Jeśli rozpakowując zakupy, wszystkie owoce i warzywa od razu wkładacie do lodówki, to błąd. Nie wszystkie produkty żywnościowe lubią chłód. Niektóre lepiej zostawić w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy, o które owoce i warzywa chodzi.

Gdzie trzymać egzotyczne owoce i soczyste warzywa?

Choć lodówka jest wygodnym urządzeniem, które pozwala wam dłużej przechowywać świeżą żywność, nie każdemu produktowi dobrze służy. Trzymajcie w niej nabiał i wędliny, ale niekoniecznie wszystkie warzywa i owoce, które przyniesiecie do domu.

Oto owoce, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Tak będą dojrzewać i nabierać smaku:

  • Banany
  • Kiwi
  • Owoce cytrusowe
  • Jabłka

Także warzywa o mięsistej konsystencji i soczystym wnętrzu powinny być raczej trzymane na blacie w kuchni, a nie w lodówce. Należą do nich:

Zobacz także:

  • Pomidory
  • Ogórki
  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Dynia

Gdzie trzymać pozostałe owoce i warzywa?

Są jednak takie warzywa, które jednak lepiej jest włożyć do lodówki, pozwoli to utrzymać ich świeżość. Jeszcze inne najlepiej przechowywać tak, jak robiono to przed laty, gdy lodówka nie stała jeszcze w każdym domu.

W lodówce przechowujcie tylko bardzo dojrzałe i nietrwałe owoce. Dzięki temu przedłużycie im czas przydatności do spożycia, są nimi:

  • Dojrzałe awokado
  • Mango
  • Gruszki
  • Śliwki
  • Morele

Trzymajcie tam także te, które szybko przestają być świeże, a dzięki niskiej temperaturze i braku światła, przechowacie je 2-3 dni dłużej. Są to:

  • Truskawki
  • Maliny

Z kolei warzywa, które lepiej trzymać w lodówce, to:

  • Kapusta
  • Kalafior
  • Brukselka
  • Brokuły
  • Sałata
  • Pory
  • Szparagi

Są też warzywa, którym nie służy ani lodówka, ani kuchenny blat. W lodówce zaczną gnić, a w temperaturze pokojowej — kiełkować. Te warzywa najlepiej przechowywać tak, jak robiły to nasze babcie. Muszę być trzymane w ciemnym, suchym miejscu: spiżarni, piwnicy lub kuchennej szafce. Chowając je tam, koniecznie pamiętajcie o wyjęciu z foliowych toreb. Tak przechowujcie:

  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Buraki
  • Seler
  • Cebulę
  • Czosnek

Źródło: onet.pl