Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Adobe Stock
Newsy

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Ryby coraz częściej goszczą na stole w domach Polaków. To za sprawą wielu cennych składników, jakie dostarczają dla organizmu. Niestety czasem są łączone z nieodpowiednimi produktami. To niebezpieczne połączenie dla zdrowia.

Smażone, pieczone, grillowane czy gotowane na parze, jest wiele możliwości obróbki termicznej ryb. Jednakże w każdej odsłonie smakują wyśmienicie. Należy komponować je z właściwymi składnikami, aby w odpowiedniej kompozycji dostarczały organizmowi cennych składników. Ryby to doskonała opcja zarówno na obiad, jak i na kolację. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ryby na diecie

Ryby to coraz częściej pojawiający się produkt w codziennej diecie. Ma na to wpływ szereg cennych wartości, jakie one zawierają. Wśród nich można wyróżnić potas, magnez fosfor, a także ogromną ilość kwasów omega-3. Żadne inne suplementy nie będą tak skuteczne, jak te dostarczone prosto z rybiego mięsa. Poza tym ryby są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie.

Zobacz także
Jak wyczyścić spalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Jak wyczyścić przypalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu, ryby są cennym składnikiem w diecie. Powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. To pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Wśród wartościowych cech kwasów omega-3 można wyróżnić:

  • działanie przeciwnowotworowe
  • wspomaganie pracy mózgu
  • poprawa wzroku
  • wspomaganie pracy serca
  • wzmocnienie stawów oraz kości
  • działanie przeciwalergiczne
  • wzmocnienie układu odporności
  • korzystny wpływ na skórę.

Niebezpieczne połączenie oleju z rybą

Wiele osób przygotowuje rybę poprzez smażenie. Wówczas najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Niestety takie połączenie jest katastrofalne dla zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiednią kompozycję kwasów omega-3 oraz omega-6, zaś obróbka termiczna z olejem słonecznikowym w wysokiej temperaturze, zaburza cały stosunek. Taka kompozycja jest niebezpieczna dla funkcjonowania organizmu.

Na jakim oleju smażyć ryby? 

Takie oleje jak słonecznikowy czy kukurydziany nie są dobrymi produktami do przyrządzania ryb. Po prostu zaburzają odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych. Najlepszymi tłuszczami wówczas jest olej rzepakowy, oliwa bądź masło klarowane. To one zdecydowanie lepiej sprawdzą się podczas obróbki termicznej ryb.
 

Czytaj także:

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Ryba prosto z rusztu wręcz powala swoim fantastycznym smakiem. Jednak jej grillowanie jest zwykle nieco problematyczne, gdyż takie mięso ma tendencję do rozpadania. Wystarczy wówczas zastosować jeden patent.

Podczas sezonu grillowego, na ruszcie lądują różne dania. Pojawiają się tradycyjne potrawy, jak i te w zdrowszej wersji. Wiele osób przepada wręcz za grillowaną rybą. Jednak jej przyrządzenie może sprawiać nie lada problemy. Wysoka temperatura grillowania, niezbyt dokładnie wyczyszczony ruszt , bądź brak odpowiedniej podstawki, to jedne z czynników, jakie przyczyniają się do rozpadania mięsa. Niestety, wtedy ryba nie wygląda zbyt apetycznie, a bliscy nie garną się zbytnio do jej konsumowania. Dlatego przed pieczeniem warto zrobić jedną rzecz. Patent na idealną rybę z grilla  Przyrządzenie ryby nie wydaje się być niczym spektakularnym, a jednak niewątpliwie czymś takim jest.  Nieodpowiednie przygotowanie mięsa do pieczenia na ruszcie może zakończyć się rozpadnięciem na kawałki. To dość powszechne zjawisko występujące podczas grillowania. Aby ustrzec się przed taką wpadką, warto zastosować jeden prosty patent. Na dziesięć minut przed ułożeniem ryby na grillu, włóżcie ją do osolonej wody. Ten trik zapobiegnie jej rozczłonkowaniu pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepsze ryby na grilla Nie wszystkie rodzaje ryb będą odpowiednie do przygotowania na ruszcie. Najważniejszą kwestią jest ich świeżość. Produkt powinien być świeżo złowiony, ewentualnie schłodzony. Z pewnością do grillowania nie nadają się jednak ryby mrożone. Takie produkty szybko się rozpadają i tracą wszelkie walory smakowe. Warto, aby takie mięso zawierało w swoim składzie jak największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Do najlepszych wyborów wśród ryb na grilla zalicza się: łososia, makrelę, tuńczyka, halibuta, dorsza, czy pstrąga. Zalety grillowanych dań  Najczęściej potrawy na grillu przygotowuje się w okresie wiosenno-letnim. To idealny okres na...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci (2 źródła)
Adobe Stock
Newsy
Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci
Nie dość, że Polacy jedzą bardzo mało zdrowych ryb, kiedy już po nie sięgają, wybierają te najmniej wartościowe, a nawet… trujące! Jak je rozpoznać?

Ryby bogate są w zdrowe tłuszcze omega-3, które znane są z właściwości obniżających cholesterol. Wspomagają walkę z chorobami serca i nadciśnieniem, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka. Polacy jednak wciąż sięgają po nie znacznie rzadziej niż ich europejscy sąsiedzi. Przeciętny mieszkaniec Polski zjada zaledwie 13 kg ryb rocznie. Dla porównania, w Portugalii wynik ten wynosi 55,3 kg, w Hiszpanii 46,2 kg, a na Litwie – 44,7 kg. Na naszych talerzach najczęściej lądują mintaje, śledzie, makrele, dorsze i łososie, a także paluszki krabowe surimi. Te ostatnie są bardzo częstym składnikiem sałatek. Niestety ich skład ma niewiele wspólnego z prawdziwym krabem – zawiera zmielone mięso rybne, wodę, skrobię, sól, cukier, konserwanty oraz… ekstrakt z kraba. Które ryby mogą być niebezpieczne dla zdrowia? W rybach, po które często sięgają Polacy znajdują się spore ilości rtęci. Wśród tych najbardziej niebezpiecznych znajdziemy rybę maślaną, okonia, węgorza, płotki oraz dorsza. Najmniejszą ilość rtęci posiadają krewetki, małże, ostrygi, śledzie, mintaj, sardynki i świeży łosoś – jednak na pewno nie ten z zanieczyszczonego Bałtyku! Metale ciężkie, takie jak rtęć, najczęściej atakują organy odpowiedzialne właśnie za eliminację toksyn, czyli wątrobę czy nerki. Nierzadko zdarza się też, że mają one wpływ na mózg, kości czy mięśnie utrudniając syntezę białek. Eksperci twierdzą, że najbezpieczniej jest sięgać po ryby z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego (Pacyfiku) lub z Morza Północnego. Najwięcej rtęci znajdziemy w długowiecznych dużych rybach oraz w rybach drapieżnych, które pożerają duże ilości mniejszych ryb.  Czy wszystkie ryby są zdrowe? Nie, chociaż nie jest to kwestia...

Ryba mrożona
Flickr/Marco Verch
Newsy
Co zrobić, żeby mrożona ryba smakowała jak świeża? Ten prosty trik stosują najlepsi kucharze świata
Mówi się, że ryba psuje się od głowy. Świeże ryby mają bowiem krótki okres przydatności. Dlatego też, jeśli chcecie wykorzystać je za jakiś czas, postawcie na zamrażalnik. Przyda się sprawne chłodzenie i jeden sprytny trik.

Do jedzenia ryb nie trzeba nikogo namawiać. Są zdrowe, szeroko dostępne i szalenie korzystne dla zdrowia. Polacy chętnie sięgają po ryby Ryba to dobry i prosty pomysł na obiad. Szczególnie, jeśli weźmiecie pod uwagę możliwości i sposoby, z których możecie skorzystać chcąc ją przyrządzić. Polacy jedzą około 13 kg ryby rocznie, podczas gdy przeciętny Japończyk zjada aż ponad 60 kg ryb. Ze względu na ogromną wartość odżywczą, powinny trafiać na wasze stoły co najmniej 2 razy w tygodniu. Długowieczności przysłużą się głównie tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, śledź, tuńczyk, szprot, dorsz czy halibut. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ryb Każdy dietetyk powie wam to samo - jedzcie ryby. Ich częste spożywanie przyczynia się bowiem do rzadszego zapadania na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie, a nawet nowotwory. Ryby można podawać również dzieciom i to już od 1 roku życia! Ryby morskie są zdrowsze od słodkowodnych. Głównie ze względu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Ta cenna substancja jest największym skarbem ryb. Organizm człowieka nie umie ich sam wytworzyć, dlatego powinniście je sobie dostarczać wraz z pożywieniem. Omega -3 poprawiają wzrok, a także są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Osoby, które jadają ryby, wpływają na lepszą pamięć i zdolność kojarzenia. Dzięki jedzeniu ryb możecie też obniżyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby Alzheimera i demencję.  Ryby w codziennej diecie  Ważne, żebyście po ryby sięgali przy każdej nadarzającej się okazji. Zawierają one liczne witaminy, szczególnie rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Ryby to bogactwo minerałów, m.in. fosforu, wapnia czy jodu. Ryby jako doskonałe źródło białka 100 g sardynek może mieć tyle...