl. Słynna restauratorka pojechała tym razem ze swoją kolejną misją na Górny Śląsk. Jej celem były Lędziny i znajdująca się właśnie w tym mieście restauracja Śląskie Niebo. Czym znowu zaszokowała Magda Gessler? 67-latka w swoim dobrze znanym wszystkim stylu nagrywała kolejne sceny na potrzeby show przed wejściem do lokalu. I w tym oto właśnie momencie przydarzyła jej się mała wpadka. Znana z bezpośredniości i dystansu do siebie gwiazda podzieliła się scenką „od kulis” ze swoimi fanami w serwisie Instagram.  - Lokal pachnie pyszną, polską, grillowaną kiełbasą. Ch… Tym krótkim, żołnierskim słowem Gessler skwitowała swoje roztargnienie podczas...

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób nie wytrzymuje i robi to podczas gotowania rosołu. Zupa traci przez to klarowność
Nie popełniajcie tego błędu w przyszłości, bo rosół wyjdzie wam mętny i nieapetyczny…

Rosół to prawdziwy klasyk kuchni. Każdy dobry kucharz- amator powinien wiedzieć jak przygotować pyszny rosół, który będzie aromatyczny i klarowny. To jedna z podstawowych umiejętności w kuchni! Czasami nawet mały błąd lub niedociągnięcie może doprowadzić do tego, że rosół zmętnieje. Być może nawet nie będziecie wiedzieć co zrobiliście źle. Dlaczego rosół mętnieje i traci klarowność? Rosół może zmętnieć z kilku powodów. Jednym z nich jest to, że mieszaliście go w trakcie gotowania. Rosół nie lubi zbyt gwałtownych ruchów. Najlepiej smakuje i wygląda, gdy jest długo gotowany bez poruszania i mieszania w garnku. Uważajcie też, by bardzo ostrożnie dolewać do rosołu wodę. Jeśli zbyt go wzburzycie, stanie się mętny. Może pamiętacie naszą radę zgodnie z którą do rosołu dobrze jest wlewać szklankę zimnej wody . Jeśli będziecie ją faktycznie dodawać, róbcie to bardzo ostrożnie, by płyn się nie wzburzył. Są jeszcze inne przyczyny mętnego rosołu. Być może niedokładnie opłukaliście mięso z krwi, wykorzystaliście nieodpowiedni rodzaj mięsa lub nie zebraliście z rosołu szumowin. To wszystko błędy, które mogą prowadzić do mętnego rosołu. Jeśli wasz rosół już zrobił się mętny, nic straconego. Na szczęście znamy trik na jego uratowanie . Jak sprawić, by rosół miał piękny kolor? By poprawić kolor rosołu i sprawić, by był on złocisty , możecie dodać do niego: szczyptę kurkumy przyprawę curry pół łyżeczki karmelu trochę sosu sojowego Pyszny i aromatyczny rosół - jak go ugotować? Na pewno macie swoje sposoby na pyszny i pełen aromatów rosół . Upewnijcie się jednak, że na pewno robicie wszystkie te czynności i w pełni wykorzystujecie potencjał tej klasycznej zupy:...