świeże drożdże nie tylko do wypieków
Adobe Stock
Newsy

Nie tylko do wypieków i ciasta. Zdziwicie się, jak jeszcze można wykorzystać drożdże

Kiedy tylko w Polsce zaczęła się pandemia koronawirusa, ze sklepów w zastraszającym tempie zaczęły znikać niektóre produkty.

Wystraszeni Polacy zaczęli penetrować supermarkety w poszukiwaniu papieru toaletowego, ryżu i różnego rodzaju kasz. Obok tych produktów wielką popularnością wśród klientów zaczęły się cieszyć drożdże. Domysłom nie było końca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co Polacy kupowali drożdże w czasie pandemii?

Wielu dopatrywało się w takim nawrocie popularności piekarskich kultur bakterii, niekoniecznie kulinarnych zainteresowań Polaków. Ile z wykupionych na wiosnę zeszłego roku drożdży Polacy przerobili na domowej roboty alkohol, tego nie jesteśmy w stanie zliczyć.

Tak czy inaczej, faktem był zwiększony popyt konsumentów na składniki niezbędne do domowych wypieków. Mąka, olej, mleko, drożdże – wzrost tych produktów zanotowali statystycy z firm analizujących rynek sprzedaży w Polsce. Nie ma więc wątpliwości. Polacy znów zaczęli na dużą skalę piec bułki, chleby i ciasta we własnych domach.

Jak działają drożdże na ciasto?

Drożdże pełnią niezwykle ważną rolę przy wyrabianiu wielu ciast – odpowiadają za ich prawidłowe spulchnianie. Podczas zagniatania ciasta zaczynają wydzielać dwutlenek węgla, który towarzyszy trwającej fermentacji drożdżowej i po prostu podnosi ciasto.

Obecnie w sprzedaży oprócz drożdży świeżych  dostępne są także drożdże suche, które po zalaniu wodą odzyskują aktywność i także nadają się do sporządzenia rozczynu. A czy słyszeliście o tym, że drożdże mogą posłużyć nie tylko do przygotowania zaczynu do ciasta i pobudzenia fermentacji alkoholowej?

Zobacz także
100 l tajemniczej substancji na bazie drożdży i cukru w beczkach. 69-latkowi grozi rok więzienia

100 l tajemniczej substancji na bazie drożdży i cukru w beczkach. 69-latkowi grozi rok więzienia

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

Prozdrowotne walory drożdży

Co ciekawe drożdże, zwłaszcza w postaci suchej, nadają się do bezpośredniego spożycia jako źródło wielu cennych witaminy, zwłaszcza z grupy B. Kiedyś podobno były wykorzystywane przez np. więźniów, by pokryć braki witamin w organizmie. Nic w tym dziwnego. Lista prozdrowotnych zalet drożdży jest naprawdę długa. Spójrzcie:

  • Zawarta w nich witamina B11 i B12 odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek i wspiera układ nerwowy.
  • W drożdżach zawarte jest sporo żelaza, które odpowiada za unikanie przez ludzi anemii.
  • Drożdże pomagają także kontrolować poziom cukru w organizmie, dzięki czemu pomagają w walce z cukrzycą.
  • Pomagają w walce z zespołem jelita drażliwego.

Dzisiaj suszone drożdże nieaktywne są wykorzystywane chętnie przez wegan i wegetarian jako zamiennik mięsnego smaku umami czy też sera. Innym produktem nadającym się do bezpośredniego spożycia pochodzenia drożdżowego, jest ekstrakt z drożdży.

To naturalny produkt bogaty w sole mineralne, peptydy, aminokwasy. Co ciekawe, ten właśnie drożdżowy ekstrakt jest głównym, przemysłowym surowcem do produkcji słynnego wzmacniacza smaku, czyli glutaminianu sodu.

 

drożdże
Adobe Stock
Newsy
Macie w domu kostkę drożdży? Zamiast ciasta zróbcie z nich napój. Efekty będą szokujące
Drożdże dzięki wielu cennym wartościom, są ważnym składnikiem nie tylko w kuchni, ale i dla zdrowia. Picie tego napoju daje niesamowite efekty. Sprawdźcie sami!

Spód do pizzy, drożdżówki, pączki czy ciasto drożdżowe to produkty, do których wykorzystuje się drożdże. Dla większości osób kojarzą się głównie właśnie z wypiekami. Sprawiają, że ciasto jest pulchne, delikatne i puszyste. Wiele ciast bez tego składnika nie ma sensu. Jednak drożdże mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Właściwości zdrowotne drożdży Drożdże mają wiele cennych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wymienić, takie jak: witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas czy cynk. Poprzez zawartość tych składników, drożdże mają wiele właściwości zdrowotnych. Wśród nich można wyróżnić: źródło łatwo przyswajalnego białka, poprawa stanu włosów oraz skóry, łatwiejsze transportowanie glukozy do poszczególnych komórek, łagodzą stany migrenowe, pomagają w leczeniu chorób układu krążenia, wspomagają odporność, wyrównują stan bakteryjny w organizmie, zwiększają wydolność fizyczną, sprawdzają się u osób przemęczonych bądź zmagających się z ciągłym stresem,  pomagają w leczeniu trądziku. Dzięki tym wielu cennym wartościom drożdże powinny częściej gościć w domu, a nie tylko z okazji przygotowywania ciasta drożdżowego. Do czego wykorzystać drożdże? Wbrew pozorom drożdże można wykorzystać w wielu innych celach, a nie tylko do wypieków, choć te są niesamowicie pyszne. Przygotowane maseczki z dodatkiem tego składnika idealnie sprawdzą się u osób, które borykają się z problemami skórnymi bądź trądzikiem. Z drożdży można również przyrządzić pastę kanapkową. Jednak największą sławą oprócz ciast, cieszy cię napój....

ciasto drożdżowe
Pexels
Newsy
Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne
Drożdżówki, ciasta drożdżowe i najlepiej z kruszonką, to wspomnienie czasów dzieciństwa. Podawane z ciepłym mlekiem, smakowały najlepiej. Sprawdźcie patent na idealne ciasto!

Ciasto drożdżowe bywa nieraz kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, aby cała praca poszła na marne. To rodzaj wypieku, który potrzebuje czasu, a przede wszystkim odpowiedniego podejścia. Dzięki temu trikowi, drożdżówka zawsze wyjdzie idealna. Do przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego potrzeba kilku kluczowych składników, a są to: jajka, mleko, mąka, cukier, masło, drożdże. Może być ono przyrządzone na wiele sposobów. Można zrobić je z serem, ze śliwkami, wiśniami, jagodami, czekoladą lub po prostu kruszonką. Jeszcze ciepła smakuje najlepiej! Drożdże to niepozorne źródło witamin  Drożdże wbrew pozorom są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B. Poza tym stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ponadto w ich składzie można również znaleźć takie składniki jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, chrom czy selen . Dzięki bogatemu składowi są idealne dla osób mających problemy z włosami bądź skórą. Zastosowanie drożdży poza kuchnią Produkt ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale nie każdy wie iż drożdże, dzięki swoim cennym wartościom, mogą być również wykorzystywane w innych celach. Przykładowo mogą być użyte jako: odżywcze maseczki - idealnie sprawdzą się dla osób mających problemy z trądzikiem, gdyż pomagają w pielęgnacji skóry. Regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę zaskórników. napój z drożdży - picie mikstury przygotowanej na bazie drożdży świetnie wzmocni włosy, a także poprawi jakość cery. naturalny nawóz do roślin doniczkowych - dzięki nim kwiaty będą bujnie oraz zdrowo rosły. Jeden krok do idealnego ciasta drożdżowego Przygotowywanie drożdżówki rozpoczyna się od zrobienia...

jak sprawdzić świeżość drożdży
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy drożdże są świeże? Poznacie to po tym szczególe
Trzymacie w lodówce zapas drożdży? Lepiej dowiedzcie się jak sprawdzić, czy są jeszcze świeże.

Wiedzieliście, że drożdże znaleziono nawet w egipskich piramidach? To dowodzi, że ludzie korzystają z właściwości tych grzybów od tysięcy lat! Prawdopodobnie początkowo dodanie drożdży do ciasta było dziełem przypadku, jednak już w roku 1680 holenderski naukowiec odkrył naturę drożdży, a 150 lat później uznano je za organizmy żywe. Dziś powszechnie używa się ich do wypieków oraz w piwowarstwie. Czy wiecie, jak rozpoznać świeże drożdże do pieczenia ciasta? Zastosowanie drożdży Co ciekawe, do pieczenia chleba i ciast oraz warzenia piwa używa się tego samego rodzaju drożdży – ze szczepu Saccharomyces cerevisiae. Ale piwo i wypieki to nie jedyne zastosowanie drożdży! Używa się ich także do produkcji wegańskich odpowiedników sera, w kosmetyce, a także w medycynie – są składnikiem wielu szczepionek i leków. Również badania nad nowotworami są prowadzone z użyciem drożdży. Jak stosować drożdże? Świeże drożdże stosowane do wypieków służą do przygotowania zaczynu , bez którego nie powstałoby ciasto drożdżowe! Do wysokiego kubka należy wsypać pokruszone drożdże, dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki letniego mleka. Nie może być zbyt gorące! Następnie składniki trzeba dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaje się go do reszty składników na ciasto drożdżowe, które następnie trzeba mocno wyrobić rękami i zostawić do wyrośnięcia. W przypadku drożdży „instant”, czyli suchych drożdży w proszku, wystarczy wsypać je do składników na ciasto, dodać mleko w temperaturze pokojowej i wymieszać. Jak sprawdzić świeżość drożdży? Większość osób preferuje klasyczne drożdże w kostce, czyli świeże drożdże spożywcze do wypieków. Prawidłowo...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...