Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
AdobeStock
Newsy

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Ta roślina do złudzenia przypomina popularną sałatę - rukolę. W przeciwieństwie do niej jest jednak bardzo niebezpieczna.

Polacy pokochali rukolę za jej przyjemny, pikantno-orzechowy smak. Sałata ta zyskała w naszym kraju tak dużą popularność, że wielu z nas zaczęło samodzielnie uprawiać ją w domu lub w przydomowym ogrodzie. Jeśli uprawiacie w ogródku rukolę uważajcie, by nie pomylić z jej pewnym do złudzenia przypominającym ją chwastem. Roślina ta ma bardzo szkodliwe działanie i może zrujnować wasze zdrowie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest rukola?

Rukola to drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Jest też niskokaloryczna oraz zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, jak błonnik, wapń, potas oraz witamina C.

Cenimy ją nie tylko za to, że jest zdrowa, ale również za jej wspaniały smak. Nic dziwnego, że spora część z nas zaczęła uprawiać ją w przydomowych ogródkach. A to niestety może stwarzać pewne zagrożenie.

Zobacz także
Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Podobieństwo rukoli do niebezpiecznego chwastu

Jeśli uprawiacie ogródku rukolę, dobrze się przyjrzyjcie jej liściom przed zerwaniem. W przydomowych ogródkach rośnie bowiem pewien chwast, który do złudzenia przypomina tę sałatę. Chodzi o starca pospolitego (Senecio vulgaris).

Tak wygląda starzec pospolity:

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
AdobeStock

Nigdy nie spożywajcie liści tej rośliny, ponieważ zawiera ona bardzo niebezpieczne substancje, które mogą doprowadzić do ruiny wasze zdrowie. Chodzi m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę, które mają działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne.

Regularne spożywanie tej rośliny może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także może doprowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych, takich jak wątroba czy trzustka.

Podczas gdy rukola ma przyjemny pikantno-orzechowy smak, starzec pospolity jest gorzko-kwaśny. Problem w tym, że gdy zerwiemy go i dodamy go do sałatki, do której dodamy jeszcze sos, możemy nie wyczuć smaku tej rośliny.

Regularne spożywanie liści starca pospolitego może bardzo negatywnie odbić się na waszym zdrowiu, dlatego jeśli hodujecie przy domu rukolę, dobrze się jej przyjrzyjcie przed zerwaniem i pozbądzcie się otaczających ją chwastów.

Rukola i starzec pospolity to rośliny, które są do siebie tak podobne, że w celu ich odróżnienia, naukowcy stosują spektroskopię w podczerwieni.

Źródło: msn.com.pl

Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Pixabay
Newsy
Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Uprawiacie własną cukinię? Uważajcie, bo nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Jak uprawiać cukinię, by była smaczna, zdrowa i nam nie szkodziła?

Polacy bardzo chętnie uprawiają na swoich przydomowych ogródkach, na działkach i w ogrodach cukinię. Mało kto jednak wie, że hobbystyczna i nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i może nas wprost zatruć. Czy każda cukinia może być trująca? Uprawiacie w przydomowym ogródku cukinię? Uważajcie, bo taka amatorska uprawa może być dla was bardzo niebezpieczna. Cukinia samodzielnie wyhodowana w przydomowym ogródku może zawierać toksyczną substancję o gorzkim, mdłym smaku. Chodzi o kukurbitacynę.  Warto zaznaczyć, że cukinia z normalnych, rolniczych zbiorów jest niegroźna, ponieważ nasiona oferowane w sprzedaży i przeznaczone dla upraw są pozbawione toksyn. Problemem jest sytuacja, w której uprawiamy cukinię samodzielnie i korzystamy z nasion, które pochodzą z niepewnych źródeł. Dlaczego przydomowa cukinia może być trująca? Wiele osób twierdzi, że uprawa cukinii to prosta sprawa, która nie wymaga większej wiedzy i nakładu pracy. To błąd. Wystarczy nieodpowiednia temperatura, aby nasze warzywo zaczęło wytrącać niebezpieczne toksyny. Najważniejszym negatywnym czynnikiem, który wpływa na pojawienie toksyn w uprawianych cukiniach jest wysoka temperatura. Warzywo podlega stresowi termicznemu i to jest powodem wytrącania się niebezpiecznych substancji w jej strukturze - donosi swiatrolnika.info. Kolejną rzeczą, o jakiej należy pamiętać jest to, żeby nigdy nie siać cukinii obok ozdobnych roślin. Czym to może skutkować? Bliskość obu upraw może doprowadzić do genowego krzyżowania wstecznego roślin, a zatem pojawienia się kukurbitacyny - czytamy na portalu swiatrolnika.info. Niebezpieczne przypadki po spożyciu cukinii Francuski dermatolog Philippe Assouly opisuje w sieci dwa przypadki, w których osoby,...

Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół
AdobeStock
Newsy
Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół
Ta roślina może rosnąć nawet w polskich domach! Nie potrzebuje specjalnych warunków, każdemu z was się na pewno uda!

Niektórzy z was na pewno próbowali kiedyś uprawiać własne rośliny. O ile do uprawy pomidorów przydatny jest własny ogródek, szklarnia, albo przynajmniej przestronny balkon lub taras, to inne rośliny z powodzeniem można uprawiać nawet w doniczce. Na pewno hitem wśród roślin uprawianych w domu są wszelkiego rodzaju zioła . Postawcie na parapecie w kuchni doniczki ze świeżymi ziołami, a będziecie mogli zawsze dodać kilka listków do potraw i ulepszać smak i wartość zdrowotną waszych dań. W domowej hodowli sprawdzają się na przykład: Rozmaryn Tymianek Bazylia Mięta Natka pietruszki Kolendra Szczypiorek Sałata Własne rośliny owocowe w doniczce Niektórzy idą o krok dalej i próbują w domu uprawiać truskawki i poziomki, a nawet drzewka cytrynowe lub awokado z pestki. Mamy dla was super pomysł na domową uprawę ananasa. Może być wam ciężko w domowych warunkach doprowadzić do pełnego i dojrzałego owocu, ale już sama roślina jest warta uwagi i naprawdę dobrze wygląda. Żeby rozpocząć domową uprawę ananasa potrzebujecie… ananasa. Hodowla ananasa w domu Owoce ananasa są obecnie dostępne we wszystkich marketach. Często nie są nawet tak drogie. Dostaniecie je w cenie poniżej 5 zł. Jeśli nigdy nie próbowaliście świeżego ananasa, to idealna okazja. Czasami ciężko się go obiera, ale smakuje znacznie lepiej niż ten z puszki. Kupując ananasa z myślą o przyszłej hodowli zwróćcie uwagę na jego górną część. Powinna być okazała, nie może być wyschnięta. Popatrzcie szczególnie na wewnętrzne liście. Młode listki powinny być tam zdrowe, jeśli są młode, szanse na ukorzenienie owocu są znacznie większe. Gdy będziecie mieć już swój owoc, wykręćcie lekko koronę ananasa. Zróbcie to delikatnie, nie odcinajcie jej...

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy
Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść. Pokrzywa zwyczajna Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających . Można ją zbierać od kwietnia do października. Szczawik zajęczy To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale. Stokrotka Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...