Na pozór wydawałoby się, że ciasto drożdżowe i herbata to idealne połączenie smakowe. Tworzą świetny podwieczorek, który nie tylko chętnie jemy robiąc sobie w ciągu dnia chwilę przerwy, ale też często proponujemy gościom. Wyjaśniamy, dlaczego herbata z ciastem nie jest doskonałym duetem i jak temu zaradzić.
Właściwości zdrowotne ciasta drożdżowego i herbaty
Ciasto drożdżowe w racji obecności drożdży, zawiera witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pozytywnie wpływające na samopoczucie. Poza witaminami z grupy B znajdziemy w nim też następujące minerały:
- Sód
- Potas
- Wapń
- Magnez
- Cynk
Dobrą wiadomością dla miłośników ciasta jest więc to, że pomimo sporej ilości kalorii i cukru, to przysmak, który ma też pewne właściwości zdrowotne.
Z kolei herbata pobudza organizm, dodaje energii, zwiększa koncentrację, przyśpiesza pracę żołądka, zmniejsza stres, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a mocny napar może nawet zapobiegać i zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory.
Zobacz także:
Okłady z czarnej herbaty zmniejszają opuchliznę i zaczerwienienie oczu, ponieważ napar ma właściwości antyseptyczne. Jednak popijanie ciasta drożdżowego herbatą niweluje część ich zdrowotnych właściwości.
Dlaczego lepiej nie popijać ciasta drożdżowego herbatą?
Herbata zawiera garbniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, należące do grupy polifenoli. Najwięcej garbników znajduje się w herbatach czarnych i zielonych. Ograniczają one przyswajanie witamin z grupy B obecnych w cieście. Z tego powodu witaminy, które moglibyśmy czerpać z pożywienia, w tym przypadku z ciasta, są wchłaniane w niewystarczającym stopniu.
A niedobór tych witamin może powodować skurcze, bóle mięśni, zaburzenia trawienia lub trudności z koncentracją i pamięcią.
Aby uzupełniać niedobór witamin z grupy B, włączcie do diety także:
- Orzechy i pestki
- Fasolę
- Jajka i nabiał
- Drób
- Mleko sojowe
- Ryby
- Wątróbkę
- Szpinak
Źródło: twojtok.pl, dietetycy.pl, fakt.pl,