W kuchni nie powinno się marnować absolutnie nic. Jeżeli więc w ferworze świątecznych przygotowań kupiliście bardzo dużo majonezu na sałatkę, do jajek i nie wiecie co z nim zrobić, mamy rozwiązanie. Tomek Strzelczyk zaproponował swój przepis na babkę wielkanocną, do której doda składnik niezbędny podczas przygotowań do świąt - czyli właśnie majonez.
Patent Tomka Strzelczyka na babkę wielkanocną
Sposób brzmi dziwnie, ale z drugiej strony majonez bywa wykorzystywany w kuchni do słodkich wypieków. Być może niektórzy z was znają prosty, domowy przysmak, czyli kruche ciasteczka majoneziki. Ten produkt przyda się wam również do upieczenia wilgotnej, a jednocześnie puszystej i lekkiej babki wielkanocnej.
Tomek zaleca, by majonez dodany do ciasta był łagodny - czyli bez wyraźnego zapachu octu czy innego kwaśnego posmaku. Im łagodniejszy majonez, tym babka będzie lepiej smakowała. Przygotujcie sobie potrzebne składniki oraz formę do babki i bierzcie się za pieczenie.
Przepis na babkę majonezową wg Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 7 jaj
- 5 płaskich łyżek majonezu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Oraz cukier puder do posypania.
Zobacz także:
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek. Białka wlejcie do miski i zacznijcie je ubijać.
- W trakcie ubijania stopniowo wsypcie do białek 1 szklankę cukru, wymieszanego z cukrem waniliowym.
- Kiedy białka będą już ubite na sztywno, dodajcie do nich żółtka. Wymieszajcie na najwolniejszych obrotach miksera.
- Teraz stopniowo dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, nie przerywając miksowania.
- W kolejnym kroku do masy dodajcie 5 łyżek majonezu. Jak już wspomnieliśmy, powinien być delikatny, bez wyraźnego zapachu octu. Mieszajcie do połączenia składników.
- Formę do babki posmarujcie od środka masłem i posypcie bułką tartą.
- Wlejcie ciasto do formy i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 50 minut. W trakcie pieczenia obserwujcie ciasto i sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone.
- Kiedy ciasto się upiecze, wyjmijcie je z piekarnika i poczekajcie, aż nieco ostygnie.
- Przełóżcie babkę na paterę, zdejmijcie foremkę i posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA YouTube