Nie panieruję już schabowych w jajku. Używam innego produktu i są soczyste jak chciałam
Własne
Newsy

Nie panieruję już schabowych w jajku. Używam innego produktu i są soczyste tak jak chciałam

Tradycyjne kotlety schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Przepis jest prosty i wszystkim znany, ale gdyby tak lekko go zmodyfikować i na przykład pominąć jajko? Takie „inne” schabowe mogą wam posmakować jeszcze bardziej niż zwykłe.

Kotlety schabowe to danie, które w polskiej kuchni jest już obecne naprawdę długo. Dawniej mało kto mógł sobie pozwolić na częste jedzenie mięsa, a gdy stało się ono bardziej dostępne dla zwykłych ludzi, była to raczej wieprzowina - a nie dziczyzna, którą zajadali się bardziej zamożni. Powszechnie zaczęły się więc pojawiać przepisy na przyrządzenie wieprzowiny. 

Tradycyjny przepis na kotlety schabowe

Wróćmy jeszcze do oryginalnych kotletów schabowych. W 1860 roku, w książce „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej pojawił się prawdopodobnie pierwszy udokumentowany przepis na kotleta schabowego. Przez tyle lat praktycznie się nie zmienił i pewnie smakował tak, jak współcześnie (pisownia oryginalna):

- Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu - napisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za pięć złotych”.

Zobacz także
Namacza, wyżyma i smaży. Tak Tomek Jakubiak robi swoje kotlety schabowe. Uczył się od babci

Namacza, wyżyma i smaży. Tak Tomek Jakubiak robi swoje kotlety schabowe. Uczył się od babci

Siekam mięso, dodaję 1 owoc i mam kotlety lepsze niż schabowe. Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz

Siekam mięso, dodaję 1 owoc i mam kotlety lepsze niż schabowe. Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz

Co zamiast jajka do schabowych?

Polecamy wam zmienić nieco ten przepis i pominąć w nim jajko. Zamiast tego, wykorzystajcie zwykły jogurt naturalny. Przyprawione mięso wystarczy zanurzyć w jogurcie na kilka godzin, a później panierować i smażyć. Schab skruszeje w tym czasie i będzie znacznie bardziej soczysty po usmażeniu. Skorzystajcie z poniższego przepisu i spróbujcie sami. 

Przepis na schabowe inaczej

Składniki:

  • pół kg schabu

  • 300 g jogurtu naturalnego (2 małe kubeczki po 150 g)

  • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyty i osuszony schab pokrójcie w plastry, po 1 cm grubości każdy. Przykryjcie je folią spożywczą i rozbijcie za pomocą tłuczka. 

  2. Następnie obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim mięso. Oprószcie też solą i pieprzem z każdej strony.

  3. Wlejcie do miski jogurt naturalny i zanurzcie w nim kotlety. Przypilnujcie, by całe mięso było pokryte jogurtem. Przykryjcie miskę folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na kilka godzin.

  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie kotlety z lodówki. Obtoczcie je w bułce tartej i połóżcie na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się dobrze zarumienią. Odłóżcie na talerz wyłożony grubszą warstwą papierowych ręczników. Smacznego!