
Słynny podróżnik na co dzień raczy się przeróżnymi specjałami z całego świata. Kosztuje nich w czasie telewizyjnych eskapad na świecie i w Polsce. W domowym zaciszu nie stroni jednak od tradycyjnych smaków, takich jak choćby poczciwe, ale pyszne naleśniki.
Zastanawiacie się jak je przygotowuje? Zamiast mleka i wody gazowanej Robert Makłowicz leje do ciasta inny płyn. Słynny podróżni zdradził, że lubi przygotowywać to popularne danie na zwykłej maślance.
Czy można zrobić naleśniki na maślance?
To właśnie ten płynny nabiał nadaje ciastu ciekawej tekstury i sprawia, że wychodzą wspaniale puszyste i wprost stworzone do załadowania ich dżemem, konfiturą czy serem białym. Dzięki użyciu maślanki naleśniki Makłowicza stają się odrobinę grubsze niż te przygotowywane tradycyjnie na wodzie, mleku czy wodzie gazowanej.
Dzięki maślance naleśniki nabierają też więcej elastyczności, dzięki czemu nie rozpadają się na patelni i nie rwą się podczas zawijania w nie farszu.
Przepis na naleśniki na maślance
Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka maślanki
- 3 łyżki masła lub oleju
- Odrobina cukru
- Odrobina soli
- 2 jaja
Przygotowanie:
- Przesiejcie mąkę przez sitko i wsypcie do garnka.
- Dodajcie maślankę, olej, wbijcie do środka jajka.
- Wsypcie do środka szczyptę soli i odrobinę cukru.
- Wymieszajcie wszystko razem za pomocą trzepaczki lub zmiksujcie mikserem.
- Dobrze rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią odrobinę oleju do smażenia.
- Smażcie na złoty kolor z obu stron i składajcie na stertę na talerzyku.
- Nadziewajcie ulubionym dżemem, serem lub innymi dodatkami.
- Smacznego!