Nie potrzeba gofrownicy do zrobienia gofrów. Z tego przepisu smakują jak z budki
GettyImages
Newsy

Nie potrzeba gofrownicy do zrobienia gofrów. Z tego przepisu smakują jak z budki

Chrupiące, ciepłe gofry bez problemu przygotujecie w domu bez użycia gofrownicy. Ich sekret tkwi w jednym, ogólnodostępnym składniku. Wystarczy dodać go do surowego ciasta. Z pewnością znajdziecie go w swojej kuchennej szafce.

Podczas letnich spacerów chętnie kupujemy w budkach gofry. Często dekorowane są one cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami bądź polewą czekoladową. Niezależnie od tego, z czym je podamy, najważniejsze jest ciasto. Powinno być idealnie przypieczone, chrupiące i delikatne. Takimi cechami wyróżniają się właśnie gofry z dodatkiem budyniu. Z łatwością przygotujecie je w domu. 

Przepis na gofry budyniowe bez gofrownicy

Aby zrobić gofry z dodatkiem budyniu, należy przygotować następujące składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 200 ml szklanka wody gazowanej,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.
Zobacz także
Zamieńcie mleko na ten 1 składnik. Tak dobrych gofrów nie sprzedają nawet nad morzem

Zamieńcie mleko na ten 1 składnik. Tak dobrych gofrów nie sprzedają nawet nad morzem

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielcie od białek. 
  2. Do niedużego, głębokiego naczynia przesiejcie mąkę. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz budyń. Wymieszajcie składniki.
  3. Białka z niewielkim dodatkiem soli ubijcie na sztywną pianę. 
  4. Do oddzielnego naczynia wlejcie mleko, wodę oraz olej. Dodajcie żółtka. Połączcie składniki ze sobą. 
  5. Do masy z żółtkami dodajcie mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Mieszajcie do momentu, aż uzyskacie ciasto o jednolitej konsystencji. Na końcu delikatnie połączcie je z pianą z białek.
  6. Gofry możecie tradycyjnie przygotować w gofrownicy. Jeśli nie posiadacie tego urządzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć patelni. Wystarczy ją rozgrzać, a następnie wylać na nią ciasto. Smażymy je z dwóch stron na piękny, złoty kolor.

Jeśli nie chcecie smażyć gofrów, możecie je upiec. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się w specjalne foremki. Należy wlać do nich ciasto, a następnie wstawić je do nagrzanego na 200°C piekarnika. Przysmak będzie gotowy już po 15 minutach.

Gofry z dodatkiem budyniu rewelacyjnie smakują posypane cukrem pudrem lub kakao. Wspaniale prezentują się udekorowane bitą śmietaną, świeżymi owocami lub bakaliami. Niektórzy dodatkowo oblewają je miodem, syropem klonowym bądź polewą czekoladową.