Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?

To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól. Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak podawać gotowany bób?

Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić.

Koperek do gotowanego bobu

Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go.

Gotowany bób z masłem i czosnkiem

Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie.

Zobacz także
Nie tylko koperek. Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Te wydobędą jej smak

Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Nie tylko koperek podkręci jej wspaniały smak

Jakie przyprawy dodać do gołąbków? Tylko z tymi wyjdą pyszne i aromatyczne

Jakie przyprawy dodać do gołąbków? Tylko z tymi wyjdą pyszne i aromatyczne

Bób na ostro

Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich.

Bób z dodatkiem... mięty

To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty. Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać.

Bób w śmietanie lub jogurcie

Zamiast masła możecie użyć do bobu śmietany lub jogurtu. Dodajcie kilka łyżek do ugotowanego bobu. Lekki nabiałowy dodatek otuli go i połączy smaki.

Inne przyprawy do bobu

Spróbujcie przyprawić bób też tymi przyprawami, jeśli szukacie ciekawych smaków:

  • Czosnkiem granulowanym
  • Papryką wędzoną
  • Tymiankiem: świeżym lub suszonym
  • Przyprawą curry
  • Kolorowym pieprzem
Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Ile minut powinno się gotować bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Dobrze ugotowane ziarenka bobu są miękkie i jednocześnie jędrne. Zbyt długo gotowany bób łatwo zamienić w miękką, niesmaczną masę. Sprawdźcie, ile minut powinniście gotować to warzywo, aby cieszyć się jego smakiem.

Bób ma swoich zwolenników, jak i przeciwników - co dodać do gotowanego bobu , by był najsmaczniejszy? Pierwsi z niecierpliwością czekają na sezon wiosenno-letni, gdy na straganach pojawiają się torebki wypełnione zielonymi nasionkami. Drudzy narzekają nie tylko na smak, ale i na przykry zapach podczas gotowania warzywa. Poza sezonem możecie z łatwością kupić w każdym supermarkecie wersję mrożoną. Znajdziecie ją tuż obok mrożonego groszku czy marchewki . Jak długo gotować młody bób? Młody bób ma miękką skórkę i o wiele drobniejsze ziarna niż ten starszy. Młode warzywa wystarczy gotować przez 10-15 minut, żeby były miękkie. Dzięki temu zachowają również wiele cennych substancji odżywczych. Nie musicie go obierać, możecie zjeść go razem ze skórką. Pamiętajcie, że bób możecie również ugotować na parze, dzięki czemu witaminy i minerały nie zostaną w wodzie. Jak długo gotować starszy bób? Taki bób charakteryzuje się wiele większymi ziarnami i grubszą skórką. Aby zmiękł, potrzebuje około 30-40 minut gotowania, warto sprawdzać w trakcie, czy jest już gotowy, ale bo go nie rozgotować. Niestety, długie gotowanie pozbawia starszy bób wielu wartości odżywczych. Jak gotować mrożony bób? Musicie sprawdzić, jak duże ziarna znalazły się w mrożonce – młodsze czy starsze. Od tego zależy czas gotowania. Zajmie wam to od 15 minut, w przypadku młodego bobu aż do 25-30 minut, jeśli trafiliście na starszy bób. Z czym jeść bób? Zdania są podzielone – jedni lubią go w wersji gotowanej wyłącznie z dodatkiem soli, inni dodają do gotującej się wody koperek, aby ziarenka nabrały charakterystycznego smaku. Ugotowany bób można podawać z roztopionym masłem, czosnkiem, skropiony oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypany świeżym koperkiem albo np. z masłem i koperkiem . Wszystko zależy od waszych upodobań...

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 
Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?  Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?   Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.   Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.  Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.  Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.  Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 opakowanie świeżego, młodego bobu  2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)  4 ząbki czosnku  1 niewielka cebula  1 cytryna  koperek  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  olej  masło  pół łyżki mąki pszennej  łyżeczka miodu  pół łyżki sosu sojowego  Sposób przygotowania:  Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.  Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).  Mięso przyprawcie solą i pieprzem.  Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę....

 Koniec z gotowaniem bobu, wystarczy patelnia i 15 minut. Takiego jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Koniec z gotowaniem bobu, wystarczy patelnia i około 10 minut. Takiego jeszcze nie jedliście 
Sezon na bób trwa. Dobrze wykorzystać go w pełni. Zapewne zdążyliście już wielokrotnie zjeść bób gotowany. Teraz nadszedł czas na jego nową odsłonę. Równie prostą w przygotowaniu, a do tego obłędną w smaku. Wystarczy wam patelnia, trochę oleju i 10-12 minut. 

Prażony bób to prawdziwy smakołyk. W opinii wielu najlepsza przekąska pod słońcem! Lepsza niż popcorn, chipsy i orzeszki razem wzięte. A do tego o niebo zdrowsza.   Na co zwrócić uwagę prażąc bób?  Prażony bób ma chrupiącą skórkę i lekki czosnkowy aromat. Przygotowuje się go krócej niż wersję gotowaną i w naprawdę prosty sposób.  Pamiętajcie, by przed wrzuceniem bobu na rozgrzaną patelnię umyć go, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie tłuszcz na pewno was opryska.  Trzeba też pamiętać, że bób jest wyjątkowo delikatny i łatwo można go uszkodzić. Dlatego podczas smażenia należy potrząsać patelnią lub z wyczuciem mieszać.   Przyprawy dodawane do tego przysmaku, to kwestia waszych upodobań. Oprócz czosnku, który świetnie sprawdza się w tym przepisie, możecie dodać chili i pieprz, jeżeli macie ochotę na coś ostrego. Możecie też dodać kminek lub posiekać koperek i wrzucić go na samym końcu do potrawy.   Przepis na prażony bób   Składniki:  0,5 kg bobu  2 ząbki czosnku  4 łyżki oleju  sól do smaku  chilli (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:  Umyjcie, a następnie dobrze osuszcie bób.  Rozgrzejcie patelnię i dodajcie osuszone ziarna bobu. Prażcie na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty. W trakcie prażenia dwukrotnie potrząśnijcie patelnią.   Zmniejszcie ogień do średniego i smażcie jeszcze 5 minut.   Po tym czasie dodajcie pokrojony drobno czosnek i wlejcie olej. Możecie też dodać odrobinę chilli, jeżeli oczywiście lubicie ostre potrawy.  Smażcie, aż bób przyrumieni się, a skórka stanie chrupka. Powinno wam to zająć kolejne 5 minut....

Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Kapusta pieczona z tego przepisu to prawdziwy hit. Jedzcie ja samą lub z dodatkami. Jest przepyszna!

Sezon na młodą kapustę w pełni. Oczywiście możecie dusić ją z koperkiem , robić młodą kapustę w słodko-kwaśnej wersji, lub kisić kapustę podobnie jak ogórki małosolne . Mamy dal was jednak prawdziwy hit. Przepis na pieczoną kapustę. Jeśli uważacie, ze najsmaczniejszym elementem gołąbków jest właśnie spieczona kapusta, na pewno pokochacie też ten przepis. Kapusta jest to w lekko ostrej wersji, ale dodane przyprawy można modyfikować pod własny gust. Możecie dodać do marynaty trochę miodu lub tymianku, jeśli lubicie dania ostro-słodkie. Przepis na pieczoną młodą kapustę Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do dan z grilla, ale dobrze zastępuje też kolacje lub inne posiłki. Składniki na pieczoną kapustę Główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku Papryczka chili Garść kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie kapusty Pokrójcie kapustę w plastry lub ćwiartki. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie drobno papryczkę chili wcześniej wyciągając z niej ziarna. Posiekajcie kolendrę lub potnijcie ją nożyczkami. Wymieszajcie rozgniecione ząbki czosnku z papryczką chili, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Stwórzcie jednolitą pastę. Przygotowaną pastą posmarujcie plastry kapusty z dwóch stron. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Wyłóżcie na blaszce plastry kapusty. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika, pieczcie ją przez ok. 30 minut. Wyciągnijcie z piekarnika i posypcie świeżą kolendrą lub szczypiorkiem albo natką pietruszki. Możecie też zmodyfikować przepis na kapustę i dodać do niej takie dodatki: Odrobinę miodu Sos sojowy Siekane orzeszki arachidowe Drobno posiekaną szalotkę Na blachę do...