Co dziś na obiad? Wszystkich nas ciekawi odpowiedź na to zwyczajne pytanie.

Fast-food

W momentach kiedy czas jest głównym wyznacznikiem porządku naszego dnia, zdarza się nam decydować na jedzenie z fast-food'ów. Zamiast pożywnego obiadu wybieramy kebaba lub kanapkę ze stacji benzynowej. Jedzenie na szybko co prawda nas nasyci, ale nie dostarczy organizmowi potrzebnych właściwości odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania.

Należy pamiętać, że szybkie jedzenie nie musi wiązać się z wizytami wyłącznie w fast-foodach. Czasami wystarczy kilka niedrogich produktów, wasz ulubiony garnek i około godzina czasu do zrobienia samodzielnie dania na już. Dzięki takiemu rozwiązaniu zjemy znacznie zdrowiej i taniej!

Curry z warzywami

Niektóre przyprawy zmieniają przyrządzane danie wręcz nie do poznania. Wydobywają z produktów smak, zmieniają kolor lub dodają charakterystycznego aromatu. Różne są także kuchnie i sposoby gotowania. Jednym z ciekawszych jest curry, będące nazwą sposobu  przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej.

Zobacz także:

Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie. Dobór składników na klasyczne curry zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi jego twórca oraz osobistych upodobań kulinarnych. Kurkuma, imbir, pieprz i czosnek to nieodłączni towarzysze curry.

Składniki na danie jednogarnkowe z indykiem:

  •  500 g mięsa mielonego z indyka

  • 15 dag mix warzyw np. chińskich 

  • 350 ml przecieru pomidorowego

  • 7-8 łyżek kaszy kuskus

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej

  • 1 łyżka bazylii suszonej

  • 3 ząbki świeżego czosnku

  • 1 łyżeczka czosnku mielonego

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso mielone. Solimy je i pieprzymy do smaku. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy przyprawami. Smażymy całość na rumiano. Następnie wlewamy przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Jeśli potrzeba, dorzucamy odrobinę soli i pieprzu do smaku.

Dodajemy stopniowo warzywa i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy na patelnię około 7-8 łyżek kaszy kuskus. Mieszamy do momentu, aż kasza będzie miękka. Na koniec posypujemy gotowe danie posiekaną natką pietruszki. I to wszystko! Smacznego.

Źródło: Gotujmy.pl