Nie tylko metal. Tego nigdy nie wkładajcie do mikrofali. Grozi katastrofą
AdobeStock
Newsy

Nie tylko metal! Nigdy nie wkładajcie tych rzeczy do mikrofali. Grozi katastrofą

Korzystanie z mikrofalówki jest banalnie proste, jednak wkładanie do niej opakowań i pojemników z niektórych tworzyw może się skończyć tragicznie. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Mikrofalówka to jeden z wynalazków, które bardzo ułatwiły codzienne życie. Wyobrażacie sobie odgrzewanie wszystkiego na kuchence? W przypadku niektórych produktów byłoby to bardzo trudne i zabierałoby o wiele więcej czasu, niż szybkie odgrzanie posiłku w mikrofali. W dodatku korzystanie z tego urządzenia jest o wiele bezpieczniejsze i mogą to robić nawet dzieci. Wszystko to pod warunkiem, że przestrzega się zasad korzystania z mikrofalówki, ponieważ nieumiejętne odgrzewanie jedzenia grozi katastrofą!

Magda Gessler odpowiada na pytania

W czym można podgrzewać dania w mikrofali?

Pamiętajcie, by zawsze przed odgrzewaniem jedzenia sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do mikrofali. Żywność można bezpiecznie podgrzewać w pojemnikach z poniższych tworzyw:

  • Porcelana i ceramika – pod warunkiem, że nie znajdują się na nich żadne wzory.
  • Szkło – podobnie jak w przypadku porcelany, można odgrzewać jedzenie znajdujące się w naczyniach ze szkła pod warunkiem, że nie jest to kolorowe szkło i nie znajdują się na nim żadne wzory ani zdobienia z metalu.
  • Papier – tylko w sytuacji, gdy jest czysty. Bez zdobień i woskowania!
  • Plastik – jedynie pod warunkiem, że producent wyraźnie zaznaczył na opakowaniu, że nadaje się ono do podgrzewania żywności w mikrofali.

Zobacz także

Nigdy nie podgrzewajcie jedzenia w tych pojemnikach!

Choć korzystanie z mikrofali jest bezpieczniejsze od kuchenki i piekarnika, to należy koniecznie pamiętać o zachowaniu ostrożności oraz wiedzieć, co absolutnie nie powinno się znaleźć w mikrofalówce. Niektóre tworzywa podgrzane w mikrofali mogą nawet wybuchnąć i spowodować pożar! Tych nigdy nie używajcie:

  • Metalowe garnki i sztućce – nigdy, przenigdy nie odgrzewajcie jedzenia w metalowym garnku! Metal jest tworzywem, które błyskawicznie się nagrzewa i może zacząć iskrzyć w mikrofali. A to już bardzo krótka droga do pożaru!
  • Folia aluminiowa – podobnie jak w przypadku metalu, również folia aluminiowa nagrzewa się bardzo szybko, a buchające z niej iskry mogą podpalić mikrofalę.
  • Styropianowe pojemniki – jedzenie na wynos jest często sprzedawane w pojemnikach ze styropianu. Jeżeli chcecie odgrzać takie jedzenie, koniecznie przełóżcie je na ceramiczny talerz. Styropian po podgrzaniu zaczyna wydzielać toksyny, które mogą być rakotwórcze.
  • Pozłacane talerze – talerze można stosować do podgrzewania jedzenia, ale pod warunkiem, że nie są pozłacane. Ozdoby ze złota to nic innego jak metal, który w mikrofalówce zacznie iskrzyć!

Czytaj także:

Komentarze
Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...

Przeczytaj
folia aluminiowa
Adobe Stock
Newsy  Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie
Z kuchenną folią aluminiową jest podobnie jak z materiałem, którym ratownicy medyczni okrywają rannych podczas wypadków – jej dwie strony służą do dwóch różnych celów.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Pierwszą cienką folię aluminiową na rynek wprowadzono już ponad sto lat temu. To wydarzenie zawdzięczamy niejakiemu Richardowi S. Reynoldsowi. To właśnie dzięki temu Amerykaninowi możemy zajadać się wspaniałymi ziemniakami z ogniska... Folii aluminiowej używamy zwykle bez zbędnego zastanawiania się i namysłu.  Zakupione w sklepie „sreberko” służy nam do pakowania kanapek, wędlin i innych składników. „Dwie strony medalu” Czasami wykorzystujemy folię także do pieczenia ryb, ziemniaków czy innych pieczeni w domu. Zastanawialiście się kiedyś, jak łatwo wtedy o pomyłkę? Standardowo folia aluminiowa ma dwie strony – jedną błyszczącą, o metalicznym połysku, a drugą matową. W jakim wypadku użyjemy, a kiedy drugiej? Już spieszymy z odpowiedzią. Jeżeli chcemy, by folia aluminiowa spełniała należycie swoje zadanie podczas pieczenia, owińmy produkty matową stroną na zewnątrz. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawa upiecze się równomiernie. Błyszcząca strona sprawia, że folia będzie zatrzymywała ciepło. Ostrożność także wskazana Jeśli z kolei zawiniemy kanapki i inne jedzenie stroną błyszczącą na zewnątrz, wtedy nasza żywność zachowa świeżość na dłużej. Wtedy nawet w ciepłe dni, nasze produkty nie będą się zanadto nagrzewały. Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza, wody i światła – produkty zawinięte w „sreberko” są również odporne na zapachy innych potraw na przykład podczas przetrzymywania w lodówce. Podczas używania folii warto zachować jednak ostrożność. Nie należy podgrzewać w mikrofalówce opakowanej w nią żywności.

Przeczytaj
restauracje i hotele przyjmują gości
Adobe Stock
Newsy Hotele i restauracje wciąż przyjmują gości? Nie uwierzysz, jak obchodzą prawo
Druga fala pandemii ze zdwojoną siłą uderzyła w przedsiębiorców, głównie tych żyjących z gastronomii i hotelarstwa. Pomocy od rządu, jak nie było, tak nie ma. Biznesmeni nie zamierzają więc tracić czasu, ani kolejnych pieniędzy. W górach przyjmują gości pod przykrywką
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Dania tylko na wynos? Od ostatnich dni października lokale gastronomiczne działają tylko na wynos. Oznacza to, że goście nie mogą spożywać posiłków w ich wnętrzu, a jedynie zamówić jedzenie do domu lub odebrać paczkę na miejscu.  Póki co, rząd nie przewiduje zmiany tych przepisów, ale też niewiele pomaga pozostawionym na lodzie przedsiębiorcom, których dochody znacznie się zmniejszyły lub spadły niemal do zera złotych. Nie jest przecież tajemnicą, że Polacy kochają celebrować porę jedzenia, stąd najwięcej posiłków zawsze było wydawanych na miejscu. To stanowiło główne źródło utrzymania restauracji. Restauratorzy obchodzą przepisy, jak mogą Lokale gastronomiczne starają się więc obchodzić obostrzenia najbardziej, jak to możliwe. Niektóre pozwalają klientom zjeść posiłek na miejscu, wystawiając rachunek potwierdzający odbycie „zamkniętego szkolenia kulinarnego lub degustacji potraw”. Właściciele, mimo zimy, nie chowają również ławek i stołów przed restauracjami, chcąc umożliwić klientom korzystanie z nich. Hotele tylko dla podróżujących służbowo? W kwestii hoteli sytuacja wygląda podobnie. Z początkiem listopada rząd ogłosił, że pozostaną one otwarte jedynie dla gości podróżujących służbowo i legitymujących się numerem NIP. Jednak z racji, że pandemia znacznie zminimalizowała liczbę takich wyjazdów, nawet na terenie Polski, przez ostatni miesiąc hotele świeciły pustkami. Przedsiębiorcy mają wymówkę dla Sanepidu Z początku niektóre hotele przyjmowały gości podających jakikolwiek NIP i przebywających w danym miejscu niekoniecznie służbowo. Jednak, z racji, że sezon narciarski za pasem, a w górach w pełni, właściciele hoteli znaleźli jeszcze kilka innych metod na...

Przeczytaj
Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa
Aleksandra Jaworska
kwiecień 09, 2020

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę.  I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa”  minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz –...

Przeczytaj