Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie
Pixabay
Newsy

Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie

Zastanawiacie się po co pukać w grzyba, dlaczego to takie ważne i kiedy należy to robić? Powodów jest kilka. Za chwilę poznacie je wszystkie. 

Lubicie chodzić na grzyby, a nigdy nie spotkaliście się z takim zwyczajem? To działanie to obowiązek każdego wytrawnego grzybiarza. Kilka stuknięć w kapelusz grzyba pozwoli uniknąć nieodpowiedniego zbioru. A to nie koniec zalet takiego zachowania. 

Dlaczego powinno się stukać w kapelusz grzyba? 

Zanim odetniecie lub wykręcicie grzyba, zastukajcie w jego czubek. Takie działanie przyniesie szereg korzyści, zarówno wam, jak i przyrodzie. 

Z delikatnie uderzonego okazu posypią się bowiem zarodniki, które będą zaczątkiem nowego, grzybowego życia. Są one schowane na spodzie kapelusza w rurkach i w blaszkach. Uderzenie oderwie je i wyswobodzi spod opieki „leśnego rodzica”. 

Kilkukrotne puknięcia pomagają również oczyścić grzyby z części piasku, przyklejonych igieł, a także podróżujących po nich owadów. Jest to pierwsze pobieżne czyszczenie, zanim włożycie je do kosza. 

Ostatni aspekt, być może okaże się dla wielu z was najważniejszym. Tego typu postukiwanie ma bowiem na celu również sprawdzenie jakości potencjalnego zbioru. Zdrowy, dorodny grzyb podczas uderzenia wyda głuchy dźwięk, nieco podobny do tego, jaki wydaje dynia lub arbuz.

Miękki kapelusz i brak dźwięku oznaczają, że macie do czynienia z leciwym okazem, a do tego prawdopodobnie robaczywym. Kodeks grzybiarza zaleca pozostawienie takich egzemplarzy w lesie. 

Zobacz także
GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

Nie przyjeżdżajcie tutaj na grzyby. Wstęp do lasów jest zakazany do końca września

Nie przyjeżdżajcie tutaj na grzyby. Wstęp do tych lasów jest zakazany do końca września

Jak prawidłowo zbierać grzyby? 

Wspomniany kodeks grzybiarza normuje sposób zbierania grzybów i zasady zachowania w lesie.  

  • Według niego nie powinniście zbierać okazów, których nie jesteście pewni. 

  • Tak samo nie powinniście wkładać do koszyka zbyt młodych grzybów. To nieetyczne, poza tym może okazać się trujące, gdyż takie egzemplarze nie rozwinęły jeszcze wszystkich charakterystycznych cech. 

  • Nie niszczcie grzybów niejadalnych i trujących. 

  • Naruszoną grzybnię zabezpieczcie, przykrywając ją ściółką. 

  • Grzyby powinno się odcinać blisko ziemi nożem lub wykręcać. 

  • Nie zbierajcie darów lasu do plastikowych toreb i wiader, bo szybko ulegną zaparzeniu. 

  • Grzyby oczyśćcie i przetwórzcie w ciągu 24 godzin. 

  • Nie zbierajcie starych grzybów. Zostawcie je w lesie, niech rozsiewają zarodniki.

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłka może kosztować życie
AdobeStock
Newsy
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłka może kosztować życie
Zanim udacie się do lasu w poszukiwaniu grzybów, koniecznie nauczcie się wcześniej rozpoznawać różnice między smakowitą kanią, a najbardziej trującym grzybem w Polsce - muchomorem sromotnikowym.

Choć do jesieni zostało jeszcze trochę czasu, w lasach już można natknąć się na różne grzyby - na przykład kurki czy aromatyczne kanie. W przypadku tych drugich trzeba być ostrożnym, ponieważ z wyglądu kania jest podobna do muchomora sromotnikowego, jednego z najbardziej trujących grzybów, jakie rosną w polskich lasach. Zjedzenie takiego grzyba w wielu przypadkach kończy się śmiercią, dlatego tak ważne jest, by umieć go odróżnić od gatunków jadalnych. Sprawdźcie, jakie są różnice pomiędzy jadalną kanią a trującym muchomorem sromotnikowym.  Różnice między kanią a muchomorem sromotnikowym Dla niewprawnego grzybiarza rozróżnienie tych dwóch grzybów może być dość trudne. Kania i muchomor sromotnikowy mają podobny kształt i kolor, dlatego jeśli chcecie zbierać kanie, musicie koniecznie nauczyć się je rozpoznawać.  kapelusz: u kani kapelusz ma nieregularną powierzchnię, pokrytą charakterystycznymi łuseczkami, przypominającymi nieco korę drzewa. Z kolei kapelusz muchomora sromotnikowego jest prawie całkowicie gładki.  pierścień: u obu gatunków omawianych grzybów występuje pierścień na wąskim trzonie. W przypadku kani pierścień ten można przesuwać po trzonie, natomiast w przypadku muchomora jest to niemożliwe. Ponadto, pierścień kani ma wełniastą strukturę, a muchomora - postrzępioną. pochewka - część gatunków grzybów posiada u podstawy trzonu pochewkę. Ta występuje u muchomora sromotnikowego, natomiast kania jej nie posiada. U podstawy kani znajduje się bulwa, ale bez pochewki.  Radzimy też, by niewprawieni grzybiarze nigdy nie zbierali młodych kani. Bardzo trudno jest je wówczas odróżnić od muchomora, dlatego jeżeli nie jesteście pewni, zbierajcie tylko duże, dojrzałe okazy kani. Warto także poprosić o ocenę przydatności do spożycia grzybów w stacji sanepidu....

Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
AdobeStock
Newsy
Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
W lasach już pojawiają się grzyby – jednak nie wszystkie są jadalne! Sprawdźcie, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo na grzybobraniu.

Choć grzybobranie kojarzy się większości ludzi z jesienią, to już teraz można znaleźć w lesie grzyby! Z tego powodu GIS wydał oficjalny komunikat na temat grzybobrania, gdzie ostrzega przed błędami popełnianymi przez niedoświadczonych grzybiarzy. Niektóre z nich mogą kosztować was zdrowie albo nawet życie. Poznajcie dekalog grzybiarza i sprawdźcie, jak się przygotować do bezpiecznego zbierania grzybów. Dekalog grzybiarza od GIS Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl opublikował długi komunikat na temat zbierania grzybów w lesie. Aura zachęca grzybiarzy do wędrówek w poszukiwaniu smacznych i jadalnych grzybów, dlatego dla własnego bezpieczeństwa warto dowiedzieć się, jak prawidłowo się przygotować do zbierania grzybów: Dekalog grzybiarza Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’. Nie korzystaj z foliowych reklamówek. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie! Nie podawaj grzybów małym dzieciom! Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła! Nie identyfikuj grzybów próbując ich! Szczególnie ważny jest punkt 1., ponieważ zjedzenie nieznanego grzyba może w najlepszym wypadku spowodować u was zatrucie pokarmowe, a w najgorszym – śmierć. Przypominamy, że w Polsce rosną bardzo trujące grzyby, które szybko po spożyciu wywołują objawy ciężkiego zatrucia, które w przypadku braku natychmiastowej interwencji lekarskiej prowadzi do śmierci. Jak przygotować się do...

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie
AdobeStock
Newsy
W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie
Koniec maja i początek czerwca oznacza rozpoczęcie sezonu na grzyby. Jeden z wczesnych gatunków szczególnie poleca się w kuchni.

Choć zbieranie grzybów większości kojarzy się z jesienią, można je znaleźć w lasach nawet w maju. Portal echodnia.eu donosi, że w województwie świętokrzyskim grzybiarze natrafili już w lasach na pierwsze grzyby. I nie chodzi wcale o muchomory! Przekonajcie się, jak wykorzystać w kuchni krasnoborowiki i inne grzyby. Pierwsze grzyby w tym sezonie Portal echodnia.eu przytacza słowa czytelniczki, która wybrała się do lasu na zbieranie szczawiu, a wróciła z zupełnie inną zdobyczą: – Pojechałam po szczaw, las zechciał jednak dać mi coś więcej. Łzami radości powitałam dziś pierwsze krasnoborowiki ceglastopore – powiedziała Beata Życińska-Wojtan. Jak wyjaśnia leśnik oraz przyrodnik Paweł Kosin, znalezienie tych grzybów nie powinno dziwić. Pod koniec maja w lasach już pojawiają się pierwsze okazy, a najwięcej znaleźć można właśnie krasnoborowików ceglastoporych. Leśnik tłumaczy, że to nowa nazwa grzyba, który wcześniej był nazywany borowikiem ceglastoporym. Wykorzystanie krasnoborowików w kuchni Dawniej krasnoborowiki znajdowały się pod ochroną i ich zbieranie było zabronione. Dziś jednak jest to już dozwolone, a leśnik Paweł Kosin podpowiada, gdzie można znaleźć krasnoborowiki: – Najczęściej rosną w buczynach i jedlinach, właśnie w takich drzewostanach warto ich szukać. Grzyby te nie najlepiej znoszą suszenie, ponieważ to sprawia, że szybko ciemnieją. Dlatego lepiej jest je wykorzystać od razu po zebraniu i zrobić z nich pyszny sos, np. do mięsa albo makaronu. Kolejną zaletą krasnoborowików jest to, że rzadko zdarzają się okazy robaczywe.  Jakie grzyby rosną w czerwcu? Pierwsze grzyby jadalne już można znaleźć w lasach. Sprawdźcie, które z popularnych gatunków zaczynają rosnąć pod koniec maja i w czerwcu: kanie kurki maślaki...

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać nożem? To zależy od 1 rzeczy
Wybieracie się do lasu na grzyby? Sprawdźcie, jak je prawidłowo zbierać, by nie uszkodzić nie tylko grzybni, ale i samego grzyba.

Sezon na grzybobranie zbliża się wielkimi krokami. Tak naprawdę już teraz możecie spotkać w polskich lasach pierwsze okazy grzybów. Czy wiecie, jak prawidłowo je zbierać? Sprawdźcie, bo ma to ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania grzybni. Jak prawidłowo zbierać grzyby - wykręcać, wyrywać a może wycinać? Wybierając się do lasu na grzyby powinniście zaopatrzyć się nie tylko w odpowiedni strój, ale także w ostry scyzoryk lub nóż, którym będziecie wycinać grzyby. Nie wszystkie grzyby należy jednak wycinać - niektóre z nich możecie wyrywać przy użyciu dłoni. Czy znalezione w lesie grzyby należy wykręcać, wyrywać czy wycinać? Na oficjalnej stronie Lasów Państwowych możemy przeczytać, że tak naprawdę możemy stosować zarówno wycinanie, jak i wykręcanie, ale należy to robić z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki – czytamy na stronie Lasów Państwowych. A co z mniejszymi grzybami, takimi jak kurki, rydze czy zielonki? Je lepiej wykręcać. Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy...