
Sezon na cukinię trwa, wciąż więc staramy się „przerobić” to warzywo na najróżniejsze sposoby. Poza przetworami w postaci leczo i keczupu, wielu z nas robi z cukinii różnego rodzaju potrawki, placki, kotleciki i innego rodzaju przysmaki.
Tarta z cukinii z ciasta francuskiego
Niestety większość z nich to potrawy, które wymagają sporo pracy. Mamy na to rozwiązanie. Dzisiaj przedstawiamy wam fantastyczny i bardzo prosty przepis na cukinię zapiekaną w cieście francuskim.
Tego typu tartę można przyrządzić na milion sposobów, ale akurat ten jest wyjątkowo szybki. Cała praca ograniczy się właściwie do pokrojenia warzywa w cienkie plastry o grubości nieprzekraczającej ok. 0,4-0,5 cm.
Takie plasterki wyłóżcie na cieście francuskim, wcześniej oczywiście odpowiednio je doprawiając. Wystarczy chwila w piekarniku, by móc cieszyć siebie i swoich bliskich naprawdę wspaniałym i prostym przysmakiem.
Przepis na cukinię zapiekaną w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 40 dag)
- 2 cukinie średniej wielkości (ok. 1 kg)
- 10 dag żółtego sera w kostce
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- Olej lub oliwa
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię umyjcie i pokrójcie w cienkie plastry – im cieńsze, tym szybciej stanie się miękka podczas pieczenia.
- Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Jajko rozbijcie i rozkłóćcie widelcem.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do cukinii.
- Doprawcie cukinię solą, pieprzem, dodajcie odrobinę oleju lub oliwy. Dokładnie wymieszajcie plastry warzywa z dodatkami.
- Rozwińcie płaty ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pośrodku układajcie plastry z cukinii na zakładkę. Zostawcie 1-2 cm na rant.
- Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie posypcie tartę serem żółtym i zapiekajcie przez kolejne 5-10 minut.
- Pokrójcie gotową tartę na małe kawałki gdy lekko przestygnie.
- Smacznego!