Nie popijajcie ciasta drożdżowego herbatą. Oto jak garbniki z herbaty wpływają na ciasto.
Adobe Stock
Newsy

Nie popijajcie ciasta drożdżowego herbatą. Oto jak garbniki z herbaty wpływają na ciasto

Wiele połączeń pokarmów wpływa negatywnie na ich własności i obniża wartości odżywcze. Tak jest w przypadku herbaty i ciasta drożdżowego. Czy to oznacza, że zrezygnujecie z popijania ciasta herbatą?

Na pozór wydawałoby się, że ciasto drożdżowe i herbata to idealne połączenie smakowe. Tworzą świetny podwieczorek, który nie tylko chętnie jemy robiąc sobie w ciągu dnia chwilę przerwy, ale też często proponujemy gościom. Wyjaśniamy, dlaczego herbata z ciastem nie jest doskonałym duetem i jak temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne ciasta drożdżowego i herbaty

Ciasto drożdżowe w racji obecności drożdży, zawiera witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pozytywnie wpływające na samopoczucie. Poza witaminami z grupy B znajdziemy w nim też następujące minerały:

  • Sód
  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Cynk

Dobrą wiadomością dla miłośników ciasta jest więc to, że pomimo sporej ilości kalorii i cukru, to przysmak, który ma też pewne właściwości zdrowotne.

Z kolei herbata pobudza organizm, dodaje energii, zwiększa koncentrację, przyśpiesza pracę żołądka, zmniejsza stres, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a mocny napar może nawet zapobiegać i zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory.

Okłady z czarnej herbaty zmniejszają opuchliznę i zaczerwienienie oczu, ponieważ napar ma właściwości antyseptyczne. Jednak popijanie ciasta drożdżowego herbatą niweluje część ich zdrowotnych właściwości.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania i używania miksera. Najłatwiejsze i najszybsze 

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...

Dlaczego lepiej nie popijać ciasta drożdżowego herbatą?

Herbata zawiera garbniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, należące do grupy polifenoli. Najwięcej garbników znajduje się w herbatach czarnych i zielonych. Ograniczają one  przyswajanie witamin z grupy B obecnych w cieście. Z tego powodu witaminy, które moglibyśmy czerpać z pożywienia, w tym przypadku z ciasta, są wchłaniane w niewystarczającym stopniu.

A niedobór tych witamin może powodować skurcze, bóle mięśni, zaburzenia trawienia lub trudności z koncentracją i pamięcią.

Aby uzupełniać niedobór witamin z grupy B, włączcie do diety także:

  • Orzechy i pestki
  • Fasolę
  • Jajka i nabiał
  • Drób
  • Mleko sojowe
  • Ryby
  • Wątróbkę
  • Szpinak

Źródło: twojtok.pl, dietetycy.pl, fakt.pl,

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Opadające ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Ciasto drożdżowe wyrosło i opadło? Winny jest 1 błąd. Zrobiliście go na samym początku
Przeczytajcie i uniknijcie na zawsze popełniania tego błędu przy robieniu ciasta drożdżowego.

Ciasto drożdżowe to jedno z popularniejszych rodzajów ciast do różnorodnych wypieków. Można jeść je na słodko pod postacią pysznych drożdżówek czy placków drożdżowych albo na słono, jako włoska focaccia lub pizza. Dobre ciasto drożdżowe jest przede wszystkim puszyste i lekkie jak chmurka. Rozpływa się w ustach, niezależnie czy to ciasto jadane na słono, czy na słodko. Ciasto na drożdżówkę lub chałka, musi być pięknie przypieczone z zewnątrz, a najlepiej, gdy będzie wykończone słodką i chrupiącą kruszonką. Dlaczego ciasto drożdżowe opadło? Jeśli przygotowujecie ciasto drożdżowe, na pewno zależy wam na tym, żeby pięknie wyrosło i pozostało puszyste i wysokie podczas i po pieczeniu, prawda? Wiemy, co trzeba zrobić, żeby tak się stało. Musicie uniknąć jednego błędu, który możecie popełnić już na początku przygotowywania ciasta. Ciasto drożdżowe, które wyrosło, a potem opadło podczas pieczenia, po prostu za długo rosło! Stało się ono przez długie rośnięcie zbyt lekkie i wysokie. Przy pieczeniu gaz powstały w cieście uwolnił się, a ciasto po prostu opadło. Jak uniknąć tej sytuacji? Pilnujcie czasu rośnięcia ciasta! W tym wypadku nie sprawdza się zasada, że im dłużej rośnie ciasto, tym lepiej. Przypilnujcie też dobrych warunków rośnięcia ciasta, a będzie idealne. Jak powinno rosnąć ciasto drożdżowe? Tradycyjnie ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple. Można też stosować wyrastanie w lodówce, ale konsystencja i właściwości ciasta drożdżowego są wtedy zupełnie inne. Jeśli chcecie przygotować tradycyjną drożdżówkę, placek z owocami lub chałkę, postawcie na tradycyjne rośnięcie w cieple. Pilnujcie tych zasad przy rośnięciu ciasta: Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w natłuszczonym pojemniku, żeby łatwiej się je odklejało. Ciasto...

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Adobe Stock
Newsy
Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Zapamiętajcie! Ten trik ułatwia przygotowywanie ciasta drożdżowego!

Ciasto drożdżowe to absolutny klasyk w kuchni. Mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Zapach ciasta drożdżowego wypełnia cały dom pięknym aromatem. Ciasto drożdżowe jest także bazą dla wielu dań. Z drożdżowego ciasta robi się przecież chałkę , aromatyczne drożdżówki z nadzieniem i kruszonką, a także placki drożdżowe z pysznymi letnimi owocami. Ciasto drożdżowe to też główny składnik pizzy i włoskiej focacci – jada się je tez na słono. Pyszne ciasto drożdżowe – jak zrobić? Na pewno wasze mamy lub babcie przekazały wam przepis na ciasto drożdżowe. Jeśli nie, możecie skorzystać z naszych proporcji składników. Do ciasta drożdżowego potrzebujecie: 600 g mąki pszennej Kilka łyżek cukru 2 jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła Szczypta soli Wyrastanie ciasta drożdżowego Żeby ciasto drożdżowe było przepyszne, trzeba przede wszystkim pozwolić mu wyrosnąć. Ciasto drożdżowe rośnie dzięki drożdżom. Rozkładają one cukier na dwutlenek węgla, który jest gazem i powodują, że ciasto staje się puszyste i pięknie wyrasta. Drożdże odpowiadają wiec za sukces ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie wspomóc pracę drożdży, zapewnijcie im odpowiednie warunki do wzrostu. Niektórzy praktykują wyrabianie zaczynu drożdżowego poprzez zmieszanie mleka z drożdżami i cukrem, ale nie jest to konieczne do uzyskania idealnego ciasta drożdżowego.  Na pewno do wyrośnięcia potrzebne jest za to drożdżom odrobinę czasu. Dobrze rosną one w ciepłym i spokojnym miejscu, bez przeciągów. Wiele osób wstawia ciasto drożdżowe do wyrośnięcia pod koc, obok kaloryfera albo przy kominku. Niektórzy wiedzą też o sposobie wyrastania ciasta drożdżowego w piekarniku – jedynie przy włączonej lampce. My chcemy podzielić się jeszcze innym patentem na dobre...

Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi
Pixabay
Newsy
Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi
Herbata i słodkości wydają się być idealnym połączeniem. Okazuje się jednak, że należy go unikać!

W wielu polskich domach utrzymywana jest tradycja serwowania kawy i herbaty do deseru. Jak dowiedli naukowcy, nie jest to jednak zdrowe połączenie. Wiedzieliście o tym? Dlaczego nie należy łączyć herbaty z ciastem? Gorycz, którą wyczuwamy w herbacie, wywołują substancje zwane garbnikami. Oddziałują one na błonę śluzową przewodu pokarmowego i zmniejszają wchłanianie się białek. Doprowadzają także do rozpadu witaminy B1, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Utrudniają również wchłanianie się magnezu, żelaza, wapnia, cynku i miedzi, a także innych składników odżywczych. Jak temu zapobiec? Jeśli koniecznie musisz napić się kawy lub herbaty do deseru, zadbaj o to, aby były one słabe.  Które popularne połączenia są jeszcze szkodliwe? Bardzo często poleca się także spożywanie czerwonego mięsa z czerwonym winem. Ma ono świetnie podkreślać smak, jednak w rzeczywistości również znacząco ogranicza wchłanianie się żelaza z powodu garbników.  Czego jeszcze nie powinno się ze sobą łączyć zbyt często? Masła oraz ziemniaków – jest to bomba kaloryczna, która utrudnia spalanie tłuszczu Grzybów oraz alkoholu – mogą powodować problemy trawienne Czosnku i drożdży – czosnek zabija wszelkie wirusy, ale także grzyby, dlatego jeśli planujesz potrawę z ciasta drożdżowego z dodatkiem czosnku, dodaj tę przyprawę na samym końcu, kiedy ciasto już wyrośnie.  Czytaj też: Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie