wafle w czekoladzie przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy

Nie trzeba wiele wysiłku, by raczyć się przepysznym deserem. Przepis na wafelki jaglane w czekoladzie

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są łakocie robione samodzielnie w domu. Wypróbujcie przepis na przepyszne, czekoladowe wafle!

Mamy tu łasuchów, wielbicieli czekoladowych wafelków? Te łakocie stanowią doskonały dodatek do kawy i przekąskę w ciągu dnia. Nie są tak słodkie, jak zwykłe czekoladki czy ciasteczka, a do tego pysznie chrupią. Można kupować gotowe w sklepie, tylko po co? Takie wafelki są zwykle bardzo suche, przeciętne w smaku i bardzo się kruszą. Zróbcie je w domu sami, a nawet ci którzy nie przepadają za słodkimi wafelkami je polubią! Zdrowsze, smaczniejsze i z rozpływającym się w ustach nadzieniem, będą smakować każdemu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jaglane wafle w czekoladzie

Choć słodycze trzeba ograniczać, to lepiej jeść takie przygotowane samodzielnie w domu niż kupowane w sklepie. Domowe łakocie są o wiele zdrowsze, ponieważ nie zawierają szkodliwych składników w postaci konserwantów lub oleju palmowego, który znajduje się w większości słodyczy sprzedawanych w sklepach.

Te przepyszne jaglane wafelki są niezwykle proste w przygotowaniu. Będziecie potrzebowali tylko kilku poniższych składników:

  • 10 okrągłych, suchych wafli
  • 100 g (1 torebka) kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Torebkę kaszy jaglanej przelejcie zimną wodą, później gorącą i wrzućcie do garnka. Wlejcie dwie szklanki mleka i gotujcie do momentu, aż kasza zmięknie i wchłonie całe mleko.
  2. Gdy będzie już gotowa, wyciągnijcie kaszę z torebki i przełóżcie do rondelka. Całą tabliczkę gorzkiej czekolady połamcie i dodajcie do kaszy. Mieszajcie, aż się rozpuści.
  3. Kiedy cała czekolada rozpuści się na płynną masę, wsypcie czubatą łyżkę cukru pudru i zamieszajcie. Zblendujcie całość za pomocą blendera.
  4. Każdy wafel smarujcie masą z kaszy i czekolady, przyciśnijcie drugim waflem i posmarujcie. Róbcie tak do momentu, aż uznacie że wysokość wafelków wam odpowiada. Optymalna ilość to ok. 4-5 wafli.
  5. Następnie przyciśnijcie wafle deską do krojenia i odstawcie do lodówki, żeby masa zastygła.
  6. W małym garnku rozpuśćcie pół tabliczki czekolady i dodajcie dwie lub trzy łyżki śmietany. Mieszajcie, aż się rozpuści.
  7. Przygotowaną polewą polejcie wafle. Kiedy zastygnie, pokrójcie je w trójkąty. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

mazurek wielkanocny
Newsy
Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut
Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut

Kilka minut i mazurek gotowy – choć nie chce się w to wierzyć, przygotowanie ciasta z poniższego przepisu zajmie wam dosłownie 5 minut. Jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia, pieczenie nie jest waszą mocną stroną czy ulubioną czynnością albo nie macie piekarnika, taki mazurek sprawdzi się doskonale. Czym jest piszinger? Piszinger to nic innego jak błyskawiczne ciasto z wafli przełożonych masą kajmakową lub czekoladową. Po posmarowaniu wafli i złożeniu ich w stos, należy słodkość przykryć czystą ściereczką, obciążyć np. drewnianą deską i odstawić na kilka godzin. Wafle zmiękną, połączą się z kremem i przejdą jego smakiem. Przed wiele gospodyń domowych przygotowywane jest jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Gotowy czy domowy kajmak? Na pewno próbowaliście albo chociaż słyszeliście o gotowaniu puszki z mlekiem skondensowanym przez wiele godzin. Czasem puszka wybucha albo masa jest nierównomiernie ugotowana. Poza tym jest to bardzo czasochłonne. O wiele łatwiej jest kupić po prostu gotową masę kajmakową. Znajdziecie ją w każdym większym sklepie bez najmniejszego problemu, a do tego dostępna jest w wielu sakach, m. in. waniliowym, karmelowym, orzechowym, czekoladowym, a nawet tiramisu. Każdy znajdzie coś dla siebie według własnych upodobań kulinarnych. Jak ozdobić mazurka? Najczęściej wykorzystuje się do tego bakalie. Jeśli jesteście ich fanami, koniecznie ozdóbcie cały wierzch ciasta, jeśli jednak nie pałacie do nich ogromną miłością, możecie ułożyć jakiś mały wzór albo obsypać tylko brzegi. Najczęściej wykorzystuje się migdały, różnego rodzaju orzechy, rodzynki i pokrojone drobno suszone owoce. Mazurek bez pieczenia na waflach z masą kajmakową – przepis Składniki Opakowanie kwadratowych wafli 1 puszka kajmaku Bakalie (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki...

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia , ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych , które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników , jest idealne dla osób, które nie lubią piec. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 120g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30g ciemnego kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki na krem 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki kaszy manny 250g masła Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin Przygotowanie Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała. Smacznego! Źródło:...

Kawowa babka na Wielkanoc
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Przepis na kawową babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach
Ta pyszna kawowa babka będzie perłą wśród dań na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Po świętach można upiec ją również w formie kawowego keksu z kawałkami czekolady. Jej smak was w sobie rozkocha.

Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi. Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem.  Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda. Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli. Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę , idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony!  Przepis na kawową babkę  Będziecie potrzebować: 320 g mąki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  4 duże jajka 150 g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 160 g margaryny Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady Szczypta soli Dodatkowo: Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm  Tłuszcz do formy Bulka tarta do formy Składniki na polewę i dekorację: 1,5 tabliczki białej czekolady 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  2 łyżki mleka Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków Sposób przygotowania babki: Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.  Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.  Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady.  Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę.  Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz...