Nie śliwki ani jabłka, tylko te owoce zalewam ciastem. Wychodzi słodkie i wilgotne, do kawy idealne
GettyImages
Newsy

Nie śliwki, nie jabłka, tylko te owoce zalewam ciastem. Wychodzi wilgotne i słodkie w punkt

Ciasto z tego przepisu to prawdziwa gratka dla łasuchów. Zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają mocno owocowe wypieki. Tym razem nie jest to ciasto śliwkowe ani szarlotka - użyjcie innych owoców i też będzie pysznie.

Późnym latem w sklepach jest istne zatrzęsienie owoców, na które tak czekamy przez cały rok - mowa tutaj o wczesnych jabłkach, śliwkach czy brzoskwiniach. Wśród nich są jeszcze jedne, choć często pomijane owoce, czyli nektarynki.

Doceniają je ci, którzy nie mogą znieść „włochatej” skórki brzoskwini. Ponieważ nektarynki są gładkie, można nawet bez obierania użyć ich do zrobienia smacznego ciasta. Wykorzystajcie poniższy przepis na właśnie taki wypiek, gdzie nektarynki grają główną rolę. Ciasto jest lekkie, wilgotne i bardzo słodkie, 

Przepis na ciasto nektarynkowe

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych w niewielkie kawałki nektarynek

  • 350 g mąki

  • 1 szklanka cukru (ok. 200 g - ilość można nieznacznie obniżyć)

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • ⅓ szklanki oleju

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka esencji waniliowej

Zobacz także
Ani marchewka ani dynia. Nikt nie wierzył, że z innego warzywa zrobiłam tak mięciutkie ciasto

Ani marchewka, ani dynia. Nikt nie wierzył, że z innego warzywa zrobiłam tak mięciutkie ciasto

Wystarczy pokroić jabłka i zamieszać łyżką. Nie ma prostszego jabłecznika niż „leniwiec”

Wystarczy pokroić jabłka i zamieszać łyżką. Nie ma prostszego jabłecznika niż „leniwiec”

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie z lodówki składniki potrzebne do zrobienia ciasta. Wszystkie powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową. 

  2. Pokrójcie nektarynki w drobną kostkę.

  3. Przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dzięki temu zabiegowi ciasto wyjdzie bardzo puszyste i lekkie. 

  4. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno, a żółtka wymieszajcie w osobnej misce wraz z jogurtem, olejem i esencją waniliową.

  5. Przełóżcie otrzymaną masę do miski z mąką. Dodajcie jeszcze cukier i wymieszajcie dokładnie, aż składniki się połączą. 

  6. Wsypcie pokrojone drobno nektarynki i przemieszajcie. Na koniec dodajcie jeszcze pianę z białek i wmieszajcie ją w ciasto dokładnie, ale delikatnie szpatułką.

  7. Wlejcie masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 45-50 minut, aż do suchego patyczka. Smacznego!

Co można zrobić z nektarynek?

Te słodziutkie owoce posłużą wam do upieczenia pysznego ciasta jogurtowego oraz wielu innych. Zrobicie z nich też przetwory, desery, a nawet można dodać nektarynkę do sałatki z kapusty. Wypróbujcie ciekawe przepisy z tym owocem w roli głównej, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: