
Ten przepis na kotlety jest bardzo prosty i posmakują one każdemu, kto lubi klasyczne, panierowane filety z kurczaka. Zamiast jednak kroić i rozbijać mięso tłuczkiem, trzeba je posiekać. Do tego jeszcze specjalna marynata, jeden dodatek i kotlety można wrzucać na patelnię. Są rumiane, chrupiące i będą w sam raz na obiad, gdy znudzi się wam zwykły filet w panierce.
Jak zrobić kotlety po francusku?
Będziecie potrzebować porcji filetów z kurczaka i szczypiorku - to składnik, bez którego kotlety nie wyjdą. Cała tajemnica polega na tym, by mięso bardzo drobno posiekać i wymieszać ze szczypiorkiem. To nada przyjemnego aromatu i chrupkości, a jajeczna marynata z dodatkiem musztardy francuskiej wiąże wszystkie składniki i nadaje im wspaniałego smaku. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jakie to dobre.
Przepis na siekane kotlety z kurczaka
Składniki:
-
2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 500 g)
-
2 łyżki mąki
-
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-
1 łyżka musztardy francuskiej
-
2-3 jajka (2 duże lub 3 małe)
-
1 płaska łyżeczka soli
-
1 płaska łyżeczka pieprzu
-
szczypta ostrej papryki
-
pęczek szczypiorku
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Usuńcie włókna i inne niepożądane elementy.
-
Następnie posiekajcie drobno filety. To samo zróbcie ze szczypiorkiem.
-
Do miski wbijcie jajka, dodajcie po 2 pełne łyżki śmietany, mąki i 1-2 łyżki musztardy francuskiej. Wsypcie jeszcze sól, pieprz oraz ostrą paprykę i wymieszajcie.
-
Gdy składniki się połączą, włóżcie do marynaty posiekanego drobno kurczaka ze szczypiorkiem. Wymieszajcie i odstawcie na 5 minut.
-
W tym czasie rozgrzejcie dużą patelnię i wylejcie na nią kilka łyżek oleju. Gdy będzie już gorący, wykładajcie na patelnie porcje kotletów - najlepiej użyjcie w tym celu dużej łyżki, ponieważ masa jest dość płynna.
-
Smażcie na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
-
Po usmażeniu odłóżcie kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, co pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
I gotowe! Kotlety najlepiej smakują podane tradycyjnie z ziemniakami i surówką, np. z buraczków lub białej kapusty. Będą pyszne z dowolnymi dodatkami, dlatego jeżeli wolicie ryż lub kaszę albo duszone warzywa zamiast surówki - nic nie stoi na przeszkodzie.