Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie
Adobe Stock
Newsy

Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych

Eksperymentów z naleśnikami ciąg dalszy. Na pewno próbowaliście już triku z użyciem wody gazowanej czy też na przykład z piwem. Teraz czas na zupełnie inny płynny składnik. Będą smakowały i wyglądały idealnie!

Naleśniki to danie niezwykle smaczne, ale i równie proste w przygotowaniu. Być może dlatego właśnie to danie jest znane niemal pod każdą szerokością geograficzną.

Różnic można doszukiwać się głównie w sposobie podania. Jedne narody wolą cienkie pszenne placki smażone na patelni podawać na słono, inne – takie jak choćby my, Polacy – preferują naleśniki ze słodkim nadzieniem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różnią się rodzaje ciasta naleśnikowego?

Niezależnie od tego, czym nadziewacie swoje naleśniki, ważne jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Idealne ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt grube. Zamiast tego powinno być elastyczne i miękkie i jednocześnie elegancko usmażone.

Podstawowe składniki naleśników to tak krótka lista, że bez kłopotów spamięta je nawet małe dziecko:

  • Mąka
  • Mleko
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Woda
  • Szczypta cukru
  • Olej

Co prawda przepisy na naleśniki mogą różnić się w zależności od tego, kto je przygotowuje, jednak ramy zazwyczaj są te same. Jedni dodają do ciasta samo mleko zamiast dodatku wody, inni dolewają do ciasta minimalną ilość oleju.

Zobacz także
Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

czy można dodać mleko kokosowe do naleśników

Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku

Na czym zrobić naleśniki, żeby były elastyczne i sprężyste?

Dzisiaj prezentujemy specjalnie dla was jeszcze jeden nietypowy naleśnikowym patent. Chodzi o zamianę tradycyjnego składnika czyli mleka lub wody na wrzątek! Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć!

Użycie tego rodzaju płynu do wyrobienia ciasta naleśnikowego sprawi, że nabierze bardzo ciekawych właściwości. Stanie się sprężyste, elastyczne, a podczas smażenia na powierzchni patelni powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki.

Ciasto przygotowane na bazie wrzącej wody może być świetną podstawą do przyrządzenia takich wspaniałości jak np. naleśniki na wytrawnie z farszem a la gołąbki, naleśnikowe roladki z serem i łososiem, czy też naleśniki ze szparagami.

Jeżeli wolicie jednak naleśniki w tradycyjnym stylu, czyli na słodko, możecie przygotować takie frykasy jak te z nutą czekolady. Wypróbujcie także koniecznie naleśniki w stylu japońskim. Smakują zupełnie inaczej niż te klasyczne.

Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki
Marzą się wam puszyste i leciutkie naleśniki? Wystarczy zastosować jedną prostą sztuczkę!

Naleśniki to jedno z dań, które nie dość, że każdemu smakuje, to jeszcze można je jeść o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzają się jako słodkie śniadanie i kolacja, a na obiad można przygotować bardziej wytrawną wersję, np. naleśniki ze szpinakiem. A jak to zrobić, by wyszły idealnie puszyste? Ile pań domu tyle metod, ale musicie przyznać, że najlepsze są puchate i mięciutkie naleśniki. Z serem, dżemem albo świeżymi owocami smakują po prostu genialnie! Sprawdźcie, jak zrobić takie idealne naleśniczki jak z kuchni starej gospodyni. Czy dodawać sól do ciasta naleśnikowego?  Najczęściej naleśniki robi się na słodko z serem albo czekoladą. Coraz popularniejsze w Polsce masło orzechowe, też jest świetnym dodatkiem do naleśników. Koniecznie wypróbujcie połączenie tego masła z dżemem – palce lizać! Warto jednak przyrządzić też naleśniki na słono. Stanowią świetną alternatywę dla słodkich i lepiej się nadają na obiad. Możecie je zrobić z czym tylko chcecie, ponieważ zarówno warzywa jak i mięso, dobrze do nich pasują. Niemniej jednak solić warto również naleśniki, które posmarujecie dżemem. Szczypta soli wyzwoli więcej smaku z nudnego naleśnikowego ciasta.  Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste? Zwykle ubijanie białek kojarzy się z przygotowywanie masy serowej na sernik. Inni ubijają jajka również na gofrów. A co powiecie na to, żeby ubijać białka także do ciasta naleśnikowego? To właśnie ten nietypowy zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo puszyste i przepyszne jak nigdy dotąd! Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki Pół szklanki wody 3 jajka Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. To bardzo ważne, ponieważ białka się później przydadzą! Do miski wlejcie żółtka, mleko i wsypcie mąkę. Zmiksujcie tak, by nie...

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Flickr
Newsy
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Elastyczne, nieprzywierające do stolnicy ciasto na pierogi zrobicie z niewielkim dodatkiem masła. Tak samo jak robiły kiedyś nasze babcie, dzisiaj postępują szefowie kuchni na czele z Magdą Gessler i Robertem Makłowiczem.

Czy to pierogi ruskie, czy to pierogi z serem , czy pierogi na słodko – niezależnie od ich rodzaju, ciasto na pierogi powinno być elastyczne i sprężyste. Tylko te cechy zapewnią później idealny końcowy efekt, czyli smak i perfekcyjny wygląd na talerzu. Takie właściwości ciasta na pierogi są zasługą zaparzania maki pszennej za pomocą niemalże wrzątku. Stąd nasza uwaga do początkujących – uważajcie, by przy wyrabiania ciasta się nie poparzyć! Dodawajcie gorącą wodę do mąki powoli, nie przedłużając jednak ugniatania w nieskończoność. Jednak nasze babcie nie ograniczały się jedynie do samej wody i mąki z dodatkiem szczypty soli. By ciasto idealnie odklejało się od stolnicy i nie rozgotowywało podczas gotowania, warto rozpuścić w gorącej wodzie nieco masła lub np. oleju. Ten dodatek poprawi także elastyczność wyrabianego ciasta. Nic, tylko nadziewać je przepysznymi farszami! Przepis na ciasto do pierogów Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Do szklanki nalejcie gorącej wody i rozpuśćcie w niej łyżkę masła. Mąkę można przesiać przez sitko na stolnicę. Dodajcie do mąki sól. Pośrodku kopczyka mąki zróbcie dziurkę i wlewajcie do niej po odrobinie wody z masłem, energicznie wyrabiając ciasto. Uważajcie, by się nie poparzyć! Ciasto parzone nie powinno być długo ugniatane, jak to jest w przypadku choćby ciasta drożdżowego. Wyrobione elastyczne i sprężyste ciasto na pierogi przykrywajcie ściereczką – mimo dodatku masła dalej dość szybko wysycha. Gotowe ciasto dzielcie na kawałki, wałkujcie na cienkie placki i nadziewajcie dowolnym farszem. Smacznego! Jeśli chcecie przygotować pierogi bez użycia mąki pszennej, sprawdźcie  przepis na pierogi bezglutenowe ze...

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Naleśnikowe roladki z serem i łososiem to świetny pomysł nie tylko na efektowną kolację czy śniadanie, ale także świetny pomysł na imprezową przekąskę.

Przygotowanie naleśnikowych roladek z łososiem to naprawdę nic trudnego. Przecież nawet niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej wiedzą jak usmażyć naleśniki. Potem wystarczy posmarować je serkiem śmietankowym i włożyć do rulonika łososia w plasterkach. Cały sprytny patent tego dania kryje się jednak gdzie indziej. Chodzi oczywiście o niecodzienny wygląd smakowitych roladek. Uzyskać go można dzięki schłodzeniu przełożonych naleśników i pokrojeniu ich w ciekawy sposób. Tak przygotowane danie może posłużyć jako ciekawa przekąska na imprezie ze znajomymi. Taki sposób podania naleśnikowego ciasta na pewno przypadnie też do gustu wybrednym zwykle dzieciom. Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka Pół szklanki wody gazowanej Szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 35 dag serka śmietankowego Sól ziołowa do smaku Ok. 25 dag łososia wędzonego w plastrach Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania tradycyjnego ciasta na naleśniki. Mąkę, mleko, jajko zmiksujcie z wodą gazowaną wraz ze szczyptą soli. Nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta naleśnikowego odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki nie będą przyklejały się do patelni podczas smażenia. Smażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni i składujcie je po kolei na talerzu. Serek śmietankowy doprawcie solą ziołową do smaku i opcjonalnie dodajcie do niego pokrojony drobno szczypiorek. Naleśniki posmarujcie serkiem śmietankowym i na każdym ułóżcie plasterek łososia wędzonego. Zwińcie naleśniki w tradycyjne ruloniki i schłodźcie je w lodówce. Pokrójcie naleśniki w plastry i podajcie na talerzu z jakimś zielonym akcentem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie bardziej...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...