Sposobów na karpia jest całe mnóstwo. Polacy wypróbowali je w boju już dziesiątki razy.
Nie znamy odpowiedzi na pytanie, który jest najsmaczniejszy.

Jedni uwielbiają tłustego karpia smażonego, inni wolą upiec go piekarniku. Jeszcze inną metodą na tę rybę jest przygotowanie jej w specjalnej galarecie.

I tę opcję dzisiaj polecimy wam na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W niektórych rodzinach to po prostu pozycja obowiązkowa.

Nie jest to przesadnie skomplikowany przepis, dlatego można mieć pewność, że wyjdzie już za pierwszym razem.

Zobacz także:

Ponadto warto zwrócić uwagę, że tak przyrządzony karp jest wersją najbardziej odpowiednią dla osób cierpiących na problemy trawienne i żołądkowe.
Karpia w galarecie powinni wybrać  również dbający o linię.

Wszystko to za sprawą oczywiście obróbki termicznej. Zamiast smażenia i pieczenia, do karpia w galarecie niezbędne jest ugotowanie tej ryby w wodzie.

Przepis na karpia w galarecie

Składniki:

  • Ok. 60-70 dag karpia (filety lub dzwonka i reszta ryby)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Mały kawałek selera
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 3 łyżki żelatyny
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie: „Kucharek” lub „Maggi” do smaku
  • Kilka ząbków czosnku
  • Opakowanie żelatyny

Przygotowanie:

  • Warzywa obieramy i gotujemy na wolnym ogniu w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym.
  • Doprawiamy po jakimś czasie solą i pieprzem.
  • Pod koniec gotowania dodajemy części ryby, które zostały nam po filetowaniu.
  • Odcedzamy gotowy wywar i gotujemy w nim filety ryby przez ok. 20 min.
  • Przygotowujemy żelatynę według zaleceń na opakowaniu, a potem mieszamy ją z gorącym wywarem.
  • Doprawiamy galaretę plasterkami obranego czosnku.
  • Układamy rybę wraz z ugotowaną i pokrojoną marchewką na półmisku i zalewamy wywarem.
  • Odstawiamy do stężenia, potem przechowujemy w lodówce.