wafle w czekoladzie przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy

Nie trzeba wiele wysiłku, by raczyć się przepysznym deserem. Przepis na wafelki jaglane w czekoladzie

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są łakocie robione samodzielnie w domu. Wypróbujcie przepis na przepyszne, czekoladowe wafle!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Mamy tu łasuchów, wielbicieli czekoladowych wafelków? Te łakocie stanowią doskonały dodatek do kawy i przekąskę w ciągu dnia. Nie są tak słodkie, jak zwykłe czekoladki czy ciasteczka, a do tego pysznie chrupią. Można kupować gotowe w sklepie, tylko po co? Takie wafelki są zwykle bardzo suche, przeciętne w smaku i bardzo się kruszą. Zróbcie je w domu sami, a nawet ci którzy nie przepadają za słodkimi wafelkami je polubią! Zdrowsze, smaczniejsze i z rozpływającym się w ustach nadzieniem, będą smakować każdemu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na jaglane wafle w czekoladzie

Choć słodycze trzeba ograniczać, to lepiej jeść takie przygotowane samodzielnie w domu niż kupowane w sklepie. Domowe łakocie są o wiele zdrowsze, ponieważ nie zawierają szkodliwych składników w postaci konserwantów lub oleju palmowego, który znajduje się w większości słodyczy sprzedawanych w sklepach.

Te przepyszne jaglane wafelki są niezwykle proste w przygotowaniu. Będziecie potrzebowali tylko kilku poniższych składników:

  • 10 okrągłych, suchych wafli
  • 100 g (1 torebka) kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Torebkę kaszy jaglanej przelejcie zimną wodą, później gorącą i wrzućcie do garnka. Wlejcie dwie szklanki mleka i gotujcie do momentu, aż kasza zmięknie i wchłonie całe mleko.
  2. Gdy będzie już gotowa, wyciągnijcie kaszę z torebki i przełóżcie do rondelka. Całą tabliczkę gorzkiej czekolady połamcie i dodajcie do kaszy. Mieszajcie, aż się rozpuści.
  3. Kiedy cała czekolada rozpuści się na płynną masę, wsypcie czubatą łyżkę cukru pudru i zamieszajcie. Zblendujcie całość za pomocą blendera.
  4. Każdy wafel smarujcie masą z kaszy i czekolady, przyciśnijcie drugim waflem i posmarujcie. Róbcie tak do momentu, aż uznacie że wysokość wafelków wam odpowiada. Optymalna ilość to ok. 4-5 wafli.
  5. Następnie przyciśnijcie wafle deską do krojenia i odstawcie do lodówki, żeby masa zastygła.
  6. W małym garnku rozpuśćcie pół tabliczki czekolady i dodajcie dwie lub trzy łyżki śmietany. Mieszajcie, aż się rozpuści.
  7. Przygotowaną polewą polejcie wafle. Kiedy zastygnie, pokrójcie je w trójkąty. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zeschnięte rodzynki
Pixabay
Newsy Jak uratować zeschnięte rodzynki? Aby znowu stały się miękkie, wystarczy...
Robicie sernik z rodzynkami albo naleśniki? Jeżeli zostały wam zeschnięte rodzynki, możecie je jeszcze uratować dzięki prostej sztuczce.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Słodkie rodzynki pasują praktycznie do wszystkiego! Świetnie sprawdzają się zarówno do ciast, jak i wytrawnych dań mięsnych. Nie każdy za nimi przepada, ale trzeba przyznać, że rodzynki nadają wyjątkowy aromat każdej potrawie, w której się znajdują. Jeśli lubicie je dodawać do różnych dań i kupujecie większe opakowania rodzynek to pewnie nie raz zdarzyło się wam odkryć, że zgromadzone zapasy kompletnie wyschły. Spokojnie, można temu zaradzić! Dlaczego warto jeść rodzynki? Suszone winogrona pełne są witamin, które mają doskonały wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie rodzynek może się przyczynić do pozytywnych zmian w organizmie: Obniżenie ciśnienia tętniczego Lepsza praca układu trawiennego Odkwaszenie organizmu Mocniejsze kości Zmniejszenie niedokrwistości Potrawy z rodzynkami Rodzynki są bardzo smaczne i świetnie nadają się jako przekąska do podjadania między posiłkami. Pasują też doskonale do wielu potraw. Może zainspirujecie się poniższą listą? Sernik z rodzynkami – absolutny deserowy klasyk! Naleśniki z serem i rodzynkami – idealne na obiad Karp po żydowsku – rodzynki nadają mu słodkiego i delikatnego posmaku Sałatka z kiwi – suszone winogrona świetnie pasują do owocowych sałatek, zwłaszcza tych z kwaśnymi owocami Kurczak z bakaliami – mięso z dodatkiem słodkich rodzynek to wspaniałe pikantno-słodkie połączenie Jak uratować zeschnięte rodzynki? Jeśli zrobiliście zbyt duże zapasy rodzynek lub zostały wam jeszcze po świątecznym pieczeniu i odkryliście, że zupełnie zaschły, to spokojnie – nie wyrzucajcie ich! Jeszcze można je uratować. Wystarczy, że na pół godziny włożycie je do miski z sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Innym sposobem jest zalanie rodzynek naparem z herbaty.

Przeczytaj
ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...
Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy! Dlaczego ciasto nie wychodzi? Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają? Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec. Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia. Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej! Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku. Dlaczego ciasto ciemnieje? Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno...

Przeczytaj