Młoda kapusta występuje najczęściej w wersji duszonej, często z masłem i koperkiem. Niektórzy uwielbiają jej łagodny smak i nie dodają do niej żadnych przypraw. Młodą kapustę warto jeść w sezonie codziennie, dlatego dobrze poznać też inne sposoby na jej przygotowanie i doprawienie, żeby się wam nie znudziła. To przyprawy, które warto dodać do młodej kapusty.

Przyprawy do młodej kapusty

Poznajcie sposoby przyprawiania młodej kapusty, które wydobędą najlepszy smak z tego pysznego warzywa.

Młoda kapusta z koperkiem

Jeśli nie robiliście jeszcze młodej kapusty z koperkiem, koniecznie musicie zacząć od wypróbowania takiej kombinacji smakowej. Koperek delikatnie podkreśla smak młodej kapusty i niezwykle dobrze się z nią komponuje. To oczywiście największy klasyk. My chcemy zaproponować wam jednak inne odsłony młodej kapusty.

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta o łagodnym smaku świetnie komponuje się z pomidorami. Nie dodawajcie ich za dużo, bo zdominują delikatny kapuściany smak, ale niewielka ilość doskonale podkręca jej smak. Pomidory możecie dodać w różnej formie:

Zobacz także:

  • Łyżka koncentratu pomidorowego – dla pięknego koloru i delikatnego pomidorowego smaku
  • 2 świeże pomidory – jeśli macie dobrej jakości pomidory, może być to najsmaczniejsza wersja
  • Pół puszki pomidorów - jeśli nie uda wam się zdobyć świeżych pomidorów dobrej jakości
  • Suszone pomidory z oliwy – niezwykle ciekawy dodatek do młodej kapusty. Pełnią rolę niebanalnej przyprawy. Pamiętajcie, że suszone pomidory mają mocny smak, kilka plastrów pokrojonych w paski wystarczy
  • Suszone pomidory w proszku – pomidory suszone występują tez w sproszkowanej formie. Lubicie smak kapusty, ale chcecie nadać jej delikatny akcent smakowy? Suszone pomidory w proszku sprawdza się idealnie

Młoda kapusta z miodem

Młoda kapusta wybitnie smakuje w słodko-kwaśniej wersji. Miód i ocet, albo miód i sok z cytryny to połączenie, które bardzo pasuje do młodej kapusty.

Inne przyprawy do młodej kapusty

To nie koniec pomysłów. Do młodej kapusty polecamy też dodanie:

  • Czosnku, świeżego lub granulowanego
  • Papryki chili dla fanów ostrych smaków
  • Kminku, jeśli obawiacie się o problemy z brzuchem po kapuście
  • Natki pietruszki, by dodać kapuście świeżości

Która propozycja najbardziej przypadła wam do gustu?