Naleśniki to danie niezwykle smaczne, ale i równie proste w przygotowaniu. Być może dlatego właśnie to danie jest znane niemal pod każdą szerokością geograficzną.

Różnic można doszukiwać się głównie w sposobie podania. Jedne narody wolą cienkie pszenne placki smażone na patelni podawać na słono, inne – takie jak choćby my, Polacy – preferują naleśniki ze słodkim nadzieniem.

Czym różnią się rodzaje ciasta naleśnikowego?

Niezależnie od tego, czym nadziewacie swoje naleśniki, ważne jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Idealne ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt grube. Zamiast tego powinno być elastyczne i miękkie i jednocześnie elegancko usmażone.

Podstawowe składniki naleśników to tak krótka lista, że bez kłopotów spamięta je nawet małe dziecko:

Zobacz także:

  • Mąka
  • Mleko
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Woda
  • Szczypta cukru
  • Olej

Co prawda przepisy na naleśniki mogą różnić się w zależności od tego, kto je przygotowuje, jednak ramy zazwyczaj są te same. Jedni dodają do ciasta samo mleko zamiast dodatku wody, inni dolewają do ciasta minimalną ilość oleju.

Na czym zrobić naleśniki, żeby były elastyczne i sprężyste?

Dzisiaj prezentujemy specjalnie dla was jeszcze jeden nietypowy naleśnikowym patent. Chodzi o zamianę tradycyjnego składnika czyli mleka lub wody na wrzątek! Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć!

Użycie tego rodzaju płynu do wyrobienia ciasta naleśnikowego sprawi, że nabierze bardzo ciekawych właściwości. Stanie się sprężyste, elastyczne, a podczas smażenia na powierzchni patelni powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki.

Ciasto przygotowane na bazie wrzącej wody może być świetną podstawą do przyrządzenia takich wspaniałości jak np. naleśniki na wytrawnie z farszem a la gołąbki, naleśnikowe roladki z serem i łososiem, czy też naleśniki ze szparagami.

Jeżeli wolicie jednak naleśniki w tradycyjnym stylu, czyli na słodko, możecie przygotować takie frykasy jak te z nutą czekolady. Wypróbujcie także koniecznie naleśniki w stylu japońskim. Smakują zupełnie inaczej niż te klasyczne.