
Jak zupa pomidorowa, to tylko na rosole z wczoraj - w końcu każdy Polak wie, że najsmaczniejsza pomidorówka to ta ugotowana na bulionie. Przygotujcie więc sobie wywar drobiowy lub warzywny i kilka składników, by ugotować aksamitną i pyszną zupę pomidorową. Aby nie była zbyt rzadka, należy ją oczywiście zagęścić. W ogóle nie potrzebujecie do tego mąki, a jednego prostego składnika z lodówki.
Czym zagęścić zupę pomidorową?
Do zagęszczenia pomidorówki posłuży wam żółtko jaja. Należy wymieszać je ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlać do garnka i zamieszać. Dzięki temu zabiegowi zupa jest nie tylko gęstsza, ale bardziej kremowa i aksamitna.
Do zagęszczenia polecamy użyć też warzyw - np. marchewki, która jednocześnie zastąpi szczyptę cukru w pomidorówce. Należy dodać do garnka jedną, maksymalnie dwie marchewki, ugotować i na koniec zmiksować. Dobrym pomysłem będzie także zmiksowanie marchewki pozostałej z rosołu. Zupa będzie miała wówczas przyjemną konsystencję i smak, a dodatek cukru stanie się zbędny.
Przepis na kremową zupę pomidorową
Składniki:
-
2 litry bulionu (może być warzywny lub drobiowy)
-
5 łyżek śmietanki 18%
-
600 g przecieru z pomidorów
-
1 żółtko
-
sól
-
pieprz
Opcjonalnie: cukier dla przełamania goryczki.
Przygotowanie:
-
Weźcie bulion i przecedźcie go na sitku, by był klarowny i wlejcie go do garnka.
-
Podgrzejcie następnie bulion, ale tak, by się nie zagotował. Wlejcie do niego przecier pomidorowy (najlepiej domowy) i powoli zagotujcie na małym ogniu.
-
W międzyczasie wymieszajcie śmietankę z żółtkiem. Wlejcie parę łyżek gorącej zupy i zamieszajcie - dzięki temu śmietana się zahartuje i nie zwarzy się w zupie.
-
Do gotującej się zupy powoli wlejcie śmietankę z żółtkiem, cały czas mieszając. Podgrzewajcie na małym ogniu i doprawcie jeszcze solą i pieprzem oraz, ewentualnie, cukrem. Słodki dodatek przełamie gorycz pomidorów i poprawi smak zupy. Jeśli nie chcecie używać cukru, możecie włożyć do garnka 1-2 obrane marchewki i ugotować, by uzyskać podobny efekt. Warto pod koniec zmiksować pomidorówkę, dzięki czemu stanie się dodatkowo gęstsza.
-
Wyłóżcie na talerze ulubiony dodatek do pomidorówki, np. ryż lub makaron, wlejcie zupę i posypcie posiekaną pietruszką. Smacznego!