
Młoda kapusta występuje najczęściej w wersji duszonej, często z masłem i koperkiem. Niektórzy uwielbiają jej łagodny smak i nie dodają do niej żadnych przypraw. Młodą kapustę warto jeść w sezonie codziennie, dlatego dobrze poznać też inne sposoby na jej przygotowanie i doprawienie, żeby się wam nie znudziła. To przyprawy, które warto dodać do młodej kapusty.
Przyprawy do młodej kapusty
Poznajcie sposoby przyprawiania młodej kapusty, które wydobędą najlepszy smak z tego pysznego warzywa.
Młoda kapusta z koperkiem
Jeśli nie robiliście jeszcze młodej kapusty z koperkiem, koniecznie musicie zacząć od wypróbowania takiej kombinacji smakowej. Koperek delikatnie podkreśla smak młodej kapusty i niezwykle dobrze się z nią komponuje. To oczywiście największy klasyk. My chcemy zaproponować wam jednak inne odsłony młodej kapusty.
Młoda kapusta z pomidorami
Młoda kapusta o łagodnym smaku świetnie komponuje się z pomidorami. Nie dodawajcie ich za dużo, bo zdominują delikatny kapuściany smak, ale niewielka ilość doskonale podkręca jej smak. Pomidory możecie dodać w różnej formie:
- Łyżka koncentratu pomidorowego – dla pięknego koloru i delikatnego pomidorowego smaku
- 2 świeże pomidory – jeśli macie dobrej jakości pomidory, może być to najsmaczniejsza wersja
- Pół puszki pomidorów - jeśli nie uda wam się zdobyć świeżych pomidorów dobrej jakości
- Suszone pomidory z oliwy – niezwykle ciekawy dodatek do młodej kapusty. Pełnią rolę niebanalnej przyprawy. Pamiętajcie, że suszone pomidory mają mocny smak, kilka plastrów pokrojonych w paski wystarczy
- Suszone pomidory w proszku – pomidory suszone występują tez w sproszkowanej formie. Lubicie smak kapusty, ale chcecie nadać jej delikatny akcent smakowy? Suszone pomidory w proszku sprawdza się idealnie
Młoda kapusta z miodem
Młoda kapusta wybitnie smakuje w słodko-kwaśniej wersji. Miód i ocet, albo miód i sok z cytryny to połączenie, które bardzo pasuje do młodej kapusty.
Inne przyprawy do młodej kapusty
To nie koniec pomysłów. Do młodej kapusty polecamy też dodanie:
- Czosnku, świeżego lub granulowanego
- Papryki chili dla fanów ostrych smaków
- Kminku, jeśli obawiacie się o problemy z brzuchem po kapuście
- Natki pietruszki, by dodać kapuście świeżości
Która propozycja najbardziej przypadła wam do gustu?