Magda Gessler znana jest Polakom głównie z programów „Kuchenne rewolucje” i Masterchef”. Nie wszyscy być może wiedzą, że Gessler jest nie tylko gwiazdą telewizji, ale także bardzo przedsiębiorczą bizneswoman! Prowadzi aż kilkanaście restauracji i cukierni z wielkim sukcesem. Widać, że porady dla restauratorów w opałach, biorą się z jej własnego doświadczenia – i pewnie dzięki temu „Kuchenne rewolucje” się udają.

Gessler ma doskonałą żyłkę do interesów oraz ogromną wiedzę na temat gotowania. Ta jest zresztą niezbędna każdej osobie, która chce prowadzić dobrą restaurację. Magda często powtarza, że nie da się dobrze zarządzać restauracją i sprzedawać dobrego jedzenia, jeśli nie ma się pojęcia o gotowaniu. Restaurator sam musi umieć dobrze gotować, by móc sprawdzać umiejętności swojej załogi! Magda Gessler doskonale o tym wie i sama często dzieli się własnymi przepisami na dania, które są serwowane w jej restauracjach. Niedawno pochwaliła się, jak zrobić jej słynne pączki różane, które w cukierni „Słodki Słony” można kupić aż za 10 złotych. Zróbcie je sami w domu znaczniej taniej!

Przepis na pączki z różą według Magdy Gessler

Ten przepis na pewno sprawdzi się w Tłusty Czwartek! Do przygotowania pączków z różą potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 2 kilogramy mąki
  • 2,5 kg smalcu
  • 30 jaj
  • Pół kg masła (2 kostki)
  • Pół kg lukru domowej roboty
  • Pół litra mleka
  • 30 dag cukru
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 opakowania prawdziwego cukru waniliowego
  • Konfitura z płatków róży

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie mleko, rozkruszcie drożdże i wsypcie 10 dag cukru. Podgrzejcie i mieszajcie cały czas. Gdy cukier i drożdże już się rozpuszczą, wsypcie szklankę mąki, wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny.
  2. Weźcie 20 jajek i oddzielcie żółtka od białek. Następnie w garnuszku podgrzejcie leciutko oddzielone żółtka z 10 jajkami, wanilią, solą i 200 g cukru. Mieszajcie delikatnie trzepaczką.
  3. Kiedy zaczyn już urośnie, wymieszajcie go z masą z jajek. Dosypcie 1,2 kg mąki i bardzo dokładnie wyrabiajcie, podsypując mąką do momentu, aż ciasto przestanie się kleić. Na sam koniec do ciasta dodajcie roztopione masło. Przykryjcie ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przez ten czas dwa razy wyróbcie jeszcze krótko ciasto.
  4. Następnie ciasto podzielcie na kilka mniejszych części. Z każdej z nich zróbcie rulonik, który należy podzielić na mniejsze części. Uformujcie z nich kulki, rozpłaszczcie i nałóżcie na środek porcję konfitury. Zawińcie, zlepcie brzegi i rękami uformujcie kuleczkę. Wszystkie pączki ułóżcie na podsypanej mąką stolnicy, przykryjcie ściereczką i odstawcie na około 40 minut.
  5. W dużym rondlu roztopcie cały smalec i rozgrzejcie do wysokiej temperatury. Smażcie pączki partiami, obracając je gdy się zarumienią.
  6. Pączki odsączajcie z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gdy lekko ostygną, polejcie je lukrem i dodajcie skórkę pomarańczową. Smacznego!