Lubicie chodzić na grzyby, a nigdy nie spotkaliście się z takim zwyczajem? To działanie to obowiązek każdego wytrawnego grzybiarza. Kilka stuknięć w kapelusz grzyba pozwoli uniknąć nieodpowiedniego zbioru. A to nie koniec zalet takiego zachowania. 

Dlaczego powinno się stukać w kapelusz grzyba? 

Zanim odetniecie lub wykręcicie grzyba, zastukajcie w jego czubek. Takie działanie przyniesie szereg korzyści, zarówno wam, jak i przyrodzie. 

Z delikatnie uderzonego okazu posypią się bowiem zarodniki, które będą zaczątkiem nowego, grzybowego życia. Są one schowane na spodzie kapelusza w rurkach i w blaszkach. Uderzenie oderwie je i wyswobodzi spod opieki „leśnego rodzica”. 

Zobacz także:

Kilkukrotne puknięcia pomagają również oczyścić grzyby z części piasku, przyklejonych igieł, a także podróżujących po nich owadów. Jest to pierwsze pobieżne czyszczenie, zanim włożycie je do kosza. 

Ostatni aspekt, być może okaże się dla wielu z was najważniejszym. Tego typu postukiwanie ma bowiem na celu również sprawdzenie jakości potencjalnego zbioru. Zdrowy, dorodny grzyb podczas uderzenia wyda głuchy dźwięk, nieco podobny do tego, jaki wydaje dynia lub arbuz.

Miękki kapelusz i brak dźwięku oznaczają, że macie do czynienia z leciwym okazem, a do tego prawdopodobnie robaczywym. Kodeks grzybiarza zaleca pozostawienie takich egzemplarzy w lesie. 

Jak prawidłowo zbierać grzyby? 

Wspomniany kodeks grzybiarza normuje sposób zbierania grzybów i zasady zachowania w lesie.  

  • Według niego nie powinniście zbierać okazów, których nie jesteście pewni. 

  • Tak samo nie powinniście wkładać do koszyka zbyt młodych grzybów. To nieetyczne, poza tym może okazać się trujące, gdyż takie egzemplarze nie rozwinęły jeszcze wszystkich charakterystycznych cech. 

  • Nie niszczcie grzybów niejadalnych i trujących. 

  • Naruszoną grzybnię zabezpieczcie, przykrywając ją ściółką. 

  • Grzyby powinno się odcinać blisko ziemi nożem lub wykręcać. 

  • Nie zbierajcie darów lasu do plastikowych toreb i wiader, bo szybko ulegną zaparzeniu. 

  • Grzyby oczyśćcie i przetwórzcie w ciągu 24 godzin. 

  • Nie zbierajcie starych grzybów. Zostawcie je w lesie, niech rozsiewają zarodniki.