warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy

Nie trzymajcie tych owoców w lodówce. O wiele lepiej służy im ciepło

Podpowiadamy, których owoców nie chować do lodówki. Wystarczy odłożyć je na kuchenny blat. Tam będą miały najlepsze warunki.

Jeśli rozpakowując zakupy, wszystkie owoce i warzywa od razu wkładacie do lodówki, to błąd. Nie wszystkie produkty żywnościowe lubią chłód. Niektóre lepiej zostawić w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy, o które owoce i warzywa chodzi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie trzymać egzotyczne owoce i soczyste warzywa?

Choć lodówka jest wygodnym urządzeniem, które pozwala wam dłużej przechowywać świeżą żywność, nie każdemu produktowi dobrze służy. Trzymajcie w niej nabiał i wędliny, ale niekoniecznie wszystkie warzywa i owoce, które przyniesiecie do domu.

Oto owoce, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Tak będą dojrzewać i nabierać smaku:

  • Banany
  • Kiwi
  • Owoce cytrusowe
  • Jabłka

Także warzywa o mięsistej konsystencji i soczystym wnętrzu powinny być raczej trzymane na blacie w kuchni, a nie w lodówce. Należą do nich:

  • Pomidory
  • Ogórki
  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Dynia
Zobacz także
Ile czasu można przechowywać wędlinę?

Ile czasu można przechowywać wędlinę i jak to robić, żeby była długo świeża?

Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie

Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie

Gdzie trzymać pozostałe owoce i warzywa?

Są jednak takie warzywa, które jednak lepiej jest włożyć do lodówki, pozwoli to utrzymać ich świeżość. Jeszcze inne najlepiej przechowywać tak, jak robiono to przed laty, gdy lodówka nie stała jeszcze w każdym domu.

W lodówce przechowujcie tylko bardzo dojrzałe i nietrwałe owoce. Dzięki temu przedłużycie im czas przydatności do spożycia, są nimi:

  • Dojrzałe awokado
  • Mango
  • Gruszki
  • Śliwki
  • Morele

Trzymajcie tam także te, które szybko przestają być świeże, a dzięki niskiej temperaturze i braku światła, przechowacie je 2-3 dni dłużej. Są to:

  • Truskawki
  • Maliny

Z kolei warzywa, które lepiej trzymać w lodówce, to:

  • Kapusta
  • Kalafior
  • Brukselka
  • Brokuły
  • Sałata
  • Pory
  • Szparagi

Są też warzywa, którym nie służy ani lodówka, ani kuchenny blat. W lodówce zaczną gnić, a w temperaturze pokojowej — kiełkować. Te warzywa najlepiej przechowywać tak, jak robiły to nasze babcie. Muszę być trzymane w ciemnym, suchym miejscu: spiżarni, piwnicy lub kuchennej szafce. Chowając je tam, koniecznie pamiętajcie o wyjęciu z foliowych toreb. Tak przechowujcie:

  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Buraki
  • Seler
  • Cebulę
  • Czosnek

Źródło: onet.pl

Wkładacie te produkty do lodówki? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Lista produktów
Nie wkładajcie tych produktów do lodówki jeśli zależy wam na ich smaku i właściwościach zdrowotnych. Okazuje się także, że wiele produktów, które zwyczajowo chowacie do lodówki, ze względu na swój skład wcale nie muszą być tam trzymane. jaka oszczędność miejsca!

Pewnie wszyscy wiecie, że mięso i nabiał powinny być trzymane w lodówce. To prawda. Dzięki temu, że panuje tam niska temperatura, spowalnia się procesy psucia jedzenia i te produkty mogą wytrzymać dłużej. Często odruchowo po zrobieniu zakupów wrzucacie jednak wszystkie zakupy do lodówki? To błąd! Niektóre produkty nie powinny się w niej absolutnie znaleźć. Czego nie powinno się trzymać w lodówce? Nie wszystkie produkty spożywcze lubią przechowywanie w niskiej temperaturze. Jeśli zapobiegawczo wkładacie do niej wszystkie zakupy, możecie tracić niektóre cenne wartości odżywcze lub po prostu powodować, że będą mniej smaczne.  Te artykuły trzymane w lodówce są mniej smaczne Pomidory Awokado Czosnek Świeże zioła Dynia (chyba że jest już pokrojona) Cebula Ziemniaki Banany Szparagi ( nie przechowujcie ich tam przez dłuższy czas) Tym warzywom i owocom zdecydowanie wystarcza suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie bez powodu ziemniaki i cebule trzyma się na przykład w wielu domach w szafce pod zlewem. Jeśli chodzi o pomidory , te z supermarketu często nie są jeszcze zbyt smaczne i smakują jałowo. Ich trzymanie poza lodówką sprawia, że dojrzewają i mają więcej aromatu. Awokado prosto ze sklepu często jest jeszcze bardzo twarde i nie nadaje się do spożycia. Jeśli zależy wam na tym, żeby trochę zmiękło, nie trzymajcie go w lodówce. Jeśli jednak kupiliście za dużo awokado i chcecie, by zrobiły się miękkie w różnych momentach, możecie przechowywać kilka sztuk w zimniejszej temperaturze.  Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Marnujecie też miejsce w lodówce, trzymając tam te artykuły: Artykuły puszkowane (przed otwarciem) Słodkie kremy do smarowania Masło orzechowe Ketchup (przed...

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...

Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
AdobeStock
Newsy
Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
Przez nieodpowiednie przechowywanie, wiele produktów spożywczych psuje się o wiele szybciej – zwłaszcza owoce i warzywa.

Coraz wyższe ceny warzyw i owoców zdecydowanie zachęcają do tego, by minimalizować ilość zepsutej i wyrzucanej z kuchni żywności. Czasami jednak mimo wszelkich starań okazuje się, że zakupione owoce i warzywa zdążyły się zepsuć, zanim w ogóle mieliście okazję je zjeść! Często przyczyną jest nieprawidłowe ich przechowywanie – sprawdźcie, jak powinno się to robić, by zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej. Lodówka to nie miejsce dla pomidorów Ilu z was po przyjściu ze sklepu wkłada od razu pomidory do lodówki? Nigdy tak nie róbcie! Może się wam wydawać, że dzięki temu będą dłużej świeże. Jednak taka praktyka sprawi jedynie, że jakość pomidorów znacznie się pogorszy. Przez trzymanie ich w niskiej temperaturze konsystencja tych warzyw staje się wodnista, a pomidory tracą smak i zapach. W dodatku są twarde i mało soczyste, ponieważ nie dojrzewają w lodówce tak, jak pomidory pozostawione w temperaturze pokojowej. Trzymajcie cukinię osobno – nigdy z innymi warzywami Wiedzieliście, że nie można przechowywać cukinii razem z innymi warzywami? Etylen sprawia, że cukinia zaczyna bardzo szybko więdnąć i tracić świeżość i z tego powodu nie powinno się jej trzymać w towarzystwie innych owoców i warzyw. Najlepiej będzie, gdy położycie ją w ciemne i chłodne miejsce, z dala od innych świeżych produktów. Nie przechowujcie warzyw i owoców obok siebie Podobnie jak w przypadku cukinii, również inne warzywa zaczynają się psuć w obecności niektórych owoców. Z tego powodu idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie owoców i warzyw w osobnych pojemnikach, najlepiej w pewnej odległości od siebie. Nigdy nie wkładajcie arbuza do lodówki Podobnie jak pomidory, arbuzy w niskiej temperaturze tracą swój wyjątkowy...

gdzie trzymać jajka
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej
Dopiero co kupiliście jajka, a one już są zepsute? Prawdopodobnie mamy odpowiedź na to, dlaczego tak się stało.

Jajka to obok chleba i mleka, jeden z podstawowych artykułów żywnościowych, których nigdy nie może zabraknąć w naszym domu. Ciasta, kluski, kopytka czy zwykła jajecznica po prostu wymagają użycia jajek i to nie podlega dyskusji. Każdy z nas, o ile nie cierpi na alergię, jajka kupuje. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak je przechowywać? Idealne miejsce do przechowywania jajek Wydawałoby się, że kwestia tego jak i gdzie przechowywać jajka to żadna filozofia. Kto tak myśli, jest w dużym błędzie. Część osób trzyma je po prostu w kuchni na blacie lub schowane w szafce. W końcu w sklepie też są ustawione na półkach, daleko od lodówek, więc co może im się stać w kuchni? Otóż mogą się szybko zepsuć! Dlaczego? Zwykle w domu panuje nieco wyższa temperatura niż w sklepie. Do tego jajka do supermarketów przyjeżdżają świeże, jednak jeśli nie sprawdzimy daty ważności na opakowaniu, to może się okazać, że nasze leżą już na sklepowej półce dobry tydzień. Trzymając je w cieple, doprowadzimy tylko do tego, że szybko się zepsują. Nigdy nie trzymajcie jajek na drzwiach lodówki Wobec tego wniosek nasuwa się jeden – jajka należy trzymać w lodówce. I tu jest kolejny haczyk, bowiem nie każde miejsce w lodówce się do tego nadaje. Zanim zdążycie się zdenerwować na dziwne zasady dotyczące przechowywania jajek, uspokajamy – to nie jest nasz pomysł, tylko fakt udowodniony badaniami. Jajka trzymane na drzwiach lodówki psują się szybciej, a wynika to z częstych zmian temperatur. W lodówce temperatura wynosi od 0 do 3 stopni Celsjusza, natomiast w naszych kuchniach są to około 22 stopnie. Korzystamy z lodówki bardzo często, więc otwierając i zamykając drzwiczki wielokrotnie w ciągu dnia, narażamy znajdujące się tam produkty na...