Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate

Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety, pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti, czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu. Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego, na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań.

Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce.

Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste.

Zobacz także
Tani drób przejdzie do historii? 87% Polaków jest w stanie zapłacić więcej za „ekologiczne” mięso

Polacy mają dość taniego drobiu niskiej jakości. 87% Polaków chce kupować „ekologiczne” mięso

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie

Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone?

Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak.

  • Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię oleju i poczekajcie aż tłuszcz dobrze się rozgrzeje. Zbyt słabo rozgrzana patelnia sprawi, że mięso puści soki i zacznie się dusić zamiast smażyć. Możemy wtedy zapomnieć o soczystym i smacznym daniu.
  • Mięso powinno się od czasu do czasu przemieszać, aby nie spowodować jego przypalenia.
  • Pamiętajcie też, by nigdy nie przyciskać nadmiernie mięsa do patelni łopatką. Jeśli to zrobicie, wasze mięso może stać się suche i wiórowate.

Na koniec mała sprytna wskazówka. Po smażeniu mięsa wasza patelnia jest tłusta? Zbierzcie nadmiar tłuszczu kromką chleba. Będzie smakowała genialnie i będzie doskonałym dodatkiem do waszego dania.

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Mięso mielone gotuje się na patelni zamiast smażyć? Nic dziwnego, jeśli popełniacie ten błąd
AdobeStock
Newsy
Smażycie mięso mielone, a na patelni pojawiła się woda? Wszystko przez ten 1 błąd
Wiele osób niewłaściwie smaży mięso mielone - wiecie, jaki jest najczęstszy błąd? To właśnie przez to na patelni pojawia się nieraz nadmiar wody.

Zdarzyło się wam, że szybko po wrzuceniu mięsa mielonego na patelnię pojawia się pod nim kałuża i zamiast się smażyć, mięso się gotuje? Dzieje się tak wówczas, gdy niewłaściwie smażycie mięso. Sprawdźcie, gdzie tkwi błąd.  Dlaczego mięso mielone gotuje się zamiast smażyć? W teorii wszystko robicie prawidłowo - wylewacie na patelnię tłuszcz, rozgrzewacie i wrzucacie mięso. Mimo to, ono szybko puszcza soki i zaczyna się gotować. Co jest powodem tego zjawiska? Można wyróżnić dwie przyczyny. Pierwsza to niedostatecznie rozgrzana patelnia. Jeśli smażycie mięso na małym ogniu, to pod wpływem temperatury zacznie ono puszczać soki. Mięso zamiast zamknąć je w środku wypuszcza wszystko na zewnątrz i gotuje się. Drugi powód to wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię - gdy tak robicie, mięso również wypuści soki, nawet przy zachowaniu wysokiej temperatury smażenia. Wystarczy kłaść mięso na patelni partiami, by jego pory mogły się zamknąć - wówczas nie wypuści soków.  Częste błędy przy przyrządzaniu mięsa mielonego  Wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię lub smażenie przy zbyt niskiej temperaturze to nie jedyne błędy popełniane przez nowicjuszy w kuchni. Kiedy mięso już się podsmaży i zaczyna dusić, nie wolno go co chwilę mieszać - powinno chwilę podgotować się we własnych sokach.  Należy także pilnować temperatury w trakcie smażenia. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka zepsuje całe danie. Jeżeli zauważycie, że mięso się przypaliło, zdejmijcie na chwilę patelnię z gazu, by ją nieco schłodzić.  Jak wybrać idealne mięso mielone? By mieć pewność, że przyrządzane przez was potrawy z mięsa mielonego wyjdą idealne, musicie użyć tego o najwyższej jakości. Jak rozpoznać dobre mięso?  skład - zawsze czytajcie informacje podane na opakowaniu. W...

Kotlety mielone
Gotujmy.pl/ewaeu
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Wybierajcie tylko takie. Inne sprawi, że kotlety będą twarde jak guma
Zrobienie doskonałych kotletów mielonych to nie lada sztuka. Najważniejsze rzeczą, jaką możecie zrobić na początek, jest wybranie odpowiedniego mięsa na kotlety.

Kotlety mielone nadziewa się suszonymi pomidorami, oliwkami, serem oraz niezliczonymi ziołami. W gąszczu różnorodnych, internetowych przepisów, zdarza się zapomnieć o prawdziwym, domowym mielonym. On też może być pyszny i to bez udziwnień. Przepis na kotlety mielone Powinien być taki, jak kiedyś. Ma być jak u babci. Nie ma lepszego towarzystwa do dobrze usmażonego mielonego, jak buraczki na ciepło i ziemniaki tłuczone z masłem. To obiadowy klasyk Polaków. Smażenia mielonych trzeba się jednak nauczyć. Przepis na kotlety mielone nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest niezbędne, aby stworzyć kotlet mielony doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku. Jak zrobić mielone? Po pierwsze, należy kupić dobrej jakości mięso.  Mięso na mielone ma znaczenie Od tego, jakie mięso kupicie na mielone, zależy wasz kulinarny sukces w sprawie kotletów. Mięso mielone bywa wykorzystywane do wielu dań. Choć jego wybór w sklepach spożywczych jest duży, niełatwo trafić na mięso dobrej jakości. Szczególnie jeśli macie do zrobienia konkretne danie, np. mielone.  Mięso mielone możecie oczywiście przygotować sami w domu. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą popularnych maszynek do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Jeśli nie macie czasu na mielenie, kupcie gotowy produkt. Przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę lub zapytajcie rzeźnika o świeżo mieloną porcję.  Dobry wybór to mięso, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane, najczęściej jest to szynka lub łopatka.  Odpowiednim wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Taki zapis świadczy o tym, że...

schabowe w lnianej panierce
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Ta panierka do schabowych was zachwyci. Dodajcie do bułki tartej te 2 składniki, a wyjdą jeszcze bardziej chrupiące
Smak kotletów schabowych jest nie do podrobienia. Uwielbiają je wszyscy! Jednak smak można jeszcze podkręcić poprzez dodanie do panierki dwóch sekretnych składników, dzięki którym danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Soczyste oraz aromatyczne kotlety schabowe to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni. Na stole goszczą zarówno na co dzień, jak i na święta. Uwielbiają je Polacy oraz turyści z zagranicy. Dodanie do panierki mielonego siemienia lnianego, a także sezamu sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli jeszcze nie znaliście tego triku, koniecznie go wypróbujcie! Sekretne dodatki Kotlety schabowe są zazwyczaj panierowane w samej bułce tartej. To klasyczny przepis na to danie. Jednak jeśli do niej dodajcie mielone siemię lniane oraz sezam, wasze kotlety będą jeszcze lepsze. Dzięki tym dodatkom potrawa zyska na wyjątkowym aromacie, a panierka po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Warto dodać, że sezam i siemię lniane zawiera wiele cennych wartości dla funkcjonowania organizmu. Głównie poprawiają pracę układu pokarmowego oraz oczyszczają jelita. Ich włączenie do codziennej diety, zdecydowanie pozytywnie wpłynie na przemianę materii.  Przepis na kotlety schabowe  Składniki: 5 plastrów schabu 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu dokładnie umyjcie, a później osuszcie. Ułóżcie je pomiędzy folią spożywczą i delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. Rozbity schab oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Jajka rozbijcie do miseczki, a następnie rozkłóćcie je widelcem.  Na jeden talerz wysypcie mąkę pszenną, a na drugim wymieszajcie bułkę tartą z sezamem oraz mielonym siemieniem lnianym. Na patelnię włóżcie większą łyżkę oleju kokosowego. Całość rozgrzejcie. Plastry schabu po kolei obtaczajcie w mące,...

kotlety mielone po cygańsku
Pixabay
Newsy
Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia
Klasyczne mielone są pyszne, ale te w wersji po cygańsku, biją na głowę! Idealnie soczyste i aromatyczne kotlety to świetna propozycja na obiad. Dzięki sekretnemu składnikowi ich smak jest jeszcze lepszy.

Kotlety mielone to, tuż obok schabowych, najpopularniejsze polskie danie. Polacy zajadają się nimi na co dzień, jak i od święta. Dobrze przygotowane są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. W wersji po cygańsku są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą odpowiedniego doboru przypraw. Obok tego esencjonalnego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Sekretny składnik kotletów Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowego. Jednak należy pamiętać, że im będzie tłustsze, tym smaczniejsze będą kotlety. W wersji tego dania po cygańsku, kluczową rolę odgrywają przyprawy. Oprócz klasycznej soli oraz pieprzu, dodaje się również granulowaną cebulę. To ona podkręca cały smak potrawy, a aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pominięcie tego składnika podczas przygotowań, może sprawić, że kotlety nie będą aż tak smakowite. Warto zaopatrzyć się w tego rodzaju produkt, gdyż idealnie podkreśla walory mięsa mielonego. Przepis na kotlety mielone po cygańsku Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 2 suche bułki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku cebula granulowana bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Suche bułki zalejcie zimną wodą i moczcie je przez około 20 minut do ich rozmiękczenia. Mięso mielone przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. Dodajcie ją wraz z rozbitym jajkiem do mięsa. Bułki odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę, a później dodajcie do miski. Całość przyprawcie granulowaną cebulę, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, jednolitą masę. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z...