Trzustka pełni w organizmie dwie ważne funkcje. Po pierwsze - dostarcza do jelita cienkiego enzymy, które umożliwiają trawienie pożywienia, a po drugie - produkuje hormony, które regulują poziom glukozy we krwi. To bardzo ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Dlatego lepiej, żeby była zdrowa. Jak ją uchronić przed zapaleniem?

Alkohol szkodzi trzustce

Zapalenie trzustki to najczęstsza dolegliwość dotykająca ten organ. Jednym z powodów dolegliwości jest spożywanie alkoholu. Już niewielkie ilości, a przede wszystkim regularne picie alkoholu, mogą spowodować uszkodzenie i zapalenie trzustki. Badania pokazują, że aż u 70-90 proc. osób z zapaleniem trzustki, za chorobę odpowiadał właśnie alkohol.

Alkohol wyniszcza komórki odpowiadające za wytwarzanie enzymów trawiennych. Pierwszym etapem diagnostyki z powodu bólu trzustki, jest ustalenie jak wygląda dieta pacjenta i w jakich ilościach spożywa on alkohol.

Inne powody osłabiające trzustkę:

Zobacz także:

  • Zbyt tłuste jedzenie
  • Nadmiernie obfite posiłki
  • Niedrożność przewodu żółciowego i kamienie żółciowe
  • Zakażenia wirusowe np. przebycie świnki
  • Urazy jamy brzusznej

Inne produkty szkodzące trzustce

Kolejne dwa napoje, które należy wykluczyć z diety po zapaleniu trzustki, to mocna kawa i herbata. Zawarta w nich kofeina i teina mają działanie podrażniające. Spożywanie słabej kawy i herbaty należy uzgodnić z lekarzem.

Surowe owoce i warzywa, choć dla osób bez dolegliwości ze strony trzustki uchodzą za zdrowe, przy chorobach tego narządu mogą być szkodliwe. Jeśli po ich jedzeniu występują wzdęcia i bóle brzucha, także należy wycofać je z jadłospisu.

Jeśli cierpicie na zapalenie trzustki, nie powinniście też jeść:

  • Śliwek
  • Czereśni
  • Nasion strączkowych
  • Cebuli
  • Czosnku
  • Pora
  • Kapusty

Osoby chorujące na trzustkę, powinny także całkowicie zrezygnować z palenia papierosów. Są one dla tego organu tak samo szkodliwe, jak alkohol.

Źródło: Medonet.pl