Nie na mleku, nie na wodzie gazowanej. Robert Makłowicz robi najlepsze naleśniki na innym płynie
Getty Images/AKPA
Newsy

Nie na mleku, nie na wodzie gazowanej. Robert Makłowicz robi najlepsze naleśniki na innym płynie

Temat naleśników nurtuje wszystkich Polaków. Swoje trzy grosze w narodowej dyskusji na temat przygotowania ciasta do tego specjału wrzucił Robert Makłowicz. Na jakim płynie robi ciasto na naleśniki? Sprawdźcie.

Słynny podróżnik na co dzień raczy się przeróżnymi specjałami z całego świata. Kosztuje nich w czasie telewizyjnych eskapad na świecie i w Polsce. W domowym zaciszu nie stroni jednak od tradycyjnych smaków, takich jak choćby poczciwe, ale pyszne naleśniki.

Zastanawiacie się jak je przygotowuje? Zamiast mleka i wody gazowanej Robert Makłowicz leje do ciasta inny płyn. Słynny podróżni zdradził, że lubi przygotowywać to popularne danie na zwykłej maślance.

Czy można zrobić naleśniki na maślance?

To właśnie ten płynny nabiał nadaje ciastu ciekawej tekstury i sprawia, że wychodzą wspaniale puszyste i wprost stworzone do załadowania ich dżemem, konfiturą czy serem białym. Dzięki użyciu maślanki naleśniki Makłowicza stają się odrobinę grubsze niż te przygotowywane tradycyjnie na wodzie, mleku czy wodzie gazowanej.

Dzięki maślance naleśniki nabierają też więcej elastyczności, dzięki czemu nie rozpadają się na patelni i nie rwą się podczas zawijania w nie farszu.

Zobacz także
Tomek Strzelczyk dodaje szczyptę tego produktu do ciasta na naleśniki. Są mięciutkie i rosną jak szalone

Tomek Strzelczyk dodaje szczyptę tego produktu do ciasta na naleśniki. Są mięciutkie i rosną jak szalone

Ciotka Bożena dodaje do naleśników składnik za 2 zł z torebki. Tak dobrych nie jadłam nigdzie indziej

Ciotka Bożena dodaje do naleśników składnik za 2 zł z torebki. Tak dobrych nie jadłam nigdzie indziej

Przepis na naleśniki na maślance

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka maślanki
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • Odrobina cukru
  • Odrobina soli
  • 2 jaja

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę przez sitko i wsypcie do garnka.
  2. Dodajcie maślankę, olej, wbijcie do środka jajka.
  3. Wsypcie do środka szczyptę soli i odrobinę cukru.
  4. Wymieszajcie wszystko razem za pomocą trzepaczki lub zmiksujcie mikserem.
  5. Dobrze rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią odrobinę oleju do smażenia.
  6. Smażcie na złoty kolor z obu stron i składajcie na stertę na talerzyku.
  7. Nadziewajcie ulubionym dżemem, serem lub innymi dodatkami.
  8. Smacznego!