Trzustka pełni w organizmie dwie ważne funkcje. Po pierwsze - dostarcza do jelita cienkiego enzymy, które umożliwiają trawienie pożywienia, a po drugie - produkuje hormony, które regulują poziom glukozy we krwi. To bardzo ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Dlatego lepiej, żeby była zdrowa. Jak ją uchronić przed zapaleniem?
Alkohol szkodzi trzustce
Zapalenie trzustki to najczęstsza dolegliwość dotykająca ten organ. Jednym z powodów dolegliwości jest spożywanie alkoholu. Już niewielkie ilości, a przede wszystkim regularne picie alkoholu, mogą spowodować uszkodzenie i zapalenie trzustki. Badania pokazują, że aż u 70-90 proc. osób z zapaleniem trzustki, za chorobę odpowiadał właśnie alkohol.
Alkohol wyniszcza komórki odpowiadające za wytwarzanie enzymów trawiennych. Pierwszym etapem diagnostyki z powodu bólu trzustki, jest ustalenie jak wygląda dieta pacjenta i w jakich ilościach spożywa on alkohol.
Inne powody osłabiające trzustkę:
Zobacz także:
- Zbyt tłuste jedzenie
- Nadmiernie obfite posiłki
- Niedrożność przewodu żółciowego i kamienie żółciowe
- Zakażenia wirusowe np. przebycie świnki
- Urazy jamy brzusznej
Inne produkty szkodzące trzustce
Kolejne dwa napoje, które należy wykluczyć z diety po zapaleniu trzustki, to mocna kawa i herbata. Zawarta w nich kofeina i teina mają działanie podrażniające. Spożywanie słabej kawy i herbaty należy uzgodnić z lekarzem.
Surowe owoce i warzywa, choć dla osób bez dolegliwości ze strony trzustki uchodzą za zdrowe, przy chorobach tego narządu mogą być szkodliwe. Jeśli po ich jedzeniu występują wzdęcia i bóle brzucha, także należy wycofać je z jadłospisu.
Jeśli cierpicie na zapalenie trzustki, nie powinniście też jeść:
- Śliwek
- Czereśni
- Nasion strączkowych
- Cebuli
- Czosnku
- Pora
- Kapusty
Osoby chorujące na trzustkę, powinny także całkowicie zrezygnować z palenia papierosów. Są one dla tego organu tak samo szkodliwe, jak alkohol.
Źródło: Medonet.pl