W kuchni nie powinno się marnować absolutnie nic. Jeżeli więc w ferworze świątecznych przygotowań kupiliście bardzo dużo majonezu na sałatkę, do jajek i nie wiecie co z nim zrobić, mamy rozwiązanie. Tomek Strzelczyk zaproponował swój przepis na babkę wielkanocną, do której doda składnik niezbędny podczas przygotowań do świąt - czyli właśnie majonez. 

Patent Tomka Strzelczyka na babkę wielkanocną

Sposób brzmi dziwnie, ale z drugiej strony majonez bywa wykorzystywany w kuchni do słodkich wypieków. Być może niektórzy z was znają prosty, domowy przysmak, czyli kruche ciasteczka majoneziki. Ten produkt przyda się wam również do upieczenia wilgotnej, a jednocześnie puszystej i lekkiej babki wielkanocnej.

Tomek zaleca, by majonez dodany do ciasta był łagodny - czyli bez wyraźnego zapachu octu czy innego kwaśnego posmaku. Im łagodniejszy majonez, tym babka będzie lepiej smakowała. Przygotujcie sobie potrzebne składniki oraz formę do babki i bierzcie się za pieczenie. 

Przepis na babkę majonezową wg Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jaj
  • 5 płaskich łyżek majonezu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Oraz cukier puder do posypania. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Białka wlejcie do miski i zacznijcie je ubijać. 
  2. W trakcie ubijania stopniowo wsypcie do białek 1 szklankę cukru, wymieszanego z cukrem waniliowym. 
  3. Kiedy białka będą już ubite na sztywno, dodajcie do nich żółtka. Wymieszajcie na najwolniejszych obrotach miksera. 
  4. Teraz stopniowo dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, nie przerywając miksowania. 
  5. W kolejnym kroku do masy dodajcie 5 łyżek majonezu. Jak już wspomnieliśmy, powinien być delikatny, bez wyraźnego zapachu octu. Mieszajcie do połączenia składników.
  6. Formę do babki posmarujcie od środka masłem i posypcie bułką tartą.
  7. Wlejcie ciasto do formy i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 50 minut. W trakcie pieczenia obserwujcie ciasto i sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone. 
  8. Kiedy ciasto się upiecze, wyjmijcie je z piekarnika i poczekajcie, aż nieco ostygnie.
  9. Przełóżcie babkę na paterę, zdejmijcie foremkę i posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA YouTube