"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?

Katarzyna Bosacka i frytki? Okazuje się, że znana dziennikarka i wyznawczyni zdrowego odżywiania wcale nie stroni od kochanego przez wszystkich słonego i tłustego dania.
Hubert Rój
maj 28, 2021

Frytki to danie, które jest odsądzane od czci i wiary przez niemal wszystkich dietetyków. Wielu je kocha, ale jeszcze więcej nie ma zielonego pojęcia o fatalnym skutku smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków na zdrowie. Zwłaszcza najmłodszych.

Uważa się, że jedzone regularnie frytki to zwiększenie możliwości zachorowania na raka wątroby aż o 60%! Szczególnie groźny jest akrylamid, czyli niebezpieczny związek wydzielający się podczas smażenia pokrajanych w słupki ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co Katarzyna Bosacka uważa o jedzeniu frytek?

Kto jak kto, ale ekspertka w dziedzinie żywienia, diety i składu wszystkich produktów dostępnych w sklepach i nie tylko, czyli Katarzyna Bosacka, wie o frytkach niemal wszystko. Będziecie jednak zaskoczeni, co sama zainteresowana sądzi o smażonych frytkach:

– Ja bardzo lubię frytki. Naprawdę, bardzo, niestety. Wydaje mi się, że ludzie dzielą się na tych, co kochają makarony i tych, co kochają wszystko co z ziemniaka. Ja należę do „pyrlandii” – bez ogródek wyznała kilka lat temu w jednym z programów telewizyjnych.

Zobacz także

To jednak tylko jedna strona medalu, jeśli chodzi o stosunek Bosackiej do frytek. Dziennikarka doskonale zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków jedzenia tego delikatesu. Jednak 49-letnia mama czworga dzieci dobrze wie, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić niemal na wszystko. I na frytki, i na inne kaloryczne dania, takie jak na przykład gofry.

Jak często je się frytki w domu Katarzyny Bosackiej?

Nawet w domu państwa Bosackich, gdzie dzieci od maleńkości są uczone właściwych kulinarnych i żywieniowych wzorców. Na pytanie jak się jada u Bosackich, pani Katarzyna odpowiedziała:

– Zdrowo, domowo, ale bez przesady. Oczywiście dbam o to, by moja rodzina jadła zdrowo, ale nie robię afery, gdy czasami dzieci zjedzą frytki, paluszki rybne, hamburgera. Świat się nie zawali. Chodzi o to, żeby ten hamburger nie był codziennie. Zwłaszcza dzieciom należy wyznaczać granice – przyznała Bosacka w wywiadzie dla jednego z miesięczników.

Źródło: Kobieta i Życia, Dzień Dobry TVN

Czytaj także:

Komentarze
Katarzyna Bosacka
Daniel Wysocki/ons.pl
Gwiazdy Na co dzień dzieli się poradami kuchennymi i dietetycznymi. Teraz zaskoczyła chyba wszystkich
Znana prezenterka telewizyjna postanowiła na zmiany. Zobaczcie, o co dokładnie chodzi.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Katarzyna Bosacka zdobyła uznanie telewidzów już ładnych parę lat temu. Na renomę zapracowała udanymi występami  na antenie TVN Style i TVN Ujęła wszystkich nie tylko cennymi poradami kuchennymi i dietetycznymi. Bosacka swoją popularność zawdzięcza także pogodnemu stylowi bycia i wizerunkowi kobiety, z którą można by konie kraść. Rezolutność, zaradność, pomysłowość – tym wszystkim emanowała pani Kasia w swoich programach telewizyjnych. W ostatnim czasie skupiła się na prowadzeniu kanału youtubowego "EkoBosacka". Przejście do internetu było spowodowane odejściem po wielu latach pracy z telewizji TVN. Zapracowana gospodyni Jednak życie Katarzyny Bosackiej to nie tylko radzenie gospodyniom domowym przed kamerą. Pani Kasia jest szczęśliwą żoną byłego ambasadora Polski w Kanadzie, Marcina Bosackiego. Razem wychowują czwórkę dzieci. Była prowadząca programu „Wiem, co jem” nie ukrywa, że ma z nimi sporo roboty. Gotowanie, pranie, pomaganie dzieciom przy odrabianiu lekcji – te wszystkie rzeczy, a także pozostałe obowiązki domowe wymagają sporo czasu. Bosacka nie ma go więc już zbyt wiele dla siebie. Z tych powodów, a także z wygody postanowiła nieco skrócić swoje włosy: – Matka wielodzietna pracująca lubi wygodę, a wygoda to krótkie włosy, które da się opanować między nauką zdalną dzieci, gotowaniem obiadu, a pracą zawodową. – napisała pani Kasia w szczerym wyznaniu na swoim Instagramie. Czy zmiana fryzury wyszła jej na dobre? Sprawdźcie sami! Nam wydaje się, że Bosackiej ubyło co najmniej kilka dobrych lat!         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Przeczytaj
Katarzyna Cichopek
ons
Newsy Kasia Cichopek piecze pierniki i narzeka na tegoroczne święta: „Mąż zawsze kupował mi biżuterię”
Na Instagramie Kasi Cichopek czuć już świąteczną atmosferę. Gwiazda „M jak Miłość” podzieliła się z obserwatorami fotografią uwieczniającą rodzinne dekorowanie pierniczków. Mimo iż na jej twarzy maluje się szeroki uśmiech, aktorka przyznaje, że w tym roku jednej tradycji nie stanie się zadość.
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Cichopek w świątecznym wydaniu Znane polskie gwiazdy od pierwszych dni grudnia dzielą się ze swoimi fanami pomysłami na świąteczny wystrój mieszkania, prezenty, stylizacje, a także wigilijne dania i wypieki.  Kasia Cichopek również wpadła w wir świątecznych przygotowań. Rozpoczęła je tradycyjnie – od upieczenia pierniczków przygotowanych wraz ze swoimi dziećmi - Helenką i Adasiem.  Sezon świąteczny uważam za otwarty. Kochamy wspólnie z dziećmi piec i ozdabiać pierniczki. To nasza rodzinna tradycja – czytamy na Instagramie aktorki. Na dodanym przez gwiazdę zdjęciu, oprócz pięknej dekoracji stołu, uwagę przyciągają również różnokolorowe przysmaki. Wśród nich można znaleźć uśmiechnięte bałwanki i ludziki, ale także serduszka i jednorożce. Fani docenili twórczość Cichopek i kreatywność jej dzieci. „Wyglądają apetycznie”, „Ale piękne pierniczki”, „Mistrzostwo świata”, „Pierniczki wyglądają przepysznie i mam nadzieję, że moje też takie będą. Pozdrawiam całą Twoją rodzinę”, „Ale wspaniale i słodko i pysznie, a dzieci się świetnie bawią”. Problem z prezentami Jednak święta to nie tylko wypieki. Trzeba przecież zadbać również o prezenty dla najbliższych. Aktorka przyznaje, że o ile z upominkami dla dzieci nie będzie żadnego problemu, wybór niespodzianki dla niej i męża sprawi w tym roku niemałą trudność. „W tym roku to jest duży problem. Mój mąż, kiedy wystartowała moja marka biżuteryjna, powiedział, że strzeliłam mu w kolano. Zawsze kupował mi biżuterię, teraz mam własną markę, więc ten segment jest już zagospodarowany” - zdradziła w wywiadzie dla portalu „Jastrząb Post”. Jak się okazuje, gwiazda nie jest zwolenniczką...

Przeczytaj
Rzepa
Pixabay/ivabalk
Newsy Frytki z rzepy? Czemu nie. To danie wprost zachwyci twoje pociechy
Rzepa jest znana wyłącznie z uprawy, nie rośnie na dziko. Mało kto wie, że można ją wykorzystać do ciekawych pomysłów kulinarnych. Proponujemy super szybkie, wegańskie frytki.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Rzepa to podgatunek kapusty. Sam jej korzeń zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. Warzywo zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków. W skuteczny sposób hamują one rozwój niektórych mikroorganizmów chorobotwórczych.  Bogactwo w bulwach rzepy  W jadalnych bulwach rzepy znajdziemy całą masę bogatych składników. Jest to rafanina i rafanol, które mają silne działanie odkażające i przeciwłojotokowe. Ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Kombinacja sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania. Odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Możemy skorzystać z jej właściwości przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości. Mniej kalorii i węglowodanów Rzepa to przede wszystkim produkt spożywczy. Jeśli lubicie frytki, mamy dla was pewną wegańską propozycję. Rzepa nadaje się bowiem do frytek, znacznie mniej kalorycznych niż te klasyczne. Warzywo ma też o wiele mniej węglowodanów niż popularny ziemniak. Rzepowa alternatywa dla tradycyjnych frytek może się wam spodobać. Największa różnica tkwi we wspomnianym składzie ziemniaka i rzepy. Frytki, które wam proponujemy sprawdzą się nawet w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych wybierają się na dietę niskowęglowodanową.  Błonnik, potas i witaminy Częste spożywanie rzepy niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy dokonać nieprzeciętnego wyboru podczas kolacji, zdecydujmy się na frytki z rzepy.  Frytki z rzepy. Jak je zrobić? Potrzebne nam będą:...

Przeczytaj
maklowicz frytki
ONS/Adobe Stock
Newsy Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście
Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku. Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu. Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych? To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia. Ziemniaki na frytki Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz. Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem. Jak zrobić frytki belgijskie? Składniki 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C Olej do smażenia 1 łyżka cukru Zimna woda Termometr Przygotowanie Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze...

Przeczytaj