Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?

To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól. Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak podawać gotowany bób?

Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić.

Koperek do gotowanego bobu

Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go.

Gotowany bób z masłem i czosnkiem

Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie.

Zobacz także
Nie tylko koperek. Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Te wydobędą jej smak

Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Nie tylko koperek podkręci jej wspaniały smak

Jakie przyprawy dodać do gołąbków? Tylko z tymi wyjdą pyszne i aromatyczne

Jakie przyprawy dodać do gołąbków? Tylko z tymi wyjdą pyszne i aromatyczne

Bób na ostro

Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich.

Bób z dodatkiem... mięty

To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty. Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać.

Bób w śmietanie lub jogurcie

Zamiast masła możecie użyć do bobu śmietany lub jogurtu. Dodajcie kilka łyżek do ugotowanego bobu. Lekki nabiałowy dodatek otuli go i połączy smaki.

Inne przyprawy do bobu

Spróbujcie przyprawić bób też tymi przyprawami, jeśli szukacie ciekawych smaków:

  • Czosnkiem granulowanym
  • Papryką wędzoną
  • Tymiankiem: świeżym lub suszonym
  • Przyprawą curry
  • Kolorowym pieprzem
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Kapusta pieczona z tego przepisu to prawdziwy hit. Jedzcie ja samą lub z dodatkami. Jest przepyszna!

Sezon na młodą kapustę w pełni. Oczywiście możecie dusić ją z koperkiem , robić młodą kapustę w słodko-kwaśnej wersji, lub kisić kapustę podobnie jak ogórki małosolne . Mamy dal was jednak prawdziwy hit. Przepis na pieczoną kapustę. Jeśli uważacie, ze najsmaczniejszym elementem gołąbków jest właśnie spieczona kapusta, na pewno pokochacie też ten przepis. Kapusta jest to w lekko ostrej wersji, ale dodane przyprawy można modyfikować pod własny gust. Możecie dodać do marynaty trochę miodu lub tymianku, jeśli lubicie dania ostro-słodkie. Przepis na pieczoną młodą kapustę Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do dan z grilla, ale dobrze zastępuje też kolacje lub inne posiłki. Składniki na pieczoną kapustę Główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku Papryczka chili Garść kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie kapusty Pokrójcie kapustę w plastry lub ćwiartki. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie drobno papryczkę chili wcześniej wyciągając z niej ziarna. Posiekajcie kolendrę lub potnijcie ją nożyczkami. Wymieszajcie rozgniecione ząbki czosnku z papryczką chili, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Stwórzcie jednolitą pastę. Przygotowaną pastą posmarujcie plastry kapusty z dwóch stron. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Wyłóżcie na blaszce plastry kapusty. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika, pieczcie ją przez ok. 30 minut. Wyciągnijcie z piekarnika i posypcie świeżą kolendrą lub szczypiorkiem albo natką pietruszki. Możecie też zmodyfikować przepis na kapustę i dodać do niej takie dodatki: Odrobinę miodu Sos sojowy Siekane orzeszki arachidowe Drobno posiekaną szalotkę Na blachę do...

Tak proste, że aż genialne. Ten pomysł na podanie bobu mogła wymyślić tylko polska gospodyni
Flickr
Newsy
Tak proste, że aż genialne. Ten pomysł na podanie bobu mogła wymyślić tylko polska gospodyni
Jak podajcie gotowany bób? Dzisiaj przedstawimy wam pomysł jednej z użytkowniczek TikToka. Dlaczego nikt nie podawał go tak wcześniej?

Bób ląduje na stołach ludzi od zarania dziejów. To smaczne warzywo strączkowe przez lata było jednak także przedmiotem sporych kontrowersji. Prawdziwego hopla na punkcie bobu miał słynny grecki matematyki i filozof Pitagoras. Jak kiedyś (nie)jedzono bobu i jak je się go teraz? Kto by pomyślał, że antyczny mędrzec, którego gimnazjaliści znają ze sprytnego sposobu obliczania długości boków trójkąta prostokątnego, miał wiele do powiedzenia na temat zwykłego warzywa, które syciło dawnych Greków jak mało który produkt. Pitagoras w swoich rozważaniach o bobie posunął się do postawienia bardzo nietypowego wniosku. Według matematyka, dusza zmarłego człowieka zamienia się w ziarno bobu. Stąd z kolei wypływało już „naturalne” przeświadczenie, że zjadanie zielonych fasolek to gorzej niż zbrodnia… Z dzisiejszej perspektywy tego typu rozważania brzmią cokolwiek dziwnie. Polacy cieszą się smakiem bobu zwłaszcza w sezonie. Problem z bobem jest jednak inny. Wiele gospodyń ma prawdziwy zgryz z tym, w jakiej postaci podać to warzywo swoim bliskim. Czy na ostro, czy z czosnkiem, czy z masłem? Oto jest pytanie… Przepis na bób z dodatkiem bułki tartej i masła Dzisiaj przedstawimy wam nieco inny pomysł pewnej pani domu. Użytkowniczka TikToka podzieliła się ze swoją widownią prostym patentem, arcypolskim, który jednak w swojej prostocie wprost ociera się o geniusz. Wpadlibyście kiedyś na to, że by jeść bób jak kalafior lub fasolkę szparagową? Chodzi oczywiście o prostą mieszankę do bobu w postaci masła i bułki tartej. Jak to zrobić? Prościej niż można byłoby sobie wymarzyć. Ugotujcie bób z dodatkiem soli we wrzątku. Na patelni rozpuśćcie odpowiednią ilość masła (kilka łyżek). Do roztopionego masła stopniowo powoli dodawajcie na...

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut. Jak ugotować bób? Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub  zupę z bobu . Składniki: 0,5 kg bobu łyżeczka soli 1 l wody łyżka masła (do podania) pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania) Przygotowanie: Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut.  Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem! Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów. Bób – składniki odżywcze Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa , bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w...

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne
Przygotujcie ogórki małosolne z odrobiną miodu i papryczki chili. Jesteśmy pewni, że będziecie się nimi zajadać i będą hitem tegorocznego grilla!

Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika. Ogórki małosolne z chili i miodem Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania. Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne! Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1 papryczka chili 1 łyżka miodu 1 litr wody 1 łyżka soli 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu) 1-2 gałązki koperku 1 ząbek czosnku Liść dębu lub wiśni Przygotowanie: Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się...