świeże drożdże nie tylko do wypieków
Adobe Stock
Newsy

Nie tylko do wypieków i ciasta. Zdziwicie się, jak jeszcze można wykorzystać drożdże

Kiedy tylko w Polsce zaczęła się pandemia koronawirusa, ze sklepów w zastraszającym tempie zaczęły znikać niektóre produkty.

Wystraszeni Polacy zaczęli penetrować supermarkety w poszukiwaniu papieru toaletowego, ryżu i różnego rodzaju kasz. Obok tych produktów wielką popularnością wśród klientów zaczęły się cieszyć drożdże. Domysłom nie było końca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co Polacy kupowali drożdże w czasie pandemii?

Wielu dopatrywało się w takim nawrocie popularności piekarskich kultur bakterii, niekoniecznie kulinarnych zainteresowań Polaków. Ile z wykupionych na wiosnę zeszłego roku drożdży Polacy przerobili na domowej roboty alkohol, tego nie jesteśmy w stanie zliczyć.

Tak czy inaczej, faktem był zwiększony popyt konsumentów na składniki niezbędne do domowych wypieków. Mąka, olej, mleko, drożdże – wzrost tych produktów zanotowali statystycy z firm analizujących rynek sprzedaży w Polsce. Nie ma więc wątpliwości. Polacy znów zaczęli na dużą skalę piec bułki, chleby i ciasta we własnych domach.

Jak działają drożdże na ciasto?

Drożdże pełnią niezwykle ważną rolę przy wyrabianiu wielu ciast – odpowiadają za ich prawidłowe spulchnianie. Podczas zagniatania ciasta zaczynają wydzielać dwutlenek węgla, który towarzyszy trwającej fermentacji drożdżowej i po prostu podnosi ciasto.

Obecnie w sprzedaży oprócz drożdży świeżych  dostępne są także drożdże suche, które po zalaniu wodą odzyskują aktywność i także nadają się do sporządzenia rozczynu. A czy słyszeliście o tym, że drożdże mogą posłużyć nie tylko do przygotowania zaczynu do ciasta i pobudzenia fermentacji alkoholowej?

Zobacz także
100 l tajemniczej substancji na bazie drożdży i cukru w beczkach. 69-latkowi grozi rok więzienia

100 l tajemniczej substancji na bazie drożdży i cukru w beczkach. 69-latkowi grozi rok więzienia

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

Prozdrowotne walory drożdży

Co ciekawe drożdże, zwłaszcza w postaci suchej, nadają się do bezpośredniego spożycia jako źródło wielu cennych witaminy, zwłaszcza z grupy B. Kiedyś podobno były wykorzystywane przez np. więźniów, by pokryć braki witamin w organizmie. Nic w tym dziwnego. Lista prozdrowotnych zalet drożdży jest naprawdę długa. Spójrzcie:

  • Zawarta w nich witamina B11 i B12 odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek i wspiera układ nerwowy.
  • W drożdżach zawarte jest sporo żelaza, które odpowiada za unikanie przez ludzi anemii.
  • Drożdże pomagają także kontrolować poziom cukru w organizmie, dzięki czemu pomagają w walce z cukrzycą.
  • Pomagają w walce z zespołem jelita drażliwego.

Dzisiaj suszone drożdże nieaktywne są wykorzystywane chętnie przez wegan i wegetarian jako zamiennik mięsnego smaku umami czy też sera. Innym produktem nadającym się do bezpośredniego spożycia pochodzenia drożdżowego, jest ekstrakt z drożdży.

To naturalny produkt bogaty w sole mineralne, peptydy, aminokwasy. Co ciekawe, ten właśnie drożdżowy ekstrakt jest głównym, przemysłowym surowcem do produkcji słynnego wzmacniacza smaku, czyli glutaminianu sodu.

 

drożdże rozpuszczone w mleku dla zdrowia
Adobe Stock
Zdrowie
Rozpuść to w mleku i pij przez miesiąc. Zaskakujące, co możesz dzięki temu zyskać
Niektórzy mówią „pij mleko, będziesz wielki”. My nieco przekształciliśmy to stwierdzenie w „pij mleko z drożdżami, będziesz zdrowy”. Ten napój może bowiem naprawdę korzystnie wpływać na twój organizm.

Rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże to przepis stary jak świat. Stosowały go nasze babcie i mamy. Nic dziwnego, bo drożdże to wspaniała i zdrowa alternatywa dla wyniszczających wątrobę tabletek i suplementów. Ich niesamowite właściwości mogą bowiem sprawić, że twoje ciało zyska nowy blask nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz. Drożdże drożdżom nierówne Wszystkie drożdże dostępne na rynku są zdrowe, jednak z niektórymi ich rodzajami powinno się wyjątkowo uważać. Bowiem drożdży piekarniczych, które tak powszechnie dodajemy do ciasta, pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Najlepsze i jednocześnie najbezpieczniejsze dla organizmu okazują się drożdże piwowarskie. Drożdże i ich cenne wartości odżywcze Można powiedzieć, że drożdże nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witamin z gruby B . Na tym jednak nie koniec ich zalet. Znajdujące się w nich żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk oraz witamina H, potrafią zdziałać cuda w każdym organizmie. Picie drożdży rozpuszczonych w gorącym mleku zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z problemami skórnymi, takimi jak na przykład trądzik. Z powodzeniem można więc przyrządzać tę miksturę swoim nastoletnim dzieciom, a przy okazji zostawić coś dla siebie. Bowiem drożdże to również idealny sposób na piękne, lśniące i mocne włosy . Produkt ten hamuje także ich siwienie i wypadanie. Drożdże mogą pozytywnie wpłynąć nie tylko na twój wygląd Napój może jednak poprawić nie tylko twój wygląd. Jeśli często zmagasz się z przemęczeniem i migreną , także powinnaś spróbować tego sposobu. Warto również wspomnieć, że drożdże pomagają w leczeniu rozmaitych chorób układu krążenia oraz pobudzają funkcjonowanie układu...

czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne
Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy
Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie
Nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy.

Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza . Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju. Mielcie warzywa i mięso...

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.