Karp w galarecie
Habibi & Cats/gotujmy.pl
Newsy

Nie może się bez niego obyć ani Wigilia ani reszta świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że pokochacie tak podanego karpia

Wybór ryb na Wigilię jest dziś już znacznie szerszy niż w przeszłości. Ale czy świąteczna kolacja się może się obejść bez tradycyjnego karpika? Zdecydowanie nie!

Sposobów na karpia jest całe mnóstwo. Polacy wypróbowali je w boju już dziesiątki razy.
Nie znamy odpowiedzi na pytanie, który jest najsmaczniejszy.

Jedni uwielbiają tłustego karpia smażonego, inni wolą upiec go piekarniku. Jeszcze inną metodą na tę rybę jest przygotowanie jej w specjalnej galarecie.

I tę opcję dzisiaj polecimy wam na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W niektórych rodzinach to po prostu pozycja obowiązkowa.

Nie jest to przesadnie skomplikowany przepis, dlatego można mieć pewność, że wyjdzie już za pierwszym razem.

Ponadto warto zwrócić uwagę, że tak przyrządzony karp jest wersją najbardziej odpowiednią dla osób cierpiących na problemy trawienne i żołądkowe.
Karpia w galarecie powinni wybrać  również dbający o linię.

Wszystko to za sprawą oczywiście obróbki termicznej. Zamiast smażenia i pieczenia, do karpia w galarecie niezbędne jest ugotowanie tej ryby w wodzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karpia w galarecie

Składniki:

  • Ok. 60-70 dag karpia (filety lub dzwonka i reszta ryby)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Mały kawałek selera
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 3 łyżki żelatyny
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie: „Kucharek” lub „Maggi” do smaku
  • Kilka ząbków czosnku
  • Opakowanie żelatyny

Przygotowanie:

  • Warzywa obieramy i gotujemy na wolnym ogniu w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym.
  • Doprawiamy po jakimś czasie solą i pieprzem.
  • Pod koniec gotowania dodajemy części ryby, które zostały nam po filetowaniu.
  • Odcedzamy gotowy wywar i gotujemy w nim filety ryby przez ok. 20 min.
  • Przygotowujemy żelatynę według zaleceń na opakowaniu, a potem mieszamy ją z gorącym wywarem.
  • Doprawiamy galaretę plasterkami obranego czosnku.
  • Układamy rybę wraz z ugotowaną i pokrojoną marchewką na półmisku i zalewamy wywarem.
  • Odstawiamy do stężenia, potem przechowujemy w lodówce.
Wachowicz ryba
ons.pl, gotujmy.pl
Newsy
Ewa Wachowicz wyczarowała popisowego karpia po żydowsku. Zrobicie nim furorę na Wigilii
Piękno Wigilii Bożego Narodzenia tkwi w tradycji. A także w tradycyjnych wigilijnych potrawach, takich jak między innymi karp po żydowsku. Przygotujcie go wg przepisu Ewy Wachowicz!

Ten przepis na rybę w słodkawej galarecie z dodatkiem bakalii przywędrował na polskie stoły od naszych żydowskich sąsiadów. Nazwa tej potrawy nie jest dziełem przypadku. Polscy żydzi przygotowywali w ten sposób danie w okresach postu. Chrześcijanie zaczerpnęli ten przepis do swoich wigilijnych jadłospisów. Katolicy w przeciwieństwie do wyznawców judaizmu nie spożywają karpia w galarecie z chałką, a zamiast tego wybierają raczej chleb. Co ciekawe, ta potrawa nie jest już spożywana przez żydów w dzisiejszych czasach. Ta tradycyjna receptura zanikła wśród nich wraz z tragedią Holokaustu, a potem wraz z emigracją żydowską do Palestyny. We współczesnym Izraelu jada się na sposób bardziej śródziemnomorski, a o takich rarytasach rodem z polskiej ziemi jak karp w galarecie nikt już raczej nie pamięta. Stąd też dziedzictwo karpia po żydowsku kultywują głównie Polacy. Karp o żydowsku Składniki: 2 duże karpie bez łusek 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki cukru Sól Opakowanie żelatyny (ok. 50 g.) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów blanszowanych Pieprz Przygotowanie Odcinamy płetwy, ogon i głowy karpi tuż za skrzelami. Wrzucamy głowy i płetwy do wody, z tuszek wykrajamy zgrabne dzwonka. Do wywaru z głów dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wywar na wolnym ogniu. Kroimy cebule i wrzucamy do garnka. Do wywaru dodajemy 3 łyżki cukru i sól do smaku. Wyławiamy z garnka głowy karpia. Rozpuszczamy w kilku łyżkach wywaru całe opakowanie żelatyny, czekamy aż spęcznieje. Gotujemy wolno w wywarze dzwonka z karpia ok. 20 min. Układamy ugotowaną rybę na półmisku. Do wywaru dolewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy...

Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

Zróbcie na święta dorsza z tym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Adobe Stock
Newsy
Dorsz z 1 sekretnym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Świąteczna rybka to nie tylko karp! Dorsz również będzie się dobrze komponował z resztą potraw na wigilijnym stole - zwłaszcza zrobiony według tego przepisu Ewy Wachowicz.

Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.  Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz Składniki: 2 filety z dorsza 1 szklanka przecieru pomidorowego pół litra wywaru z jarzyn ananas z puszki (krążki) 2 duże marchewki ćwiartka selera Papryka zielona 1 pietruszka 1 duża duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu ziołowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego masło klarowane do smażenia mąka do obtoczenia sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na...

Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!