Kotlety schabowe to absolutny pewniak każdego obiadu. W opinii wielu najlepsze są oczywiście te w klasycznym wydaniu, czyli panierowane i podane z ziemniakami oraz surówką (lub jeszcze lepiej - z zasmażaną kapustą).
Jednak ile można jeść kotlety przyrządzane w ten sam sposób? Gdy już się wam znudzą tradycyjne schabowe, czas na eksperymenty w kuchni. Zapomnijcie o zwykłej panierce z bułki tartej, mąki i jajka. Mamy dla was coś, co będzie hitem każdej imprezy i rodzinnego spotkania. Zobaczcie, jak je przygotować.
Przepis na kotlety schabowe w cieście francuskim
Sekretem tych kotletów jest ciasto francuskie. Zamiast panierować mięso, wystarczy je w nim zapiec. Przyrządzenie własnego ciasta francuskiego jest dość czasochłonne, ale na szczęście dziś w każdym supermarkecie kupicie ten tani produkt. Wystarczy rozwinąć taki rulon z ciastem, ułożyć doprawione kotlety, zawinąć i wrzucić do piekarnika. Wykorzystajcie poniższy przepis na to danie:
Zobacz także:
Składniki:
-
1 kilogram schabu wieprzowego
-
200 g boczku wędzonego surowego (opcjonalnie)
-
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
-
1 jajko
-
musztarda
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie schab i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry - powinno wam wyjść od 8 do 10 kotletów z jednego kilograma mięsa.
-
Każdy plaster rozbijcie tłuczkiem (nie zapomnijcie przykryć mięsa folią - dzięki temu zaoszczędzicie sobie sprzątania). Doprawcie solą i pieprzem.
-
Następnie posmarujcie mięso musztardą. Jej rodzaj zależy od waszych preferencji smakowych. My bardzo polecamy użyć w tym przepisie musztardy francuskiej.
-
Pokrójcie boczek w cieniutkie plasterki. Połóżcie po 2 z nich na każdym kotlecie.
-
Rozłóżcie ciasto francuskie. Na jednym płacie ułóżcie kotlety, a drugim je przykryjcie.
-
Zlepcie ciasto, a następnie za pomocą ostrego noża wytnijcie kotlety. Nie zapomnijcie zostawić trochę zapasu ciasta dookoła, żeby je zlepić. Na koniec udekorujcie brzegi kopert widelcem.
-
Rozkłóćcie jajko w miseczce. Pędzelkiem posmarujcie każdy kotlet w cieście.
-
Tak przygotowane schabowe ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczcie przez kwadrans. Smacznego!