Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu
AdobeStock
Newsy

Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu

Tak przygotowane pączki są lekkie i łagodniejsze dla żołądka niż tradycyjne. Bez żadnych specjalnych dodatków.

Pączki, choć pyszne, do dietetycznych przekąsek z pewnością nie należą. Wszystko przez ogromne ilości tłuszczu, jakie są konieczne do przygotowania tego smakołyku. W końcu na tym właśnie polega cały sekret tych pyszności - bez smażenia po prostu nie wyjdą tak dobre. Czy da się coś zrobić, by nie chłonęły aż tyle tłuszczu i były lżejsze dla żołądka? Owszem - a my znamy na to sposób. 

Co zrobić, by pączki nie piły tłuszczu?

W poradach kulinarnych można znaleźć trik na pączki polegający na tym, że do ciasta należy wlać nieco spirytusu albo octu. Nie każdemu jednak odpowiada takie rozwiązanie ze względu na brak danego składnika lub nieprzyjemny zapach octu.

Możecie zamiast tego wykorzystać inną sztuczkę. Polega ona na tym, że pączki przed smażeniem należy podgotować. Wystarczą dosłownie 2-3 minuty gotowania we wrzątku z każdej strony. Dzięki temu ciasto się zetnie i nie będzie „piło” tak dużo tłuszczu w trakcie smażenia. Sprawdźcie, jak zrobić takie pączki. 

Zobacz także
Ten zaskakujący składnik to cały sekret kruchych faworków. Oto tajemnica cukierników

Ten zaskakujący składnik to cały sekret kruchych faworków. Oto tajemnica cukierników

Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania

Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania

Przepis na pączki na wodzie

Składniki:

  • 1 kilogram mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka cukru pudru

  • pół kostki masła

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 80 g drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • kandyzowana skórka pomarańczy

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: olej do smażenia (ok. 1 litr) lub smalec (około 4 kostki).

Przygotowanie:

  1. W ciepłym mleku rozkruszcie drożdże, dodajcie cukier i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia.

  2. Następnie połączcie drożdże z przesianą mąką. Dodajcie jogurt, żółtka jaj i sól. Dokładnie wymieszajcie i wyróbcie, aż składniki się połączą. 

  3. Po wyrobieniu, gdy ciasto odchodzi już od rąk, partiami dodawajcie do niego rozpuszczone masło. Zagniatajcie, aż się wchłonie. 

  4. Z masy uformujcie pączki i wyłóżcie je na ściereczce lub np. na blasze do pieczenia.

  5. Zagotujcie w garnku wodę ze szczyptą soli. Gdy będzie już wrzeć, partiami kładźcie pączki. Gotujcie je po 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie w osobnym garnku rozgrzejcie tłuszcz. 

  6. Tak podgotowane pączki odłóżcie na ręczniki kuchenne, które wchłoną nadmiar wody. 

  7. Osuszone pączki wrzucajcie ostrożnie do garnka z gorącym olejem lub smalcem i smażcie z obu stron na złoto. Uważajcie na pozostałości wrzątku na pączkach - można łatwo się sparzyć przy parskającym ogniu!

  8. Na koniec nadziejcie pączki marmoladą za pomocą igły-szprycy, a z wierzchu posypcie je cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Możecie też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Zofia Zborowska chce schudnąć po ciąży. Role to nie jedyny powód
Adobe Stock
Newsy
Puszyste i długo świeże pączki z gotowanymi ziemniakami. Podajemy nietypowy przepis
Wyglądają jak pączki, smakują jak pączki, a w środku oprócz mąki mają… ziemniaki. Jak zrobić pączki z ziemniakami i po co je w ogóle dodawać?

Wyjątkowe pączki z osobliwych składników to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią niecodzienne rozwiązania i eksperymenty w kuchni. Po co do ciasta na pączki dodawać ziemniaki? W tym przepisie mąka pszenna została połączona z ziemniakami. Warzywa dodadzą puszystości i wydłużą świeżość słodkości. Do tego ziemniaki same w sobie są dość mączne, więc pod wpływem cukru i drożdży, a także dodatku mąki, utworzą puszyste i miękkie ciasto. Tak przygotowane pączki będą także znacznie dłużej świeże niż te zrobione z samej tylko mąki. Poza tym jednym nietypowym, ziemniaczanym wkładem, pozostałe składniki nie różnią się od tych zawartych w zwykłych recepturach: też dodajcie do nich spirytus lub inny mocny alkohol, dzięki czemu unikniecie nasączenia pączków tłuszczem podczas smażenia. Do tych pączków także dodajcie konfiturę, a po usmażeniu udekorujcie je tak jak lubicie: można zrobić lukier lub obtoczyć pączki w cukrze pudrze. Przepis na puszyste pączki z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków przeciśniętych przez praskę — ważne, żeby były jeszcze ciepłe 100 g drożdży ¾ szklanki cukru ¾ kg mąki 1 kostka masła 3 żółtka 3 jajka 3 łyżki spirytusu 1 litr oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Marmolada do nadziania Przygotowanie: Ziemniaki ugotujcie tuż przed robieniem pączków. Ugotowane ziemniaki wykorzystacie do ciasta gdy lekko przestygną, ale będą jeszcze ciepłe. Nie można ugotować więc ich dużo wcześniej. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę. Bardzo ważne, żeby kartofle były bardzo rozdrobnione. W miseczce umieśćcie drożdże, łyżkę cukru i łyżkę wody, rozmieszajcie i pozostawcie do czasu gdy drożdże zaczną pracować. W garnku rozpuśćcie na niewielkim ogniu masło i...