Nie panieruję fileta, tylko siekam go nożem. Dodaję 1 składnik i mam pyszne kotleciki
Getty Images
Newsy

Nie panieruję fileta z kurczaka, tylko siekam go nożem. Dodaję 1 składnik i mam pyszne kotleciki

Mamy tu miłośników kotletów z kurczaka? To danie, które lubią wszyscy - drobiowe kotleciki są delikatne i chrupiące. Nie mają też charakterystycznego zapachu typowego dla kotletów schabowych, który nie każdemu pasuje. Proponujemy wam przepis na kotlety z kurczaka inaczej. Możecie odstawić tłuczek, ponieważ zamiast rozbijać mięso, trzeba je będzie posiekać.

Ten przepis na kotlety jest bardzo prosty i posmakują one każdemu, kto lubi klasyczne, panierowane filety z kurczaka. Zamiast jednak kroić i rozbijać mięso tłuczkiem, trzeba je posiekać. Do tego jeszcze specjalna marynata, jeden dodatek i kotlety można wrzucać na patelnię. Są rumiane, chrupiące i będą w sam raz na obiad, gdy znudzi się wam zwykły filet w panierce. 

Jak zrobić kotlety po francusku?

Będziecie potrzebować porcji filetów z kurczaka i szczypiorku - to składnik, bez którego kotlety nie wyjdą. Cała tajemnica polega na tym, by mięso bardzo drobno posiekać i wymieszać ze szczypiorkiem. To nada przyjemnego aromatu i chrupkości, a jajeczna marynata z dodatkiem musztardy francuskiej wiąże wszystkie składniki i nadaje im wspaniałego smaku. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jakie to dobre. 

Zobacz także
Czytelniczka dodaje do kotletów mielonych to 1 ugotowane warzywo. Są soczyste i nie przywierają do patelni

Czytelniczka dodaje do kotletów mielonych to 1 ugotowane warzywo. Są soczyste i nie przywierają do patelni

Łatwo się je robi i kosztują grosze. Kotlety o niebo lepsze od schabowych i mielonych

Łatwo się je robi i kosztują grosze. Kotlety o niebo lepsze od schabowych i mielonych

Przepis na siekane kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 500 g)

  • 2 łyżki mąki 

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • 2-3 jajka (2 duże lub 3 małe)

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

  • szczypta ostrej papryki

  • pęczek szczypiorku

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Usuńcie włókna i inne niepożądane elementy.

  2. Następnie posiekajcie drobno filety. To samo zróbcie ze szczypiorkiem.

  3. Do miski wbijcie jajka, dodajcie po 2 pełne łyżki śmietany, mąki i 1-2 łyżki musztardy francuskiej. Wsypcie jeszcze sól, pieprz oraz ostrą paprykę i wymieszajcie.

  4. Gdy składniki się połączą, włóżcie do marynaty posiekanego drobno kurczaka ze szczypiorkiem. Wymieszajcie i odstawcie na 5 minut. 

  5. W tym czasie rozgrzejcie dużą patelnię i wylejcie na nią kilka łyżek oleju. Gdy będzie już gorący, wykładajcie na patelnie porcje kotletów - najlepiej użyjcie w tym celu dużej łyżki, ponieważ masa jest dość płynna. 

  6. Smażcie na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. 

  7. Po usmażeniu odłóżcie kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, co pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia. 

I gotowe! Kotlety najlepiej smakują podane tradycyjnie z ziemniakami i surówką, np. z buraczków lub białej kapusty. Będą pyszne z dowolnymi dodatkami, dlatego jeżeli wolicie ryż lub kaszę albo duszone warzywa zamiast surówki - nic nie stoi na przeszkodzie.