
Na pewno każdy z was zna choć jednego zatwardziałego miłośnika mięsa który przyrzeka, że nigdy nie spróbuje i nie polubi warzywnych zamienników jego ulubionych dań. Może jednak zmienić zdanie, gdy skosztuje pasztetu z poniższego przepisu.
Nie zawiera nawet grama mięsa, a jest tak smaczny, że można pomylić go z „prawdziwym”. Jego główny składnik stanowi cukinia, która jest bazą tego dania. Do tego jeszcze koniecznie podsmażona cebula, która nada pasztetowi odpowiedniego aromatu oraz przyprawy - te, które zwykle dodajemy do mięs.
Dzięki umiejętnemu doprawieniu warzywny pasztet z cukinii jest przepyszny, a do tego sycący. Można go podać z sosem, ketchupem albo po prostu położyć na kanapki.
Przepis na pasztet z cukinii
Składniki:
-
1 kg cukinii
-
3 marchewki
-
2 cebule
-
160 g kaszy manny
-
5 jaj
-
pół szklanki oleju
-
2 łyżeczki oregano
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka kurkumy
-
pół łyżeczki imbiru suszonego
-
pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie cukinię i odetnijcie końcówki. Jeśli macie starsze sztuki, trzeba je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
-
Zetrzyjcie cukinię na tarce, na średnich oczkach. Przełóżcie do miski, posólcie i odstawcie na 15 minut.
-
W międzyczasie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklijcie na oleju. Po usmażeniu odstawcie do ostygnięcia.
-
Gdy cukinia puści już sok, odciśnijcie ją na sitku. Dodajcie do niej cebulę oraz startą na tarce marchewkę.
-
Do miski z warzywami wsypcie kaszę mannę, wlejcie olej i wymieszajcie.
-
Na koniec wbijcie jeszcze jajka i dodajcie przyprawy. Starannie wymieszajcie, do połączenia składników.
-
Tak przygotowaną masę wlejcie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Można też posmarować ją masłem i obsypać bułką tartą.
-
Włóżcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez godzinę.
Tak przygotowany pasztet z cukinii będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek, przekąską na zimno lub przystawką. Można go zjeść prosto z blaszki albo podać z sosem.