Nie smażcie już więcej placków z cukinii. To warzywo najlepiej smakuje w tej błyskawicznej wersji
Getty Images
Newsy

Nie smażcie już więcej placków z cukinii. To warzywo najlepiej smakuje w tej błyskawicznej wersji

Nie leczo, nie placki, tylko ta szybka i smaczna potrawa. Poświęćcie na przygotowanie 5 minut i cieszcie się najlepszym przysmakiem z cukinii, jaki można sobie tylko wyobrazić.

Sezon na cukinię trwa, wciąż więc staramy się „przerobić” to warzywo na najróżniejsze sposoby. Poza przetworami w postaci leczo i keczupu, wielu z nas robi z cukinii różnego rodzaju potrawki, placki, kotleciki i innego rodzaju przysmaki.

Tarta z cukinii z ciasta francuskiego

Niestety większość z nich to potrawy, które wymagają sporo pracy. Mamy na to rozwiązanie. Dzisiaj przedstawiamy wam fantastyczny i bardzo prosty przepis na cukinię zapiekaną w cieście francuskim.

Tego typu tartę można przyrządzić na milion sposobów, ale akurat ten jest wyjątkowo szybki. Cała praca ograniczy się właściwie do pokrojenia warzywa w cienkie plastry o grubości nieprzekraczającej ok. 0,4-0,5 cm.

Takie plasterki wyłóżcie na cieście francuskim, wcześniej oczywiście odpowiednio je doprawiając. Wystarczy chwila w piekarniku, by móc cieszyć siebie i swoich bliskich naprawdę wspaniałym i prostym przysmakiem.

Zobacz także
Żadne ziemniaki ani cukinia. O tej porze roku placki robię tylko z 1 warzywa i są przepyszne

Żadne ziemniaki ani cukinia. O tej porze roku placki robię tylko z 1 warzywa i są przepyszne

Nie z cukinii i nie z pomidorów. Ketchup zrobiłam z innego warzywa i jest o wiele lepszy

Nie z cukinii i nie z pomidorów. Ketchup zrobiłam z innego warzywa i jest o wiele lepszy

Przepis na cukinię zapiekaną w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 40 dag)
  • 2 cukinie średniej wielkości (ok. 1 kg)
  • 10 dag żółtego sera w kostce
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Olej lub oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyjcie i pokrójcie w cienkie plastry – im cieńsze, tym szybciej stanie się miękka podczas pieczenia.
  2. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  3. Jajko rozbijcie i rozkłóćcie widelcem.
  4. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do cukinii.
  5. Doprawcie cukinię solą, pieprzem, dodajcie odrobinę oleju lub oliwy. Dokładnie wymieszajcie plastry warzywa z dodatkami.
  6. Rozwińcie płaty ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pośrodku układajcie plastry z cukinii na zakładkę. Zostawcie 1-2 cm na rant.
  7. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie posypcie tartę serem żółtym i zapiekajcie przez kolejne 5-10 minut.
  8. Pokrójcie gotową tartę na małe kawałki gdy lekko przestygnie.
  9. Smacznego!