Nie robię już pasztetu z mięsa. Rodzina sie nie kapnęła, tylko wcina z keczupem
GettyImages
Newsy

Nie robię już pasztetu z mięsa. Rodzina się nie kapnęła, tylko wcina ten z ketchupem

Przepis na ten pasztet jest banalnie prosty i gdy raz spróbujecie, na pewno będziecie robić go częściej. Wychodzi znacznie lżejszy od typowego pasztetu z mięsa, a jest tak pyszny, że nikt nawet się nie zorientuje, z czego go zrobiliście.

Na pewno każdy z was zna choć jednego zatwardziałego miłośnika mięsa który przyrzeka, że nigdy nie spróbuje i nie polubi warzywnych zamienników jego ulubionych dań. Może jednak zmienić zdanie, gdy skosztuje pasztetu z poniższego przepisu.

Nie zawiera nawet grama mięsa, a jest tak smaczny, że można pomylić go z „prawdziwym”. Jego główny składnik stanowi cukinia, która jest bazą tego dania. Do tego jeszcze koniecznie podsmażona cebula, która nada pasztetowi odpowiedniego aromatu oraz przyprawy - te, które zwykle dodajemy do mięs.

Dzięki umiejętnemu doprawieniu warzywny pasztet z cukinii jest przepyszny, a do tego sycący. Można go podać z sosem, ketchupem albo po prostu położyć na kanapki. 

Przepis na pasztet z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii

  • 3 marchewki

  • 2 cebule

  • 160 g kaszy manny

  • 5 jaj

  • pół szklanki oleju 

  • 2 łyżeczki oregano

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • pół łyżeczki imbiru suszonego

  • pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Zapomnijcie o mdłych plackach z cukinii. Zetrzyjcie to, a wyjdą wyraziste w smaku i mega chrupiące

Dość już mdłych placków z cukinii. Zetrzyjcie to do środka, a wyjdą wyraziste w smaku i chrupiące

Do ketchupu z cukinii dodaję pomidory, jeszcze 1 warzywo i wychodzi petarda. 10x lepszy niż sklepowy

Do ketchupu z cukinii dodaję pomidory, jeszcze 1 warzywo i wychodzi petarda. 10x lepszy niż sklepowy

Przygotowanie:

  1. Umyjcie cukinię i odetnijcie końcówki. Jeśli macie starsze sztuki, trzeba je obrać ze skórki i usunąć nasiona.

  2. Zetrzyjcie cukinię na tarce, na średnich oczkach. Przełóżcie do miski, posólcie i odstawcie na 15 minut.

  3. W międzyczasie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklijcie na oleju. Po usmażeniu odstawcie do ostygnięcia. 

  4. Gdy cukinia puści już sok, odciśnijcie ją na sitku. Dodajcie do niej cebulę oraz startą na tarce marchewkę.

  5. Do miski z warzywami wsypcie kaszę mannę, wlejcie olej i wymieszajcie.

  6. Na koniec wbijcie jeszcze jajka i dodajcie przyprawy. Starannie wymieszajcie, do połączenia składników.

  7. Tak przygotowaną masę wlejcie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Można też posmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. 

  8. Włóżcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez godzinę. 

Tak przygotowany pasztet z cukinii będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek, przekąską na zimno lub przystawką. Można go zjeść prosto z blaszki albo podać z sosem.