Smażone, pieczone, grillowane czy gotowane na parze, jest wiele możliwości obróbki termicznej ryb. Jednakże w każdej odsłonie smakują wyśmienicie. Należy komponować je z właściwymi składnikami, aby w odpowiedniej kompozycji dostarczały organizmowi cennych składników. Ryby to doskonała opcja zarówno na obiad, jak i na kolację. 

Ryby na diecie

Ryby to coraz częściej pojawiający się produkt w codziennej diecie. Ma na to wpływ szereg cennych wartości, jakie one zawierają. Wśród nich można wyróżnić potas, magnez fosfor, a także ogromną ilość kwasów omega-3. Żadne inne suplementy nie będą tak skuteczne, jak te dostarczone prosto z rybiego mięsa. Poza tym ryby są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie.

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu, ryby są cennym składnikiem w diecie. Powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. To pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Wśród wartościowych cech kwasów omega-3 można wyróżnić:

  • działanie przeciwnowotworowe
  • wspomaganie pracy mózgu
  • poprawa wzroku
  • wspomaganie pracy serca
  • wzmocnienie stawów oraz kości
  • działanie przeciwalergiczne
  • wzmocnienie układu odporności
  • korzystny wpływ na skórę.

Niebezpieczne połączenie oleju z rybą

Wiele osób przygotowuje rybę poprzez smażenie. Wówczas najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Niestety takie połączenie jest katastrofalne dla zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiednią kompozycję kwasów omega-3 oraz omega-6, zaś obróbka termiczna z olejem słonecznikowym w wysokiej temperaturze, zaburza cały stosunek. Taka kompozycja jest niebezpieczna dla funkcjonowania organizmu.

Zobacz także:

Na jakim oleju smażyć ryby? 

Takie oleje jak słonecznikowy czy kukurydziany nie są dobrymi produktami do przyrządzania ryb. Po prostu zaburzają odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych. Najlepszymi tłuszczami wówczas jest olej rzepakowy, oliwa bądź masło klarowane. To one zdecydowanie lepiej sprawdzą się podczas obróbki termicznej ryb.
 

Czytaj także: