Nie robicie tego z mąką po przyniesieniu ze sklepu? Skutki mogą być opłakane
Adobe Stock
Newsy

Nie robicie tego z mąką po przyniesieniu ze sklepu? Skutki mogą być opłakane

Nie każdy przeżył inwazję moli spożywczych w swojej kuchni. Jednak jeśli ktoś ma to już na swoim koncie, nie postawi beztrosko papierowej torby z mąką na półce. Przynajmniej przez pewien czas.

Kiedyś, gdy ziarno było mielone w młynach starego typu, lub ręcznie w domach, przesiewanie mąki było koniecznością. Dzięki temu łatwiej było usunąć z niej zanieczyszczenia, insekty, czy niezmielone fragmenty źdźbeł. Dziś najczęściej przynosicie mąkę do domu i odstawiacie paczkę na półkę w kuchni. Czasem to wystarczy, ale nie zawsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się biorą w domu mole spożywcze i jak je tępić?

Kto miał w swojej kuchni mole spożywcze, ten wie, że to istny koszmar. Raz przyniesione do domu ze sklepu w paczce mąki, potrafią rozprzestrzenić się po całej kuchni. Atakują nie tylko inne torebki mąki, jakie przechowujecie, ale też kasze, a nawet cukier.

Jeśli domownicy nie są wystarczająco wyczuleni i przegapią ten moment, gdy w mące pojawiają się niteczki, zdradzające obecność moli,  oraz pozwolą im się swobodnie się rozmnożyć, nie ma innego wyjścia — trzeba wyrzucić wszystko, co mogło zostać zakażone. I nie chodzi tylko o mąki i kasze.

Oto gdzie możecie jeszcze znaleźć ich larwy i dojrzałe osobniki:

  • W mechanizmach szuflad kuchennych
  • W zawiasach szafek
  • W grzbietach książek kucharskich
  • W matach, podkładkach pod talerze na stoły
  • W zakrętkach słoików
  • W pokrywkach pojemników do przechowywania
  • W pudełkach na kawę i herbatę
  • W przyprawach
  • W opakowaniach papieru do pieczenia i folii do żywności
  • i wielu innych miejscach

Jeśli wypowiecie wojnę swoim molom spożywczym, to nie ma rady — trzeba nie tylko usunąć wszystko z szafek, wielokrotnie szorować płozy szuflad i zawiasy szafek specjalnymi preparatami na bazie octu czy środków chemicznych, ale też wiele kuchennych przedmiotów po prostu wyrzucić, bo nie da się ich oczyścić.

W kuchni należy porozwieszać też pułapki, w które chwytane są dorosłe męskie osobniki, i które dodatkowo dają wam informację czy jeszcze dużo moli w niej mieszka. I najważniejsze. Za każdym razem gdy przynosicie ze sklepu nową paczkę mąki musicie ją przesiać przez sito i zamknąć w szczelnym słoiku. Inaczej wasza wojna z molami nigdy się nie skończy.

W domu, przez który przeszła inwazja moli spożywczych niestety na przynajmniej kilka miesięcy należy zapomnieć o trzymaniu paczki mąki w papierowej torebce, na półce w szafce kuchennej.

Zobacz także
Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?

Mąka pszenna typ 500 czy 750? Co tak naprawdę oznaczają te numery?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Po co przesiewać mąką do ciast?

Przesiewanie mąki jest nie tylko przydatne i może uchronić przed przyniesieniem do domu ze sklepu moli spożywczych, ale jest wręcz konieczne jeśli przyrządzacie niektóre rodzaje ciast.

Ciasta drożdżowe czy biszkoptowe powinny być lekkie, dobrze wyrośnięte i puszyste. Jeśli przed wyrabianiem przesiejecie mąkę przez sito, napowietrzycie ją, co spowoduje, że wypiek będzie lepiej rósł, a gotowy będzie bardziej delikatny i puszysty. Do tego jeśli przesiewając mąkę robicie to samo z pozostałymi suchymi składnikami ciasta, uzyskacie dodatkową korzyść: sypkie składniki lepiej się ze sobą połączą.

Mąkę warto przesiać bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Dlatego jeśli macie zwyczaj przesiewania całej mąki przyniesionej ze sklepu do domu, po czym odkładacie do szczelnych słoików, gdy wyjmiecie ją i rozpoczynacie pieczenia ciasta, warto ponownie przesypać ja przez sito, tym razem nie po to, żeby usunąć insekty, ale po to, żeby ją napowietrzyć.

Źródło: mamadu.pl

Jak pozbyć się moli spożywczych? Wykorzystajcie te domowe sposoby
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się moli spożywczych? Wykorzystajcie te domowe sposoby
Jeśli w waszej kuchni zalęgły się mole spożywcze, nie panikujcie – można się ich pozbyć stosując proste metody.

Po kuchni latają małe ćmy, a w pudełku z ryżem znaleźliście niewielkie, białe robaczki? Nie mamy dobrych wiadomości! Te owady to mole spożywcze, trudne do wytępienia szkodniki i niestety bardzo często spotykane w naszych domach. Sprawdźcie, jak sobie z nimi poradzić domowymi sposobami. Jak pozbyć się moli spożywczych – zróbcie porządki Zawsze pierwszym krokiem w usuwaniu moli z mieszkania jest pozbycie się wszystkich produktów, które mole uwielbiają. Oznacza to wyrzucenie zwykle całej zawartości kuchennych szafek, ponieważ mole mogą być dosłownie wszędzie! Przegryzą papier i przecisną się przez wąskie szczeliny, dlatego należy pozbyć się nie tylko produktów, w których znaleźliście mole, ale także tych, które mogły mieć z nimi kontakt. Mole można znaleźć w: Makaronie Mące Ryżu Kaszach Płatkach śniadaniowych Ciastkach Przyprawach Herbacie Sposób na mole – umyjcie szafki Kolejnym krokiem w porządkach jest bardzo dokładnie wymycie szafek. Trzeba usunąć wszelkie okruszki, ponieważ mole je uwielbiają i jeśli nie będzie sprzątać dokładnie, może się okazać, że larwy przetrwały schowane w odległym kącie szafki lub szuflady (a nawet w tosterze!). Należy dokładnie odkurzyć wszystkie miejsca i przemyć je roztworem wody z octem, w proporcji 1:1. Możecie dodać do niego także olejek z goździków lub olejek cytrusowy. Po umyciu szafek postawcie w nich miskę z gorącym octem i odstawcie na jakiś czas. Jak odstraszyć mole – domowe sposoby By zniechęcić mole do ponownych odwiedzin w waszej kuchni, możecie wykorzystać proste, domowe sposoby, które odstraszą nieproszonych gości: Aromat waniliowy – wystarczy nałożyć go na kuchenną szafkę. Pomarańcza z goździkami – choć kojarzy się ze...

Jak najlepiej odstraszyć mole spożywcze? Skórka od tego owocu załatwia sprawę
AdobeStock
Newsy
Jak najlepiej odstraszyć mole spożywcze? Skórka od tego owocu załatwia sprawę
Walczycie z molami spożywczymi? Ten owoc je skutecznie odstrasza, wykorzystajcie tę właściwość!

Mole spożywcze są zmorą wielu osób. Potrafią skutecznie utrudnić życie i spowodować utratę wszystkich zapasów. Na szczęście jest wiele metod na pozbycie się moli z kuchni . Dowiedzcie się co zrobić, jeśli w kuchni zalęgną się wam może spożywcze. Jak pozbyć się moli z kuchni? Problem obecności moli spożywczych jest bardzo powszechny. W blokach i miastach nieciężko o przedostanie się moli z mieszkania do mieszkania. Często larwy moli przynosi się do domu także w produktach spożywczych. Są one bardzo małe i bardzo ciężko je zauważyć. Jeśli mole pojawią się już u was w domu, musicie w porę podjąć z nimi walkę, która może okazać się dość ciężka. Odstraszenie moli jest jednak możliwe. Skorzystajcie z tych porad. Mole spożywcze? Nigdy tego nie róbcie! Na początek chcielibyśmy przestrzec was przed korzystaniem ze specjalnych lepów na mole, które mają za zadanie wyłapać osobniki. Mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku. Take lepy nasączone są feromonami wabiącymi szkodniki. Jeśli mieszkacie w bloku lub na osiedlu w pobliżu innych ludzi, możecie zwabić do swojego mieszkania mole sąsiadów. Zamiast się ich pozbyć, przyciągniecie je w ten sposób do siebie. Skórka pomarańczy na mole Jeśli mole pojawią się już u was, musicie koniecznie przeprowadzić przegląd zapasów i większość wyrzucić. Potem trzeba dokładnie umyć spiżarnię, wszystkie schowki i zastosować odstraszacze moli. Mole najczęściej ukrywają się w: Ryżu Kaszach Mące Płatkach śniadaniowych Po wyrzuceniu i dokładnym umyciu, rozłóżcie w kilku miejscach skórki pomarańczy. Najlepiej zadziałają pomarańcze z goździkami. W skórki po pomarańczach powkładajcie goździki i umieśćcie je w szafkach i innych miejscach, w których trzymaliście...

Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam (zapach cytrusów i goździków skutecznie odstraszy mole)
Pixabay
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam
Walka z domowymi insektami to ciężka praca. Do zwalczenia moli warto użyć domowych, sprawdzonych sposobów.

Mało które insekty potrafią zrobić tak duże spustoszenie w zwykłym mieszkaniu, jak dokuczliwe mole spożywcze i odzieżowe. Walka z tymi insektami jest o tyle trudna, że rozmnażają się one w zawrotnym tempie. Dorosła samica mola może składać do 200 jaj dziennie… Jeżeli po dostrzeżeniu moli w swoim mieszkaniu szybko nie zabierzecie się za ich wyplenienie, może to przynieść opłakane skutki. Skąd biorą się w domu mole? Nieszczęsne owady mogą przybyć do waszego domu z mieszkania sąsiadów np. przez klatki wentylacyjne, a nawet przewody. Larwy moli odzieżowych odżywiają się włóknami tkanin. Z kolei mole spożywcze, można przywlec do mieszkania np. za pośrednictwem kasz i innych produktów spożywczych ze sklepu. Na początek warto zadać sobie pytanie, z jakim wrogiem przyszło wam się zmierzyć. Mole odzieżowe i spożywcze, różnią się od siebie nie tylko swoją ulubioną pożywką. Różni się także pod względem wyglądu. Mole ubraniowe mają barwę bardziej żółtawą niż szarobure mole spożywcze w dorosłej postaci. Co ciekawe, samice moli obydwu rodzajów, raczej zachowują statyczny styl życia i zajmują się składaniem jaj. Bardziej „widoczne” są za to samce moli spożywczych i ubraniowych, które latają po całym opanowanym przez siebie mieszkaniu. Jak radzić sobie z tymi paskudnymi szkodnikami? Mamy na to prosty, domowy sposób. Wykorzystajcie połączenie, którego mole wręcz nie znoszą. Domowe sposoby na odstraszenie moli Chodzi o kwaśną cytrynę i goździki. Połączenie kwaśnego cytrusa i intensywnych olejków eterycznych zawartych w goździkach, pozwoli na odstraszenie insektów. Przetnijcie cytrynę na pół lub na mniejsze plasterki i nabijcie ją obficie goździkami. Tak skomponowaną „bombę” na mole, umieśćcie...

liść laurowy
Pixabay
Newsy
Włóżcie 2 liście laurowe do opakowania z mąką a będziecie w totalnym szoku
Liście laurowe są jedną z głównych stosowanych przypraw w codziennej kuchni. To niezbędnik każdego wywaru czy sosu. Jednak dzięki swoim właściwościom sprawdzą się również jako odstraszacz na niespodziewanych lokatorów w kuchennych szafkach.

Wiele osób boryka się z różnymi szkodnikami, które mogą zaburzyć domowy ład. Część z nich za nic ma w sobie obecność człowieka i żyją sobie w najlepsze, kiedy nawet się ich nie dostrzega. Do wyjątkowo opornych insektów, należą mole ubraniowe czy spożywcze. Te drugie dostają się do domu zazwyczaj w momencie przyniesienia ze sklepu zakupów. Kryją się w różnych produktach, po czym przechodzą do innych i rozwijają swoją grupę w danym środowisku. Nieproszeni goście Mole spożywcze to wyjątkowo uparte owady, które prędzej czy później i tak pojawią się w danym mieszkaniu. Można je znaleźć w suchych zapasach domowych. Lubią szczególnie sypkie produkty jak mąka, kasze, orzechy czy ryż. Wracając z zakupów, warto przejrzeć opakowania, czy przypadkiem nie zabrało się przy okazji ze sklepowej półki pasażera na gapę. Sposoby na pozbycie się niechcianych lokatorów Usunięcie moli spożywczych z kuchennej przestrzeni jest trudne, gdyż zagnieżdżają się one w jedzeniu. W momencie, kiedy odkryje się nowych towarzyszy, należy pozbyć się wszystkich otwartych opakowań z żywnością, bo tam mogą znaleźć się nowe larwy. Aby uniknąć w przyszłości podobnej sytuacji i nie wyrzucać produktów do kosza, warto zaopatrzyć się wcześniej w różnego rodzaju szklane pojemniki czy słoje. Poprzez przechowywanie w nich produktów spożywczych, mole nie będą miały sposobności przedostania się do takiego opakowania.  Lepiej zapobiegać niż leczyć Dodatkowym zabezpieczeniem takich produktów przed niechcianymi insektami, będą naturalne sposoby jak liść laurowy. Na co dzień to przyprawa, którą wykorzystuje się podczas gotowania wywaru czy sosu, ale sprawdzi się ona również jako odstraszacz moli spożywczych. Wyjątkowy aromat liści laurowych odstrasza...