Nie pijcie tej wody, jeśli macie zgagę lub refluks. Będą wam dokuczały wzdęcia
Adobe Stock
Newsy

Nie pijcie tej wody, jeśli macie zgagę lub refluks. Będą wam dokuczały wzdęcia

Pijecie taką wodę? Lepiej przestańcie, bo możecie sobie bardzo zaszkodzić.

Picie wody bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak woda wodzie nierówna i stając przed wyborem między wodą niegazowaną a wodą gazowaną, lepiej jest wybrać tę pierwszą. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest woda gazowana?

Woda gazowana to woda, która została poddana działaniu dwutlenku węgla (CO2) pod wysokim ciśnieniem.  Ten właśnie prosty proces tworzy „gazowany” napój.

Niektóre marki wody gazowanej mogą zawierać różne dodatki poprawiające ich smak, w tym sód, sztuczne słodziki i środki aromatyzujące. Niestety nie  mają one zbyt korzystnego wpływu na nasze zdrowie. 

Zobacz także
Jak pozbyć się wody z organizmu? Nie uwierzycie, ale trzeba robić tylko tę 1 rzecz

Jak pozbyć się wody z organizmu? Nie uwierzycie, ale trzeba robić tę 1 rzecz

Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko

Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko

Kto nie powinien pić gazowanej wody i dlaczego?

Pijecie wodę gazowaną? Lepiej sprawdźcie, czy to na pewno dla was zdrowe.

Chociaż woda gazowana ma takie samo działanie nawilżające, jak woda niegazowana i może być znacznie zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych, które zawiera mnóstwo szkodliwego cukru, barwników i innych niezdrowych substancji, to regularne picie takiej wody, może mieć zgubny wpływ na wasze zdrowie. Dlaczego?

  • Ponieważ woda gazowana zawiera gaz CO2, bąbelki mogą powodować odbijanie, wzdęcia i gazy.
  • Niektóre marki wody gazowanej zawierają sztuczne słodziki, takie jak sukraloza, które mogą powodować biegunkę, a nawet zmieniać mikrobiom jelitowy. Jeśli więc cierpicie na problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak zespół jelita drażliwego, szczególnie jeśli często macie biegunkę, powinniście zrezygnować z picia takiej wody.
  • Napoje gazowane mogą również wywołać zgagę, co oznacza, że powinny jej unikać osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy.
  • Niekorzystnie wpływają na zdrowie zębów, ponieważ proces karbonatyzacji wprowadza do wody kwas węglowy — substancję, która może potencjalnie powodować erozję szkliwa na zębach. Poza tym, woda gazowana jest nieco bardziej kwaśna niż zwykła woda, co także może potencjalnie mieć bardziej szkodliwy wpływ na zęby. Nie zaleca się również łączenia jej z cytrusami, ponieważ jest to bardzo szkodliwe dla zębów i może doprowadzić do erozji szkliwa i nadwrażliwości. 

Źródło: o2.pl

Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę
AdobeStock
Newsy
Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę
Wiele osób lubi pić w ciągu dnia wodę – i jest to oczywiście słuszny wybór. Jednak picie zimnej wody tuż po jedzeniu może być niebezpieczne dla naszego organizmu. Dlaczego? Wyjaśniamy!

Picie wody jest niezwykle ważne i trzeba o nim pamiętać nie tylko wtedy, gdy jesteśmy spragnieni. Czy wiecie, że każdego dnia wasz organizm traci około 3 litrów płynów? Dzieje się tak wskutek oddawania moczu, pocenia się a nawet zwykłego oddychania! Aby więc utrzymać odpowiednie nawodnienie, powinno się wypijać co najmniej 8 szklanek wody każdego dnia. Dlaczego warto pić wodę? Woda nie tylko przenosi składniki odżywcze i tlen do wszystkich naszych komórek, ale też wspomaga trawienie , normalizuje ciśnienie krwi , zapobiega zaparciom , stabilizuje pracę serca, amortyzuje stawy, reguluje temperaturę ciała i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu. Dlaczego nie należy pić lodowatej wody po posiłku? Większość osób wypija szklankę schłodzonej wody zaraz po powrocie z pracy, zwłaszcza latem, aby ugasić pragnienie i zniwelować skutki zmęczenia. Jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że picie schłodzonej wody może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Hamuje trawienie Jednym z głównych powodów, dla których nie zaleca się picia schłodzonej wody jest to, że ma ona poważny wpływ na nasze trawienie. Zimna woda obkurcza naczynia krwionośne, a także hamuje trawienie. Gdy pijemy zimną wodę, naturalny proces wchłaniania składników odżywczych podczas trawienia jest zaburzony, ponieważ ciało przekierowuje całą uwagę z trawienia na regulację temperatury ciała, po wypiciu schłodzonej wody. Musi ono więc wykorzystać dodatkową energię, aby uregulować temperaturę ciała.  Obniża tętno Kolejnym powodem, dla którego lepiej unikać picia schłodzonej wody, jest obniżenie tętna . Naukowcy odkryli, że picie schłodzonej wody nie tylko zmniejsza częstość akcji serca, ale także stymuluje nerw błędny, który kontroluje mimowolne funkcje ciała. Ponieważ na...

Czy warto pić wodę sodową? Zdziwicie się, jakie ma właściwości
Pixabay
Newsy
Czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej? Sprawdzamy fakty o wodzie sodowej
Woda gazowana powstaje przez dodatek dwutlenku węgla. Jest tak samo zdrowa jak woda naturalna, ale są pewne grupy ludzi, które powinny jej unikać.

Macie problem z piciem wody? Nie działają na was sztuczki, które mają pomóc w piciu większej ilości wody ? Możecie z powodzeniem wybrać zamiast tego wodę gazowaną. Niektórzy przypisują jej nawet właściwości uzdrawiające. Sprawdźcie, czy warto pić wodę sodową i kto raczej powinien jej unikać. Woda gazowana – jak powstaje? Woda gazowana to nic innego, jak woda, do której został dodany dwutlenek węgla. Woda gazowana jest równie zdrowa, co zwykła woda mineralna. Woda sodowa, którą zazwyczaj kupujecie w sklepach, została sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla. Istnieją jednak ody naturalnie bogate w ten gaz. Zazwyczaj są one jednocześnie bardzo zdrowe, bo zawierają też dużo wapnia, magnezu i innych minerałów. Od dawien dawna pija się wodę sodową, gdyż uważa się, ze lepiej gasi pragnienie niż zwykła woda. Naturalnie woda mineralna z zawartością dwutlenku węgla występuje w Polsce w: Beskidzie Sądeckim: w rejonach Piwnicznej i Muszyny Kotlinie Kłodzkiej Na Kujawach Jeśli chodzicie czasem na górskie wędrówki, możecie kojarzyć, że woda ze strumyków także ma posmak dwutlenku węgla. To dzięki temu, że strumyk płynąc, miesza się z dwutlenkiem węgla. Zyskuje wtedy ten charakterystyczny aromat. Czy woda sodowa jest zdrowa? Zdrowe osoby mogą z powodzeniem pijać wodę gazowaną. Ma ona bardzo podobny skład do wody bez gazu , a jeśli wybieracie wodę naturalnie gazowaną, ma też więcej minerałów, więc jest też trochę zdrowsza. Niektóre osoby muszą jej jednak unikać. Nie jest polecana dla: Osób z podrażnieniami żołądka Osób cierpiących na wrzody Tych, którzy skarżą się na gazy Cierpiących na refluks Z Zespołem Jelita Nadwrażliwego Woda sodowa a masa ciała Woda gazowana nie ma żadnych...

Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają
Adobe Stock
Newsy
Od tego popularnego dodatku do żywności zrobią wam się zmarszczki. Znajdziecie go w wielu produktach
Walkę ze zmarszczkami warto zacząć od diety, ponieważ to sposób żywienia ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry.

Niektórzy na kremy przeciwzmarszczkowe czy specjalistyczne zabiegi na skórę wydają fortunę. Wszystko po to, by jak najdłużej wyglądać zdrowo i promiennie. Ale na nic wszystkie te starania, jeśli stosuje się nieprawidłową dietę - a ta ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Szczególnie odradzane jest jedzenie cukru, ale także słodzików, które mają stanowić jego zdrowszą alternatywę.  Czy słodziki są szkodliwe? Od lat słodziki są rekomendowane w diecie osób, które muszą ograniczać cukier - na przykład przy insulinooporności czy cukrzycy. Jednak produkty zawierające sztuczne słodziki szybko zaczęły zdobywać popularność u sportowców oraz osób dbających o linię. Wszelkie napoje „zero” czy słodkie syropy pozbawione kalorii swój smak zawdzięczają słodzikom. Jest to więc pewien sposób na „oszustwo” na diecie, by móc zjeść słodycze bez wyrzutów sumienia.  Ale słodziki nie pozostają obojętne dla zdrowia. Przede wszystkim, wcale nie pomagają na diecie. Nasz organizm, a dokładniej jelita, potrafią rozpoznać, że zjedliśmy coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy było to ciastko czy napój zero, jelita i trzustka przygotowują się do trawienia cukrów. Te jednak w przypadku spożycia produktu ze słodzikiem w składzie w ogóle tam nie trafiają, a przez podniesiony poziom glukozy we krwi zaczynamy odczuwać głód. Ponadto, niektóre słodziki, takie jak poliole, są trawione dopiero w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia, a nawet biegunki (przy zjedzeniu zbyt dużej ilości słodzika). Wpływ słodzików na skórę Słodziki nie pozostają obojętne na stan naszej skóry. Gdy są wydalane z organizmu wraz z potem, mogą wywoływać stany zapalne na skórze, powodować pryszcze i zatykać pory. Ponadto, słodziki wpływają na nasze hormony podobnie jak cukier i mogą powodować zmarszczki ze względu na...

Carrefour nie będzie w tym roku sprzedawał żywych karpi. Słuszna decyzja?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto go jeść karpia przez cały rok? To nie tylko smak, ale i duża dawka zdrowia
Koniecznie włączcie do swojej diety karpia. Ta ryba nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Ryba ta jest tak smaczna i zdrowa, że warto ją spożywać przez cały rok. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Jak pokazują statystyki, aż 95% sprzedaży karpia przypada na okres Świąt Bożego Narodzenia. Być może warto to zmienić i kupować go nie tylko z okazji świąt? Poza wspaniałym smakiem, karp posiada również szereg właściwości odżywczych. Oto tylko niektóre z nich. Karp jest doskonałym źródłem wielu ważnych substancji, zwłaszcza chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Te nienasycone kwasy mają bardzo korzystny wpływ na funkcje serca i są świetną profilaktyką zawału serca. Kolejnym atutem karpia jest jego łatwostrawność, spowodowana korzystną strukturą włókien mięśniowych oraz znikomą ilością niestrawnej tkanki włóknistej. W konsekwencji mięso karpia opuszcza nasz żołądek już po 2-3 godzinach od spożycia. By jednak tak się stało, ważne jest wybranie mniej tłustego karpia w sklepie lub na targu. Potem koniecznie wybierzcie gotowanie lub pieczenie mięsa ryby, zamiast smażenia. Jedzenie karpia może poprawić naszą odporność. Cynk odgrywa kluczową rolę w stymulowaniu naszego układu odpornościowego, a karp jest bogaty w ten minerał - stanowi ponad 10% dziennego spożycia w jednej porcji. Może łagodzić zaburzenia oddechowe. Badania wykazały, że potencjalnie bogata koncentracja minerałów i składników odżywczych w karpiach, może bardzo korzystnie wpływać na nasz układ oddechowy. Ryba ta będzie doskonałym wyborem w przypadku osób, które cierpią na zapalenie oskrzeli, przewlekłą niewydolność oddechową lub inną chorobę związaną z płucami i drogami oddechowymi. Karp zawiera wiele substancji przeciwutleniających, które mogą spowolnić proces starzenia. Może wzmacniać...