Danie jednogarnkowe z indykiem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Nie macie czasu? Ten jednogarnkowy indyk robi się sam. I nie potrzebuje żadnych dodatków

Najprostsze dania powinny robić się szybko. Mają być tanie i łatwe. Znamy przepis na jedno z nich!

Co dziś na obiad? Wszystkich nas ciekawi odpowiedź na to zwyczajne pytanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fast-food

W momentach kiedy czas jest głównym wyznacznikiem porządku naszego dnia, zdarza się nam decydować na jedzenie z fast-food'ów. Zamiast pożywnego obiadu wybieramy kebaba lub kanapkę ze stacji benzynowej. Jedzenie na szybko co prawda nas nasyci, ale nie dostarczy organizmowi potrzebnych właściwości odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania.

Należy pamiętać, że szybkie jedzenie nie musi wiązać się z wizytami wyłącznie w fast-foodach. Czasami wystarczy kilka niedrogich produktów, wasz ulubiony garnek i około godzina czasu do zrobienia samodzielnie dania na już. Dzięki takiemu rozwiązaniu zjemy znacznie zdrowiej i taniej!

Curry z warzywami

Niektóre przyprawy zmieniają przyrządzane danie wręcz nie do poznania. Wydobywają z produktów smak, zmieniają kolor lub dodają charakterystycznego aromatu. Różne są także kuchnie i sposoby gotowania. Jednym z ciekawszych jest curry, będące nazwą sposobu  przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej.

Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie. Dobór składników na klasyczne curry zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi jego twórca oraz osobistych upodobań kulinarnych. Kurkuma, imbir, pieprz i czosnek to nieodłączni towarzysze curry.

Składniki na danie jednogarnkowe z indykiem:

  •  500 g mięsa mielonego z indyka

  • 15 dag mix warzyw np. chińskich 

  • 350 ml przecieru pomidorowego

  • 7-8 łyżek kaszy kuskus

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej

  • 1 łyżka bazylii suszonej

  • 3 ząbki świeżego czosnku

  • 1 łyżeczka czosnku mielonego

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso mielone. Solimy je i pieprzymy do smaku. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy przyprawami. Smażymy całość na rumiano. Następnie wlewamy przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Jeśli potrzeba, dorzucamy odrobinę soli i pieprzu do smaku.

Dodajemy stopniowo warzywa i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy na patelnię około 7-8 łyżek kaszy kuskus. Mieszamy do momentu, aż kasza będzie miękka. Na koniec posypujemy gotowe danie posiekaną natką pietruszki. I to wszystko! Smacznego.

Źródło: Gotujmy.pl

Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad
Tortilla z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Przepis na taką tortillę jest prosty, a danie pyszne i zdrowe. Możecie też użyć tortilli pełnoziarnistej, jeśli chcecie, żeby danie było jeszcze zdrowsze.

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami to świetny sposób na przekąskę na kolację czy na obiad. Zrobienie jej zajmuje chwilę, a syci na bardzo długi czas. Jeśli macie ochotę na danie typu fast food, ale chcecie zrzucić trochę kilogramów i jesteście na diecie, lub szukacie smacznych przepisów na dania fit, to polecamy wam przepis na lekką tortillę z kurczakiem i warzywami. To danie nie tylko smacznie wygląda, ale tak też smakuje, szczególnie z dodatkiem sosu czosnkowego.   Przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami Składniki: filet z kurczaka placki tortilli sos czosnkowy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta soli kilka liści kapusty pekińskiej 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej Sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w kostkę.  Mięso podsmażcie na rozgrzanym oleju.  Dodajcie kurkumę, curry, sos sojowy oraz szczyptę soli i wszystko razem smażcie około 15-20 minut. Paprykę i pomidora pokrójcie w kostkę, a cebulę w półplasterki. Kapustę pekińską poszatkujcie na drobne kawałki, dodajcie pokrojoną paprykę, pomidora oraz cebulę i wszystko razem wymieszajcie. Gdy kurczak wystygnie, dodajcie również kurczaka i wymieszajcie.  Placki tortilli posmarujcie sosem czosnkowym, dodajcie warzywa z kurczakiem i zwińcie tortille. Smacznego! Źródło przepisu: gotujmy.pl Jak zrobić sos czosnkowy?  Przepis na sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli liczycie kalorie, nie dodawajcie majonezu. Ostrość sosu możecie dopasować, dodając dwa lub więcej ząbków czosnku. Gwarantujemy, że tortilla z...

pieczone kule ryżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Te kulki ryżowe smakują wprost wybornie. Dodajcie do nich ten składnik a będą pyszne i bardzo zdrowe
Nie macie pomysłu na obiad? Nic straconego. Przygotujcie to proste i pyszne w smaku danie, a na stałe zagości w waszym domowym repertuarze.

Jak wynika z badań, coraz więcej Polaków świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Liczba wegetarian i wegan przekroczyła już w naszym kraju milion. Coraz więcej z nas prawdzie nie rezygnuje całkowicie z mięsa, ale ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie. Jeśli wy także się do nich zaliczacie, na pewno uśmiechnięcie się na samą myśl o tych pysznych i prostych w przygotowaniu pieczonych kulach ryżowo-szpinakowych. To lekkie i bardzo zdrowe danie, składa się głównie z ryżu i szpinaku z przyprawami. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i wymyślnymi sosami. Kuleczki można spożywać także na zimno. Wówczas są równie smaczne, jak na gorąco. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Czytajcie dalej. Składniki: 1,5 szklanki surowego białego ryżu 3 średnie marchewki 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 3 surowe jajka 20 dag świeżego masła 20 dag startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 5 łyżek sosu sojowego 100 ml ketchupu 4 płaskie łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki suszonej papryki wędzonej 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego masło klarowane sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy ryż, trzymając się przepisu podanego na opakowaniu. Ryż odcedzamy i dodajemy do niego masło, sos sojowy i żółty ser. Dokładnie mieszamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewki. Odcedzamy je, dobrze ugniatamy i dodajemy do ryżu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie szpinak. Dusimy go przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi. Gdy szpinak lekko ostygnie, kroimy go na drobniejsze kawałki a następnie łączymy z odcedzonym ryżem i marchewką....

Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy
Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!
Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem. Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania. Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę , kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny . Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie . Składniki: Spory kawałek karkówki wieprzowej Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy curry Łyżeczka kminu rzymskiego Papryka ostra w proszku Cebula 5 ząbków czosnku Łyżeczka cukru Garść świeżo krojonej kolendry Tymianek i pietruszka (suszone) Olej Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki) Ocet balsamiczny Przygotowanie: Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki. Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku. Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami. Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....