Puste półki sklepowe
Pixabay/jbarsky0
Newsy

Nie makaron i nie papier toaletowy. Podczas pandemii Polacy na potęgę wykupują jeden produkt

Pandemia, która zdominowała rok 2020, przyzwyczaiła nas do zmiany wielu nawyków. W kwestii zakupów, zmieniliśmy się wręcz nie do poznania.

COVID-19 nie daje za wygraną. Od początku roku zmusza społeczeństwa wielu krajów do zmian w różnych obszarach. Spotkania towarzyskie, kultura i długie wakacje poszły w odstawkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak Polacy zareagowali na wybuch pandemii?

Początkowo do kraju dochodziły szczątkowe, ale przerażające informacje dotyczące Francji czy Hiszpanii. Liczba chorych na koronawirusa u sąsiadów również nie napawała optymizmem. Jedyny o czym myślał przeciętny obywatel, to zrobienie odpowiedniej ilości zapasów.

W mediach głośno mówiono o towarach znikających ze sklepowych półek. Za to za zakupami ustawiały się wieloosobowe kolejki. Na niektóre produkty czy wejście do sklepu trzeb było czekać nawet kilka godzin. Polacy na początku zaopatrywali się w artykuły higieniczne, apteczne i spożywcze.

Paraliż służby zdrowia spowodowany COVID-19

Polacy zostali dotknięci przez koronawirusa w wielu obszarach. Niektóre sektory gospodarki ucierpiały na pandemii najbardziej. Branża restauracyjna i turystyczna to tylko przykłady. Kilka miesięcy po wybuchu pandemii służba zdrowia też nie miewa się najlepiej. 

Na potrzeby przyjmowania chorych utworzono w całej Polsce szpitale tymczasowe. Jeden z większych znajduje się na Stadionie Narodowym. Jak długo potrwa ta trudna sytuacja? Tego nie wie nikt, jednak aktualny stan COVID-19 nie napawa na razie optymizmem.

Co znika ze sklepowych półek w dobie pandemii?

Oprócz problemów wielu handlarzy, zupełnie równolegle obserwuje się wzrost popytu na niektóre produkty spożywcze. Jak się okazuje, Polacy rzucili się na gorzką czekoladę! Cieszy się ona szczególną popularnością. Zaraz za papierem toaletowym, makaronem i drożdżami.

Jak donoszą portale internetowe, dyrektor zarządzający LOTTE Wedel, chwali sprzedaż gorzkiej czekolady. Podobno w czasie pandemii święci triumfy. Polacy zużywają ją głównie do wypiekania domowego pieczywa, a także ciast. 40% gorzkiej czekolady sprzedawanej w Polsce ląduje w deserach.

Czy czekolada jest zdrowa?

Gorzka czekolada swój charakterystyczny smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. Może w niej być  od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Koneserzy są zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. 

Dobrej jakości gorzka czekolada powinna mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i zapach czekolady. Kiedy dzielicie ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. 

Gorzka czekolada to nie tylko doskonały smak smak 

Naukowcy odkryli w ziarnach kakaowca wiele cennych dla zdrowia substancji. Dlatego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu, dodaje energii, zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Co więcej, filtruje nerki i łagodzi kaszel. Nic tylko smakować!

sprzedaż alkoholu w czasie pandemii
Adobe Stock
Newsy
Podczas pandemii ten produkt zdrożał o niemal 40%. Kupujecie go regularnie?
Pandemia koronawirusa wpłynęła na wybory Polaków w sklepach spożywczych. Dość mocno zmieniły się także ceny niektórych produktów.

Informowaliśmy już o jednym z dość ciekawych skutków zamknięcia Polaków w domach w czasie pandemii COVID-19. Polacy szturmem ruszyli przed rokiem do sklepów i na gwałt wykupili nie tylko papier toaletowy, ale także produkty niezbędne do pieczenia ciast i chlebów. Pisaliśmy o tym tutaj: Nieoczekiwany skutek pandemii. Te produkty żywnościowe są prawdziwym hitem sprzedaży Co jeszcze Polacy chętniej kupowali w dobie pandemii koronawirusa? Jeszcze innym produktem, który stał się hitem „ery koronawirusa”, jest gorzka czekolada. Skąd nagły wzrost sprzedaży tego rodzaju łakoci? Tutaj historia ze wzrostem popularności pieczenia ciast w domu łączy się z większym popytem na gorzką czekoladę – gospodynie potrzebowały jej po prostu więcej do wyrobu słodkich pyszności! Więcej przeczytacie o tym klikając w ten link: Nie makaron i nie papier toaletowy. Podczas pandemii Polacy na potęgę wykupują jeden produkt Jak koronawirus wpłynął na sprzedaż alkoholi? A jak pandemia koronawirusa wpłynęła na sprzedaż alkoholu?  W 2020 roku Polacy wydali na trunki blisko 40 milardów dolarów. Ta kwota może wywołać  niemały szok. Kwota wydana przez Polaków na napoje wyskokowe wzrosła o 7% w stosunku do poprzedniego roku. Co ciekawe, nie miało to bezpośredniego przełożenia na ilość kupionych butelek z alkoholem. Dlaczego? Polacy po prostu więcej wydali na wódki, whisky i inne mocne trunki. Spadła sprzedaż piwa.  Branżowi eksperci tłumaczą to faktem, ze sprzedaży i konsumpcji piwa sprzyjają konkretne sytuacje i spotkania. Chodzi m.in.o rozgrywki sportowe do wspólnego oglądania, spotkania w plenerze – a tych w zeszłym roku przecież zabrakło. Czy w 2021 roku alkohole znowu podrożeją? Jak wyglądał będzie rynek alkoholi w Polsce w tym roku? Jest to o...

Czy kombucza pomaga na koronawirusa COVID-19
Adobe Stock/Wikipedia Commons
Newsy
Kombucha to skuteczny środek na COVID-19? Lekarze nie mają wątpliwości
Pandemia trwa, a ludzie na całym świecie wciąż próbują chronić się przed koronawirusem na wszelkie możliwe sposoby.

Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie zielonej herbaty, niektórych szczepów winogron i gorzkiej czekolady, których spożycie może zahamować namnażanie wirusa. Więcej przeczytacie o tym w tym artykule:  Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa Jak Gwyneth Paltrow walczyła z koronawirusem? Ostatnio za Oceanem gruchnęła wieść o kolejnym magicznym produkcie, który pomaga zwalczać koronawirusa. Swoimi obserwacjami podzieliła się słynna aktorka Gwyneth Paltrow. Od pewnego czasu gwiazda filmowa zaczęła realizować się w sprzedaży różnych zdrowotnych produktów. Na gruncie doświadczeń z innymi specyfikami, Paltrow oznajmiła, że w zwalczeniu objawów COVID-19 i w walce z tą chorobą pomogła jej między innymi kombucha i kimchi, czyli kiszona koreańska kapusta. Oprócz tego aktorka postanowiła pościć codziennie do godziny 11. To wszystko miało pomóc jej w łagodnym przejściu choroby, która przewróciła całą ziemię do góry nogami. Czym jest kombucha? Zanim przejdziemy do oceny działania kuracji amerykańskiej aktorki, spieszymy z wytłumaczeniem czym w ogóle kombucha jest. Otóż kombucha, albo też kombucza, jest napojem przyrządzanym ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji. Krótko mówiąc, kombucha to tak zwany grzyb herbaciany. W Polsce napój ten nie cieszy się zbyt wielką popularnością, inaczej jest za granicą. Przez lata pito go w Rosji, dokąd przywędrował z Azji. Ostatnio kombucha podbiła na nowo serca poszukiwaczy ciekawych smaków w Europie Zachodniej i USA. A stamtąd droga do Polski była już krótka. Kombucha zaczęła być dostępna w sklepach, barach, a także w kawiarniach. Zalety picia kombuchy i jej wpływ na COVID-19 Piciu kombuchy przypisuje się...

Właściwości gorącej czekolady
Pixabay
Zdrowie
Dlaczego warto pić gorącą czekoladę? Zdębiejesz, gdy poznasz korzyści!
Gorąca czekolada, to zaraz obok rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i goździkami, jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Oprócz nieziemskiego smaku ma też wiele innych korzyści!

Większość Polaków traktuje ją tylko jako wysokokaloryczną słodycz. Tymczasem okazuje się, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie! Każda tabliczka czekolady, szczególnie tej gorzkiej, jest bogata w przeciwutleniacze, które między innymi minimalizują ryzyko zachorowania na serce, a nawet raka. Podobnie jest w przypadku filiżanki gorącej czekolady, której lecznicze właściwości są zaskakujące! Dla lepszej pracy mózgu Badania dowodzą, że gorąca czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej zwiększa się bowiem przepływ krwi oraz tlenu, co sprawia, że lepiej i sprawniej myślimy. Dla lepszego nastroju Nie od dziś wiadomo, że czekolada, w tym gorąca, to niezastąpiony poprawiacz nastroju! Osoby, które piją ją regularnie są mniej podatne na depresje, stres, a nawet lęk. Ten niewinnie wyglądający napój stymuluje bowiem wydzielanie endorfin. Dla zdrowych tętnic Gorąca czekolada zawiera tak zwane flawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy. Te zmniejszają ryzyko zachorowania na serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Dla smukłej sylwetki Co zaskakujące, dobrze przygotowana gorzka czekolada na gorąco może pomóc nawet w zrzuceniu wagi! Miazga kakaowa i tłuszcz to przecież produkty, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Gorzką czekoladę możesz przygotowywać na wiele sposobów, na przykład z chili, imbirem i cynamonem, a nawet winem. Jeśli lubisz możesz ją posłodzić. Jednak wtedy musisz pamiętać, by pić ją z umiarem. Nie przekraczaj dwóch filiżanek dziennie! Źródło: womanitely.com

Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle
AdobeStock
Newsy
Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle
Jak najlepiej przechowywać czekoladę? Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Okazuje się, że większość ludzi źle przechowuje czekoladę, pora to zmienić!

Chyba w każdym domu znajduje się szafka, w której można znaleźć słodycze i przekąski, po które możecie sięgnąć, gdy najdzie was ochota, by coś przegryźć. Oczywiście znajduje się tam też uwielbiana przez wiele osób czekolada. Czy szafka to najlepsze miejsce na przechowywanie tego kultowego kakaowego smakołyku? Gdzie najlepiej przechowywać czekoladę? Niedawno na Instagramie miała miejsce mała kłótnia dotycząca właściwego przechowywania czekolady. Pewien Australijczyk opublikował w tym serwisie infografikę, na której sugeruje właściwe miejsca przechowywania niektórych artykułów spożywczych. Burzę wywołało umieszczenie czekolady właśnie w szafce. Wiele osób w komentarzach oburzało się, twierdząc, że miejsce czekolady jest przecież w lodówce! Wątpliwości rozwiała w końcu popularna firma produkująca czekoladę: Cadbury. Odpowiedzieli oni na komentarze na swoim oficjalnym profilu. Zaadresowali wiadomość bezpośrednio do mężczyzny, który opublikował grafikę. Nie pozostawiają wątpliwości: Czekolada powinna zawsze być przechowywana w lekko chłodnym, ciemnym miejscu takim jak szafka lub spiżarnia. Temperatura przechowywania czekolady powinna być niższa niż 21 stopni. Trzeba wziąć pod uwagę, że kłótnia miała miejsce w gorącej Australii. Tam być może temperatura w kuchennych szafkach jest znacznie wyższa niż 21 stopni. W naszym kraju nie powinno być jednak problemu i czekolada może być przechowywana w szafkach bez utraty na jakości.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Bruno Bouchet (@brunobbouchet)...