Miodownik to przykład rodzaju ciasta uwielbianego przez Polaków, czyli klasycznego przekładańca. Kruche, miodowe blaty z ciasta przekłada się smaczną masą budyniową oraz kajmakową lub kremem na kaszy mannie i wychodzi ciasto tak pyszne, że nie oprze mu się nikt. Tradycyjny miodownik, a właściwie jego spodu piekło się dawniej głównie na amoniaku, jednak można spokojnie zrezygnować z tego składnika. 

W tej roli doskonale sprawdzi się soda oczyszczona - wsypcie po prostu jedną łyżkę do masy na ciasto. Warto wprowadzić pewne zmiany również w dalszych krokach przygotowań. Do masy na ciasto, poza rzecz jasna miodem, polecamy wam dodać kardamon - ta niezwykle aromatyczna przyprawa doda ciastu charakteru i zupełnie odmieni jego smak. 

Przepis na miodownik inaczej

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałów (opcjonalnie)
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 jajka

Masa:

  • 120 g kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie jajka, wsypcie cukier i ubijcie je. Powinien wam wyjść klasyczny kogel-mogel.
  2. Następnie do jajecznej masy wsypcie kardamon, dodajcie oliwę, miód i miksujcie jeszcze kilka minut.
  3. Po tym czasie wsypcie do miski 600 g mąki pszennej oraz sodę oczyszczoną. Wymieszajcie dobrze łyżką i zagniećcie ciasto.
  4. Uformujcie z niego kulę, owińcie ją folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na godzinę. 
  5. Po tym czasie podzielcie ciasto na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkujcie na okrągły placek lub na placek odpowiadający kształtem formie do pieczenia.
  6. Powstałe blaty pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 7 minut. Ostudźcie je na kartce. 
  7. W międzyczasie do garnka wlejcie mleko, zagotujcie i partiami wsypcie do niego kaszę manną. Mieszajcie kilka minut, a gdy zgęstniej zdejmijcie garnek z ognia. 
  8. Do kaszy dodajcie jeszcze 2 łyżki masła, wymieszajcie i odłóżcie na 10 minut. 
  9. Namoczone blaty ułóżcie po kolei przekładając je masą z kaszy manny.
  10. Ciasto z wierzchu możecie posypać jeszcze płatkami migdałów lub innymi wybranymi orzechami. Smacznego!

Źródło: Gotowanie i Blogowanie