Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety, pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti, czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu. Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy.

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego, na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań.

Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce.

Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste.

Zobacz także:

Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone?

Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak.

  • Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię oleju i poczekajcie aż tłuszcz dobrze się rozgrzeje. Zbyt słabo rozgrzana patelnia sprawi, że mięso puści soki i zacznie się dusić zamiast smażyć. Możemy wtedy zapomnieć o soczystym i smacznym daniu.
  • Mięso powinno się od czasu do czasu przemieszać, aby nie spowodować jego przypalenia.
  • Pamiętajcie też, by nigdy nie przyciskać nadmiernie mięsa do patelni łopatką. Jeśli to zrobicie, wasze mięso może stać się suche i wiórowate.

Na koniec mała sprytna wskazówka. Po smażeniu mięsa wasza patelnia jest tłusta? Zbierzcie nadmiar tłuszczu kromką chleba. Będzie smakowała genialnie i będzie doskonałym dodatkiem do waszego dania.

Źródło: kobieceinspiracje.pl