Mamy tu łasuchów, wielbicieli czekoladowych wafelków? Te łakocie stanowią doskonały dodatek do kawy i przekąskę w ciągu dnia. Nie są tak słodkie, jak zwykłe czekoladki czy ciasteczka, a do tego pysznie chrupią. Można kupować gotowe w sklepie, tylko po co? Takie wafelki są zwykle bardzo suche, przeciętne w smaku i bardzo się kruszą. Zróbcie je w domu sami, a nawet ci którzy nie przepadają za słodkimi wafelkami je polubią! Zdrowsze, smaczniejsze i z rozpływającym się w ustach nadzieniem, będą smakować każdemu.
Przepis na jaglane wafle w czekoladzie
Choć słodycze trzeba ograniczać, to lepiej jeść takie przygotowane samodzielnie w domu niż kupowane w sklepie. Domowe łakocie są o wiele zdrowsze, ponieważ nie zawierają szkodliwych składników w postaci konserwantów lub oleju palmowego, który znajduje się w większości słodyczy sprzedawanych w sklepach.
Te przepyszne jaglane wafelki są niezwykle proste w przygotowaniu. Będziecie potrzebowali tylko kilku poniższych składników:
- 10 okrągłych, suchych wafli
- 100 g (1 torebka) kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie
- Torebkę kaszy jaglanej przelejcie zimną wodą, później gorącą i wrzućcie do garnka. Wlejcie dwie szklanki mleka i gotujcie do momentu, aż kasza zmięknie i wchłonie całe mleko.
- Gdy będzie już gotowa, wyciągnijcie kaszę z torebki i przełóżcie do rondelka. Całą tabliczkę gorzkiej czekolady połamcie i dodajcie do kaszy. Mieszajcie, aż się rozpuści.
- Kiedy cała czekolada rozpuści się na płynną masę, wsypcie czubatą łyżkę cukru pudru i zamieszajcie. Zblendujcie całość za pomocą blendera.
- Każdy wafel smarujcie masą z kaszy i czekolady, przyciśnijcie drugim waflem i posmarujcie. Róbcie tak do momentu, aż uznacie że wysokość wafelków wam odpowiada. Optymalna ilość to ok. 4-5 wafli.
- Następnie przyciśnijcie wafle deską do krojenia i odstawcie do lodówki, żeby masa zastygła.
- W małym garnku rozpuśćcie pół tabliczki czekolady i dodajcie dwie lub trzy łyżki śmietany. Mieszajcie, aż się rozpuści.
- Przygotowaną polewą polejcie wafle. Kiedy zastygnie, pokrójcie je w trójkąty. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl