Nie mąką, nie śmietaną, tylko tym 1 składnikiem. Zagęśćcie tak pomidorówkę, a zabraknie wam na dokładki
Getty Images
Newsy

Nie mąką, nie śmietaną, tylko tym 1 składnikiem. Zagęśćcie tak pomidorówkę, a nic nie zostanie na 2. dzień

Marzy wam się idealnie kremowa i pełna smaku zupa pomidorowa? Zapomnijcie o zagęszczaniu jej mąką. Przyda się wam do tego zupełnie inny składnik, którego również prawie codziennie używacie w kuchni - choć mało kto wpadłby na to, że pasuje do zupy pomidorowej.

Jak zupa pomidorowa, to tylko na rosole z wczoraj - w końcu każdy Polak wie, że najsmaczniejsza pomidorówka to ta ugotowana na bulionie. Przygotujcie więc sobie wywar drobiowy lub warzywny i kilka składników, by ugotować aksamitną i pyszną zupę pomidorową. Aby nie była zbyt rzadka, należy ją oczywiście zagęścić. W ogóle nie potrzebujecie do tego mąki, a jednego prostego składnika z lodówki. 

Czym zagęścić zupę pomidorową?

Do zagęszczenia pomidorówki posłuży wam żółtko jaja. Należy wymieszać je ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlać do garnka i zamieszać. Dzięki temu zabiegowi zupa jest nie tylko gęstsza, ale bardziej kremowa i aksamitna.

Do zagęszczenia polecamy użyć też warzyw - np. marchewki, która jednocześnie zastąpi szczyptę cukru w pomidorówce. Należy dodać do garnka jedną, maksymalnie dwie marchewki, ugotować i na koniec zmiksować. Dobrym pomysłem będzie także zmiksowanie marchewki pozostałej z rosołu. Zupa będzie miała wówczas przyjemną konsystencję i smak, a dodatek cukru stanie się zbędny. 

Zobacz także
Dodajcie kilka sztuk do pomidorowej zamiast cukru, by wydobyć z niej głębię smaku i zwiększyć jej odżywczość

Dodajcie kilka sztuk do pomidorowej zamiast cukru, by wydobyć z niej głębię smaku

Połączcie te 2 składniki, a zupa pomidorowa będzie smakować jak ze świeżych pomidorów

Połączcie te 2 składniki, a zupa pomidorowa będzie smakować jak ze świeżych pomidorów

Przepis na kremową zupę pomidorową

Składniki:

  • 2 litry bulionu (może być warzywny lub drobiowy)

  • 5 łyżek śmietanki 18%

  • 600 g przecieru z pomidorów

  • 1 żółtko

  • sól

  • pieprz

Opcjonalnie: cukier dla przełamania goryczki. 

Przygotowanie:

  1. Weźcie bulion i przecedźcie go na sitku, by był klarowny i wlejcie go do garnka.

  2. Podgrzejcie następnie bulion, ale tak, by się nie zagotował. Wlejcie do niego przecier pomidorowy (najlepiej domowy) i powoli zagotujcie na małym ogniu. 

  3. W międzyczasie wymieszajcie śmietankę z żółtkiem. Wlejcie parę łyżek gorącej zupy i zamieszajcie - dzięki temu śmietana się zahartuje i nie zwarzy się w zupie. 

  4. Do gotującej się zupy powoli wlejcie śmietankę z żółtkiem, cały czas mieszając. Podgrzewajcie na małym ogniu i doprawcie jeszcze solą i pieprzem oraz, ewentualnie, cukrem. Słodki dodatek przełamie gorycz pomidorów i poprawi smak zupy. Jeśli nie chcecie używać cukru, możecie włożyć do garnka 1-2 obrane marchewki i ugotować, by uzyskać podobny efekt. Warto pod koniec zmiksować pomidorówkę, dzięki czemu stanie się dodatkowo gęstsza. 

  5. Wyłóżcie na talerze ulubiony dodatek do pomidorówki, np. ryż lub makaron, wlejcie zupę i posypcie posiekaną pietruszką. Smacznego!