Mikrofalówka to jeden z wynalazków, które bardzo ułatwiły codzienne życie. Wyobrażacie sobie odgrzewanie wszystkiego na kuchence? W przypadku niektórych produktów byłoby to bardzo trudne i zabierałoby o wiele więcej czasu, niż szybkie odgrzanie posiłku w mikrofali. W dodatku korzystanie z tego urządzenia jest o wiele bezpieczniejsze i mogą to robić nawet dzieci. Wszystko to pod warunkiem, że przestrzega się zasad korzystania z mikrofalówki, ponieważ nieumiejętne odgrzewanie jedzenia grozi katastrofą!

W czym można podgrzewać dania w mikrofali?

Pamiętajcie, by zawsze przed odgrzewaniem jedzenia sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do mikrofali. Żywność można bezpiecznie podgrzewać w pojemnikach z poniższych tworzyw:

  • Porcelana i ceramika – pod warunkiem, że nie znajdują się na nich żadne wzory.
  • Szkło – podobnie jak w przypadku porcelany, można odgrzewać jedzenie znajdujące się w naczyniach ze szkła pod warunkiem, że nie jest to kolorowe szkło i nie znajdują się na nim żadne wzory ani zdobienia z metalu.
  • Papier – tylko w sytuacji, gdy jest czysty. Bez zdobień i woskowania!
  • Plastik – jedynie pod warunkiem, że producent wyraźnie zaznaczył na opakowaniu, że nadaje się ono do podgrzewania żywności w mikrofali.

Nigdy nie podgrzewajcie jedzenia w tych pojemnikach!

Choć korzystanie z mikrofali jest bezpieczniejsze od kuchenki i piekarnika, to należy koniecznie pamiętać o zachowaniu ostrożności oraz wiedzieć, co absolutnie nie powinno się znaleźć w mikrofalówce. Niektóre tworzywa podgrzane w mikrofali mogą nawet wybuchnąć i spowodować pożar! Tych nigdy nie używajcie:

  • Metalowe garnki i sztućce – nigdy, przenigdy nie odgrzewajcie jedzenia w metalowym garnku! Metal jest tworzywem, które błyskawicznie się nagrzewa i może zacząć iskrzyć w mikrofali. A to już bardzo krótka droga do pożaru!
  • Folia aluminiowa – podobnie jak w przypadku metalu, również folia aluminiowa nagrzewa się bardzo szybko, a buchające z niej iskry mogą podpalić mikrofalę.
  • Styropianowe pojemniki – jedzenie na wynos jest często sprzedawane w pojemnikach ze styropianu. Jeżeli chcecie odgrzać takie jedzenie, koniecznie przełóżcie je na ceramiczny talerz. Styropian po podgrzaniu zaczyna wydzielać toksyny, które mogą być rakotwórcze.
  • Pozłacane talerze – talerze można stosować do podgrzewania jedzenia, ale pod warunkiem, że nie są pozłacane. Ozdoby ze złota to nic innego jak metal, który w mikrofalówce zacznie iskrzyć!

Czytaj także:

Zobacz także: