Frytki to danie, które jest odsądzane od czci i wiary przez niemal wszystkich dietetyków. Wielu je kocha, ale jeszcze więcej nie ma zielonego pojęcia o fatalnym skutku smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków na zdrowie. Zwłaszcza najmłodszych.
Uważa się, że jedzone regularnie frytki to zwiększenie możliwości zachorowania na raka wątroby aż o 60%! Szczególnie groźny jest akrylamid, czyli niebezpieczny związek wydzielający się podczas smażenia pokrajanych w słupki ziemniaków.
Co Katarzyna Bosacka uważa o jedzeniu frytek?
Kto jak kto, ale ekspertka w dziedzinie żywienia, diety i składu wszystkich produktów dostępnych w sklepach i nie tylko, czyli Katarzyna Bosacka, wie o frytkach niemal wszystko. Będziecie jednak zaskoczeni, co sama zainteresowana sądzi o smażonych frytkach:
– Ja bardzo lubię frytki. Naprawdę, bardzo, niestety. Wydaje mi się, że ludzie dzielą się na tych, co kochają makarony i tych, co kochają wszystko co z ziemniaka. Ja należę do „pyrlandii” – bez ogródek wyznała kilka lat temu w jednym z programów telewizyjnych.
To jednak tylko jedna strona medalu, jeśli chodzi o stosunek Bosackiej do frytek. Dziennikarka doskonale zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków jedzenia tego delikatesu. Jednak 49-letnia mama czworga dzieci dobrze wie, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić niemal na wszystko. I na frytki, i na inne kaloryczne dania, takie jak na przykład gofry.
Zobacz także:
Jak często je się frytki w domu Katarzyny Bosackiej?
Nawet w domu państwa Bosackich, gdzie dzieci od maleńkości są uczone właściwych kulinarnych i żywieniowych wzorców. Na pytanie jak się jada u Bosackich, pani Katarzyna odpowiedziała:
– Zdrowo, domowo, ale bez przesady. Oczywiście dbam o to, by moja rodzina jadła zdrowo, ale nie robię afery, gdy czasami dzieci zjedzą frytki, paluszki rybne, hamburgera. Świat się nie zawali. Chodzi o to, żeby ten hamburger nie był codziennie. Zwłaszcza dzieciom należy wyznaczać granice – przyznała Bosacka w wywiadzie dla jednego z miesięczników.
Źródło: Kobieta i Życia, Dzień Dobry TVN
Czytaj także: