Polacy pokochali rukolę za jej przyjemny, pikantno-orzechowy smak. Sałata ta zyskała w naszym kraju tak dużą popularność, że wielu z nas zaczęło samodzielnie uprawiać ją w domu lub w przydomowym ogrodzie. Jeśli uprawiacie w ogródku rukolę uważajcie, by nie pomylić z jej pewnym do złudzenia przypominającym ją chwastem. Roślina ta ma bardzo szkodliwe działanie i może zrujnować wasze zdrowie.

Czym jest rukola?

Rukola to drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Jest też niskokaloryczna oraz zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, jak błonnik, wapń, potas oraz witamina C.

Cenimy ją nie tylko za to, że jest zdrowa, ale również za jej wspaniały smak. Nic dziwnego, że spora część z nas zaczęła uprawiać ją w przydomowych ogródkach. A to niestety może stwarzać pewne zagrożenie.

Podobieństwo rukoli do niebezpiecznego chwastu

Jeśli uprawiacie ogródku rukolę, dobrze się przyjrzyjcie jej liściom przed zerwaniem. W przydomowych ogródkach rośnie bowiem pewien chwast, który do złudzenia przypomina tę sałatę. Chodzi o starca pospolitego (Senecio vulgaris).

Zobacz także:

Tak wygląda starzec pospolity:

Nigdy nie spożywajcie liści tej rośliny, ponieważ zawiera ona bardzo niebezpieczne substancje, które mogą doprowadzić do ruiny wasze zdrowie. Chodzi m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę, które mają działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne.

Regularne spożywanie tej rośliny może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także może doprowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych, takich jak wątroba czy trzustka.

Podczas gdy rukola ma przyjemny pikantno-orzechowy smak, starzec pospolity jest gorzko-kwaśny. Problem w tym, że gdy zerwiemy go i dodamy go do sałatki, do której dodamy jeszcze sos, możemy nie wyczuć smaku tej rośliny.

Regularne spożywanie liści starca pospolitego może bardzo negatywnie odbić się na waszym zdrowiu, dlatego jeśli hodujecie przy domu rukolę, dobrze się jej przyjrzyjcie przed zerwaniem i pozbądzcie się otaczających ją chwastów.

Rukola i starzec pospolity to rośliny, które są do siebie tak podobne, że w celu ich odróżnienia, naukowcy stosują spektroskopię w podczerwieni.

Źródło: msn.com.pl