
Podczas letnich spacerów chętnie kupujemy w budkach gofry. Często dekorowane są one cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami bądź polewą czekoladową. Niezależnie od tego, z czym je podamy, najważniejsze jest ciasto. Powinno być idealnie przypieczone, chrupiące i delikatne. Takimi cechami wyróżniają się właśnie gofry z dodatkiem budyniu. Z łatwością przygotujecie je w domu.
Przepis na gofry budyniowe bez gofrownicy
Aby zrobić gofry z dodatkiem budyniu, należy przygotować następujące składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 200 ml szklanka wody gazowanej,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielcie od białek.
- Do niedużego, głębokiego naczynia przesiejcie mąkę. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz budyń. Wymieszajcie składniki.
- Białka z niewielkim dodatkiem soli ubijcie na sztywną pianę.
- Do oddzielnego naczynia wlejcie mleko, wodę oraz olej. Dodajcie żółtka. Połączcie składniki ze sobą.
- Do masy z żółtkami dodajcie mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Mieszajcie do momentu, aż uzyskacie ciasto o jednolitej konsystencji. Na końcu delikatnie połączcie je z pianą z białek.
- Gofry możecie tradycyjnie przygotować w gofrownicy. Jeśli nie posiadacie tego urządzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć patelni. Wystarczy ją rozgrzać, a następnie wylać na nią ciasto. Smażymy je z dwóch stron na piękny, złoty kolor.
Jeśli nie chcecie smażyć gofrów, możecie je upiec. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się w specjalne foremki. Należy wlać do nich ciasto, a następnie wstawić je do nagrzanego na 200°C piekarnika. Przysmak będzie gotowy już po 15 minutach.
Gofry z dodatkiem budyniu rewelacyjnie smakują posypane cukrem pudrem lub kakao. Wspaniale prezentują się udekorowane bitą śmietaną, świeżymi owocami lub bakaliami. Niektórzy dodatkowo oblewają je miodem, syropem klonowym bądź polewą czekoladową.