
Żaden dzień nie może się rozpocząć bez kubka porannej kawy - z takim stwierdzeniem z pewnością zgodzi się wiele osób. Można się spierać co do tego, czy lepsza jest kawa rozpuszczalna, mielona czy może aromatyczna kawa prosto z ekspresu. Wszystkie te alternatywy dotyczą jednak tego samego rodzaju napoju, czyli kawy z palonych ziaren.
Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje jeszcze jeden, choć mniej znany rodzaj kawy. Sprawdźcie, jakie ma właściwości - może zmienicie swoje przyzwyczajenia i zaczniecie pić taką kawę?
Czym jest zielona kawa?
Choć nazwa może wskazywać na inny produkt, zielona kawa jest dokładnie tym samym, co pijecie codziennie rano. Różnica polega na tym, że kawa zielona nie została przetworzona i stąd jej nazwa - ziarna są zielone, a nie czarne. Oczyszcza się je jedynie z łusek nasiennych. Są twardsze od palonych ziaren kawy, dlatego zmielenie ich w domowym młynku może być trudne.
Z tego względu osoby, które mają ochotę na zieloną kawę, mogą zaopatrzyć się w gotową, zieloną kawę mieloną, dostępną w wielu sklepach.
Właściwości zielonej kawy
Zarówno zielona, jak i palona kawa zawierają w sobie kofeinę - składnik, któremu zawdzięczają tylu miłośników. To dzięki kofeinie kawa działa pobudzająco, wspomaga koncentrację, motywuje do działania i lekko hamuje apetyt.
Za to kawa zielona, dzięki znacznie mniejszemu przetworzeniu, jest łagodniejsza dla żołądka. Mogą po nią sięgać osoby, które z różnych powodów musiały ograniczyć picie tradycyjnej kawy. Inne właściwości zielonej kawy to:
-
ograniczenie wchłaniania glukozy z jedzenia (dzięki zawartości kwasu chlorogenowego)
-
zwalczanie wolnych rodników i opóźnianie starzenia organizmu
-
lekkie ograniczenie apetytu
-
działanie moczopędne
Jak należy parzyć zieloną kawę?
Parzenie tego rodzaju kawy nie różni się znacząco od tradycyjnego procesu. Do filiżanki (lub kubka) należy wsypać dwie łyżeczki zmielonych ziaren kawy, a następnie zalać je gorącą wodą, o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Napar parzy się przez 10 minut, a po tym czasie można wlać mleko, śmietankę, wsypać cukier lub inne ulubione dodatki.