Jeśli rozpakowując zakupy, wszystkie owoce i warzywa od razu wkładacie do lodówki, to błąd. Nie wszystkie produkty żywnościowe lubią chłód. Niektóre lepiej zostawić w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy, o które owoce i warzywa chodzi.
Gdzie trzymać egzotyczne owoce i soczyste warzywa?
Choć lodówka jest wygodnym urządzeniem, które pozwala wam dłużej przechowywać świeżą żywność, nie każdemu produktowi dobrze służy. Trzymajcie w niej nabiał i wędliny, ale niekoniecznie wszystkie warzywa i owoce, które przyniesiecie do domu.
Oto owoce, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Tak będą dojrzewać i nabierać smaku:
- Banany
- Kiwi
- Owoce cytrusowe
- Jabłka
Także warzywa o mięsistej konsystencji i soczystym wnętrzu powinny być raczej trzymane na blacie w kuchni, a nie w lodówce. Należą do nich:
Zobacz także:
- Pomidory
- Ogórki
- Cukinia
- Bakłażan
- Dynia
Gdzie trzymać pozostałe owoce i warzywa?
Są jednak takie warzywa, które jednak lepiej jest włożyć do lodówki, pozwoli to utrzymać ich świeżość. Jeszcze inne najlepiej przechowywać tak, jak robiono to przed laty, gdy lodówka nie stała jeszcze w każdym domu.
W lodówce przechowujcie tylko bardzo dojrzałe i nietrwałe owoce. Dzięki temu przedłużycie im czas przydatności do spożycia, są nimi:
- Dojrzałe awokado
- Mango
- Gruszki
- Śliwki
- Morele
Trzymajcie tam także te, które szybko przestają być świeże, a dzięki niskiej temperaturze i braku światła, przechowacie je 2-3 dni dłużej. Są to:
- Truskawki
- Maliny
Z kolei warzywa, które lepiej trzymać w lodówce, to:
- Kapusta
- Kalafior
- Brukselka
- Brokuły
- Sałata
- Pory
- Szparagi
Są też warzywa, którym nie służy ani lodówka, ani kuchenny blat. W lodówce zaczną gnić, a w temperaturze pokojowej — kiełkować. Te warzywa najlepiej przechowywać tak, jak robiły to nasze babcie. Muszę być trzymane w ciemnym, suchym miejscu: spiżarni, piwnicy lub kuchennej szafce. Chowając je tam, koniecznie pamiętajcie o wyjęciu z foliowych toreb. Tak przechowujcie:
- Ziemniaki
- Marchew
- Buraki
- Seler
- Cebulę
- Czosnek
Źródło: onet.pl