gessler
Gotujmy.pl/bousia82/ONS.pl
Newsy

Nie uwierzycie, co Magda Gessler wrzuca na sam koniec do rosołu, żeby nie był mętny. To naprawdę działa!

Wydawać by się mogło, że klasyczna i tradycyjna potrawa, jaką jest rosół niczym nie może więcej zaskoczyć. A jednak! Magda Gessler pod koniec gotowania dodaje sekretny składnik, aby przygotowywana zupa nie była mętna, a jej smak odpowiednio wyważony. Sprawdźcie!

Rosół to klasyka gatunku. Obowiązkowy punkt wielu imprez czy spotkań rodzinnych. Podawany najczęściej z makaronem bądź lanymi kluseczkami. Może także stanowić bazę do innych zup, takich jak pomidorowa czy flaczki. Każdy przynajmniej raz w życiu przygotował rosół i wie, że to nie jest zbyt skomplikowane zadanie. Odpowiednia proporcja warzyw, mięsa, przypraw, a przede wszystkim czas! Czas to największy sprzymierzeniec tej potrawy. Im dłuższy czas gotowania, tym smaczniejsza zupa. Należy również pamiętać o kilku drobnych elementach, by przygotowywane danie, było wręcz idealne. W tej kwestii zawsze można liczyć na Magdę Gessler, która chętnie dzieli się różnymi poradami ze swoimi odbiorcami.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

A na mętny rosół najlepszy jest… 

Restauratorka lubi zaskakiwać, a także dzielić się ze swoimi odbiorcami w mediach społecznościowych cennymi poradami czy wskazówkami. Tym razem podzieliła się sposobem na mętny rosół. To rozwiązanie zapewne zdziwi niejedną osobę, aczkolwiek zdecydowanie poprawia jakość zupy! Sekretnym składnikiem, który poprawia smak i sprawia, że potrawa jest bardziej klarowna, to pomidor! Tak tak, dobrze przeczytaliście. Pod sam koniec gotowania, restauratorka wrzuca do garnka naciętego pomidora. Pamiętajcie, że po dodaniu tego warzywa nie wolno mieszać rosołu! 

Taka potrawa tylko na bogato

Gessler nie żałuje warzyw i ziół podczas gotowania rosołu. Dodaje sporo zielonej pietruszki oraz lubczyku. Im więcej składników, tym zupa będzie bardziej aromatyczna i treściwa. Dobrze przygotowane danie to odpowiedni dobór włoszczyzny czy mięs. Restauratorka w tej kwestii jest mistrzynią, gdyż to jest jedna z jej ulubionych potraw. 
 

Komentarze
sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy Znowu wyszedł ci mętny rosół? Nie wylewaj. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak prawidłowo gotować rosół Gotując rosół musisz zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętaj, że mięsa, na bazie którego będziesz gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać do gorącej wody. Wręcz przeciwnie. Umieść je w garnku jako pierwsze, a następnie zalej lodowatą wodą. To pierwszy sekret klarownego rosołu! Kolejne zasady są nie mniej banalne. Rosół powinien się bowiem gotować, a w zasadzie „pyrkać” czy jak kto woli „mrugać”, przez wiele godzin na małym ogniu. Nie należy tego procesu przyspieszać. Podczas takiego warzenia logicznym jest, że znaczna część wody odparuje, wtedy należy ją uzupełnić. Niewiele osób jednak wie, że dolewana woda powinna być wrząca, a nie zimna! Jak uratować mętny rosół Jeśli jednak popełniłaś któryś z tych błędów i na twoim rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporasz się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje ci się zbyt czasochłonne istnieje...

Przeczytaj
Rosół
Wikipedia Commons
Newsy Przykrywacie gotujący się rosół pokrywką czy nie? Ten szczegół ma ogromny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu wydaje się prostą czynnością. Tymczasem jego smak tkwi w drobnych szczegółach.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Wydawałoby się, że rosół to tak proste w przygotowaniu danie, że nie ma co sobie zawracać głowy takimi detalami jak kwestia przykrywania zupy w trakcie gotowania. Tymczasem to właśnie te małe szczegóły mają ogromny wpływ na jego smak, wygląd i zapach. Zacznijmy jednak od początku. Tajniki gotowania rosołu Na starcie musimy wybrać odpowiednie mięso do naszego bulionu. Następnie kwestia wody – mięso powinniśmy zalać zimną wodą. Do garnka z wodą dodajemy włoszczyznę i tutaj pojawia się kolejna zagwozdka – rosół wymaga gotowania na jak najmniejszym ogniu przez bardzo długi czas! Tak, tylko rosół „mrugający” godzinami delikatnie na ogniu będzie aromatyczny i smakowity. To oczywiście zasługa powolnego uwalniania się smaków z naszego mięsa i warzyw. Częstym błędem początkujących kucharzy i gospodyń domowych jest także użycie zbyt dużej ilości marchewki. Jeśli dodamy jej za dużo, nasza zupa stanie się zbyt słodka w smaku. Następna sprawa to tzw. szumy na rosole. Struktury białkowe, które pływają po powierzchni rosołu w trakcie gotowania należy regularnie odławiać łyżką. Niektórzy podobnie rozprawiają się z tłustymi oczkami pochodzącymi z gotującego się mięsa. Oczywiście to naturalna sprawa dla osób dbających o linię, ale naszym zdaniem w ten sposób można pozbawić nasz wywar odpowiedniego smaku. Przykrywać czy nie? Drobnym, ale jakże ważnym elementem, o którym wspominaliśmy na wstępie jest przykrywanie zupy pokrywką. Powinniśmy jej używać TYLKO i wyłącznie na samym początku gotowania. Do momentu gdy woda z mięsem jeszcze nie zawrzała, możemy mieć garnek przykryty pokrywką. Gdy proces powolnego gotowania się rozpoczyna, powinniśmy niezwłocznie zdjąć pokrywkę i pozwolić naszej zupie na „złapanie oddechu”. W...

Przeczytaj
Rosół
Flickr/fotoport
Newsy Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

Przeczytaj
Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy Gotując rosół dolewasz do niego wody? Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może nam nie wyjść. Czego należy unikać?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół jest daniem, które przygotowuje się stosunkowo długo. Całość pichcenia zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami. Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze...

Przeczytaj